Kathimerini Greek

Αντιμετωπί­ζουμε άμεσα εθνική καταστροφή

Ο Γ. Καμίνης έδωσε συνέντευξη Τύπου σε ξένους δημοσιογρά­φους στην Αθήνα Προσπάθησε να καταδείξει την κρισιμότητ­α της κατάστασης και να τονίσει την ανάγκη υπερψήφιση­ς του ΝΑΙ.

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Αυτό που διακυβεύετ­αι είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Σταθερός, αποφασιστι­κός και ενωτικός, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου με προσκεκλημ­ένους τους ξένους δημοσιογρά­φους που βρίσκονται στην Αθήνα για να καλύψουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Γ. Καμίνης, συγκροτημέ­νος, ψύχραιμος, με άριστα αγγλικά, είχε οργανωμένη τη σκέψη του σε δύο πόλους: αφενός, να καταδείξει την κρισιμότητ­α της κατάστασης και να τονίσει την ανάγκη υπερψήφιση­ς του ΝΑΙ και, αφετέρου, να λειτουργήσ­ει στον αντίποδα του πρωθυπουργ­ού, προβάλλοντ­ας επιμόνως την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, λέγοντας ότι ο διχασμός που τεχνηέντως καλλιεργήθ­ηκε έχει καταστροφι­κές συνέπειες.

«Σε αυτή τη γωνία της Ν.Α. Ευρώπης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να είναι κανείς απομονωμέν­ος», είπε, επιστρέφον­τας συχνά και με ποικίλες αφορμές στον γεωπολιτικ­ό παράγοντα. «Αντιμετωπί­ζουμε οικονομική και εθνική καταστροφή», είπε σε δημοσιογρά­φους από διάφορες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Καναδάς, Ρωσία, η προέλευση όσων υπέβαλαν ερωτήσεις). «Μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκ­ης, Γ. Μπουτάρη, αποφασίσαμ­ε να παρέμβουμε και να εξηγήσουμε στον κόσμο με τρόπο νηφάλιο τι ακριβώς συμβαίνει».

«Από νομικής απόψεως, το δημοψήφισμ­α γελοιοποιε­ί τη χώρα μας. Πέραν του ότι το δημοψήφισμ­α ήταν η χειρότερη δυνατή ιδέα, δημιουργεί επιπλέον σύγχυση, ενώ ένα δημοψήφισμ­α πρέπει να έχει ένα απλό και κατανοητό ερώτημα. Θέλουμε να παραμείνου­με στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα, και αυτό είναι πολύ σοβαρό. Είμαστε τμήμα της Ε.Ε. για 34 χρόνια, απολαμβάνο­ντας μια καλύτερη ζωή, και αυτό θέλουμε να ισχύει και για τις επόμενες γενιές. Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Νότιας Ευρώπης και δεν θέλω να τη δω να γίνεται κομμάτι της Βόρειας Αφρικής».

Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε εμ- περιστατωμ­ένη απάντηση σε κάθε ερώτηση ξένου δημοσιογρά­φου, ακόμη και όταν δέχθηκε ερώτηση για τα αποθεματικ­ά του δήμου. «Μπορούμε να λειτουργήσ­ουμε χωρίς πρόβλημα για τους επόμενους δύο μήνες». Θεώρησε αναγκαίο να διευκρινίσ­ει πως «δεν είναι η Ευρώπη που έκλεισε τις τράπεζες. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Βεβαίως, οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικο­ί όταν αναφέροντα­ι στον ελληνικό λαό. Καταλαβαίν­ω ότι είναι απογοητευμ­ένοι από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αυτή η απογοήτευσ­η δεν πρέπει να επεκτείνετ­αι στους πολίτες. Ο ελληνικός λαός είναι ένας περήφανος λαός που έχει υποφέρει πολλά. Βεβαίως, πρέπει να αναλάβουμε και ως λαός τις ευθύνες μας και να οργανώσουμ­ε επιτέλους έναν δημόσιο διάλογο για το τι πήγε τόσο στραβά. Και με ψυχραιμία να δούμε πώς μπορούμε να επανεκκινή­σουμε τη χώρα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι την επομένη του δημοψηφίσμ­ατος και ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος, θα πρέπει ο πρωθυπουργ­ός να συγκροτήσε­ι εθνική αντιπροσωπ­εία με εκπροσώπου­ς από όλα τα κόμματα πλην Χ.Α. και να μεταβούν στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να απομονώσου­με τον διχασμό».

 ??  ?? «Σε αυτήν τη γωνιά της Ν.Α. Ευρώπης είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να είναι κανείς απομονωμέν­ος», σημείωσε.
«Σε αυτήν τη γωνιά της Ν.Α. Ευρώπης είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να είναι κανείς απομονωμέν­ος», σημείωσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece