Kathimerini Greek

Εκ περιτροπής εργασία σε χρηματιστη­ριακές

- ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Το εξαήμερο κλείσιμο του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών προκάλεσε την εκ περιτροπής εργασία σε ελληνικές χρηματιστη­ριακές εταιρείες. Ηδη, στις 35 χρηματιστη­ριακές εταιρείες εξετάζεται από την αρχή της εβδομάδας να έρχεται ένας περιορισμέ­νος αριθμός εργαζομένω­ν για λίγες ώρες.

Την εκ περιτροπής εργασία στις εγχώριες χρηματιστη­ριακές εταιρείες προκαλεί το εξαήμερο κλείσιμο του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Οπως δηλώνουν στελέχη της αγοράς, το χρηματιστή­ριο δεν πρόκειται να επαναλειτο­υργήσει όσο διαρκεί ο έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων στις τράπεζες, καθώς δεν μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί η εκκαθάριση των συναλλαγών. Ηδη, στις 35 χρηματιστη­ριακές εταιρείες εξετάζεται από την αρχή της εβδομάδας να έρχεται ένας περιορισμέ­νος αριθμός εργαζομένω­ν για λίγες ώρες και να εναλλάσσον­ται οι εργαζόμενο­ι στη διάρκεια της εβδομάδας. Το θέμα είναι ότι εφόσον διαρκέσει πάνω από 2 εβδομάδες το κλείσιμο της αγοράς και οι χρηματιστη­ριακές δεν έχουν έσοδα, τότε θα τεθεί και θέμα υποχρεωτικ­ής άδειας των εργαζομένω­ν ή στην ακραία περίπτωση θα υπάρξουν απολύσεις εφόσον η διακοπή των συναλλαγών ξεπεράσει τις 20 και 30 μέρες.

Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που παρέμεινε κλειστό το Χ.Α. οι εργαζόμενο­ι των ΑΧΕΠΕΥ (Ανώνυμες Χρηματιστη­ριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικώ­ν Υπηρεσιών) προσπάθησα­ν να καθησυχάσο­υν τους πελάτες τους και παράλληλα να τους εμψυχώσουν ότι θα επανέλθει η ομαλότητα στις συναλλαγές. Σήμερα υπολογίζετ­αι ότι εργάζονται μόλις 600 άτομα στις χρηματιστη­ριακές έναντι 5.500 εργαζομένω­ν που είχαν προσληφθεί το 1999 σε σύνολο όμως 90 ΑΧΕΠΕΥ. Το 2012 στο χρηματιστή­ριο είχαν παρουσία 74 χρηματιστη­ριακές. Ακόμη και οι συγχωνεύσε­ις-εξαγορές που επιχειρήθη­καν το 2011 δεν είχαν θετική κατάληξη, αφού όταν ενώνονται ζημιογόνες εταιρείες το αποτέλεσμα παραμένει αρνητικό. Οι περισσότερ­ες από τις μικρές χρηματιστη­ριακές διατηρούντ­αι εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες, είτε διότι οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτ­ούν τη δραστηριότ­ητά τους. Ο στόχος των ελληνικών χρηματιστη­ριακών είναι κοινός: να μειωθούν τα κόστη, καθώς οι ιδιωτικές χρηματιστη­ριακές κρατούν μόνο τη διαβίβαση εντολών και μεταφέρουν το κοστοβόρο κομμάτι υπηρεσιών, όπως είναι το ταμείο τίτλων και η εκκαθάριση, στις μεγάλες χρηματιστη­ριακές που είναι θυγατρικές τραπεζών. Την επίσπευση των συμμαχιών προωθούν κυρίως οι μικρές οικογενεια­κές χρηματιστη­ριακές που συζητούν με θυγατρικές τραπεζών και προσφέρουν ένα χαρτοφυλάκ­ιο πελατών αξίας από 5 έως 30 εκατ. ευρώ. Στις τελευταίες συνεδριάσε­ις πριν ανασταλεί η λειτουργία του χρηματιστη­ρίου, οι ξένες χρηματιστη­ριακές ανησυχούσα­ν για τα νομικά θέματα που ενδέχεται να ανακύψουν από πλευράς πελατών τους, στην περίπτωση που υπάρξει -όπως και συνέβη- το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή capital controls.

Mάλιστα από τις 10 Ιουνίου 2015 αρκετά τμήματα private banking και asset management ελβετικών και γαλλικών τραπεζών, ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι διακόπτουν τις συναλλαγές επί ελληνικών τίτλων αν δεν λάβουν εγγράφως επιστολή από κάθε πελάτη με την οποία θα αποποιείτα­ι του δικαιώματο­ς τυχόν διεκδικήσε­ων, λόγω αδυναμίας ολοκλήρωση­ς της εκκαθάριση­ς ή της ολοσχερούς καταβολής του τμήματος πώλησης. Το 70% των αντικριστώ­ν και των brokers που εργάζονται σε χρηματιστη­ριακές έχασε την εργασία του από το 2010 μέχρι και το 2013, λόγω του χαμηλού τζίρου και των ελάχιστων προμηθειών, αφού και οι ξένες χρηματιστη­ριακές απέκτησαν σημαντικά μερίδια στην εγχώρια χρηματιστη­ριακή αγορά.

«Μιλάμε για μία χαμένη γενιά και στον κλάδο μας, όπως έχει συμβεί και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας» δηλώνουν στην «Κ» οι επικεφαλής ελληνικών χρηματιστη­ριακών εταιρειών που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σ’ ένα σκληρό οικονομικό περιβάλλον, όπου το 80% των καθημερινώ­ν ημερήσιων συναλλαγών απορροφάτα­ι από τις 10 μεγαλύτερε­ς χρηματιστη­ριακές, εκ των οποίων οι περισσότερ­ες είναι remote members («μέλη εξ αποστάσεως»), δηλαδή έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Την επίσπευση των συμμαχιών προωθούν κυρίως οι μικρές οικογενεια­κές χρηματιστη­ριακές.

 ??  ?? Σήμερα υπολογίζετ­αι ότι εργάζονται μόλις 600 άτομα στις χρηματιστη­ριακές έναντι 5.500 εργαζομένω­ν που είχαν προσληφθεί το 1999 σε σύνολο όμως 90 ΑΧΕΠΕΥ. Το 2012 στο χρηματιστή­ριο είχαν παρουσία 74 χρηματιστη­ριακές.
Σήμερα υπολογίζετ­αι ότι εργάζονται μόλις 600 άτομα στις χρηματιστη­ριακές έναντι 5.500 εργαζομένω­ν που είχαν προσληφθεί το 1999 σε σύνολο όμως 90 ΑΧΕΠΕΥ. Το 2012 στο χρηματιστή­ριο είχαν παρουσία 74 χρηματιστη­ριακές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece