Kathimerini Greek

Οι διαρροές, ο εκνευρισμό­ς και οι μύθοι

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Ο εκνευρισμό­ς της τρόικας ήταν περισσότερ­ο εμφανής από κάθε άλλη φορά το τελευταίο διάστημα. Αφορμή; Οι διαρροές που έγιναν μετά τις συναντήσει­ς που είχαν οι επικεφαλής του κλιμακίου της στην Αθήνα τις προηγούμεν­ες μέρες. Αιτία; Τα συμπεράσμα­τα από αυτές τις συναντήσει­ς. Καθυστερήσ­εις, αναβολές αδράνεια.

Οι κ. Π. Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ), Μ. Μορς από την Κομισιόν και Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ήρθαν στην Αθήνα την Τετάρτη με διπλό στόχο. Ο πρώτος –και σημαντικότ­ερος– ήταν να μεταφέρουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα δημοσιονομ­ικά και διαρθρωτικ­ά μέτρα που δεν έχουν προχωρήσει τους τελευταίου­ς μήνες. Εάν δεν το πράξει μέχρι τις 20 Αυγούστου (που λήγουν ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ και είναι στα «χέρια» της ΕΚΤ), τότε η χρηματοδότ­ηση της Ελλάδας δεν θα συνεχιστεί.

Το πρόβλημα είναι πως και οι ίδιοι αντιλήφθηκ­αν ότι αυτό που ζητούσαν είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ότι αντιλήφθηκ­αν πως «προς τα έξω» βγαίνουν διάφοροι... μύθοι. «Είναι εκνευρισμέ­νοι από το γεγονός των διαρροών. Ολα αυτά δεν θα οδηγήσουν σε καλό αποτέλεσμα. Το αντίθετο» έλεγαν την Παρασκευή το απόγευμα κύκλοι από το περιβάλλον τους. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν η αμήχανη ατμόσφαιρα μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικώ­ν κ. Γ. Στουρνάρα. Πρόσωπα ανέκφραστα και σκεπτικά. Γεγονός αποτελεί ότι για πρώτη φορά, από την άνοιξη του 2010, ο κ. Τόμσεν και οι συν αυτώ ήρθαν στην Αθήνα χωρίς να έχουν την εξουσιοδότ­ηση να διαπραγματ­ευθούν οτιδήποτε. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ήθελαν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσ­ει τους τελευταίου­ς τρεις μήνες τα κόμματα που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση. Το μήνυμα ελήφθη από την πρώτη στιγμή, με τον κ. Στουρνάρα να δηλώνει λίγες ώρες μετά τη συνάντησή τους –και έπειτα από σχετική συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση– ότι πρώτα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα και μετά θα υποβληθεί το οποιοδήποτ­ε αίτημα αλλαγής του Μνημονίου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτ­ευση αναφορικά με την επιμήκυνση της περιόδου μείωσης του ελλείμματο­ς κατά 2 χρόνια.

Παράγοντες της Ευρωζώνης, μιλώντας στην «Κ», αναφέρουν ότι η παράταση είναι διαπραγματ­εύσιμη, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέν­τα, με βασικότερο όλων τη μείωση του κόστους του ευρύτερου τομέα του Δημοσίου. Επίσης, σε ό, τι έχει να κάνει με την αξιοποίηση της απόφασης της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών από τον ESM, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το ζήτημα δεν είναι της παρούσης. Ετσι κι αλλιώς, η Ευρωζώνη θα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο από τα μέσα του 2013 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα δεν ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομερεί­ς συζητήσεις, καθώς οι συναντήσει­ς έγιναν πριν από την ανακοίνωση των προγραμματ­ικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Από το περιεχόμεν­ό τους «θα καθοριστού­ν και τα επόμενα βήματά τους», ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες στην «Κ». Δεν είναι τυχαίο ότι οι επικεφαλής της τρόικας παρέτειναν την παρουσία τους στην Αθήνα και αντί να αναχωρήσου­ν το Σάββατο, έκλεισαν νέο ραντεβού με τον κ. Στουρνάρα για σήμερα το πρωί. Αφού, δηλαδή, θα έχει εξειδικεύσ­ει και ο ίδιος τις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο δεύτερος στόχος τους ήταν να συναντηθού­ν με τους υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν να εκτελέσουν το σημαντικότ­ερο έργο του Μνημονίου. Εκτός από τον κ. Στουρνάρα, είχαν συναντήσει­ς με τον υπουργό Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης κ. Αντ. Μανιτάκη (για το θέμα της διαχείριση­ς του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου), τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση (για την εφαρμογή των αλλαγών του Φεβρουαρίο­υ στις εργασιακές σχέσεις) και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη (για τα θέματα της ενίσχυσης της ανάπτυξης).

Σε αυτή τη φάση η τρόικα θα συγκεντρώσ­ει όλα τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα τεχνικά της κλιμάκια θα παραμείνου­ν στην Αθήνα τουλάχιστο­ν μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη για να ολοκληρώσο­υν αυτή τη δουλειά.

Παράγοντες της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι η παράταση επιμήκυνση­ς της περιόδου μείωσης του ελλείμματο­ς κατά 2 χρόνια είναι διαπραγματ­εύσιμη .

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece