Kathimerini Greek

Εντβαρντ Μουνκ στο Λονδίνο

- Επιμέλεια : Α Γ Γ Ε Λ Ι Κ Η Σ Τ ΟΥ Π Α Κ Η

ΛΟΝΔIΝΟ

ΘEΑΤΡΟ Jerwood Theatre Downstairs Royal Cour t www.royalcour ttheatre.com «Bir thday». Οπως έγραψε ο κριτικός Ιαν Σάτλγουορθ, ενώ το συνδικάτο των ηθοποιών έχει διαμαρτυρη­θεί ότι στα βρετανικά κρατικά θέατρα είναι λίγοι οι πρωταγωνισ­τικοί ρόλοι που δίνονται σε γυναίκες, εδώ έχουμε ένα έργο όπου στους τέσσερις πρωταγωνισ­τές μόνο ένας είναι άνδρας, και αυτός έγκυος! Στο έργο του Τζόε Πένχαλ, ο Εντ και η Λίζα περιμένουν με αγωνία τη μαία για να ξεγεννήσει τον Εντ, ο οποίος εγκυμονεί χάρις σε μια ιατρική τεχνική εμφύτευσης εμβρύου που προεικάζει όσα ενδέχεται να συμβούν στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον. Η ανατροπή των στερεοτύπω­ν όσον αφορά τους ρόλους άνδρα-γυναίκας δίνει την ευκαιρία κωμικών καταστάσεω­ν που ο συγγραφέας αξιοποιεί πολύ αποτελεσμα­τικά. Ο Στίβεν Μάνγκαν ερμηνεύει εκπληκτικά τον Εντ, ενώ πολύ καλές είναι και οι ερμηνείες των γυναικείων ρόλων από τη Λίζα Ντίλον (Λίζα), τη Λουέλα Γκίντεον (η βιαστική μαία) και τη Λουίζ Μπρέλεϊ (η μπερδεμένη ληξίαρχος). Εως τις 4 Αυγούστου. Adelphi Theatre www.sweeneytod­dwestend.com «Sweeney Todd». Οπως ομόφωνα παραδέχοντ­αι οι Βρετανοί κριτικοί, η νέα παραγωγή του «Σουίνι Τοντ» που σκηνοθέτησ­ε ο Τζόναθαν Κεντ έχει απογειώ- σει το μιούζικαλ-θρίλερ του Στίβεν Σοντχάιμ, που πρωτοπαρου­σιάστηκε το 1979. Βασισμένο σε μια ανατριχιασ­τικά διασκεδαστ­ική ιστορία αγάπης και εκδίκησης, το έργο έχει πρωταγωνισ­τή έναν μπαρμπέρη που χρησιμοποι­εί το ξυράφι του για να στείλει στον άλλο κόσμο πελάτες του. Ο Κεντ έχει μεταφέρει χρονικά την αφήγηση από τη βικτωριανή εποχή στον μεσοπόλεμο, προσθαφαιρ­ώντας καίριες λεπτομέρει­ες στην αφήγηση χωρίς να χαθεί η ισορροπία του έργου. Το μεγάλο ατού της παράστασης είναι η ερμηνεία του Μάικλ Μπολ στον ρόλο του κουρέα-δολοφόνου (στο σινεμά τον ερμήνευσε ο Τζόνι Ντεπ) και της Ιμέλντα Στόντον που παίζει τη Μις Λόβετ, δίνοντας χιουμοριστ­ικές ανάσες στη μακάβρια ατμόσφαιρα του 024 μιούζικαλ. Εως τις 22 Σεπτεμβρίο­υ

ΜOΝΤΡEΑΛ

ΕΚΘΕΣΗ Montreal Museum of Fine Ar ts www.mmfa.qc.ca «Beyond Pop Ar t: Tom Wesselmann». Ο Τομ Γουέσελμαν (1931-2004) υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρου­ς της αμερικανικ­ής ποπ αρτ, αν και η συμβολή του στο κίνημα αυτό επισκιάστη­κε από συγχρόνους του καλλιτέχνε­ς, όπως ο Αντι Γουόρχολ και ο Ρόι Λιχτενστάι­ν, οι οποίοι τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητ­ας. Καινοτόμος και ταυτόχρονα κλασικιστή­ς επεδίωξε να αναζωογονή­σει παραδοσιακ­ά είδη καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς, αποτίοντας φόρο τιμής στην αμερικανικ­ή λαϊκή κουλτούρα (εδώ η «Σπουδή καπνίστρια­ς», 1973). Η έκθεση είναι το πρώτο μονογρα- Το αφιέρωμα στον Εντβαρντ Μουνκ (1863-1944) που φιλοξενείτ­αι στην πινακοθήκη Tate Modern αναδεικνύε­ι τη σύνδεση του Νορβηγού ζωγράφου με τον μοντερνισμ­ό, παρουσιάζο­ντας έργα του από τον 20ό αιώνα. Ο ζωγράφος της περίφημης «Κραυγής» συχνά κατατάσσετ­αι στους συμβολιστέ­ς του 19ου αιώνα, ωστόσο η έκθεση «Edvard Munch: The Modern Eye» δείχνει πώς συνδέθηκε με τη νεωτερικότ­ητα και πώς επηρεάστηκ­ε από τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις της εποχής (φωτογραφία, κινηματογρ­άφος). Αντλησε έμπνευση από την καθημερινή ζωή έξω από το ατελιέ του, όπως φαίνεται σε έργα που απεικονίζο­υν σκηνές δρόμου, αλλά και περιστατικ­ά που περιγράφον­ταν στις εφημερίδες, ενώ συχνά αξιοποιούσ­ε τις νέες τεχνικές των οπτικών εφέ για να δημιουργήσ­ει την εντύπωση που επιθυμούσε. Η έκθεση (έως 14/10) παρουσιάζε­ι 80 έργα του, ανάμεσά τους 60 ελαιογραφί­ες (εδώ ο πίνακας «Κορίτσια στη Γέφυρα», 1901), έργα σε χαρτί, φωτογραφίε­ς και μια ταινία. φικό αφιέρωμα στον Γουέσελμαν που διοργανώνε­ται στη Βόρειο Αμερική και περιλαμβάν­ει 75 έργα -πίνακες, πλαστικά ανάγλυφα, κολάζ- ανάμεσά τους και τη σειρά «Great Αmerican Nudes», γυμνά επηρεασμέν­α από έργα του Ματίς. Εως τις 7 Οκτωβρίου.

ΠΑΡIΣΙ

EΚΘEΣH Musee du Louvre www.louvre.fr «Gerhard Richter: Dessins et Aquarelles 1957-2008». Ενώ στο Κέντρο Πομπιντού παρουσιάζε­ται η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Γκέρχαρντ Ρίχτερ: Πανόραμα», το αφιέρωμα στα έργα σε χαρτί του Γερ- μανού καλλιτέχνη αναδεικνύο­υν μια διαφορετικ­ή, πολύ λιγότερο γνωστή πλευρά της καλλιτεχνι­κής του δημιουργία­ς. Ο Ρίχτερ συνήθιζε να λέει ότι δεν ξέρει να σχεδιάζει, ωστόσο τα έργα του σε χαρτί αποδεικνύο­νται ιδιαίτερα διαφωτιστι­κά όσον αφορά τις αναζητήσει­ς του σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του. Στη σειρά μονοτυπιών «Ελβας» (1957), για παράδειγμα, φαίνεται η πειραματικ­ή, αφαιρετική προσέγγιση στην τοπιογραφί­α (εδώ ένα από τα έργα της σειράς), ενώ, μισό αιώνα αργότερα, η σειρά «Νοέμβρης», με σινική μελάνη, αφήνει τον θεατή να ερμηνεύει όπως θέλει τις εικόνες. Εως τις 17 Σεπτεμβρίο­υ.

ΣAΝΑ, ΥΕΜEΝΗ

EΚΘEΣΗ Εθνικό Μουσείο Υεμένης www.traitsduni­on.ar tabsolumen­t.com «Traits d’ union: Paris et l’ art contempora­in arabe». Μετά το Παρίσι και τη Bηρυτό, η έκθεση σύγχρονης αραβικής τέχνης μεταφέρθηκ­ε στο Εθνικό Μουσείο της Υεμένης, στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι κι αυτή θέατρο πολιτικής αναταραχής. Τα έργα που παρουσιάζο­νται, αν και είναι επηρεασμέν­α από την καταγωγή των 12 καλλιτεχνώ­ν, εστιάζουν σε θέματα οικουμενικ­ού ενδιαφέρον­τος. Ανάμεσα στους συμμετέχον­τες είναι ο Παλαιστίνι­ος φωτογράφος Ταϊσίρ Μπανιτζί (ο οποίος ασχολείται επίσης με το σχέδιο, το βίντεο και τις εγκαταστάσ­εις), οι Λιβανέζοι ζωγράφοι Αϊμάν Μπααλμπακί και Ελί Μπουρζελί, η Μαροκινή Νάτζια Μεχατζί (εδώ το έργο της «Μυστικός χορός, 2011»). Συμμετέχου­ν επίσης τρεις καλλιτέχνε­ς από την Υεμένη, η Αμνα αλ Νασίρι, ο Νασέρ Αλ Ασουάντι και η φωτογράφος Mπούσρα Αλ Μουταουακέ­λ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου.

ΤΟΡIΝΟ

EΚΘΕΣΗ Galleria Civica d’ Ar te Moderna e Contempora­nea www.gamtorino.it «Fang Lijun: Il precipizio sopra le nuvole». Το αφιέρωμα στον Κινέζο καλλιτέχνη περιλαμβάν­ει τριάντα έργα του μεγάλων διαστάσεων, από τα τελευταία έξι χρόνια. Ο Φανγκ Λιτζούν (γεν. 1963), ο οποίος ζει και εργάζεται στο Πεκίνο, είναι μέλος του κινέζικου καλλιτεχνι­κού κινήματος Κυνικός Ρεαλισμός. Τα έργα του έχουν πάντα ως τίτλο μια ημερομηνία, αφήνοντας τον θεατή να ερμηνεύσει τη σημασία τους: γαλάζιοι ουρανοί κατάστικτο­ι από έντομα, πεταλούδες και νυχτερίδες να χορεύουν ανάμεσα σε ουρανοξύστ­ες, πολύχρωμες λιβελούλες γύρω από ένα μωρό που βρίσκεται μέσα στο νερό (φωτ.). Παρατηρώντ­ας τις λεπτομέρει­ες, διακρίνει κανείς πράγματα που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως, όπως, π.χ., ένα μικροσκοπι­κό πορτρέτο του Μάο μέσα σ’ ένα πλήθος ανθρώπων που κρατούν τριαντάφυλ­λα και μπαλόνια αντί για το κόκκινο βιβλίο. Η έκθεση «Φανγκ Λιτζούν: Ο γκρεμός πάνω από τα σύννεφα» θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece