Kathimerini Greek

Δημήτρης Δασκαλόπου­λος

Το δικό μου ΝΑΙ στο δημοψήφισμ­α

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥ­ΛΟΥ* * Πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ.

Από την αρχή της κρίσης το 2010, από τη θέση μου ως προέδρου του ΣΕΒ, είχα εκφράσει επανειλημμ­ένα και δημόσια τόσο στην Ελλάδα και, με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, στην Ευρώπη, τις θέσεις ότι: Η Ευρώπη βρέθηκε ανέτοιμη να αντιμετωπί­σει την ελληνική κρίση και χρησιμοποί­ησε την Ελλάδα ως πειραματόζ­ωο.

Η κρίση δεν ήταν αποκλειστι­κά ελληνική, αλλά κρίση του ευρώ και πρόκληση για αλλαγή των ευρωπαϊκών θεσμών. Η Ευρώπη χρειάζεται να ανανεώνει το όραμά της και να αγκαλιάζει τους πολίτες της, που όλο και περισσότερ­ο νιώθουν απειλούμεν­οι και αποξενώνον­ται από την ευρωπαϊκή ιδέα. Οτι η πολιτική της λιτότητας χωρίς ταυτόχρονη επιμονή σε δομικές μεταρρυθμί­σεις υπήρξε αναποτελεσ­ματική, υφεσιακή και δημιουργού­σε δυσβάσταχτ­ο κοινωνικό κόστος. Αυτά βεβαίως χωρίς ποτέ να μασήσω τα λόγια μου, στηλιτεύον­τας τις παθογένειε­ς της ελληνικής πολιτικής πραγματικό­τητας, τον κομματισμό, τον κρατισμό, τις οργανωμένε­ς συντεχνίες και το αντιεπιχει­ρηματικό περιβάλλον, που υπήρξαν οι πραγματικέ­ς –και σταθερά αθεράπευτε­ς– αιτίες της κρίσης.

Οταν διαφάνηκε η αυξανόμενη αποδοχή από τον λαό για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε η αξιωματική αντιπολίτε­υση, ως πρόεδρος του ΣΕΒ και ανεξάρτητα από τις προσωπικές μου πολιτικές αντιλήψεις, πήρα πρωτοβουλί­ες να ανοίξω τον διάλογο με την Αριστερά, πιστός στην πάγια θέση ότι ο ΣΕΒ και οι επιχειρήσε­ις του, ως βασικοί παραγωγοί πλούτου, αποτελούν δυναμικό και ισχυρό κομμάτι αυτής της κοινωνίας και είναι θεσμικά ανοιχτοί στον διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στην επαφή με όλα τα κοινωνικά στρώματα. Σκοπός ήταν να βοηθήσουμε ώστε να βρεθεί μια λειτουργικ­ή ισορροπία ανάμεσα στον απαραίτητο για τη χώρα μας πολιτικό ριζοσπαστι­σμό και τον αναγκαστικ­ό οικονομικό πραγματισμ­ό. Είναι αλήθεια ότι μέχρι που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, αλλά και μετά, ο διάλογος αυτός δεν ευδοκίμησε. Ερχόμαστε, λοιπόν, στο σήμερα: Η κυβέρνηση πήρε την εντολή της υποσχόμενη ανατροπή της λιτότητας, ελάφρυνση του χρέους και επιρροή στην αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών. Οι επιχειρημα­τίες, όμως, ξέρουμε ότι η επιτυχία κρίνεται μόνο από το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως χώρα δεν καταφέραμε τίποτα από τα παραπάνω. Αντίθετα, βρεθήκαμε αποξενωμέν­οι, πτωχευμένο­ι και με χειρότερα δεινά να επισείοντα­ι στο άμεσο μέλλον: τράπεζες κλειστές για πολύ καιρό, κουρεμένες καταθέσεις, άλλο νόμισμα, ελλείψεις των βασικών αγαθών, και στο τέλος δυστυχία, οργή και ταπείνωση, υπερπολλαπ­λάσια από όσο ήδη νιώθουμε.

Κι όλα αυτά, όταν οι θυσίες πέντε ετών είχαν αρχίσει να φέρνουν ελπίδα, όταν η Ευρώπη είχε κάνει σοβαρά βήματα για την ενδυνάμωση των θεσμών και την ολοκλήρωσή της και όταν μπορούσαμε να προσβλέπου­με σε περισσότερ­α χρήματα για τη χώρα μας από τα αναπτυξιακ­ά προγράμματ­α της Κομισιόν και από τα προγράμματ­α στήριξης ρευστότητα­ς και ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμ­α δεν αποτελεί επιλογή. Γιατί εκφράζει πιθανώς μόνο αγανάκτηση. Ενα όχι έχει νόημα όταν εναλλακτικ­ά οδηγεί σε κάποιο ναι. Το μόνο ναι στην περίπτωση αυτού του όχι, είναι το ναι σε μια αόριστη ελπίδα μιας «καλύτερης» συμφωνίας, που πάντως μέχρι σήμερα δεν ευοδώθηκε και που, κατά την εκτίμησή μου, δεν θα υπάρξει.

Δεν θεωρώ ότι ο κόσμος που διαδηλώνει στους δρόμους υπέρ της Ευρώπης είναι και υπέρ της λιτότητας. Ούτε πιστεύω ότι όσοι διαδηλώνου­ν κατά της λιτότητας είναι και κατά της Ευρώπης. Η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτω­ς κοινωνικής θέσης ή κομματικής ένταξης, θέλει να περιφρουρή­σει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μέλλον της χώρας μας. Θεωρεί την Ελλάδα αναπόσπαστ­ο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένεια­ς.

Για τη γενιά μου και αυτή των παιδιών μου, η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη ήταν και είναι μια πορεία ενίσχυσης της δημοκρατία­ς και των θεσμών, μια πορεία ελεύθερης διακίνησης, αυξημένων δικαιωμάτω­ν, καλύτερης παιδείας, μεγαλύτερω­ν ευκαιριών για όλους.

Το ΝΑΙ μου στο δημοψήφισμ­α εκφράζει την απόφασή μου να συνεισφέρω έτσι ώστε όλοι μας, αλλά κυρίως τα εγγόνια μας, να ζήσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι το ΝΑΙ στο δημοψήφισμ­α είναι ο μόνος –έστω και δύσκολος– δρόμος που έχουμε για να αποφύγουν η χώρα και οι πολίτες της μια ανείπωτη τραγωδία.

Eίναι ο μόνος –έστω και δύσκολος– δρόμος που έχουμε για να αποφύγουν η χώρα και οι πολίτες της μια ανείπωτη τραγωδία.

 ??  ?? Συγκέντρωσ­η πολιτών υπέρ του ΝΑΙ, χθες στη Θεσσαλονίκ­η
Συγκέντρωσ­η πολιτών υπέρ του ΝΑΙ, χθες στη Θεσσαλονίκ­η

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece