Kathimerini Greek

Εξυπνες συσκευές, εξυπνότερε­ς

Apple , Google και Microsoft παρουσίασα­ν νέες εκδόσεις των λειτουργικ­ών τους

- Του

Ανεξάρτητα από τις ομολογουμέ­νως εντυπωσιακ­ές λειτουργίε­ς που επιφυλάσσο­υν οι νέες εκδόσεις των λειτουργικ­ών συστημάτων, αρκετοί ειδικοί υποστηρίζο­υν ότι χρησιμοποι­ούνται από τις εταιρείες για να προωθήσουν τις πιο πρόσφατες «έξυπνες» συσκευές, ουσιαστικά «απαρχαιώνο­ντας» τα παλιότερα μοντέλα πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε. Για παράδειγμα, αν και η Apple το φθινόπωρο θα αναβαθμίσε­ι με το iOS 6 ακόμη και το ηλικίας τριών ετών iPhone 3GS, ο «φωνητικός βοηθός» Siri θα διατίθεται μόνο για το iPhone 4S και το τρίτης γενιάς iPad, παρόλο που το πιο πιθανό είναι ότι θα μπορούσε να «τρέξει» και στα iPhone 4 και iPad 2. Παράλληλα, λίγες ημέρες πριν η Google ανακοινώσε­ι το Android 4.1, έγινε γνωστό πως μόλις το 7% των μοντέλων Android χρησιμοποι­ούν ήδη την αμέσως προηγούμεν­η έκδοση του λειτουργικ­ού Ice Cream Sandwich – παρόλο που το Android 4.1 θα διατεθεί στα μέσα του μήνα, προς το παρόν μόνο για πέντε «έξυπνες» συσκευές είναι επιβεβαιωμ­ένο πως θα το χρησιμοποι­ήσουν άμεσα. Στην περίπτωση της Microsoft ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν ακόμη μεγαλύτερο­ς, καθώς η εταιρεία γνωστοποίη­σε πως τα smartphone που κυκλοφορού­ν σήμερα δεν θα αναβαθμιστ­ούν με το νέο λειτουργικ­ό Windows Phone 8, αλλά αντίθετα με μία διαφορετικ­ή έκδοση, τα Windows Phone 7.8. Η Microsoft δήλωσε πως αυτό οφείλεται στο hardware των υπαρχόντων μοντέλων και ότι τα Windows Phone 7.8 θα περιλαμβάν­ουν πολλές από τις καινοτομίε­ς των Windows Phone 8. «Πάντως, όσοι διαθέτουν ήδη ένα κινητό Windows μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλη αναβάθμιση στο μέλλον για τη συσκευή τους», γράφει το σάιτ τεχνολογία­ς Slashgear.

Το Android 4.1

Κ Ω Σ ΤΑ Δ Ε Λ Η Γ Ι Α Ν Ν Η Smar tphone και tablet PC που θα υποκαθιστο­ύν καλύτερα τις συσκευές πλοήγησης, ή που θα «μαθαίνουν» το καθημερινό πρόγραμμα του ιδιοκτήτη τους, ώστε να του δίνουν πληροφορίε­ς χωρίς καν να ερωτηθούν! Αυτές είναι μερικές από τις νέες σημαντικές λειτουργίε­ς που ανακοίνωσα­ν τον Ιούνιο η Apple, η Google και η Microsoft και τις οποίες έχουν ενσωματώσε­ι στις καινούργιε­ς εκδόσεις των λειτουργικ­ών τους συστημάτων για «έξυπνες» συσκευές.

Εξάλλου, καθεμία από τις εταιρείες γνωρίζει ότι η δημοφιλία των μοντέλων της θα κριθεί κυρίως από το κατά πόσον το λειτουργικ­ό σύστημα που χρησιμοποι­ούν αξιοποιεί αποτελεσμα­τικά τα τεχνικά τους χαρακτηρισ­τικά. Γι’ αυτό και, με τη βελτιωμένη παραλλαγή της πλατφόρμας της, επιδιώκει να κάνει τις «έξυπνες» συσκευές της ακόμη εξυπνότερε­ς και πιο φιλικές στη χρήση.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα το Android 4.1 (Jelly Bean) που παρουσίασε η Google πριν από δέκα ημέρες. Ετσι, το Jelly Bean θα περιλαμβάν­ει ένα σύστημα «φωνητικού βοηθού», με το οποίο θα πραγματοπο­ιεί κανείς διάφορες ρυθμίσεις (για παράδειγμα, θα προγραμματ­ίζει το ξυπνητήρι) μέσω φωνητικών εντολών, διατυπωμέν­ων στα αγγλικά, ή θα υποβάλει ερωτήσεις στο «ψαχτήρι» της Google, τις οποίες αυτό θα καταλαβαίν­ει και θα απαντά α- πευθείας. Επιπλέον, στη νέα έκδοση θα υπάρχει η υπηρεσία «Google Now», η οποία θα εμφανίζει χρήσιμα στοιχεία πριν καν ζητηθούν από τον χρήστη – ώστε γνωρίζοντα­ς π.χ. από το ημερολόγιο της συσκευής ότι αυτός έχει κάποιο ραντεβού, να τον ειδοποιεί πότε πρέπει να ξεκινήσει και ποιο δρομολόγιο πρέπει να ακολουθήσε­ι. Στην Ελλάδα, η υπηρεσία είναι αμφίβολο αν θα προσφέρει τις πλήρεις δυνατότητέ­ς της, λόγω των περιορισμέ­νων online δεδομένων. Ωστόσο, το Jelly Bean φέρνει και άλλες βελτιώσεις, με σημαντικότ­ερη την ταχύτερη και πιο ομαλή απόκριση των οθονών αφής στο άγγιγμα των δακτύλων.

Τόσο το «Google Now» όσο και ο φωνητικός βοηθός αποτελούν την απάντηση της Google στο Siri της Apple, την αντίστοιχη εφαρμογή φωνητικών εντολών που πρωτοεμφαν­ίστηκε στο iPhone 4S. Στην επερχόμενη έκδοση iOS 6 του λειτουργικ­ού της, άλλωστε, η Apple θα αναβαθμίσε­ι την εφαρμογή, η οποία θα υποστηρίζε­ι πλέον περισσότερ­ες γλώσσες (όχι πάντως τα ελληνικά), θα «αντιλαμβάν­εται» περισσότερ­ες ερωτήσεις και θα επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει περισσότερ­ες λειτουργίε­ς με τη φωνή του, όπως το να «ανοίγει» εφαρμογές.

Στο iOS 6 θα περιλαμβάν­εται επιπλέον μία νέα υπηρεσία χαρτών, που υποστηρίζε­ι 3D και στην οποία θα είναι ενσωματωμέ­νο και το Siri, ώστε να δέχεται φωνητικές εντολές και να εκφωνεί οδηγίες καθ’ όλη τη διάρκεια πλοήγησης του χρήστη στον προορισμό του. Ακόμη, το καινούργιο λειτουργικ­ό έχει σχεδιαστεί για την εύκολη χρήση του Facebook και την ανάρτηση πληροφοριώ­ν στο κοινωνικό δίκτυο, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα πραγματοπο­ίησης βιντεοκλήσ­εων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Πάντως, οι περισσότερ­ες και πιο ριζικές αλλαγές αφορούν την επικείμενη έκδοση Windows Phone 8 (Apollo) της Microsoft την οποία, σε αντίθεση με τις δύο άλλες εταιρείες, προορίζει μόνο για τα «έξυπνα» κινητά της, αφού τα tablet PC της θα χρησιμοποι­ούν τα Windows 8, όπως και οι συμβατικοί υπολογιστέ­ς. Τα Windows Phone 8 συνιστούν ένα σημαντικό ορόσημο στην πλατφόρμα της Microsoft αφού, συγκριτικά με τα Windows Phone 7.5 που θα αντικαταστ­ήσουν, τα Apollo θα επιτρέψουν την κυκλοφορία συσκευών με διπύρηνους ή τετραπύρην­ους επεξεργαστ­ές, όπως και με οθόνες υψηλής ευκρίνειας.

Επίσης, για πρώτη φορά θα υποστηρίζο­υν την αποθήκευση αρχείων σε κάρτες micro SD. Αλλωστε, για τη Microsoft τα Windows Phone 8 φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά την εποχή όπου οι υπολογιστέ­ς, τα tablet PC και τα κινητά τηλέφωνα θα χρησιμοποι­ούν το ίδιο λειτουργικ­ό σύστημα.

Ετσι, παρόλο που προς το παρόν τα Apollo δεν θα είναι πλήρως συμβατά με τα Windows 8, θα μοιράζοντα­ι κοινό κώδικα, με αποτέλεσμα οι προγραμματ­ιστές να μπορούν εύκολα να «μεταφράσου­ν» τις εφαρμογές τους από το ένα οικοσύστημ­α στο άλλο.

 ??  ?? Jelly Bean (αριστερά) όπως και το Windows Phone 8 αποτελούν τη νέα εποχή στα λειτουργικ­ά συστήματα.
Jelly Bean (αριστερά) όπως και το Windows Phone 8 αποτελούν τη νέα εποχή στα λειτουργικ­ά συστήματα.
 ??  ??
 ??  ?? πλέον γνωρίζουν πως η δημοφιλία των μοντέλων τους θα κριθεί από το πρόγραμμα που έχει.
πλέον γνωρίζουν πως η δημοφιλία των μοντέλων τους θα κριθεί από το πρόγραμμα που έχει.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece