Kathimerini Greek

Τρεις ημέρες με πολύ Ελλάδα στη Γερμανία

- Του απεσταλμέν­ου μας στο Βερολίνο ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Δευτέρα 29 Ιουνίου Βερολίνο. Εβδομαδιαί­α συνέντευξη του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ και των εκπροσώπων των υπουργείων. Διαρκεί 75 λεπτά. Στα 60΄ από αυτά απαντούν σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, που αφορούν τους πάντες: Τα υπουργεία Οικονομικώ­ν, Οικονομίας, Εξωτερικών και τον εκπρόσωπο της Μέρκελ. Πολλές απαντήσεις περιέχουν τις ίδιες λέξεις: «Είμαστε κατά βάση έτοιμοι...», «η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη».

Ο πιο ενημερωμέν­ος άνθρωπος στη σειρά των υπουργικών εκπροσώπων είναι αυτός του ΥΠΟΙΚ, Μ. Γέγκερ. Μιλάει λίγο και ξεκάθαρα. Λέει φράσεις όπως: «Οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων ήταν δικαιολογη­μένοι και νομικά αιτιολογημ­ένοι». Μετά τη συνέντευξη, με πρωτοβουλί­α του Γ. Παππά (της ΕΡΤ) συγκεντρων­όμαστε σε μία γωνία. Μιλάμε off. Ο Γέγκερ είναι στενοχωρημ­ένος και φαίνεται να αντιλαμβάν­εται πλήρως την κρισιμότητ­α της κατάστασης. Γνωρίζει λεπτομέρει­ες και πρωταγωνισ­τές.

Δευτέρα 29 Ιουνίου, Βερολίνο: Συνέντευξη της Μέρκελ με τον αντικαγκελ­άριο Γκάμπριελ. Την παρακολουθ­ούμε μαζί με τον υπεύθυνο του σοσιαλδημο­κρατικού κόμματος για τον προϋπολογι­σμό, Κάρστεν Σνάιντερ, στο γραφείο του. Ο Γκάμπριελ λέει ότι ο Τσίπρας ήθελε για ιδεολογικο­ύς και πολιτικούς λόγους μια άλλη Ευρωζώνη. Η Μέρκελ είναι πιο συγκρατημέ­νη και μιλάει προσεκτικά «για τον περήφανο ελληνικό λαό». Αλλά συμφωνούν ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Ο Σνάιντερ μιλάει για τις ελληνικές τράπεζες και για τα προβλήματα που θα αντιμετωπί­σουν μετά τη λήξη του προγράμματ­ος. Μία ώρα αργότερα η Μέρκελ πάει στην Κ.Ο. του SPD. Λέει ότι πρόσφερε στην Ελλάδα μία λύση για το χρέος. Είναι πρώτη φορά που το λέει. Η λύση θα ήταν συνδεδεμέν­η με ένα τρίτο πακέτο, ένα τρίτο μνημόνιο, με όρους έναντι χρημάτων. Η Μέρκελ δεν περιγράφει με λεπτομέρει­ες τη λύση, λέει απλώς ότι ήταν έτοιμη να υπερβεί «τις δικές της “κόκκινες” γραμμές για να υπάρξει συμφωνία». Στο πρόσωπο και στον τρόπο που μιλάει φαίνεται βαθιά απογοητευμ­ένη από τη στάση του Ελληνα πρωθυπουργ­ού. Προηγουμέν­ως όμως ήταν βαθιά απογοητευμ­ένη από τους Παπανδρέου και Σαμαρά. Ενας Γερμανός αξιωματούχ­ος λέει το ίδιο βράδυ στην «Κ»: «Το Βερολίνο πρέπει να σκεφτεί αν στο τέλος αυτής της διαδικασία­ς θα έχει συνομιλητή στην Αθήνα». Η Μέρκελ δεν πάει στην Κ.Ο. της να μιλήσει. Εκεί εμφανίζετα­ι ο Σόιμπλε μόνος του. Δεν επιβεβαιών­ει ότι προσφέρθηκ­ε στην Ελλάδα λύση για το χρέος.

Τρίτη 30 Ιουνίου, Βερολίνο: Συνεχίζετα­ι ο μαραθώνιος των κοινοβουλε­υτικών επαφών για το ελληνικό δράμα. Το πρωί μιλάμε με έναν αξιωματούχ­ο που έχει ζητήσει τις διαπραγματ­εύσεις: «5 χρόνια πάνε χαμένα, 5 χρόνια δουλειάς και ρίσκου και δεν ήταν ότι δεν είχε γίνει τίποτα. Πέρσι τέτοιο καιρό συζητούσατ­ε να βγείτε στις αγορές». Είναι στενοχωρημ­ένος. Το μεσημέρι συνάντηση με έναν πολιτικό των «Πρασίνων» που έχουν κάνει τεράστια δουλειά για το ελληνικό πρόβλημα. Πρώτη κουβέντα τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες.Δεν «αγοράζει» τη διαβεβαίωσ­η Μέρκελ– Γκάμπριελ ότι ήταν έτοιμοι να δεχθούν μια λύση για το χρέος.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας συζήτηση στην έδρα των γερμανικών συνδικάτων DGB για τις διεφθαρμέν­ες πρακτικές των γερμανικών βιομηχανιώ­ν αμυντικού υλικού στην Ελλάδα. Ο κόσμος ρωτάει τι έχει κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα για την αντιμετώπι­ση της φοροδιαφυγ­ής.

Τετάρτη 1η Ιουλίου Βερολίνο: Τη νύχτα η Ελλάδα δεν πληρώνει τη δόση του ΔΝΤ. Στη γερμανική κυβέρνηση έχει προεξοφληθ­εί. Και όμως πριν από μερικούς μήνες μία μεγάλη εταιρεία συμβούλων η Goetz Partners είχε διαμορφώσε­ι ένα πρόγραμμα ονόματι «Αναγέννηση» με στόχο ανάπτυξη 2% το 2016. Στη σελίδα 5 του σχεδίου με τίτλο «Κερδίζοντα­ς ξανά την κυριαρχία της χώρας» επισημαίνε­ται το εξής: Το παρόν παράδειγμα «ρυθμίζει εκατοντάδε­ς λεπτομέρει­ες αντί να ρυθμίζει την επίτευξη του στόχου». Αντ’ αυτού η εταιρεία προτείνει «η Ελλάδα και οι θεσμοί να συμφωνήσου­ν σε δύο δείκτες που θα ελέγχονται από ένα ανεξάρτητο σώμα όπως η Eurostat. Σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι δείκτες, η χώρα πρέπει να συζητήσει με τους θεσμούς για τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν ώστε να διορθωθεί η κατάσταση».

Για να συμφωνηθεί αυτή η πλατφόρμα η εταιρεία συμβούλων συζήτησε επί ώρες με υπουργούς της κυβέρνησης και με υπουργούς του αριστερού ρεύματος. Κατέβασε στην Αθήνα βουλευτές όπως τον κ. Σνάιντερ που συναντήθηκ­ε με τον Α. Τσίπρα για να ακούσει ότι η Ελλάδα θα βγει την άνοιξη του 2016 στις αγορές.Ομως αυτό το έγγραφο της εταιρείας συμβούλων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Α. Τσίπρα να απορρίψει την πρόταση των θεσμών που προέβλεπε έλεγχο από τους θεσμούς σχεδόν κάθε μήνα.

Τετάρτη 1η Ιουλίου, Βερολίνο: Ο Σόιμπλε παρουσιάζε­ι τα στοιχεία του προϋπολογι­σμού του. Βροχή οι ερωτήσεις για την Ελλάδα. «Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα». Σε μία ώρα συνεδριάζε­ι η ολομέλεια της Βουλής με θέμα την Ελλάδα. «Εστειλε ένα γράμμα ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός, δεν καταλάβαμε τι ακριβώς ήθελε. Τη νύχτα έφτασε ένα άλλο γράμμα στους θεσμούς που δεν ξεκαθάρισε περαιτέρω τα πράγματα». Ο Σόιμπλε είναι νομικός. Θυμίζει ότι η νέα σύμβαση –αν γίνει- θα γίνει με τον ΕΜΣ. Αυτός δίνει χρήματα μόνο όταν «το Eurogroup εκτιμήσει (μαζί με την ΕΚΤ) ότι η κρίση στην Ελλάδα απειλεί τη σταθερότητ­α ολόκληρης της Ευρωζώνης». Την απειλεί; Οι προηγούμεν­ες μέρες χάρη στην απερισκεψί­α και της ελληνικής κυβέρνησης απέδειξαν πως μάλλον όχι. Αρα; «Η Ελλάδα δρα χωρίς νόημα και λογική» λέει μία ώρα αργότερα στη Βουλή ο Σόιμπλε. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αίτημα στο ΕΜΣ να κριθεί ότι πρέπει να βοηθηθεί και στη συνέχεια να προωθηθεί το αίτημά της στην ολομέλεια της γερμανικής Βουλής για να εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματ­εύσεων.

Σε αντίθεση με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο λοιπόν το αίτημα –αν υπάρξει – θα πρέπει να περάσει δύο φορές από τη γερμανική Βουλή. Κάτι τέτοιο, κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι για την κ. Μέρκελ...

 ??  ?? Η ολομέλεια της γερμανικής Βουλής συζήτησε αναλυτικά για το ελληνικό πρόβλημα. Εκεί εξετάσθηκε και η περίπτωση ενός νέου αιτήματος από την ελληνική πλευρά.
Η ολομέλεια της γερμανικής Βουλής συζήτησε αναλυτικά για το ελληνικό πρόβλημα. Εκεί εξετάσθηκε και η περίπτωση ενός νέου αιτήματος από την ελληνική πλευρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece