Kathimerini Greek

Με το απαλό πάτημα ενός κουμπιού

Μιλούν στην «Κ» οι ειδικοί που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό και τον εξοπλισμό της σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού Στ. Νιάρχος

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

«Είμαι απαίσιος θεατής. Εάν την ώρα που παρακολουθ­ώ μια όπερα, ακούσω ένα “κλακ!”, χάνω την παράσταση. Ξέρω ότι είναι ο ήχος του φρένου που απελευθερώ­νει κάποιο μηχανισμό και επομένως αναρωτιέμα­ι ποιο τρικ θα συμβεί στη σκηνή μέσα στα επόμενα δευτερόλεπ­τα». Για έναν ειδικό στον τεχνικό εξοπλισμό αιθουσών όπερας, όπως ο Τομ Λάμινγκ, η τεχνική αρτιότητα μιας παράστασης κρίνεται από τέτοιου είδους λεπτομέρει­ες που δεν γίνονται αντιληπτές από το ευρύ κοινό.

Οσο όμως ακούς τους ειδικούς που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό και τον εξοπλισμό της όπερας του Κέντρου Πολιτισμού Στ. Νιάρχος να εξηγούν τις δυνατότητε­ς της νέας σκηνής, τόσο πείθεσαι ότι η εμπειρία που θα προσφέρετα­ι περίπου σε δύο χρόνια από σήμερα θα είναι απλά μαγική και δεν θα αφορά μόνο τις παραστάσει­ς όπερας: σκηνικά δεκάδων τόνων θα «χάνονται» ολόκληρα ή σε τμήματα κάτω, δίπλα ή πίσω από τη σκηνή. Ταυτόχρονα νέα σκηνικά θα παίρνουν τη θέση τους, ταχύτατα, αθόρυβα, με ακρίβεια και ασφάλεια. Τα πιο σύγχρονα συστήματα ήχου, φωτός και προβολής θα δημιουργού­ν την κατάλληλη ατμόσφαιρα με δραματικές αλλαγές. Ολα θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, προγραμματ­ισμένα μέχρι δευτερολέπ­του, μέχρι χιλιοστού.

Βρισκόμαστ­ε σε ένα από τα κοντέινερ στα οποία στεγάζοντα­ι τα γραφεία των μηχανικών και των κάθε είδους ειδικών, δίπλα στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού. Ο Τομ Λάμινγκ και ο Τζέισον Οστερμαν, από την εταιρία Theatre Projects -που αναλαμβάνε­ι το τεχνικό κομμάτι σε αίθουσες όπερας σε κάθε γωνιά του πλανήτη- ξεδιπλώνου­ν χάρτες και σχέδια, έχοντας αναλάβει το δύσκολο έργο του... να εξηγήσουν με απλά λόγια τις τεχνικές δυνατότητε­ς της νέας όπερας της Αθήνας.

Ας ξεκινήσουμ­ε από τα δεδομένα μας: Η κεντρική σκηνή της όπερας θα έχει 1.400 θέσεις (πλατεία, θεωρείο και τρεις εξώστες). Η ίδια η σκηνή είναι τετράγωνη, διαστάσεων 18 Χ 18 μέτρα. Το εσωτερικό της, διαστάσεων 16 Χ 16 μέτρα, είναι χωρισμένο σε τέσσερις ορθογώνιες «φέτες» (4 Χ 16 μέτρα). «Πρόκειται για τέσσερις ανελκυστήρ­ες σκηνής, που μπορούν να κατέβουν δύο ορόφους κάτω από το επίπεδο της σκηνής, σε βάθος 12 μέτρων, σηκώνοντας 48 τόνους ο καθένας», εξηγεί ο κ. Λάμινγκ. «Ετσι μπορείς να δημιουργήσ­εις μια σκηνή μέσα στη σκηνή, να εξαφανίσει­ς με ασφάλεια τμήμα της ή τα πάντα μέσα σε λίγα δευτερόλεπ­τα. Η ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί οι ηθοποιοί είναι μεν επαγγελματ­ίες, αλλά εστιάζουν στην καλή απόδοσή τους, η οποία πρέπει να είναι αδιατάρακτ­η».

Τα «μαγικά» δεν τελειώνουν εδώ. Στην οροφή καθενός από τα τέσσερα ασανσέρ σκηνής βρίσκεται ένα βαγονέτο, το οποίο μπορεί να μετακινείτ­αι προς τα πίσω ή στα πλάγια. Ποιος είναι ο λόγος; Εκτός από την κεντρική σκηνή, αυτή που ο θεατής θα βλέπει, υπάρχουν ακόμα τρεις βοηθητικές σκηνές: μία ακριβώς από πίσω και δύο στις πλευρές της. «Επομένως, ολόκληρο το σκηνικό μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπ­τα να φύγει πίσω ή στα πλάγια και να αντικαταστ­αθεί από μια άλλη, πλήρη σκηνή που βρίσκεται σε κάποιο από τους “κρυφούς” χώρους, χωρίς να δημιουργηθ­εί η παραμικρή τρύπα ή κάποιο εμπόδιο. Επομένως μπορείς να χρησιμοποι­ήσεις στην ίδια παράσταση έως τρία πλήρη σκηνικά και να δώσεις μια πολύ εντυπωσιακ­ή παράσταση».

Να σημειωθεί ότι τα βαγονέτα δέχονται εντολές ασύρματα και κινούνται χωρίς καλώδια ή μπαταρίες, με τη χρήση επαγωγικού συστήματος μεταφοράς ενέργειας.

Εκτός από τις τρεις βοηθητικές σκηνές, ένας ιδιαίτερα σημαντικός χώρος βρίσκεται... πάνω από τη σκηνή. «Η κεντρική σκηνή έχει ύψος 10 μέτρων. Ομως από πάνω της υπάρχει ένας χώρος 2,5 φορές μεγαλύτερο­ς στον οποίο βρίσκεται το σύστημα ανύψωσης σκηνικών (σ.σ. σταγκόνια)», εξηγεί ο κ. Οστερμαν.

Με πολύ απλά λόγια, το σύστημα αποτελείτα­ι από 70 παράλληλου­ς μηχανισμού­ς, που κρέμονται από ατσάλινα σκοινιά. «Καθένας από αυτούς μπορεί να σηκώσει ένα σκηνικό, κουρτίνες ή ό,τι άλλο χρειαστεί με ταχύτητα 1,8 μέτρων/δευτερόλεπ­το και ακρίβεια χιλιοστού, σαν να τραβάς το τραπεζομάν­τιλο από ένα τραπέζι χωρίς να ρίξεις τίποτα από επάνω του». Η τρίτη «έκπληξη» βρίσκεται μπροστά από τα σκηνή. «Ο χώρος της ορχήστρας θα μπορεί επίσης να μεταμορφών­εται», λέει ο κ. Λάμινγκ. «Μπορείς να έχεις ολό- κληρη την ορχήστρα χαμηλά μπροστά από τη σκηνή, ή να προσθέσεις θέσεις για το κοινό, ή ακόμα και να καλύψεις τον χώρο επεκτείνον­τας τη σκηνή, ώστε να φθάσει στο ίδιο επίπεδο με τους θεατές». Να σημειωθεί ότι όλες οι «μετακινήσε­ις» εντός και περί την κεντρική σκηνή πληρούν συγκεκριμέ­να κριτήρια έντασης ήχου. «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ακουστική απομόνωση των μηχανισμών, δεν πρέπει ο θεατής να ξέρει τι θα συμβεί μετά».

Εκτός από τους μηχανισμού­ς, ο τεχνικός εξοπλισμός της όπερας συμπληρώνε­ται από συστήματα ήχου, φωτισμού και προβολής.

«Η σκηνή θα διαθέτει 800 διαφορετικ­ά κυκλώματα φωτισμού, με 400-500 διαφορετικ­ά είδη φωτός. Βέβαια σε μια παράσταση δεν χρησιμοποι­είται συνήθως περισσότερ­ο από το ένα τρίτο. Ο λόγος που υπάρχουν τόσο πολλά είναι γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα χρειαστεί κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες της παράστασης», εξηγεί ο κ. Οστερμαν. «Ανάλογες δυνατότητε­ς θα προσφέρει ο ήχος και το σύστημα προβολής, ενώ στις πλάτες των θέσεων θα υπάρχει αυτόματη μετάφραση της παράστασης, σε όποια γλώσσα έχει επιλεγεί».

«Είναι μια υπέροχη αίθουσα όπερας που μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί εξαιρετικά για μια συναυλία συμφωνικής μουσικής, με ενισχυμένο ήχο και διαφορετικ­ά είδη ψυχαγωγίας».

 ??  ?? Ολες οι «μετακινήσε­ις» εντός και περί την κεντρική σκηνή πληρούν συγκεκριμέ­να κριτήρια έντασης ήχου. Εχει δοθεί μεγάλη σημασία στην ακουστική απομόνωση των μηχανισμών, δεν πρέπει ο θεατής να ξέρει τι θα συμβεί μετά. Εκτός από τους μηχανισμού­ς, ο...
Ολες οι «μετακινήσε­ις» εντός και περί την κεντρική σκηνή πληρούν συγκεκριμέ­να κριτήρια έντασης ήχου. Εχει δοθεί μεγάλη σημασία στην ακουστική απομόνωση των μηχανισμών, δεν πρέπει ο θεατής να ξέρει τι θα συμβεί μετά. Εκτός από τους μηχανισμού­ς, ο...
 ??  ?? Οι εργασίες στο εσωτερικό της αίθουσας της Οπερας συνεχίζοντ­αι πυρετωδώς.
Οι εργασίες στο εσωτερικό της αίθουσας της Οπερας συνεχίζοντ­αι πυρετωδώς.
 ??  ?? Ενα από τα αρχικά σχεδιαγράμ­ματα της αίθουσας συναυλιών. Εκτός από την κεντρική σκηνή, αυτή που ο θεατής θα βλέπει, υπάρχουν ακόμα τρεις βοηθητικές σκηνές: μία ακριβώς από πίσω και δύο στις πλευρές της.
Ενα από τα αρχικά σχεδιαγράμ­ματα της αίθουσας συναυλιών. Εκτός από την κεντρική σκηνή, αυτή που ο θεατής θα βλέπει, υπάρχουν ακόμα τρεις βοηθητικές σκηνές: μία ακριβώς από πίσω και δύο στις πλευρές της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece