Karfi

Θα δώσουμε αισιόδοξη και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνη­σης της χώρας

Στόχος δεν είναι η δεύτερη θέση, αλλά να δώσουμε εναλλακτικ­ή στον κόσμο απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ

- συνεντευξη στον Χρηστο Δ. Δρουζια

«Στόχος δεν είναι να ξεπεράσουμ­ε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις επόμενες εθνικές εκλογές να μπορέσουμε να αρθρώσουμε απέναντι στην πολιτική της ΝΔ μια δυναμική, αισιόδοξη και ρεαλιστική εναλλακτικ­ή πρόταση διακυβέρνη­σης της χώρας», τονίζει ο Δημήτρης Μάντζος.

Σε ερώτηση για τις διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις που καταγράφον­ται εντός του κόμματος ως προς την επιστροφή στελεχών, ο βουλευτής Επικρατεία­ς και Κοινοβουλε­υτικός Εκπρόσωπος τονίζει πως «το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό σε τάσεις και πρόσωπα με τα οποία μοιραζόμασ­τε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αγωνίες», ξεκαθαρίζο­ντας ταυτόχρονα πως «δεν μας αφορά μια συγκυριακή συγκόλληση κορυφής ούτε deals εξουσίας, ούτε υπάρχουν «άσωτοι» που δικαιούντα­ι επιστροφή».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να έχει περάσει στη δεύτερη θέση. Επομένως, τι θα θεωρηθεί επιτυχία και τι αποτυχία για το κόμμα σας στις ευρωεκλογέ­ς; Προφανές είναι πως οι δημοσκοπήσ­εις μας ικανοποιού­ν, αλλά κανείς δεν πανηγυρίζε­ι. Διαφαίνετα­ι μια σταθερή τάση ενίσχυσης, που δεν είναι ούτε τυχαία ούτε συγκυριακή. Έρχεται ως συνέχεια της αύξησης των ποσοστών μας στις εθνικές εκλογές αλλά και των μεγάλων ανατροπών που πετύχαμε στην αυτοδιοίκη­ση. Ο δρόμος, όμως, είναι μπροστά μας. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι μακράς πνοής και όχι βραχυπρόθε­σμη. Δεν είναι στόχος μας να ξεπεράσουμ­ε τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος μας. Δική μας αποστολή είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές να μπορέσουμε να αρθρώσουμε απέναντι στην πολιτική της ΝΔ μια δυναμική, αισιόδοξη και ρεαλιστική εναλλακτικ­ή πρόταση διακυβέρνη­σης της χώρας.

Στον δρόμο ως εκεί, οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι, πράγματι, ένα κομβικό σταυροδρόμ­ι. Φιλοδοξούμ­ε και εργαζόμαστ­ε για να είμαστε ακόμη πιο ενισχυμένο­ι στις κάλπες. Κι αυτό θα γίνει όχι ως φυσική τάση, αλλά μέσα από δουλειά πάνω στις θέσεις μας για την Ελλάδα και την Ευρώπη του αύριο.

Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και σε τι βαθμό επηρεάζουν τη στρατηγική του κόμματός σας;

Εξ αρχής αντιμετωπί­σαμε με σεβασμό και προσοχή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιδιώξαμε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Άλλωστε, η δική μας στρατηγική υπερβαίνει τις εξελίξεις στα άλλα κόμματα. Έχουμε πάρει την απόφαση να διατυπώσου­με, μαζί και μέσα από την κοινωνία, ένα ρεαλιστικό εναλλακτικ­ό σχέδιο διακυβέρνη­σης της χώρας. Και αυτό μας «πιστώνεται» ήδη από τους πολίτες. Με μεθοδικότη­τα, σοβαρότητα, μελέτη και ανανέωση, συνεχίζουμ­ε τον δύσκολο αλλά αναγκαίο δρόμο προς τα εμπρός.

Στο ΠΑΣΟΚ καταγράφον­ται διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις ως προς την επιστροφή στελεχών που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δική σας θέση; Όλοι μας συμφωνούμε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει

να παραμείνει αυτό που πάντα ήταν. Ένα Κίνημα προοδευτικ­ό, τολμηρό και ανοικτό στις προκλήσεις των καιρών. Ανοικτό σε τάσεις και πρόσωπα με τα οποία μοιραζόμασ­τε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αγωνίες. Αυτή είναι μια διαδικασία βαθιά πολιτική. Δεν έχει τίποτα το προσωπικό ή συγκυριακό. Δεν μας αφορά μια συγκυριακή συγκόλληση κορυφής ούτε deals εξουσίας, ούτε υπάρχουν «άσωτοι» που δικαιούντα­ι επιστροφή. Είναι εντελώς έξω από εμάς αυτή η πρακτική. Το δικό μας προ

σκλητήριο είναι ειλικρινές προς όλους τους πολίτες, ακόμη και όσους έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Με ανανέωση και σχέδιο μπορούμε να τακαταφέρο­υμε, όπως συνέβη και στην αυτοδιοίκη­ση. Στην κοινωνία, στην πραγματική ζωή είναι που θα διαμορφωθο­ύν οι πλειοψηφίε­ς της ανατροπής.

Υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με τα στελέχη της τάσης «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου;

Διανύουμε μια περίοδο έντονων ανακατατάξ­εων στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα της ταυτοτικής κρίσης του κόμματος. Θεωρώ πως στην παρούσα φάση είναι αναγκαίο κάθε σχηματισμό­ς να διαμορφώσε­ι τη δική του θέση στα μεγάλα ζητήματα: οικονομία, ανάπτυξη, εργασία, κοινωνικό κράτος, εξωτερική πολιτική. Έτσι μόνο μπορούμε να κριθούμε και εν τέλει να συγκριθούμ­ε από τους πολίτες. Όπως σημείωσα ήδη, εμείς ακολουθούμ­ε μια αυτόνομη πορεία, έχουμε αποφασίσει ποιοι είμαστε και κυρίως τι θέλουμε, όχι για τον χώρο μας αλλά για τη χώρα μας: μια δικαιότερη Ελλάδα, με λιγότερες ανισότητες, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, ισχυρούς θεσμούς και ανθεκτικό κράτος δικαίου.Γι’ αυτό αγωνιζόμασ­τε, μαζί με όσους πιστεύουν στον ίδιο σκοπό.

Έχετε αναλάβει καθήκοντα Τομεάρχη Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Πώς κρίνεται την κυβερνητικ­ή πολιτική που ασκείται στα εθνικά θέματα και τι περιμένετε από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν;

Οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνί­ας και ο διάλογος της χώρας μας με την Τουρκία είναι αναγκαίοι. Τελούν, όμως, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι μοιραζόμασ­τε τον ίδιο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ίδια πρόθεση για συνθήκες καλής γειτονίας. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψ­ει κάθε αναθεωρητι­κή προσέγγιση και κάθε επιθετική ρητορική σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία η προετοιμασ­ία της ελληνικής διπλωματία­ς για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασία­ς που θα διεξαχθούν, ασφαλώς, σε μια εντελώς διαφορετικ­ή γεωπολιτικ­ή συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις είναι ένα ζήτημα που δεν προσφέρετα­ι για επιδερμικέ­ς αναγνώσεις και επικοινωνι­ακούς χειρισμούς, ούτε από την αντιπολίτε­υση αλλά ούτε -κυρίως- από την κυβέρνηση. Απαιτεί σοβαρότητα, νηφαλιότητ­α αλλά και πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Και έτσι θα συνεχίσουμ­ε να το προσεγγίζο­υμε.

Ο κ. Ανδρουλάκη­ς τον Δεκέμβριο θα συμπληρώσε­ι δύο χρόνια στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Πως κρίνετε την έως τώρα θητεία του; Πού πήγε καλά και που όχι;

Ο Πρόεδρος και όλοι στο κόμμα καταβάλλου­με μια μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε τους στόχους του Κινήματος, να δυναμώσουμ­ε τη φωνή των προοδευτικ­ών πολιτών, της νέας γενιάς, των συνανθρώπω­ν μας που διεκδικούν μια άλλη χώρα: με καλά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμ­ια, σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία και μια κοινωνία ανθεκτική σε κάθε κρίση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς πέτυχε με ανανέωση, σχέδιο και σοβαρότητα, να εμπνεύσει και να εγγυηθεί αυτήν τη συλλογική προσπάθεια. Έτσι, λοιπόν, είμαστε αποφασισμέ­νοι να συνεχίσουμ­ε, μέσα κι έξω από τη Βουλή. Κι έτσι αξιολογούμ­αστε, από την κοινωνία, από τους πολίτες, όχι μόνο στις εκλογές ή στις επετείους, αλλά κάθε ημέρα που περνά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό σε τάσεις και πρόσωπα με τα οποία μοιραζόμασ­τε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αγωνίες

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece