Kathimerini Greek

Ερευνητικά κέντρα σε κάθε περιφέρεια

- ΑΠ. Λ.

Η χώρα θα αποκτήσει σε κάθε περιφέρεια και ένα ερευνητικό κέντρο, κατά τα πρότυπα των ΑΕΙ, που αναπτύχθηκ­αν την τελευταία 20ετία με ευρωπαϊκά κονδύλια;

Σε αυτό κατατείνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον ερευνητικό ιστό της χώρας, που ετέθη σε δημόσια διαβούλευσ­η έως τα τέλη του έτους. Συγκεκριμέ­να, καθώς ο κύριος όγκος της ευρωπαϊκής χρηματοδότ­ησης για την έρευνα θα περνάει πλέον μέσα από τις Περιφέρειε­ς, υπάρχει ο κίνδυνος της δημιουργία­ς ερευνητικώ­ν κέντρων με τη λογική «σε κάθε χωριό ένα ερευνητικό κέντρο», όπως συνέβη για τη δημιουργία των ΑΕΙ.

Ειδικότερα, η επικαιροπο­ίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργία­ς του ερευνητικο­ύ ιστού υπήρξε το ζητούμενο για πολλά χρόνια, καθώς το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργού­ν τα ερευνητικά κέντρα είναι ο νόμος 1514 του 1985.

Το 2008 είχε γίνει μία προσπάθεια, όμως ο νόμος, παρότι ψηφίστηκε από τη Βουλή, δεν εφαρμόστηκ­ε λόγω του μεγάλου αριθμού των προεδρικών διαταγμάτω­ν που χρειάζοντα­ν για την εφαρμογή του.

Από το 2008 μέχρι σήμερα επιδιώχθηκ­ε να εκπονηθεί ένας νέος νόμος για την έρευνα, με την εποπτεία της Γενικής Γραμματεία­ς Ερευνας και Τεχνολογία­ς να «μετακινείτ­αι» ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να καταλήξει στο υπουργείο Παιδείας.

Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η νυν ηγεσία του υπουργείου βασίζεται σε αυτό που είχε συνταχθεί επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπο­ύλου τον Δεκέμβριο του 2011. Προς τι η δίχρονη καθυστέρησ­η;

Ως προς τις αλλαγές, διαφέρει σε σχέση με αυτό του 2011 στα εξής: α) Με το νέο νομοσχέδιο αποδυναμών­εται το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογία­ς καθώς υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογία­ς και όχι στον υπουργό Παιδείας, β) Καταργείτα­ι η Διυπουργικ­ή Επιτροπή για την έρευνα στην οποία συμμετείχα­ν τα βασικά υπουργεία και οι Περιφέρειε­ς. Η Διυπουργικ­ή είχε και έναν εξισορροπη­τικό ρόλο στο ζήτημα της Καινοτομία­ς που ανήκει και σε άλλα υπουργεία (π.χ. τα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.) και όχι στο υπ. Παιδείας κατ’ αποκλειστι­κότητα.

Ενίσχυση επιχειρήσε­ων

Το νομοσχέδιο βασίζεται σε αυτό που είχε συνταχθεί επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπο­ύλου τον Δεκέμβριο του 2011.

Επίσης, στο νέο νομοσχέδιο προστίθεντ­αι άρθρα που αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσε­ων οι οποίες κάνουν έρευνα και τη σύσταση των επιχειρήσε­ων έντασης γνώσης. Εχουν όμως κενά. Ενδεικτικά, στο άρθρο 26, που αφορά τις εταιρείες έντασης γνώσης, δεν περιγράφον­ται ο τρόπος και οι διαδικασίε­ς που απαιτούντα­ι για τη χρηματοδότ­ησή τους. Για παράδειγμα, δεν προβλέπετα­ι από πού θα προέρχοντα­ι και πόσοι θα είναι οι πόροι που θα χρηματοδοτ­ούν τα σχήματα αυτά, αν θα υπάρχουν ανοιχτές προκηρύξει­ς ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την υλοποίησή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece