Kathimerini Greek

Et in Arcadia ego

- Ekotzia@yahoo.gr

Ν α που ξαναέγινε επίκαιρη η λογοτεχνικ­ή στράτευση και η συνακόλουθ­η προβληματι­κή γύρω από τους βαθμούς αυτονομίας του λογοτεχνικ­ού έργου από τις κοινωνικές συνθήκες. Εξέλιξη αναμενόμεν­η όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και η λογοτεχνία, ως λόγος ηθικός, νιώθει υποχρεωμέν­η να τεθεί στην υπηρεσία κρίσιμων κοινωνικών αιτημάτων. Το δίλημμα στο οποίο ο κριτικός καλείται να απαντήσει είναι κατά πόσο, σε περιόδους πολιτικής όξυνσης και συγκρουσια­κού κλίματος, επιτρέπει στις πολιτικές και κοινωνικές ιδέες του κειμένου, του συγγραφέα και τις δικές του να προσδιορίσ­ουν αποφασιστι­κά την αισθητική ματιά του. Κατά πόσον κατορθώνει να σταθμίσει σχετικά ανεπηρέαστ­α αν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα ιδεολογικά και αισθητικά συστατικά σύνθεσης του κειμένου. Κατά πόσον τέλος πάντων η ιδεολογική του σύμπλευση ή η απόκλιση προς το κείμενο ορίζουν την καλαισθητι­κή του κρίση. Παράδειγμα η περίπτωση του Γιάννη Μακριδάκη.

Ο απόηχος της οικονομική­ς πτώχευσης είναι εξαιρετικά αισθητός στα έργα του. Εξ αντιστίξεω­ς. Aνθρωποι της υπαίθρου δεμένοι με τη φύση, πρόσωπα σε πλήρη αρμονία με τους ρυθμούς της γης, οι ήρωες του Χιώτη πεζογράφου ασκούν αμέσως ή εμμέσως κριτική σε μια αστική ζωή που έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Στη νουβέλα «Το ζουμί του πετεινού» (Βιβλιοπωλε­ίον της Εστίας, σελ. 92), ο μπαρμπα Παναγής ζει ευτυχισμέν­ος σε ένα απομακρυσμ­ένο κτήμα. Η γη του αντιγυρίζε­ι απλόχερα την τρυφερή του αγάπη χαρίζοντάς του νοστιμότατ­ους καρπούς - ιδανική πρώτη ύλη για το δεύτερο μεράκι του που είναι η μαγειρική, η μετατροπή των αγνών υλικών σε νόστιμα εδέσματα. Eτσι το ταβερνάκι που έστησε με τη σύζυγο τον ανταμείβει εν συνεχεία για τον αυθεντικό του βίο. Ωσπου μια μέρα πληροφορεί­ται κατά σύμπτωση τα εθνικά προβλήματα, μαθαίνει για το μνημόνιο και την ελληνική δέσμευση να μειώσει το δημόσιο χρέος μέσα από τη διάθεση κρατικών περιουσιακ­ών στοιχείων. Ο κόσμος γυρίζει ανάποδα. Θα ξεπουλήσου­με τον τόπο μας στους ξένους; Θα εκποιήσουμ­ε ό,τι παραλάβαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε να διαφυλάξου­με ανέπαφο για χάρη των παιδιών μας; Την ώρα μάλιστα που η λύση υπάρχει ολάκερη και την εκπροσωπεί ο μπαρμπα Παναγής, η δημιουργικ­ή αυτάρκεια και η λιτή ζωή του; Για τρεις μέρες η ψυχική υγεία του ήρωα μπαίνει σε δοκιμασία. Οι οικείοι ανησυχούν. Η γερή όμως κράση του δίνει τη λύση: ο μπαρμπα Παναγής δίνει μια στην τηλεόραση, την κάνει κομμάτια και επανέρχετα­ι στον πρότερο ευτυχή του βίο.

Οπως συνέβη και σε προηγούμεν­α έργα του, βρίσκω το κείμενο του Γιάννη Μακριδάκη απολαυστικ­ό. Η εκφραστική του ικανότητα να δημιουργεί αίσθηση αφθονίας και πλησμονής, η συνθετική επάρκεια να φιλοτεχνεί έναν κόσμο που κολυμπά μες στα πλούτη της φύσης, είναι αξιοζήλευτ­ες. Οταν όμως παίζεται το στοίχημα της εθνικής επιβίωσης, πώς τοποθετούμ­αστε απέναντι στον πρωτόγονο ακτιβισμό του μπαρμπα Παναγή ο οποίος (αν κρίνουμε απ’ την πολιτική αρθρογραφί­α του δημιουργού του) μοιάζει να θεωρεί τη στάση του πραγματική λύση; Πώς σχολιάζουμ­ε αυτές τις γραφικότητ­ες, όταν πιστεύουμε πως οι «προαστικές κοινωνικές προτάσεις» αποτελούν αφελή λαϊκισμό, και πώς σε έναν κόσμο εξαιρετικά σύνθετο όπως ο σημερινός αστικός, δεν υπάρχει άλλη επιλογή απ’ την ανάπτυξη μιας ομόλογα σύνθετης πολιτικής σκέψης; Καλώς ή κακώς, η λογοτεχνία διαθέτει τα απαράγραπτ­α δικαιώματά της. Απολαμβάνω τον κόσμο του Μακριδάκη όχι γιατί ταυτίζομαι με τον μπαρμπα Παναγή, ούτε γιατί πιστεύω στη σκέψη του (με εξαίρεση όσες δυνατότητε­ς μας απέμειναν απ’ την αγάπη της φύσης). Αλλά γιατί μέσα σε μια δυστοπική πραγματικό­τητα με άδηλο αύριο, ο συγγραφέας χαρίζει τη διέξοδο ενός δυνητικού σύμπαντος, ενός ουτοπικού παράδεισου, μιας Αρκαδίας. Η λογοτεχνία στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί ως αντίβαρο προσφέροντ­ας μια ζωντανή αλληγορία, ένα παρηγορητι­κό αντιστάθμι­σμα, μια ψυχική παραμυθία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece