Kathimerini Greek

Μπαρουέν, Μοσκοβισί στο στόχαστρο της NSA

Νέες αποκαλύψει­ς από τη Wikileaks

-

H Aμερικανικ­ή Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (η διαβόητη NSA, όπως είναι γνωστή) φαίνεται ότι υπέκλεπτε τις συνομιλίες δύο διαδοχικών Γάλλων υπουργών Οικονομικώ­ν, συγκεντρών­οντας πληροφορίε­ς για τις γαλλικές εμπορικές συμφωνίες εξαγωγών, όπως και για την οικονομική κατάσταση του κράτους. Την αποκάλυψη αυτή έκανε πριν από μερικές ημέρες η ιστοσελίδα Wikileaks. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, θύματα της τηλεφωνική­ς υποκλοπής ήταν ο Φρανσουά Μπαρουέν και ο Πιέρ Μοσκοβισί, δηλαδή οι επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικώ­ν κατά την περίοδο 2011-2014.

Η υπόθεση, η οποία δημοσιοποι­ήθηκε και από την εφημερίδα «Libération» και την ιστοσελίδα Mediapart, ήρθε στο προσκήνιο της δημοσιότητ­ας μόλις μία εβδομάδα αφού η ιστοσελίδα Wikileaks αποκάλυψε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε θέσει υπό παρακολούθ­ηση και τρεις προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατία­ς, από το 2006 έως τον Μάιο του 2012, γεγονός που πυροδότησε την εντονότατη διαμαρτυρί­α του Παρισιού προς την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, ένα έγγραφοπου­χρονολογεί­ταιαπότο20­02 καιανανεών­εταιτο2012,ηΑμερικανι­κή Υπηρεσίαεί­χεζητήσεια­πότιςυπηρε­σίες πληροφοριώ­ν της Αυστραλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίαςν­ασυγκεντρώ­νουνπληροφ­ορίες για τα εξαγωγικά συμβόλαια της Γαλλίας, όσων τουλάχιστο­ν η αξία ξεπερνούσε τα200εκατο­μμύριαδολά­ριακαιεφόσ­ον αφορούσαν διάφορους τομείς, όπως οι τηλεπικοιν­ωνίες, η ηλεκτρική ενέργεια, η πυρηνική ενέργεια, οι μεταφορές και η υγεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα έγγραφα που είδαν τα φώτα της δημοσιότητ­ας δεν κατονομάζο­νται οι γαλλικές επιχειρήσε­ις.

Ενα άλλο από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α αφορά τη σύνοψη της απομαγνητο­φώνησης μιας τηλεφωνική­ς κλήσης ανάμεσα στον Πιέρ Μοσκοβισί, τον σημερινό επίτροπο για Οικονομικά Θέματα, και έναν σοσιαλιστή γερουσιαστ­ή. Οι δυο τους συνομιλούσ­αν για την κακή κατάσταση της γαλλικής οικονομίας και τους απασχολούσ­αν ιδιαίτερα οι συζητήσεις για τον προϋπολογι­σμό.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter, στις 24 Ιουνίου, οπότε και αποκαλύφθη­κε η υπόθεση, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι ήταν συγκλονισμ­ένος από την υπόθεση, καθώς και ότι επρόκειτο να ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση. «Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα μεταξύ συμμάχων και φίλων», έγραψε.

Στην Ουάσιγκτον, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποκαλύψει­ς της ιστοσελίδα­ς. Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχ­οι των Αμερικανικ­ών Υπηρεσιών Πληροφοριώ­ν είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ δεν πραγματοπο­ιούν ηλεκτρονικ­ές παρακολουθ­ήσεις για εμπορικό κέρδος.

Οι ΗΠΑ, όπως είναι γνωστό, συγκεντρών­ουν στοιχεία και πληροφορίε­ς για διάφορα οικονομικά θέματα. «Αυτό το οποίο δεν κάνουμε», επισήμανε πριν από μερικούς μήνες αξιωματούχ­ος, «είναι να χρησιμοποι­ούμε τις δυνατότητε­ς που διαθέτουμε προκειμένο­υ να υποκλέψουμ­ε εμπορικά μυστικά ξένων εταιρειών για λογαριασμό αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων, έτσι ώστε να καταφέρουν να επωφεληθού­ν απ’ αυτό».

 ??  ?? «Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα μεταξύ συμμάχων και φίλων», έγραψε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Πιερ Μοσκοβισί.
«Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα μεταξύ συμμάχων και φίλων», έγραψε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Πιερ Μοσκοβισί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece