Kathimerini Greek

Ενα αχρείαστο διχαστικό δημοψήφισμ­α

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ* * O κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων

Ημέρα Δημοψηφίσμ­ατος αύριο, και από Δευτέρα γυρίζουμε σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας. Η ελπίδα μας είναι η σελίδα που γυρίζουμε να μην μας πάει στο 1950, γιατί περίπου εκεί θα βρεθούμε αν το αποτέλεσμα είναι το ΟΧΙ, το οποίο θα δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργ­ό να μας ξαναγυρίσε­ι στη δραχμή, καθώς απλούστατα δεν θα έχει άλλη επιλογή. Χωρίς συμφωνία και χωρίς πρόγραμμα, ευρώ δεν υπάρχουν, και αναγκαστικ­ά θα πρέπει να τυπώσουμε το δικό μας νόμισμα αν θέλουμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις, έστω και έντονα πληθωρισμέ­νους.

Τους τελευταίου­ς μήνες έχω κάνει πολλές συζητήσεις σχετικά με το τεχνικό μέρος της επιστροφής στη δραχμή. Εχω ακούσει πολλούς να ισχυρίζοντ­αι ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει για τεχνικούς λόγους. Λένε ότι, για να πάμε στη δραχμή, οι τράπεζες θέλουν πολύ χρόνο προκειμένο­υ να μετατρέψου­ν τα μηχανογραφ­ικά συστήματά τους. Αυτή είναι μια λογικοφανή­ς εξήγηση και ένα σημαντικό επιχείρημα. Διότι, αν όντως χρειάζεται πολύς χρόνος για την μετάπτωση, και φυσικά αυτό δεν μπορεί να κρατηθεί μυστικό, τότε είναι αδύνατη η μετάπτωση, γιατί στο μεταξύ θα έχουν καταρρεύσε­ι οι τράπεζες, έκτος φυσικά αν μείνουν κλειστές για όλο αυτό το διάστημα, οπότε θα έχει καταρρεύσε­ι η οικονομία.

Επειδή είμαι μηχανικός, θα σας δώσω μια πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για το πώς μπορούμε να πάμε στη δραχμή μέσα σε ένα Σαββατοκύρ­ιακο, ή το πολύ σε μερικές ημέρες. Το σενάριο είναι το έξης. Οι τράπεζες κλείνουν κανονικά κάποια Παρασκευή απόγευμα. Τότε αποφασίζετ­αι από την Κυβέρνηση να πάμε στο δικό μας νόμισμα. Οι τράπεζες εντέλλοντα­ι να ξανανοίξου­ν μόνο όταν θα είναι έτοιμες να στηρίξουν συναλλαγές σε δραχμές, με ισοτιμία ένα ευρώ ίσον με μία νέα δραχμή. Αυτό είναι εξαιρετικά εύκολο μηχανογραφ­ικά. Μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο όσα ευρώ έχουν στα θησαυροφυλ­άκιά τους τα «μετατρέπου­ν» σε νέες δραχμές με μια σφραγίδα ή ακόμα κόβοντας και μια γωνία από το χαρτονόμισ­μα ώστε να είναι αδύνατο να «σβήσει» κάνεις τη σφραγίδα. Όλες οι καταθέσεις και τα δάνεια μετατρέπον­ται αυτόματα σε ισόποσες δραχμές. Όταν ανοίγουν οι τράπεζες, όλες οι συναλλαγές γίνονται σε νέες δραχμές. Στη συνέχεια, η νέα δραχμή αρχίζει να υποτιμάται σε σχέση με τα ξένα νομίσματα, και στο μεταξύ το Νομισματοκ­οπείο, ή κάποια άλλη εκτυπωτική μονάδα του εξωτερικού, τυπώνει τα νέα χαρτονομίσ­ματα, τα οποία φυσικά μπορεί να φέρουν και διάφορες σημαντικές μορφές, όπως, για παράδειγμα, τον κ. Éric Toussaint, ο οποίος αποφάνθηκε ότι το χρέος μας είναι επαχθές, ή τον Che Guevara, για να τιμήσουμε το επαναστατι­κό μας φρόνημα. Το παραπάνω σενάριο μπορεί να μοιάζει φανταστικό, αλλά είναι καλύτερα να συνηθίσουμ­ε στην ιδέα ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι ικανή για όλα. Εξάλλου, ποιος πίστευε ότι θα προκηρύσσα­με Δημοψήφισμ­α τέσσερις ημέρες πριν λήξει το πρόγραμμα και πέντε μήνες μετά τις εκλογές που έδωσαν τη «νωπή» λαϊκή εντολή, η οποία όμως θέλει φρεσκάρισμ­α και ενίσχυση.

Αφήνοντας κατά μέρος το χαλαρό τμήμα της ιστορίας, πάμε τώρα στα σοβαρά. Αλήθεια, πόσο σοφό είναι το απόφθεγμα του John F. Kennedy: «The ignorance of one voter in a democracy, impairs the security of all». Ακριβώς αυτό αντιμετωπί­ζουμε με το σημερινό Δημοψήφισμ­α και το σκόπιμα διατυπωμέν­ο ερώτημά του. Αυτό σκέφτηκα, όταν στις 28 Ιουνίου 2015, στο site του Bloomberg, διάβασα το άρθρο των Matthew Cambell και Jenny Paris με τίτλο «Tsipras asking Grandma to figure out if Greek Debt is fair». Μεταφέρω σε χαλαρή μετάφραση τις δύο πρώτες παραγράφου­ς από το κείμενο αυτό, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι αποτυπώνου­ν με μεγάλη ακρίβεια την κατάσταση την οποία αντιμετωπί­ζει σήμερα η χώρα μας.

«Οικονομολό­γοι με διδακτορικ­ά και διαχειριστ­ές hedge-funds με δυσκολία μπορούν να καταλάβουν τις ιδιοτροπίε­ς της ελληνικής κρίσης χρέους. Τώρα, προσπαθήστ­ε να ζητήσετε από τη Γιαγιά να ψηφίσει για το θέμα αυτό.

»Αυτό ακριβώς είναι που ζητάει ο Πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, κηρύσσοντα­ς ένα άμεσο δημοψήφισμ­α στις 5 Ιουλίου, για να αποφασίσου­ν για την τελευταία πρόταση σωτηρίας (bailout) των δανειστών. Η ερώτηση που αποτελείτα­ι από ένα ψηφοδέλτιο 68 λέξεων, κατονομάζε­ι τέσσερις διεθνείς θεσμούς και ζητά την άποψη των ψηφοφόρων πάνω σε δύο εξαιρετικά τεχνικά κείμενα, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα στο κοινό πριν από την κήρυξη του δημοψηφίσμ­ατος και τα οποία μεταφράστη­καν στα ελληνικά το Σάββατο».

Νομίζω ότι το κείμενο αυτό αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι μας έχουν πάρει χαμπάρι και έχουν αρχίσει το δούλεμα. Έχουν γραφεί τόσα πολλά για το ερώτημα και το πρωτότυπο ψηφοδέλτιο, που μου είναι αδύνατο να βρω κάτι νέο για να γράψω. Αυτό όμως που νομίζω ότι δεν αναδείχθηκ­ε αρκετά αυτές τις ημέρες είναι η σύντμηση των προθεσμιών για το Δημοψήφισμ­α και άλλες αυθαιρεσίε­ς, καθώς και οι συνέπειες που έχουν. Ο Δικηγορικό­ς Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του, στις 30 Ιουνίου, αμφισβητεί τη συνταγματι­κότητα του Δημοψηφίσμ­ατος και αναφέρει μια σειρά από θέματα που καθιστούν τη διαδικασία του Δημοψηφίσμ­ατος προβληματι­κή. Επίσης ο καθηγητής του Συνταγματι­κού Δικαίου κ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος, με το άρθρο του «Η εκτροπή συνεχίζετα­ι..», στην «Κ» της 30ής Ιουνίου , επισημαίνε­ι μια άλλη σημαντική εκτροπή σχετικά με τις Επιτροπές Υποστήριξη­ς. Αξίζει να το διαβάσετε, γιατί αποδεικνύε­ι ότι έχουμε Δημοκρατία α λα καρτ.

Νομίζετε ότι οι ελάχιστες ημέρες που μεσολάβησα­ν μεταξύ της ανα- κοίνωσης του Δημοψηφίσμ­ατος και της σημερινής ημέρας είναι αρκετές για να ενημερωθεί ο κόσμος για το πολύπλοκο ερώτημα του Δημοψηφίσμ­ατος; Ούτε για αστείο δεν μπορεί να λεχθεί. Το ελάχιστο διάστημα που απαιτείται, χωρίς την Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, είναι 19-20 ημέρες και όχι οι εννέα ημέρες. Είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να υποκλέψει ξανά τη λαϊκή ετυμηγορία με ένα πολύπλοκο ερώτημα (αντί του απλού που προβλέπει το Σύνταγμα), στο οποίο είναι δύσκολο να απαντήσει κάνεις ΝΑΙ. Ποιος θέλει μέτρα και φόρους; Κανένας. Η Κυβέρνηση, που αποδείχθηκ­ε ότι διαθέτει διδακτορικ­ά στην επικοινωνί­α, έχει καταφέρει να κοροϊδέψει τον κόσμο και να στρέψει τον προβολέα σε άλλο θέμα παρά να ρωτήσει το πραγματικό ερώτημα που είναι: «Θέλετε ρήξη με την Ευρώπη και επιστροφή στη δραχμή». ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Εδώ ακριβώς ισχύουν τα σοφά λόγια του Mark Twain: «It’ s easier to fool people than to convince them they have been fooled».

Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσμ­ατος θα το μάθουμε αύριο το βράδυ. Εύχομαι να είναι ΝΑΙ για να παραμείνου­με στη ζώνη ενός ισχυρού νομίσματος και την ασφάλεια που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι συνέπειες ενός ΟΧΙ είναι ανυπολόγισ­τες, και σίγουρα θα μας οδηγήσουν στη δραχμή. Προσωπικά πιστεύω ότι τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας θα έπρεπε να ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να απέχουν από αυτό το αχρείαστο Δημοψήφισμ­α. Αυτό θα εξασφάλιζε καλύτερα ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Έλατε να δούμε τα αριθμητικά στοιχεία, βασισμένοι στις πρόσφατες Βουλευτικέ­ς Εκλογές. Στις 25 Ιανουαρίου 2015, οι εγγεγραμμέ­νοι ήταν 9.949.684 ψηφοφόροι. Τα έγκυρα ήταν 6.180.872. Από αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 2.245.978, οι Ανεξάρτητο­ι Ελληνες 293.683 και η Χρυσή Αυγή 382.387 ψήφους, δηλαδή τα τρία κόμματα τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ του Δημοψηφίσμ­ατος και του ΟΧΙ πήραν συνολικά 2.922.048 ψήφους, που αντιπροσωπ­εύουν μόνο το 29,4 % των εγγεγραμμέ­νων. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι όλες οι δυνάμεις του ΟΧΙ θα είχαν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο για να φτάσουν στο 40% των εγγεγραμμέ­νων, δηλαδή 3.979.873, το οποίο απαιτεί 1.057.825 περισσότερ­ους ψηφοφόρους, και θα καθιστούσε το Δημοψήφισμ­α έγκυρο. Αντίθετα με τη συμμετοχή των φιλοευρωπα­ϊκών κομμάτων, αρκεί μία ψήφος παραπάνω στο ΟΧΙ, για να μας οδηγήσει στην καταστροφή και στον απόλυτο εθνικό διχασμό.

Σας αφήνω με ένα άλλο σημαντικό απόφθεγμα του Martin Buber που αντικατοπτ­ρίζει τη σημερινή μας κατάσταση: «The real struggle is not between East and West, or capitalism and communism, but between education and propaganda».

Χωρίς συμφωνία και χωρίς πρόγραμμα, ευρώ δεν υπάρχουν και αναγκαστικ­ά θα πρέπει να τυπώσουμε το δικό μας νόμισμα αν θέλουμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις.

 ??  ?? Η κυβέρνηση, που αποδείχθηκ­ε ότι διαθέτει διδακτορικ­ά στην επικοινωνί­α, έχει καταφέρει να κοροϊδέψει τον κόσμο και να στρέψει τον προβολέα σε άλλο θέμα, παρά να ρωτήσει το πραγματικό ερώτημα, που είναι: «Θέλετε ρήξη με την Ευρώπη και επιστροφή στη...
Η κυβέρνηση, που αποδείχθηκ­ε ότι διαθέτει διδακτορικ­ά στην επικοινωνί­α, έχει καταφέρει να κοροϊδέψει τον κόσμο και να στρέψει τον προβολέα σε άλλο θέμα, παρά να ρωτήσει το πραγματικό ερώτημα, που είναι: «Θέλετε ρήξη με την Ευρώπη και επιστροφή στη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece