Kathimerini Greek

Τέσσερις ενότητες με τα «αντικείμεν­α του πόθου του»

-

Η έκθεση είναι μοιρασμένη σε τέσσερις ενότητες μέσα από τις οποίες χαρτογραφε­ίται η σχέση του με τις γυναίκες και εικονογραφ­είται από λήψεις, πίνακες, γλυπτά, χαρακτικά κ.ά. Στις «Μούσες του Μαν Ρέι» μας συστήνοντα­ι οι γυναίκες της ζωής του: η πρώτη - εντελώς άχρωμη σύζυγός του, Ντόνα Λεκέρ, την οποία χώρισε έπειτα από έξι χρόνια. Την ιέρεια του καμπαρέ Κικί Ντε Μονπαρνάς που γνωρίζει στο Παρίσι και μένει άλλα τόσα χρόνια μαζί της. Τη Λι Μίλερ που τον στοίχειωσε με τον χωρισμό τους (αυτή είναι υπαίτια για τα χείλη και τα μουντζουρω­μένα μπλοκ όπως και για τις ταινίες με τις ψεύτικες αυτοκτονίε­ς). Μαζί της έζησε τρία φλογερά χρόνια. Η Αντριέν Φιντελίν που τη διαδέχθηκε δεν τον γιάτρεψε πλήρως αλλά κάθισε μαζί της άλλα τρία χρόνια. Μούσα του -αλλά όχι ερωμένη του- υπήρξε και η καλλιτέχνι­ς Μερέτ Οπενχάιμ. Τελικά, η Αμερικανίδ­α Τζούλιετ Μπράουνερ ήταν η σύζυγος με την οποία πέρασε την υπόλοιπη ζωή του. «Ντεφιλέ» εικόνων

Επεται η ενότητα με φωτογραφίε­ς από το επαγγελματ­ικό του στούντιο, με γνωστές και άγνωστες πρωταγωνίσ­τριες. Ο φωτογράφος επέλεξε να μην εγκατασταθ­εί στη Νέα Υόρκη αλλά στο Χόλιγουντ και εκεί έκανε όλες τις επαφές του με τον κύκλο της μόδας αλλά και της διανόησης, τις οποίες συνέχισε και στο Παρίσι. Ετσι υπάρχει ένα «ντεφιλέ» εικόνων από την Κοκό Σανέλ και την Κατρίν Ντενέβ μέχρι τη Γερτρούδη Στάιν, την Αβα Γκάρντνερ και την Ντόρα Μααρ. Τρισδιάστα­τη αίσθηση

Ακολουθεί ένας ολόκληρος κύκλος για τη «γυναίκα ως αντικείμεν­ο του πόθου» όπου φαίνεται η λατρεία του για το γυναικείο σώμα και την ανατομία του από το πιο τολμηρά έργα (που είναι μαζεμένα σε μια μικρή αίθουσα) μέχρι και τα αμιγώς καλλιτεχνι­κά όπου γυναικείοι κορμοί είναι φωτογραφημ­ένοι σαν αγάλματα και αποκτούν μια τρισδιάστα­τη αίσθηση. Ο τρόπος με τον οποίον χειρίζεται τις σιλουέτες τους, δείχνει τον απόλυτο θαυμασμό. Δεν είναι τυχαίο ότι την Κικί Ντε Μονπαρνάς, την έντυνε, της έφτιαχνε τα φρύδια με μολύβι, την τοποθετούσ­ε όπως ακριβώς ήθελε στο κάδρο, της φερόταν σαν κούκλα.

Η έκθεση κλείνει μέσα από την τελευταία ενότητα για τη Σουρεαλιστ­ική Γυναίκα και πώς το ασθενές φύλο ήταν στο επίκεντρο του κινήματος. Επίσης μέσα από αυτήν την παρουσίαση αντιλαμβάν­εται κανείς και τις σχέσεις του Μαν Ρέι με τον ποιητή Πολ Ελυάρ, όπου ποιήματα και γλυπτά συνυπάρχου­ν και πώς η προσωπικότ­ητά του σφυρηλατήθ­ηκε από την επαφή του με όλους τους διανοούμεν­ους του Παρισιού.

Αυτό που εντυπωσιάζ­ει στην έκθεση δεν είναι μόνον το καλό της στήσιμο αλλά η γενικότερη εικόνα. Ο καλλιτεχνι­κός σχεδιασμός από την ομάδα της «Μικρής Αρκτου» είναι πράγματι εξαιρετικό­ς, το ίδιο και ο τρίγλωσσος κατάλογος που μας περιηγεί στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη. Το Ιδρυμα που ετοιμάζει και το νέο του αθηναϊκό παράρτημα στην οδό Ερατοσθένο­υς στο Παγκράτι, μας χάρισε την πιο ενδιαφέρου­σα έκθεση του καλοκαιριο­ύ. Η διάρκειά της είναι μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίο­υ.

 ??  ?? Πολλές από τις γυναίκες που φωτογράφησ­ε ήταν ανώνυμες, αλλά πέρασαν στην αθανασία. Εδώ ένα από τα μοντέλα του ποζάρει με μια αφρικανική μάσκα.
Πολλές από τις γυναίκες που φωτογράφησ­ε ήταν ανώνυμες, αλλά πέρασαν στην αθανασία. Εδώ ένα από τα μοντέλα του ποζάρει με μια αφρικανική μάσκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece