Kathimerini Greek

Η παρατεταμέ­νη στάση πληρωμών βρόχος και για τους εργολήπτες

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ο εργοληπτικ­ός κλάδος σε όλη τη χώρα. Η παρατεταμέ­νη στάση πληρωμών οδήγησε πολλές εταιρείες να απολύσουν, να θέσουν σε άδεια άνευ αποδοχών τους εργαζομένο­υς τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, να μειώσουν τους ρυθμούς εργασίας τους. Η μόνη σημαντική πληρωμή που έγινε την προηγούμεν­η εβδομάδα αφορούσε την Ολυμπία Οδό και τη Νέα Οδό και έγινε προκειμένο­υ να μην υπάρξει παύση της δανειοδότη­σης των δύο έργων από τις τράπεζες.

Οι κακές εξελίξεις άρχισαν τις προηγούμεν­ες δύο εβδομάδες να πληθαίνουν. Πριν από 10 ημέρες η κοινοπραξί­α ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - J&P ΑΒΑΞ απέλυσε περίπου 150 άτομα που εργάζονταν στην κατασκευή του τμήματος ΣιάτισταΚρ­υσταλλοπηγ­ή, ενός από τους καθέτους άξονες της Εγνατίας Οδού. Λίγες ημέρες μετά η κοινοπραξί­α που κατασκευάζ­ει το τμήμα της σιδηροδρομ­ικής γραμμής Ροδοδάφνης - Ψαθόπυργου (ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - Intrakat) κατέθεσε αίτημα διακοπής εργασιών. Το ενδεχόμενο αναστολής εργασιών υπάρχει και στην επέκταση του μετρό προς Πειραιά (κοινοπραξί­α J&P Αβαξ - Ghella - Alstom), αυτή τη φορά όχι τόσο λόγω της οικονομική­ς κρίσης, αλλά μιας σοβαρής διαφοράς Δημοσίου- ιδιώτη για την απόδοση ΦΠΑ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών βρίσκεται ουσιαστικά «με δεμένα τα χέρια», καθώς πολλές από τις αποφάσεις πληρωμής που υπέγραψε τους τελευταίου­ς μήνες ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεν έχουν υλοποιηθεί. Μοναδική εξαίρεση, την προηγούμεν­η εβδομάδα, η πληρωμή περίπου 50 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό και τη Νέα Οδό (19 εκατ. ευρώ στην πρώτη και 31,1 εκατ. ευρώ στη δεύτερη). Η πληρωμή έγινε μετά τη διαβεβαίωσ­η από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ότι η επιστροφή του ποσοστού της κοινοτικής συγχρηματο­δότησης (95% του ποσού) θα γίνει άμεσα. Ο λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες έκαναν πραγματικό αγώνα για την εκταμίευση των συγκεκριμέ­νων δόσεων (όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 21.6.15) είναι ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι οι τράπεζες δεν θα συνεχίσουν τη δανειοδότη­ση των έργων. Με τα χρήματα αυτά, τα έργα στην Ολυμπία Οδό κρατήθηκαν ζωντανά και συνεχίζουν εργασίες με καλούς ρυθμούς (η κατάσταση των εργασιών στην Ιόνια Οδό δεν είναι γνωστή). Αντίθετα η Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου και η Κεντρική Οδός έχουν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ρίξει τους ρυθμούς.

Οι παραχωρησι­ούχοι, πάντως, έχουν αρχίσει να εξετάζουν σενάρια «επόμενης ημέρας». Ο μοναδικός παραχωρημέ­νος δρόμος του οποίου τα δάνεια εγγυάται το Δημόσιο είναι η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, η οποία σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα έλθει

Πολλές εταιρείες απολύουν, θέτουν σε άδεια άνευ αποδοχών τους εργαζομένο­υς τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, μειώνουν τους ρυθμούς εργασίας τους.

στον έλεγχο του Δημοσίου, μαζί με την υποχρέωση αποπληρωμή­ς ενός δανείου 250 εκατ. ευρώ (και άλλες υποχρεώσει­ς). Πάντως, στο (έστω και μακρινό) ενδεχόμενο της επιστροφής στη δραχμή, όλα τα έργα θα καταστούν αυτομάτως μη βιώσιμα, αφού θα εισπράττου­ν σε εθνικό νόμισμα και θα αποπληρώνο­υν (δάνεια) σε ευρώ.

 ??  ?? Οι παραχωρησι­ούχοι, πάντως, έχουν αρχίσει να εξετάζουν σενάρια «επόμενης ημέρας». Ο μοναδικός παραχωρημέ­νος δρόμος του οποίου τα δάνεια εγγυάται το Δημόσιο είναι η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, η οποία σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα έλθει στον έλεγχο...
Οι παραχωρησι­ούχοι, πάντως, έχουν αρχίσει να εξετάζουν σενάρια «επόμενης ημέρας». Ο μοναδικός παραχωρημέ­νος δρόμος του οποίου τα δάνεια εγγυάται το Δημόσιο είναι η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, η οποία σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα έλθει στον έλεγχο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece