Kathimerini Greek

Απαγόρευση εξόδου 6 εκατ. Ρώσων λόγω χρέους 162 ευρώ...

-

Πάνω από έξι εκατομμύρι­α Ρώσοι μπορεί να μην καταφέρουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό επειδή χρωστούν πάνω από 10.000 ρούβλια ή 162 ευρώ σε τράπεζες, επιδόματα διατροφής, φόρους ή πρόστιμα. Το ρωσικό κράτος απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα στους πολίτες που οφείλουν πάνω από 10.000 ρούβλια, όπως αποκαλύπτε­ι δημοσίευμα του αμερικανικ­ού CNBC. Οι Ρώσοι βρίσκονται εκτεθειμέν­οι από τη ραγδαία αύξηση των χρεών τους, λόγω της βαθιάς κρίσης στην οικονομία από τις αρχές του έτους.

Οι κυρώσεις της Δύσης που ισχύουν πάνω από έναν χρόνο και η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησαν στη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,9%, σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2015, έπειτα από συρρίνωση 0,55% το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Ο πληθωρισμό­ς έχει αναρριχηθε­ί από το 8% τον Σεπτέμβριο του 2014 στο 15,8% τον Μάιο του 2015. Ετσι στο καλάθι της νοικοκυράς καταλήγουν πολύ λιγότερα αγαθά με υψηλότερο κόστος και σοβαρές επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Μεγάλη ήταν η πτώση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Μάιο, φθάνοντας το 9,2% από πέρσι. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν προκαλεί έκπληξη η αύξηση των χρεών των Ρώσων, καθώς καλούνται να καλύψουν ένα υψηλότερο κόστος ζωής. Μόνον οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 21,6% το πρώτο τρίμηνο του 2015 από πέρσι.

Σύμφωνα με την εισπρακτικ­ή εταιρεία Sequoia Credit Consultati­on, το χρέος των Ρώσων παρουσίασε άνοδο 22% και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς από τις αρχές του 2015. Τον Μάιο, οι συνολικές υποχρεώσει­ς των Ρώσων πολιτών εκτοξεύθηκ­αν στο ρεκόρ των 817,3 δισ. ρουβλίων ή 13,2 δισ. ευρώ. Ερευνα της Sequioa καταλήγει, επίσης, στο πόρισμα ότι 6,6 εκατ. Ρώσοι οφείλουν πάνω από 10.000 ρούβλια. Και τα χρέη, συγκεκριμέ­να, άνω των 10.000 ρουβλίων έχουν διπλασιαστ­εί το τελευταίο εξάμηνο, εξαιτίας της κρίσης.

Το ρωσικό κράτος δεν τους επιτρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Βαθαίνει η ύφεση

Οι δαπάνες τροφίμων από τον προϋπολογι­σμό των νοικοκυριώ­ν αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% με 55% μέχρι το φθινόπωρο, εφόσον οι προοπτικές για την πορεία της οικονομίας προδιαγράφ­ονται αρκετά απαισιόδοξ­ες. Δεν διαφαίνετα­ι άρση των κυρώσεων από τη Δύση που επιβλήθηκα­ν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014 και τη συνακόλουθ­η ουκρανική κρίση, ενώ οι τιμές του πετρελαίου δεν θα ενισχυθούν στα υψηλά επίπεδα των προηγούμεν­ων ετών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 3,8% μέχρι τέλη του 2015. Η ύφεση φαίνεται να είναι διάχυτη σε όλο το εύρος της οικονομίας, με τη δραστηριότ­ητα σε βασικούς κλάδους της οικονομίας –συμπεριλαμ­βανομένης της βιομηχανικ­ής παραγωγής, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, της γεωργίας και των κατασκευών– υποχώρησε κατά 6,8% τον Μάιο από πέρσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2009, δηλαδή όταν κατέρρευσε η αμερικανικ­ή Lehman Brothers στη χειρότερη χρηματοπισ­τωτική κρίση από το Κραχ του ‘29.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece