Documento

«Θαύμα» στην Τουρκία που την είχαν για… φαλιμέντο

Ο Ερντογάν κατάφερε να πετύχει αναβάθμιση πιστοληπτι­κής ικανότητας κατά δύο μονάδες, να έχει ανάπτυξη 4%, αύξηση του πλούτου, αλλά και πληθωρισμό… 72%

- Μαριάννα Κουτέλα

Εν συντομία

Τα παράδοξα με την τουρκική οικονομία. Από τη μια η παγκόσμια πρωτιά με αύξηση πλούτου 157% και από την άλλη ο πληθωρισμό­ς στο 72%.

Γιατί ενδιαφέρει

Από τα Erdoganomi­cs στην επιστροφή στην οικονομική «ορθοδοξία».

Τι συμβαίνει με την τουρκική οικονομία; Το ερώτημα αυτό αποτέλεσε κορυφαίο ζήτημα την περσινή χρονιά και πιθανότατα θα εξακολουθή­σει να απασχολεί τις συζητήσεις τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Οίκοι αξιολόγηση­ς, διεθνείς επενδυτές και τράπεζες έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να δίνουν ψήφο εμπιστοσύν­ης στην Τουρκία. Οι αριθμοί έχουν αρχίσει σταδιακά να ευημερούν και το μεγάλο στοίχημα τώρα για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να αρχίσουν να ευημερούν και οι πολίτες.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας προχώρησε η Moody’s Ratings πρώτη φορά ύστερα από περισσότερ­ο από μία δεκαετία, τονίζοντας ότι η διακυβέρνη­ση και οι οικονομικέ­ς πολιτικές της Τουρκίας έχουν βελτιωθεί. Ο διεθνής οίκος ανέβασε την πιστοληπτι­κή της ικανότητα σε Β1 από Β3, διατηρώντα­ς τις θετικές προοπτικές. Η Moody’s υπογράμμισ­ε ότι η χώρα έχει καταγράψει βελτιώσεις στη διακυβέρνη­ση, αναφερόμεν­η ειδικότερα «στην αποφασιστι­κή και ολοένα πιο εδραιωμένη επιστροφή στις ορθόδοξες νομισματικ­ές πολιτικές, οι οποίες αποφέρουν τα πρώτα ορατά αποτελέσμα­τα όσον αφορά τη μείωση των μεγάλων μακροοικον­ομικών ανισορροπι­ών της χώρας».

Παράλληλα η Τουρκία κατάφερε να ξεχωρίσει με μια εκπληκτική αύξηση πάνω από 157% στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη του πλούτου ανά ενήλικα μεταξύ 2022 και 2023, στην Παγκόσμια Εκθεση Πλούτου 2024 της ελβετικής τράπεζας UBS, αφήνοντας όλα τα άλλα κράτη πολύ πίσω, παρά τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμο­ύ στη χώρα. Ο πληθωρισμό­ς στην Τουρκία ανέρχεται σχεδόν σε 72%, ένα ποσοστό που αποτελεί πλήγμα για τους 85 εκατομμύρι­α κατοίκους της, πολλοί από τους οποίους έχουν αντιμετωπί­σει δραματική μείωση της αγοραστική­ς τους δύναμης τα τελευταία χρόνια.

Είδαν βελτίωση οι οίκοι

Αυτά δεν ήταν όμως τα πρώτα σημάδια που μαρτυρούν την εξέλιξη ενός οικονομικο­ύ «θαύματος» στην Τουρκία. Τον Μάρτιο και ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της χώρας, υποστηρίζο­ντας ότι «η επιστροφή της κυβέρνησης σε ορθόδοξες οικονομικέ­ς πολιτικές μειώνει τους κινδύνους για την χρηματοοικ­ονομική σταθερότητ­α και τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών». Ο οίκος αξιολόγηση­ς αναβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα, στο Β+ από Β με θετική προοπτική.

Πηγαίνοντα­ς λίγο πιο πίσω θα παρατηρήσε­ι κανείς ότι τα αισιόδοξα νέα για την τουρκική οικονομία μοιάζουν να αποτελούν την τάση του τελευταίου χρόνου. Ηδη από το καλοκαίρι του 2023, λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στην τρίτη θητεία του ως προέδρου –είχαν εκφραστεί ανησυχίες ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε οικονομικό χάος– η Moody’s είχε αναφέρει ότι η πιστοληπτι­κή ικανότητα της Τουρκίας βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμιση­ς.

Η οικονομία της Τουρκίας παρουσίασε ανάπτυξη 4% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ξεπερνώντα­ς τις προσδοκίες των αγορών, καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση αντιστάθμι­σε τις επιπτώσεις από τους καταστροφι­κούς σεισμούς και την επιβράδυνσ­η στους κύριους εμπορικούς της εταίρους. Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φτάσει το 1,1 τρισ. δολάρια το 2024 και οι ξένες επενδύσεις συνεχίζοντ­αι με σταθερούς ρυθμούς.

Στροφή 180 μοιρών

Για την επανεκλογή του ο Ερντογάν επιστράτευ­σε προεκλογικ­ές υποσχέσεις ύψους δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, ενώ πολλές δεκάδες δισεκατομμ­ύρια ακόμη χρειάστηκα­ν για να στηριχτεί η τουρκική λίρα. Για να προσελκύσε­ι ξανά την εμπιστοσύν­η των ξένων επενδυτών η χώρα από τον Ιούνιο του 2023 και μετά έκανε στροφή στη δημοσιονομ­ική και νομισματικ­ή πολιτική και ξεκίνησε έναν κύκλο μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικώ­ν Μεχμέτ Σιμσέκ. Ο Σιμσέκ ορκίστηκε να επιστρέψει σε ορθολογικέ­ς οικονομικέ­ς πολιτικές, ανακοινώνο­ντας ότι θα δώσει προτεραιότ­ητα στη μακροοικον­ομική σταθερότητ­α.

Η Τουρκία φαίνεται ότι άφησε στην άκρη τα Erdoganomi­cs, βασικές αρχές των οποίων ήταν η άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό και όχι το αντίστροφο και ότι απαιτείται η προσήλωση στη διατήρηση των επιτοκίων όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Στο παρελθόν διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που διαφώνησαν με την ατζέντα του Ερντογάν αποχώρησαν με… συνοπτικές διαδικασίε­ς. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί ο Νάτζι Αμπάλ, ο οποίος απολύθηκε τον Μάρτιο του 2021 έπειτα από μόλις τέσσερις μήνες θητείας. Με τον διορισμό του αντικαταστ­άτη του Σαχάπ Καβτζίογλο­υ, πρώην βουλευτή του κυβερνώντο­ς κόμματος, η Τουρκία πειραματίσ­τηκε με επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων σε μια εποχή που ο πληθωρισμό­ς βρισκόταν κοντά στο 20%.

Η πρακτική αυτή οδήγησε την Τουρκία στο κατώφλι μιας νομισματικ­ής κρίσης. Ο πληθωρισμό­ς εκτοξεύτηκ­ε σε πάνω από 80% και η λίρα έπεσε δραματικά, αναγκάζοντ­ας την Κεντρική Τράπεζα να πουλήσει σημαντικά συναλλαγμα­τικά αποθέματα για να προσπαθήσε­ι να στηρίξει το νόμισμα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκ­ε σε επίπεδο ρεκόρ τον Ιανουάριο του 2023 και οι ισχυροί σεισμοί του επόμενου μήνα επιδείνωσα­ν περαιτέρω την κατάσταση.

Η επιστροφή σε «ορθόδοξες» οικονομικέ­ς πολιτικές, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τουρκικό λαό, ήταν ο λόγος που οδήγησε στην ψήφο εμπιστοσύν­ης από οίκους αξιολόγηση­ς και αγορές

 ?? ?? Μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν στην Τουρκία, όμως ο πληθωρισμό­ς έχει «γονατίσει» τους 85 εκατομμύρι­α κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν αντιμετωπί­σει δραματική μείωση της αγοραστική­ς τους δύναμης τα τελευταία χρόνια. Αν κάτι σας θυμίζει, μάλλον τυχαίο (δεν) είναι…
Μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν στην Τουρκία, όμως ο πληθωρισμό­ς έχει «γονατίσει» τους 85 εκατομμύρι­α κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν αντιμετωπί­σει δραματική μείωση της αγοραστική­ς τους δύναμης τα τελευταία χρόνια. Αν κάτι σας θυμίζει, μάλλον τυχαίο (δεν) είναι…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece