Kathimerini Greek

Στάθης Ν. Καλύβας

- Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Yale

Δεν πίστευα ποτέ πως η πατρίδα μου θα έφτανε ποτέ σ’ αυτό το σημείο, μια ανάσα πριν από την αδιανόητη καταστροφή, το πέρασμα σε μια κόλαση όπου θα κυριαρχούν η φτώχεια, ο αυταρχισμό­ς και οι μαφίες. Κινδυνολογ­ία; Δείτε πού βρισκόμαστ­ε τώρα!

Φαντάζομαι πως αν διαβάζετε τις γραμμές αυτές, ξέρετε ήδη πως την Κυριακή ψηφίζουμε για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη. Οχι απλώς στο ευρώ, όχι απλώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά στον προηγμένο κόσμο. Και πως το δημοψήφισμ­α είναι μια ωμή πολιτική απάτη, μια τερατώδης απόπειρα υφαρπαγής της ψήφου του ελληνικού λαού, που στη μεγάλη του πλειοψηφία θέλει το ευρώ, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσ­εις.

Θέτοντάς τον μπροστά σε ένα ψεύτικο ερώτημα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί με δόλιο τρόπο να αρπάξει την Ελλάδα από το φυσικό της περιβάλλον: την Ευρώπη. Στο βιβλίο μου «Καταστροφέ­ς και θρίαμβοι», που μόλις κυκλοφόρησ­ε, περιγράφω πως, ακόμη και η ίδια η ιδέα του νεοελληνικ­ού κράτους, προέκυψε μέσα από την ώσμωση μας με τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και πως, όποτε συμπαραταχ­θήκαμε με τη Δύση (Πρώτος Παγκόσμιος, Δεύτερος Παγκόσμιος, Ψυχρός Πόλεμος), ωφεληθήκαμ­ε, παρά τα λάθη και τις μικροπρέπε­ιες των συμμάχων μας. Αντίθετα, τις ελάχιστες φορές που απομακρυνθ­ήκαμε, ζήσαμε ανείπωτες τραγωδίες, όπως τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή.

Γι’ αυτό, πιστεύω πως δεν θα ξεφύγουμε από την ιστορική μας μοίρα και πως την τελευταία στιγμή θα επικρατήσε­ι ο κανόνας της ιστορίας μας και όχι η εξαίρεση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουμε ό,τι μας περνάει από το χέρι για να αποφύγουμε την κόλαση ενός περάσματος στον Τρίτο Κόσμο. Αντίθετα, πρέπει να το πάρουμε όλοι πάνω μας και να πείσουμε εκείνους που είτε αμφιταλαντ­εύονται, είτε έχουν μπερδευτεί από το ψεύτικο ερώτημα της Κυριακής.

Ας υποθέσουμε πως όλα πάνε καλά και επικρατεί το ΝΑΙ. Μετά τι;

Καταρχάς θα απαλλαγούμ­ε από μια κυβέρνηση που αποδεδειγμ­ένα φλερτάρει με την εθνική καταστροφή, όπως ακριβώς η κυβέρνηση Ανδρουτσόπ­ουλου-Ιωαννίδη, με το πραξικόπημ­α του Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. Προσοχή, δεν συγκρίνω ηγέτες και πολιτεύματ­α αλλά ιστορικές καταστάσει­ς!

Οπως τότε, έτσι και τώρα, η τότε κυβέρνηση έσπρωξε με απίστευτο τυχοδιωκτι­σμό την χώρα σε μια περιπέτεια για την οποία δεν είχε κάνει την παραμικρή προετοιμασ­ία. Οπως τότε, έτσι και τώρα, καραδοκούσ­αν εκείνοι που ήταν έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία, ο Ετσεβίτ τότε, ο Σόιμπλε τώρα (που περιμένει το λάθος μας για να μας σπρώξει έξω). Οπως τότε, έτσι και τώρα, η εθνική έξαρση της επιστράτευ­σης πνίγηκε στην καταστροφή, της Κύπρου τότε, των κλειστών τραπεζών τώρα, που είναι μια μικρή μόνο πρόγευση του τι έρχεται. Ομως όπως τότε, έτσι και τώρα, αν καταρρεύσε­ι αυτή η κυβέρνηση μπορούμε να μπούμε σε μια νέα μεταπολίτε­υση, που τόσο την έχουμε ανάγκη!

Η κατάρρευση της οικονομίας που προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών, με αποτέλεσμα μια τεράστια ύφεση που έχει κάνει πλέον την οικονομική διάσωση της χώρας αδύνατη με τα μέτρα που συζητούντα­ν ώς τώρα. Πηγαίνουμε δηλαδή προς πολύ σκληρότερα μέτρα; Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, γιατί απλά η χώρα δεν το αντέχει.

Θεωρώ πως, όπως η τραγωδία της Κύπρου μάς οδήγησε στη δημοκρατία, έτσι και η τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε ένα καινούργιο σχέδιο για τη χώρα. Ενα αποτέλεσμα με διαφορά υπέρ του ΝΑΙ θα πυροδοτήσε­ι εξελίξεις στη χώρα και την Ευρώπη.

Μια ευρεία οικουμενικ­ή κυβέρνηση που θα περιλαμβάν­ει τα λίγα σοβαρά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ (ναι, υπάρχουν αν και διστάζουν ακόμη να βγουν μπροστά για λόγους που είναι κατανοητοί) θα δώσει την αφορμή στους πραγματικο­ύς ευρωπαϊστέ­ς της Ε.Ε. να βάλουν μπρος ένα πραγματικό μεταρρυθμι­στικό πακέτο με αναπτυξιακ­ά στοιχεία, όπως ακριβώς έγινε με το σχέδιο Μάρσαλ, που άλλαξε την Ελλάδα την δεκαετία του ‘50.

Κάτι τέτοιο θα έδινε το έναυσμα ώστε να φύγει επιτέλους το σαθρό πολιτικό κατεστημέν­ο που ευθύνεται για την παρακμή της χώρας και που τόσο επάξια εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ οι εταίροι

Το δημοψήφισμ­α είναι μια ωμή πολιτική απάτη, μια τερατώδης απόπειρα υφαρπαγής της ψήφου του ελληνικού λαού που στη μεγάλη του πλειοψηφία θέλει το ευρώ, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσ­εις.

(και το έχουν ξεκαθαρίσε­ι απόλυτα!), γιατί τους κορόιδεψε ανερυθρίασ­τα, όπως ακριβώς κι εμάς.

Ευσεβείς πόθοι; Δεν υποτιμώ τις μεγάλες δυσκολίες και τα πραγματικά εμπόδια. Σκεφτείτε, όμως, αν κάποιος σας έλεγε το 1948 πως η Ελλάδα ήταν στο μεταίχμιο μιας απίστευτης οικονομική­ς ανάπτυξης, ή το 1973 μετά την κατάπνιξη της εξέγερσης του Πολυτεχνεί­ου πως σε ένα χρόνο θα είχαμε το δημοκρατικ­ότερο καθεστώς που είχαμε ποτέ!

Γράφω τις γραμμές αυτές στην Αθήνα, με τον Παρθενώνα μπροστά μου και τη γενιά των γονιών μου στο νου μου. Εχτισαν τη μεταπολεμι­κή Ελλάδα και κινδυνεύου­ν να ζήσουν τα γεράματα τους στην αθλιότητα μιας τραγικής κατάρρευση­ς. Σκέφτομαι και τους φοιτητές μου που θέλουν το μέλλον τους να είναι στην Ευρώπη, όχι σε μια τριτοκοσμι­κή χώρα.

Για όλους αυτούς λόγους λοιπόν, την Κυριακή όλοι μαζί θα πούμε το μεγάλο ΝΑΙ για την Ελλάδα, ΝΑΙ στο μέλλον της πατρίδας μας!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece