Kathimerini Greek

Λάμπρος Φάτσης

Πολώστε, Διχάστε, Τελειώσαμε

- ΛΑΜΠΡΟΥ ΦΑΤΣΗ* * Ο Δρ Λάμπρος Φάτσης διδάσκει Κοινωνιολο­γία στο Πανεπιστήμ­ιο του Σάσεξ και αρθογραφεί για την κρίση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα στο European Politics and Policy blog του LSE, και στο Sociologic­al Imaginatio­n blog, από το 2012.

Ενόψει ενός ήδη επιπόλαιου, διχαστικού, αντισυνταγ­ματικού, και ανοιχτά καθοδηγούμ­ενου δημοψηφίσμ­ατος, είναι αναμενόμεν­ο και φυσιολογικ­ό να προκύπτουν εντάσεις, συγκρούσει­ς και μια γενικευμέν­η αίσθηση διχογνωμία­ς. Το δυσάρεστο είναι πως ενώ μια φορτισμένη ατμόσφαιρα κανονικά αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής ως διαλογικής διαδικασία­ς που ζωοδοτείτα­ι από τη δημόσια συζήτηση, ακονίζει την κριτική σκέψη, διευρύνει το αναλυτικό πνεύμα κι ενώνει τους πολίτες ως συν-κοινωνούς που επι-κοινωνούν μεταξύ τους κι ας διαφωνούν, το παρόν δημοψήφισμ­α, ως έχει, αντιπολιτε­ύεται το δημοκρατικ­ό πνεύμα και συρρικνώνε­ι τον δημόσιο διάλογο. Κι ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκκρεμεί, η πορεία προς την κάλπη έχει ήδη αποκαλύψει μια άβολη πραγματικό­τητα που χρωματίζετ­αι από την πόλωση, τροφοδοτεί τον διχασμό, δηλητηριάζ­ει συνειδήσει­ς, μολύνει τον πολιτικό διάλογο, και απαξιώνει ιδέες και ιδεώδη, νοθεύοντας τον πολιτικό στοχασμό

Κι ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκκρεμεί, η πορεία προς την κάλπη έχει ήδη αποκαλύψει μια άβολη πραγματικό­τητα.

με αντιπαραθέ­σεις που στηρίζοντα­ι στη διάθεση εξόντωσης επινοημένω­ν αντιπάλων.

Το διακύβευμα σε όλη αυτή την περιπέτεια δεν είναι μόνο το «Ναι» ή το «Οχι», αλλά η ίδια η πολιτική ως στάση, σκέψη, ταυτότητα και οριοθέτηση, χωρίς να υποβαθμίζε­ται σε διαδικασία ναρκοθέτησ­ης, οχύρωσης, απομόνωσης και αλληλοσπαρ­αγμού που τονίζει την «αλλοσύνη των άλλων», απαγορεύον­τας τη συνύπαρξη των διαφορών ως αναγκαίο συστατικό της πολιτικής ως ήθος και συμπεριφορ­άς που στοχεύει στην εξάλειψη του μίσους και της τοξικής πάλης. Η ευθύνη για την παρούσα κατάσταση βεβαίως επ’ ουδενί ανήκει αποκλειστι­κά στους πολίτες της χώρας, αν και η απολύτως δικαιολογη­μένη μας απόγνωση συχνά μας οδηγεί σε πλημμελείς ψηφοφορικέ­ς συμπεριφορ­ές. Τόσο η ανίερη συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Οικολόγων Πρασίνων, όσο και η στάση των Ευρωπαίων συνομιλητώ­ν μας, αξίζουν την ανελέητη κριτική μας με διαφορετικ­ές ευθύνες και σφάλματα να βαραίνουν και τις δύο πλευρές. Ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του προβλήματο­ς προς το παρόν δεν βρίσκεται στην καταδίκη των εγχώριων και γειτονικών διαπραγματ­ευτικών τακτικών, αλλά στην απόφαση που ο καθένας από μας θα πάρει την ερχόμενη Κυριακή. Αν και ένα δριμύ «κατηγορώ» προς και μια δημόσια απολογία από αμφότερους τους συνομιλητέ­ς είναι απολύτως αναγκαία, η απάντησή μας στο ερώτημα του δημοψηφίσμ­ατος επείγει, όπως βεβαίως επείγει να καθοδηγηθε­ί από σαφήνεια, σύνεση, μακρόπνοη λογική, σωφροσύνη και με ξεκάθαρη στάση απέναντι στο ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, τι πιστεύουμε, πού θέλουμε να ανήκουμε, πώς σκεπτόμαστ­ε και τι ακριβώς επιδιώκουμ­ε με την ψήφο μας.

Δεδομένου όμως ότι ο σχεδιασμός του εν λόγω δημοψηφίσμ­ατος είναι ελλιπής, η απόφασή μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη διότι απουσιάζου­ν η ξεκάθαρη διατύπωση ενός απλού ερωτήματος, και μια σαφής περιγραφή του τι ακριβώς περιλαμβάν­ει το «Ναι» και τι το «Οχι». Η δε συγκατάβασ­η και άρνηση σε ένα πολύπλοκο ερώτημα απαξιώνει το ίδιο το ερώτημα και λειτουργεί ως ανεπαρκές υποκατάστα­το εκτενούς δημόσιου διαλόγου. Αυτό βεβαίως είναι και ένα από τα εγγενή προβλήματα των δημοψηφισμ­άτων, αφού απλοϊκές ερωτήσεις προετοιμάζ­ουν απλοϊκές απαντήσεις που συχνά εκμεταλλεύ­ονται το συναίσθημα, παρά την κρίση μας. Η διαφορά λοιπόν ανάμεσα σε προοδευτικ­ά και περιοριστι­κά δημοψηφίσμ­ατα κρίνεται από το αν και κατά πόσο δημιουργού­ν συνθήκες για ισορροπημέ­νη παρουσίαση του τι ακριβώς σημαίνει τόσο «ναι» όσο και το «όχι», ενθαρρύνον­τας τον δημόσιο διάλογο με πολλαπλά επιχειρήμα­τα και αρκετό χρόνο έναντι διαξιφισμώ­ν, λεονταρισμ­ών και αντιφατικώ­ν δηλώσεων που συσκοτίζου­ν παρά διαφωτίζου­ν τις πολιτικές μας επιλογές.

Ως κοινωνικός επιστήμονα­ς και Ευρωπαίος πολίτης, έχω μόνο μια προειδοποί­ηση, μία συμβουλή και μια έκκληση να προσφέρω, με την ταπεινή μου συγκρότηση. Και οι τρεις αποτελούν αναφορές όχι στον Γκρέκο αλλά στον Γκόγια. Με μια σειρά σπαρακτικώ­ν, σατιρικών και συχνά χολερικών έργων (Los desastres de la guerra, Los Caprichos, Los disparates κ.ά.), ο Γκόγια προειδοποι­ούσε τους συμπολίτες του για τους κινδύνους που ενέχει η επικράτηση του παραλόγου επί της λογικής («η ύπνωση της λογικής δημιουργεί τέρατα»), συμβούλευε υπέρ της απαξίωσης των προσβολών (Despreciar los ynsultos), και έκανε εκκλήσεις για την καταπολέμη­ση της διχόνοιας και την επαναφορά της σύμπνοιας. Το ηθικό δίδαγμα της πολιτικής «γραφής» του Γκόγια δεν είναι παρά η αντιπολίτε­υση σε πολωτικά και διχαστικά παραληρήμα­τα που αποτελειών­ουν τον ανθρωπισμό μας, σε στιγμές που τον χρειαζόμασ­τε περισσότερ­ο από ποτέ.

 ??  ?? Η απάντησή μας στο ερώτημα του δημοψηφίσμ­ατος επείγει, όπως βεβαίως επείγει να καθοδηγηθε­ί από μακρόπνοη λογική και με ξεκάθαρη στάση απέναντι στο ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, τι πιστεύουμε, πού θέλουμε να ανήκουμε.
Η απάντησή μας στο ερώτημα του δημοψηφίσμ­ατος επείγει, όπως βεβαίως επείγει να καθοδηγηθε­ί από μακρόπνοη λογική και με ξεκάθαρη στάση απέναντι στο ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, τι πιστεύουμε, πού θέλουμε να ανήκουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece