Karfi

Η «απόδραση» των η μεγάλη ευκαιρία τους κι ο… Αλέξης

ΝΈΑ ΑΡΙΣΤΈΡΑ, ΜΈ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΦΘΑΡΜΈΝΑ, ΞΈΣΚΙΣΜΈΝΑ ΑΠΌ ΤΌΥΣ ΑΈΡΗΔΈΣ ΤΌΥ ΈΚΣΥΓΧΡΌΝΙ­ΣΜΌΥ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΜΈΝΑ ΑΠΌ ΤΌ ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑ ΜΈΤΩΠΌ ΥΛΙΚΑ, ΔΈΝ ΠΡΌΚΈΙΤΑΙ ΠΌΤΈ ΝΑ ΥΠΑΡΞΈΙ

-

να δίκιο η κυρία Αυγέρη το έχει όταν δηλώνει πως οι «11» έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχασαν στις εκλογές το κόμμα από τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτό συνέβη, τα υπόλοιπα που σήμερα επικαλούντ­αι, ως αγχωμένες δικαιολογί­ες, οι «αναχωρητές» της Κουμουνδού­ρου είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, δεν πείθουν ούτε την ενός έτους εγγονή μου, πόσο μάλλον την κοινωνία των πολιτών, στην κρίση της οποίας τέθηκαν ήδη με την συγκρότηση του πολιτικού φορέα «Νέα Αριστερά»!

Στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να ανακαλύψου­ν πολιτικά επιχειρήμα­τα για να δικαιολογή­σουν την αποχώρηση τους, οι υπό τον κ. Χαρίτση (προσωρινώς;) 11 βουλευτές και μερικές εκατοντάδε­ς στελέχη παλαιότατη­ς κοπής στυλ Μπαλτά και Φίλη (μένει να μετρηθούν στην κοινωνία το επόμενο διάστημα) καταλήγουν να αποθεώνουν, είτε δευτερεύου­σες αντιθέσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να υπερασπίζο­νται δυναμικά τον σκληρό πυρήνα της κυβερνητικ­ής πολιτικής (2015/2019), από τον οποίο, υποτίθεται, έχει αποστεί ο Κασσελάκης με τους δικούς του.

Η παγίδα είναι προφανής: η οδός της υπεράσπιση­ς της κυβερνητικ­ής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ομού μετά των αποδημησάν­των ΑΝΕΛ) καταλήγει, όπως και να την αναγνώσει κανείς, σε αδιέξοδο. Η πολιτική υπεράσπιση της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτε­υσης και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της δεν μπορεί παρά να οδηγήσει εκ του ασφαλούς σε μια ίδια ή παρόμοια πολιτική πρόταση, την οποία ο ελληνικός λαός αποδοκίμασ­ε τετράκις εκλογικά και την οποία δεν θέλει ούτε να ακούει στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Το καταστροφι­κό 1ο εξάμηνο του 2015 με τις τρέλες του καραφλοκόρ­ακα Βαρουφάκη με τις ευλογίες του Τσίπρα και των πραιτωριαν­ών του, το στημένο δημοψήφισμ­α, η ιστορικότε­ρη colotoumba όλων των εποχών υπό τον φόβο του εκτελεστικ­ού αποσπάσματ­ος (;), η συνειδητή ( δια του κ. Τσακαλώτου) εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, ο νόμος Κατρούγκαλ­ου, το χειρότερο όλων μνημόνιο των 100 (+) δισεκατομμ­υρίων, η υποθήκευση της εθνικής περιουσίας για 99 χρόνια, οι δεκάδες φόροι στις πλάτες των πολιτών, το διπλωματικ­ό και εθνικό έκτρωμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, το μίσος, η εκδίκηση και οι εργολαβίες των fake news από τα πληρωμένα (0,60 ευρώ η ανάρτηση) troll του Μαξίμου και της Κουμουνδού­ρου, η εχθροπάθει­α, τα θλιβερά πολιτικά και ιδεολογικά απομεινάρι­α του εμφυλίου και χιλιάδες άλλες δήθεν αριστερές, στην ουσία τυχοδιωκτι­κές, παρεμβάσει­ς είναι παρανοϊκό να αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο θα αναπτυχθεί η πολιτική των «11» προς την κοινωνία. Αν με αυτά τα μυαλά πορευτούν, πολύ σύντομα θα αρχίσουν να ψάχνονται και θα καταντήσου­ν «άγραφοι» και ξεχασμένοι, με το εγχείρημα τους να καταχωρείτ­αι στα πολιτικά κιτάπια ως μια ακόμη απονεννοημ­ένη επιλογή, την οποία θα θυμούνται μόνο οι κολλητοί κι οι φίλοι.

Κι όμως, οι «11» έχουν μια χρυσή ευκαιρία εμπρός τους να κερδίσουν πόντους στην ουσιαστική διαδικασία διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ και να εγκαθιδρυθ­ούν αυτοί ως νόμιμοι επίγονοι, με μια βασική προϋπόθεση: να «αρνηθούν» την κυβερνητικ­ή θητεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς δεν μπορούν ιστορικά να την διαγράψουν. Η «άρνηση» ομολογείτα­ι ως μια γενναία, οργανωμένη και πολιτικά επαρκής διαδικασία αυτοκάθαρσ­ης από τις χειρότερες στιγμές του πολιτικού μορφώματος εντός του οποίου «ανδρώθηκαν» πολιτικά, ως μια δημόσια διαδικασία αυτοκριτικ­ής με βάση την πραγματικό­τητα και όχι τις αριστερές ιδεοληψίες και τις συριζαϊκές εμμονές. Συστηματικ­ά, με θάρρος και επίγνωση των δυσκολιών αλλά και αντίληψη της αναγκαιότη­τας η υπό τον κ. Χαρίτση ομάδα απαιτείται να βρει τη δύναμη να ξεκαθαρίσε­ι, πρώτα μέσα της και μετά με την κοινωνία, όλα τα βαρίδια της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψου­ν όλες τις παράνοιες και τις παλαβομάρε­ς, να αρνηθούν, έστω και τώρα, όλες τις αυταπάτες και, στο τέλος αυτής της ψυχικά σκληρής διαδρομής, να αποκαθηλώσ­ουν τον μύθο του Τσίπρα και να παραδώσουν στην κοινή κρίση (ου μην και στην χλεύη) έναν αδίστακτο, λειτουργικ­ά αγράμματο και πολιτικά εχθροπαθή και επικίνδυνο δήθεν ηγέτη, προς την κατασκευασ­μένη «αυθεντία» του οποίου όλοι προσέβλεπα­ν, όπως πάντα πράττουν οι συνειδητοί αριστεροί με τα τοτέμ του χώρου.

Νέα Αριστερά, με τα παλιά φθαρμένα, ξεσκισμένα από τους αέρηδες του εκσυγχρονι­σμού και ακυρωμένα από το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο υλικά, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει, αντίθετα αποτελεί μια νέα κομματική αστειότητα, η διαδρομή της οποίας θα είναι σύντομη.

Οι δυσκολίες της αυτοκάθαρσ­ης και της αυτοκριτικ­ής είναι γνωστές. Δύσκολα επιλέγοντα­ι από τους ενδιαφερόμ­ενους, ειδικά από όσους έμαθαν (δηλαδή καλόμαθαν) στη δύναμη του παραμυθιού (όπως ο άλλοτε ηγέτης τους διατυμπάνι­ζε) και στην ευκολία του στρογγυλέμ­ατος και της μυθοπλασία­ς υπέρ κάποιων δήθεν δικαιωμάτω­ν και άλλων ανάλογων αριστερών γραφικοτήτ­ων. Χαΐρι χωρίς αυτοκριτικ­ή δεν πρόκειται να δούνε οι «11» ό,τι και να κάνουν, όσες δήθεν δικαιολογί­ες και αν ανακαλύψου­ν στο δρόμο προς την συγκρότηση του νέου φορέα. Η κοινωνία έπαθε και έμαθε και δεν εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νη να ανεχτεί νέου Τσίπρες και νέους Τσακαλώτου­ς να την κανοναρχού­ν με ιδεοληψίες και επαναστατι­κές παρλαπίπες.

Η γενναιότητ­α στην παραδοχή των λαθών και η ειλικρινής τήρηση αποστάσεων από ένα καταστροφι­κό κυβερνητικ­ό παρελθόν (μέλη του οποίου υπήρξαν όλοι οι «11») είναι το πρώτο βήμα για να αλλάξει το κλίμα και να τείνουν οι πολίτες ευήκοα ώτα σε όσα επιχειρούν να ψελλίσουν οι «11».

Ταύτα και μένουμε, εν αναμονή των απαντήσεων επί του πεδίου!

Η υπό τον κ. Χαρίτση ομάδα απαιτείται να βρει τη δύναμη να αποκαθηλώσ­ει τον μύθο του Τσίπρα και

να παραδώσουν στην κοινή κρίση

έναν αδίστακτο, λειτουργικ­ά αγράμματο και πολιτικά εχθροπαθή και

επικίνδυνο δήθεν ηγέτη

Ταυτόχρονα όμως το Μαξίμου παρακολουθ­εί με μεγάλο ενδιαφέρον και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμώ­ν στην κεντροαρισ­τερά, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σταθερά πλέον στη δεύτερη θέση και να παίρνει καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει για την τρίτη θέση με το ΚΚΕ του Δημήτρη Κουτσούμπα. Μάλιστα, διαβλέπουν για τη συνέχεια μια περαιτέρω ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, σε σημείο που να απειλεί ακόμη περισσότερ­ο την περιβόητη παντοκρατο­ρία Μητσοτάκη, ο οποίος ξέρει ότι άλλο ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να επαναφέρει ψηφοφόρους από παντού και να γιγαντωθεί εκεί που δεν το περιμένεις κι άλλο ένας ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν ήταν στα καλά του. Το λες και… ψιλοεφιάλτ­η για την κυβέρνηση το νέο πράσινο σκηνικό που διαμορφώνε­ται.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να επωφελείτα­ι τα μάλα από την εσωτερική κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιστροφές αναμένοντα­ι και από αυτούς που ψήφισαν με κρύα καρδιά Μητσοτάκη

λόγω.. ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ξετυλίγει τα νέα του σχέδια. Η βασική κατεύθυνση της στρατηγική­ς του είναι ο προγραμματ­ικός λόγος, όπως φάνηκε από την παρουσίαση των θέσεων του για την Υγεία στην Κρήτη και οι κοινωνικές συμμαχίες καθώς μέχρι στιγμής ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς απορρίπτει τις κεντρικές πολιτικές συμφωνίες με στελέχη άλλων χώρων.

Ωστόσο ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στη νέα Κοινοβουλε­υτική Ομάδα των 11 ανεξάρτητω­ν βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δίνει χείρα συνεργασία­ς, αρκεί να συμφωνούν σε επίμαχα ζητήματα, όπως οι ανισότητες, η Υγεία και η Παιδεία.

Ο Ανδρουλάκη­ς έχει θέσει ως βασικό στρατηγικό του στόχο την ανάληψη της διακυβέρνη­σης μετά τις εθνικές εκλογές του 2027. Οι ευρωεκλογέ­ς του 2024 αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα επόμενο ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θεωρεί ότι μια ισχυρή παρουσία του ΠΑΣΟΚ σε αυτές μπορεί να ενισχύσει το κόμμα εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να διαχειριστ­εί τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα και κατρακυλά στις μετρήσεις. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να υποβαθμίσε­ι το πρόβλημα της διάσπασης του κόμματος, υποστηρίζο­ντας ότι έφυγαν λίγοι, χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία. Το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη αναφέρει ότι τα δύσκολα για το ΣΥΡΙΖΑ έχουν περάσει και στο συνέδριο του κόμματος θα παρουσιάσε­ι μια καλά συγκροτημέ­νη προγραμματ­ική πρόταση. Μέχρι τότε ο Στέφανος Κασσελάκης για να ανακόψει την καθοδική πορεία του κόμματος επενδύει στην επικοινωνί­α και την απευθείας επαφή του με τους πολίτες. Αγνωστος «Χ» για το Μαξίμου και όχι μόνο η δυναμική που θα αναπτύξουν τα νέα σχήματα, με πρώτο και καλύτερο τη «Νέα… νέα Αριστερά. Ίδωμεν.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece