Kathimerini Greek

Πουλάμε ΔΕΚΟ, αγοράζετε χρέος, το εύρημα Στουρνάρα

Τι προβλέπει σχέδιο του υπουργού Οικονομικώ­ν για έξοδο από την κρίση

- Του

Ο πρωθυπουργ­ός

Σ ΩΤ Η Ρ Η Ν Ι Κ Α Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν ακόμα θυμούνται ένα εύρημα του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ως προέδρου του ΣΟΕ, στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο λόγος αφορά την περίφημη «λευκή τρύπα» που προέκυπτε από το πλεόνασμα στα ασφαλιστικ­ά Ταμεία, στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Κι έτσι «διευκολύνθ­ηκε» η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ.

Περίπου 12 χρόνια μετά, από τη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν, πλέον, ο κ. Στουρνάρας δείχνει να επεξεργάζε­ται ένα άλλο δημοσιονομ­ικό μέσο για τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικώ­ν. Αν ήθελε κανείς να το περιγράψει με δυο λόγια, θα έλεγε ότι «πουλάει ΔΕΚΟ για να αγοράσει... χρέος». Χθες, ο επικεφαλής του οικονομικο­ύ επιτελείου επρόκειτο να παρουσιάσε­ι αναλυτικότ­ερα το σχέδιό του. Τι προβλέπει;

Δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές να αγοράζουν περιουσιακ­ά στοιχεία του κράτους, καταβάλλον­τας, αντί χρημάτων, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει τη θεσμοθέτησ­η της δυνατότητα­ς του Ταμείου Αποκρατικο­ποιήσεων να δέχεται και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικο­ποιήσεις.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Θεωρητικά, οι επενδυτές που ούτως ή άλλως θέλουν να αναλάβουν ρίσκο και να στρέψουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας, θα μπορούν να διαθέτουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, σε πολύ χαμηλές τιμές (περίπου στο 20-30% της ονομαστική­ς αξίας τους) και να αναλαμβάνο­υν τη διαχείριση κάποιας ΔΕΚΟ.

Ετσι, το Δημόσιο θα έχει τριπλό όφελος:

1. Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει ποτέ το 100% της ονομαστική­ς αξίας των ομολόγων που θα έδιναν οι επενδυτές, αφού αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτ­ευσή τους γίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αρα, θα κερδίζει από την οποιαδήποτ­ε διαφορά υπάρχει. Εδώ, βέβαια, η ιδέα θα πρέπει να εξειδικευτ­εί και η Ελλάδα να βάλει ένα ανώτατο πλαφόν στις τιμές των ομολόγων που θα δέχεται.

2. Τα ομόλογα θα σταματήσου­ν να είναι τροχοπέδη για τις αποκρατικο­ποιήσεις και ταυτόχρονα η αγορά ομολό- γων θα τονωθεί. Αυτή τη στιγμή, ένας επενδυτής που θέλει να στρέψει τα κεφάλαιά του στην Ελλάδα, προτιμάει να επενδύσει στα φθηνά ελληνικά ομόλογα που μπορεί σε ένα θετικό γεγονός να αυξηθούν οι τιμές τους και να του αποδώσουν γρήγορα κέρδη και όχι στην πραγματική οικονομία και τις δημόσιες επιχειρήσε­ις. Εφόσον αξιοποιηθο­ύν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ελληνικά ομόλογα, είναι βέβαιο ότι οι τιμές τους θα αυξηθούν, οπότε τα ελληνικά ομόλογα θα είναι λιγότερο ελκυστικά απ’ ό,τι σήμερα.

3. Τα πολλαπλασι­αστικά οφέλη για την οικονομία από την έλευση επεν-

ΑΠΟΨΗ

δυτών θα είναι σημαντικά.

Από την άλλη πλευρά, και οι επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσο­υν αυτή την ιδέα, αφού δεν θα χρειαστεί να ρίξουν «ζεστό χρήμα» για να αγοράσουν μία δημόσια επιχείρηση.

Αυτή είναι η ιδέα. Μένει να εξειδικευθ­εί και να εφαρμοσθεί.

Η παραλιακή ζώνη

Πέραν αυτού η κυβέρνηση εξετάζει και την αξιοποίηση με τη μορφή ενοικίασης των περιφερεια­κών νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ, προσβλέπον­τας στην ενίσχυση των εσόδων του, αλλά και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εξετάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την απελευθέρω­ση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες.

Στο σχέδιο περιλαμβάν­εται και η προώθηση των νομοθετικώ­ν εκείνων πρωτοβουλι­ών που θα βοηθήσουν στη γρήγορη αξιοποίηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης της Αττικής και όχι μόνο της περιοχής του Ελληνικού. Δηλαδή, από το Φάληρο έως το Σούνιο, ενώ παράλληλα θα προχωρήσου­ν και οι νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις για την αξιοποίηση 80.000 δημοσίων ακινήτων.

Παράλληλα, κατά τον κ. Στουρνάρα, η Ελλάδα πρώτα θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και μετά θα διαπραγματ­ευτεί την παράταση της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, ενώ θα προχωρήσει η καταπολέμη­ση της σπατάλης στην Υγεία, την Αμυνα, τις ΔΕΚΟ και τους μηχανισμού­ς χρηματοδότ­ησης των ΟΤΑ.

 ??  ?? Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Γιάννη Στουρνάρα θα αποτελέσου­ν το «δίδυμο» που θα αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Γιάννη Στουρνάρα θα αποτελέσου­ν το «δίδυμο» που θα αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece