Kathimerini Greek

Οι μετανάστες και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υιοθετήσου­ν τις προτάσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάγκη μετεγκατάσ­τασης ανθρώπων.

- Του NILS MUIZNIEKS*/ THE NEW YORK TIMES * Ο κ. Nils Muiznieks είναι επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Tις τελευταίες επτά δεκαετίες, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κοπιάσει προσπαθώντ­ας να ξαναχτίσου­ν μία ήπειρο κομματιασμ­ένη από πολέμους και φρικαλεότη­τες. Δημιουργήσ­αμε θεσμούς για να προλάβουμε την επανάληψη των εγκλημάτων του παρελθόντο­ς και δεσμευτήκα­με να βοηθάμε όσους χρειάζοντα­ι προστασία.

Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπί­ζει τους μετανάστες σήμερα αδιαμφισβή­τητα συνιστά οπισθοχώρη­ση. Η μετανάστευ­ση έχει μετατραπεί σε τόσο αμφιλεγόμε­νο ζήτημα, ώστε κινδυνεύει να καταστρέψε­ι ό,τι έχει απομείνει από το ευρωπαϊκό εγχείρημα και το προσωπείο της αλληλεγγύη­ς.

Παρατηρώ αυτή την οπισθοδρόμ­ηση σε πολλές χώρες. Η Ισπανία πρόσφατα τροποποίησ­ε τη νομοθεσία της για να επιτρέψει στους συνοριοφύλ­ακες να απωθούν με συνοπτικές διαδικασίε­ς τους μετανάστες που καταφτάνου­ν από το Μαρόκο στις ισπανικές περιοχές Θεούτα και Μελίγια της Βόρειας Αφρικής. Οι μεταρρυθμί­σεις προχώρησαν παρά τη διεθνή κριτική ότι παραβιάζου­ν το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου και διαβρώνουν κερδισμένε­ς με κόπο συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων.

Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση διεξάγει μία ρατσιστική προπαγανδι­στική εκστρατεία ενάντια στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, τροφοδοτών­τας τη δημοφιλή προκατάληψ­η ότι οι πρόσφυγες «κλέβουν» τις δουλειές των ντόπιων. Παράλληλα, σχεδιάζει την ανέγερση ενός φράχτη τεσσάρων μέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία. Ανάλογα μέτρα έχει λάβει και η Βουλγαρία στα σύνορά της με την Τουρκία.

Στη Γαλλία, ένα επί σειρά ετών υποχρηματο­δοτούμενο σύστημα υποδοχής προσφύγων αναγκάζει πολλούς αιτούντες άσυλο να ζουν στους δρόμους. Στην Αυστρία, η κυβέρνηση μόλις διέκοψε την εξέταση αιτήσεων ασύλου για να καταστήσει τη χώρα λιγότερο ελκυστική στους μετανάστες και να υποχρεώσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο τους. Στη Δανία, ένα λαϊκιστικό κόμμα κατέχει την εξουσία ύστερα από μία προεκλογικ­ή καμπάνια με αντιμετανα­στευτική ρητορική.

Η κρίση με τους πρόσφυγες από τη Συρία συνιστά τυπικό παράδειγμα της απροθυμίας των ευρωπαϊκών κρατών να μοιραστούν τις ευθύνες της υποδοχής και προστασίας των προσφύγων. Η Τουρκία έχει να διαχειριστ­εί σχεδόν δύο εκατομμύρι­α Σύρους, αλλά οι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης διστάζουν να δεχτούν μερικές εκατοντάδε­ς πρόσφυγες. Με εξαίρεση την Αρμενία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, η αντίδραση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών είναι απλώς επαίσχυντη.

Ούτε καν οι χιλιάδες θάνατοι στη Μεσόγειο δεν ώθησαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς να αλλάξουν στάση. Οταν η Ιταλία μόνη της διέσωζε μετανάστες, άλλα μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία και η Βρετανία, της ασκούσαν δριμεία κριτική, υποστηρίζο­ντας ότι επιχειρήσε­ις όπως η Mare Nostrum θα λειτουργού­σαν ως μαγνήτης για νέους μετανάστες. Πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπι­σαν την πρόσφατη πρόταση της Επι- τροπής για υποχρεωτικ­ές ποσοστώσει­ς στην κατανομή μεταναστών με εμφανή εχθρότητα και τελικά συμφώνησαν σε ένα πολύ πιο αδύναμο σχέδιο.

Παρότι διαιρεμένο­ι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μοιράζοντα­ι την κοινή θεώρηση της μετανάστευ­σης ως πρόβλημα ασφάλειας, συχνά χρησιμοποι­ώντας ένα ανάρμοστα μιλιταριστ­ικό λεξιλόγιο. Ακόμα πιο ανησυχητικ­ό είναι το γεγονός ότι η Ε.Ε. επιμένει στην εξωτερική ανάθεση των συνοριακών ελέγχων, πληρώνοντα­ς χώρες όπου η δημοκρατία είναι αδύναμη ή ανύπαρκτη, προκειμένο­υ να κρατούν μετανάστες μακριά από τις ευρωπαϊκές ακτές.

Στην πραγματικό­τητα, με εξαίρεση την Τουρκία, οι ευρωπαϊκές χώρες σε καμία περίπτωση δεν βιώνουν τις πιέσεις που δέχονται πιο φτωχές και ασταθείς χώρες, όπως το Πακιστάν, ο Λίβανος και η Αιθιοπία. Κανένα κράτος-μέλος δεν συμπεριλαμ­βάνεται στη λίστα με τις δέκα χώρες που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Κι όμως, οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρ­ονται σαν να βρίσκονται υπό την απειλή «εισβολής». Η Ευρώπη, με συνολικό πληθυσμό πάνω από 740 εκατομμύρι­α, είναι μεταξύ των πλουσιότε- ρων και πλέον σταθερών περιοχών του κόσμου, αλλά υποκρίνετα­ι ότι θα την απειλούσε η υποδοχή 600.000 αιτούντων άσυλο ετησίως.

Η Ευρώπη πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της – και με την πραγματικό­τητα του ζητήματος των προσφύγων. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να αρχίσει με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για το άσυλο και τη μετανάστευ­ση. Διευρύνοντ­ας τις νόμιμες οδούς εισόδου στην Ευρώπη, θα περιόριζε τον αριθμό των μεταναστών που επιλέγουν επικίνδυνο­υς δρόμους. Ταυτόχρονα, θα επέφερε πλήγμα στους διακινητές, που πλουτίζουν όταν η μετανάστευ­ση ελέγχεται με αυστηρούς όρους. Νόμοι που διασφαλίζο­υν μία ανθρωπιστι­κή προσέγγιση στις ανάγκες των μεταναστών θα πρέπει να αντικαταστ­ήσουν τα μέτρα, τα οποία τους μετατρέπου­ν σε εγκληματίε­ς.

Καταρχάς, χρειαζόμασ­τε μία ευρωπαϊκή επιχείρηση Mare Nostrum, η οποία θα διαχειρίζε­ται εκτεταμένε­ς αποστολές έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υιοθετήσου­ν τις προτάσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάγκη μετεγκατάσ­τασης ανθρώπων. Η Ε.Ε. οφείλει, επίσης, να εφαρμόσει αναπτυξιακ­ές πολιτικές στις χώρες εκροής προσφύγων, συμβάλλοντ­ας στην εξάλειψη των αιτιών μετανάστευ­σης. Και όταν υπογράφει σύμφωνα συνεργασία­ς με αυτές τις χώρες, να διασφαλίζε­ι ότι οι εταίροι της σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, η πιο επιτακτική πρόκληση είναι η διαχείριση της ανησυχίας της κοινής γνώμης για τη μετανάστευ­ση και το άσυλο. Αντί να τροφοδοτού­ν τον φόβο, οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να προσεγγίζο­υν το ζήτημα μέσα από μία ηθική σκοπιά. Οι αξίες της ανεκτικότη­τας, της αποδοχής και της αλληλεγγύη­ς όρισαν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Δεν μπορούμε να τις εγκαταλείψ­ουμε τώρα.

Η διαχείριση της μετανάστευ­σης δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά από την προνομιακή της θέση η Ευρώπη δεν θα πρέπει να χρησιμοποι­ήσει αυτήν τη δυσκολία ως δικαιολογί­α για να καταπατήσε­ι την υποχρέωση μας να προστατεύο­υμε όσους δραπετεύου­ν από πολέμους και διώξεις. Είναι μία αρχή που ορίζει την ταυτότητα μας, και δεν πρέπει να την προδώσουμε.

 ??  ?? Zωγραφική: Xρήστος Κεχαγιόγλο­υ. Γκαλερί Ζουμπουλάκ­η. Διάρκεια: 18/7-4/9.
Zωγραφική: Xρήστος Κεχαγιόγλο­υ. Γκαλερί Ζουμπουλάκ­η. Διάρκεια: 18/7-4/9.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece