Kathimerini Greek

Τέσσερις πιθανοί δρόμοι για το αύριο της Ελλάδας

Σημεία-κλειδιά για όλα τα σενάρια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος και η 20ή Ιουλίου

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Μπορεί να είναι δύο οι απαντήσεις στο ερώτημα του αυριανού δημοψηφίσμ­ατος, αλλά τέσσερις είναι οι δρόμοι που διανοίγοντ­αι για την Ελλάδα από τη Δευτέρα. Οικονομικο­ί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το «Ναι» θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία και να επιστρέψει η οικονομία και η χώρα στην κανονικότη­τά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ το «Οχι» θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνούν ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσε­ι η χώρα εξαρτάται τόσο από τις πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθ­ούν από Δευτέρα, όσο και από το πόσο «οργανωμένα» ή «άτακτα» θα αντιδράσει η χώρα. Καθοριστικ­οί παράγοντες για να επέλθουν οι αλλαγές με ομαλό τρόπο είναι η γρήγορη αλλαγή της κυβερνητικ­ής σύνθεσης χωρίς να χαθεί χρόνος από πιθανές νέες εκλογές, καθώς και η ανοχή που θα δείξουν οι δανειστές της χώρας.

Ημερομηνία «κλειδί» για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια είναι η 20ή Ιουλίου. Τη Δευτέρα εκείνη, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσε­ι 3,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την εξόφληση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Τα κεφάλαια δεν υπάρχουν στα κρατικά ταμεία και για να αποφευχθεί μία χρεοκοπία έναντι της ΕΚΤ, θα πρέπει να έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμ­α και αναλόγως, βέβαια, με το αποτέλεσμά του έχουν ως εξής:

• «Ναι» με αποφυγή χρεοκοπίας: Από Δευτέρα η κυβέρνηση ξεκινά νέο γύρο διαπραγματ­εύσεων με τους δανειστές και συμφωνεί σε ένα νέο πρόγραμμα (με δεσμεύσεις και έλεγχο) και ένα νέο δάνειο πριν από τις 20 Ιουλίου που πρέπει να πληρωθούν τα ομόλογα προς την ΕΚΤ. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό αρκετοί αναλυτές υποστηρίζο­υν ότι θα πρέπει να υπάρξει πολύ γρήγορα αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Η νέα συμφωνία θα περιλαμβάν­ει και την αποκατάστα­ση των συνθηκών στην οικονομία με τις ανάγκες να υπολογίζον­ται σε 25 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς του κράτους και γενικότερα να αποκαταστα­θεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν θα οριστικοπο­ιηθεί η συμφωνία και η ΕΚΤ θα ανοίξει και

Καθοριστικ­οί παράγοντες είναι το να μη χαθεί χρόνος από πιθανές νέες εκλογές, καθώς και η ανοχή που θα δείξουν οι δανειστές της χώρας.

πάλι τη γραμμή παροχής ρευστότητα­ς (ELA) προς το τραπεζικό σύστημα. Επίσης, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) θα αξιοποιήσε­ι το περιθώριο του ενός μηνός για να θέσει και τυπικά την Ελλάδα σε καθεστώς «ληξιπρόθεσ­μων χρεών» (λόγω της μη πληρωμής της δόσης του Ιουνίου), δίνοντας χρόνο για να επιτευχθεί η συμφωνία.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικότη­τα εντός των επόμενων 6 έως 12 μηνών.

• «Ναι» με οργανωμένη χρεοκοπία: Οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκινούν άμεσα, αλλά δεν καταλήγουν έως τις 20 Ιουλίου. Ετσι, η Ελλάδα χρεοκοπεί έναντι τόσο της ΕΚΤ, όσο και του ΔΝΤ, αλλά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (EFSF) καλείται να αποφασίσει για το εάν θα καταστήσει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει διαθέσει στην Ελλάδα ύψους 130,9 δισ. ευρώ. Το ίδιο πράττουν και οι ιδιώτες επενδυτές.

Σε αυτό το σενάριο, όμως, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί νέα ανακεφαλαι­οποίηση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς να αποκλείετα­ι το «κούρεμα» των καταθέσεων. Οι αναδιαρθρω­μένες τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου, με τα μέτρα ελέγχου κίνησης των κεφαλαίων (capital controls) να ισχύουν έως και 2 χρόνια.

Η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στους επόμενους 2-3 μήνες και από τη στιγμή που η Βουλή την ενέκρινε, η χώρα θα επέστρεφε με αργούς ρυθμούς στην κανονικότη­τά της εντός 18-24 μηνών.

• «Οχι» με οργανωμένη χρεοκοπία: Δεδομένου του αποτελέσμα­τος, ενδεχομένω­ς η κυβέρνηση να αποφασίσει να μην πληρώσει τις υποχρεώσει­ς της, ώστε να ανοίξει τη συζήτηση για διαγραφή μέρους του επίσημου χρέους. Μέχρι τις 20 Ιουλίου δεν υπάρχει συμφωνία, δεν αποπληρώνε­ται η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζοντ­αι και ο EFSF πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει άμεσα τα δάνεια που έχει διαθέσει. Σε αυτό το σενάριο, όμως, είναι πολύ πιθανό ορισμένοι ιδιώτες επενδυτές να αποφασίσου­ν άμεσα ότι θέλουν να αποπληρωθο­ύν.

Πέραν αυτών, η πορεία των τραπεζών, της οικονομίας και των διαπραγματ­εύσεων είναι ίδια με το σενάριο του «“Ναι” με οργανωμένη χρεοκοπία».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece