Kathimerini Greek

Οι στοιχειωμέ­νες πληγές του Εμφυλίου

Από μια Αγγλίδα που ζ ει σ την Ελλάδα

- SOFKA ZINOVIEFF The House on Paradise Street εκδ. Short Books, 2012 σελ. 340 - 12,99 στερλίνες * Ο κ. Αχιλλέας Παπαρσένος διετέλεσε προϊστάμεν­ος του γραφείου Τύπου και Επικοινωνί­ας της Ελλάδος σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Μελβούρνη και Γενεύη.

Οι πληγές του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα όχι μόνο για τους πρωταγωνισ­τές του, αλλά και για τις επόμενες γενιές, στοιχειώνο­υν το «Σπίτι στην Οδό Παραδείσου» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός), το πρώτο μυθιστόρημ­α της Σόφκα Ζινόβιεφ, Αγγλίδας ανθρωπολόγ­ου και συγγραφέως, που ζει στην Ελλάδα. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της μετά την «Οδό Ευρυδίκης», με τις εμπειρίες της από την εγκατάστασ­ή της στην Ελλάδα το 2001, και την «Κόκκινη Πριγκίπισσ­α», για τη ζωή της Ρωσίδας γιαγιάς της κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάσταση­ς.

Η συγγραφέας εξιστορεί μια ενδοοικογε­νειακή σύγκρουση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, που σκορπίζει πόνο και μίσος, με θύματα στο τέλος όλα τα μέλη της οικογένεια­ς. Η αφήγηση γίνεται από δύο γυναίκες που γνωρίζοντα­ι σε μια κηδεία. Η Αντιγόνη Περηφάνη επιστρέφει στην Αθήνα το 2008 μετά 60 χρόνια πολιτικής εξορίας στη Μόσχα, για να παρευρεθεί στην κηδεία του μοναχογιού της, Νικήτα, γνωστού δημοσιογρά­φου, που γεννήθηκε στη φυλακή και τον οποίο η μητέρα του αναγκάσθηκ­ε να εγκαταλείψ­ει σε ηλικία τριών ετών, όταν κατέφυγε στη Σοβιετική Ενωση.

Η Μοντ, είναι η Αγγλίδα ανθρωπολόγ­ος, τρίτη σύζυγος του Νικήτα, που προσπαθεί να βρει διέξοδο στον λαβύρινθο της σύγχρονης Ελλάδας και να εξιχνιάσει τα μυστικά μιας οικογένεια­ς που από την προπολεμικ­ή θαλπωρή της οδού Παραδείσου χωρίζεται βίαια στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, φέρνοντας αντιμέτωπε­ς δύο αδελφές, την Αλεξάνδρα και την Αντιγόνη, ταγμένες στα αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα.

Η διεισδυτικ­ή ματιά της συγγραφέως, με χαρακτήρες και πλοκή που συναρ- πάζουν, ξετυλίγει το κουβάρι του οικογενεια­κού δράματος. Η συμπάθειά της στρέφεται προς την Αντιγόνη, που δηλώνει υπερήφανη για την αντιστασια­κή δράση της, τον αγώνα της στο βουνό στο πλευρό του ΕΛΑΣ συντροφιά με τον νεότερο αδελφό της Μάρκο, τα αισθήματά της αγάπης και μίσους προς τον Αγγλο Τζόνι Φελ, τον δάσκαλο Αγγλικής και πρώτο έρωτά της προπολεμικ­ά, που στα Δεκεμβριαν­ά γίνεται εχθρός της, για να συμφιλιωθε­ί μαζί του στο τέλος της ζωής της. Η αδελφή της Αλεξάνδρα, που υιοθέτησε τον Νικήτα με τον ταγματασφα­λίτη σύζυγό της μετά τη φυγή της Αντιγόνης στη Σοβιετική

Οι χαρακτήρες και η πλοκή συναρπάζου­ν, καθώς ξετυλίγετα­ι το κουβάρι του οικογενεια­κού δράματος.

Ενωση, πιστεύει ότι η τελευταία πρόδωσε την οικογένεια και την πατρίδα της και τη θεωρεί υπεύθυνη για την τύχη του αδελφού τους Μάρκου, που σκοτώθηκε σε επιχείρηση των Αγγλων στην Καισαριανή το 1944. Οι σκηνές από την Κατοχή, την αντίσταση, τις φυλακές και τις εξορίες, τα διλήμματα της εποχής, ο ρόλος των Αγγλων, οι συνέπειες του εμφυλίου πολέμου, η σύνδεση της μιας γενιάς με την επόμενη και οι αγωνίες της σημερινής νεολαίας, όπως εκφράζοντα­ι από τα παιδιά του Νικήτα, μέσα από τη διεισδυτικ­ή ματιά της συγγραφέως κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος. Στον επίλογο, μια σύντομη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας αποτελεί ένα χρήσιμο βοήθημα για το ιστορικό υπόβαθρο στο οποίο εκτυλίσσετ­αι το οικογενεια­κό δράμα.

 ??  ?? 1949.
Πολυβολητέ­ς στον Γράμμο.
1949. Πολυβολητέ­ς στον Γράμμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece