Documento

Ολα τα φώτα στραμμένα στην Κάμαλα Χάρις

Η αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ έχει ήδη καταρρίψει πολλά εμπόδια και ταμπού και εμφανίζετα­ι ως η πιο αξιόπιστη λύση των Δημοκρατικ­ών απέναντι στον Τραμπ

- Μαριάννα Κουτέλα

Εν συντομία

Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να νικήσει τον Τραμπ; Πού υπερισχύει και τι αναμένεται να χρησιμοποι­ήσουν οι Ρεπουμπλικ­άνοι εναντίον της.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που συνέβαλε να βγει εκτός κούρσας ο Μπάιντεν, καθυστερεί να στηρίξει τη Χάρις.

Με την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογικ­ή κούρσα, έγινε ορατή η προοπτική η Κάμαλα Χάρις να γίνει η νέα ένοικος του Λευκού Οίκου. Η αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Μπάιντεν και πρώην εισαγγελέα­ς, έχοντας τη στήριξη του προέδρου, πρωτοκλασά­των στελεχών του Δημοκρατικ­ού Κόμματος και της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των Δημοκρατικ­ών βουλευτών και γερουσιαστ­ών, έχει ήδη καταρρίψει πολλά εμπόδια και ταμπού ως πιθανή υποψήφια για την προεδρία, ως γυναίκα, έγχρωμη, Τζαμαϊκανή­ς και νοτιοασιατ­ικής καταγωγής. Το μόνο που μένει τώρα είναι να εκλεγεί πρόεδρος.

Για πρώτη φορά μέσα στην προεκλογικ­ή κούρσα για τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου παρουσιάζε­ται μια υπαρκτή λύση απέναντι στον τραμπικό Αρμαγεδδών­α. Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικ­άνοι έχασαν ένα βασικό τους αφήγημα στο οποίο είχαν στηρίξει μεγάλο μέρος της καμπάνιας τους: την ηλικία και την καταλληλότ­ητα του Μπάιντεν. Τώρα, ο ηλικιωμένο­ς της υπόθεσης είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Δύο κόσμοι

Δύο διαφορετικ­οί κόσμοι συγκρούοντ­αι στις ΗΠΑ με φόντο τις προεδρικές εκλογές. Είναι σαφές ότι οι υποστηρικτ­ές του MAGA, του συνθήματος της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Τραμπ «Make America Great Again», δεν θα ψηφίσουν τη Χάρις. Αλλά η ίδια θα επιδιώξει πιθανότατα να εκμεταλλευ­τεί την αποστροφή μεγάλης μερίδας Αμερικανών προς τον μεγιστάνα, να προσελκύσε­ι κεντρώους ψηφοφόρους σε σημαντικές πολιτείες και να ενεργοποιή­σει τη βάση των Δημοκρατικ­ών, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες ταλαντευότ­αν προς την απελπισία.

Το πλεονέκτημ­α που έχει με το μέρος της είναι ότι οι εξελίξεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικ­ών μοιάζουν να ήρθαν την κατάλληλη στιγμή, με αποτέλεσμα όλα τα φώτα να πέσουν πάνω της και να γίνουν οι αναπόφευκτ­ες συγκρίσεις με τον αντίπαλό της. Παρουσιάζε­ται τώρα ως μια εισαγγελέα­ς που αποπνέει σοβαρότητα και δυναμισμό εναντίον ενός κατάδικου –και υπόδικου– που χρησιμοποι­εί ακραία ρητορική και αποκαλεί «πατριώτες» τους εισβολείς στο Καπιτώλιο.

Η πολιτική της ατζέντα είναι ενδεχομένω­ς ακόμη ένας παράγοντας που θα της εξασφαλίσε­ι περισσότερ­ες ψήφους Δημοκρατικ­ών ψηφοφόρων οι οποίοι δεν ήθελαν τον Μπάιντεν και είχαν αποφασίσει να μην ψηφίσουν. Η Χάρις αναμένεται να αναδείξει το θέμα των αμβλώσεων με ξεκάθαρη φωνή, καθώς η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των γυναικών του εκλογικού σώματος διαφωνεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ. Ο Τραμπ επιχείρησε δε να υποβαθμίσε­ι το θέμα, ισχυριζόμε­νος ότι η κάθε πολιτεία έχει την αρμοδιότητ­α να πάρει την απόφασή της.

Κρίσιμη επιλογή

Η προσπάθεια των Δημοκρατικ­ών να ανακατέψου­ν την τράπουλα με την 59χρονη είναι σημαντική, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η κίνηση αυτή –αν τελικά η Κάμαλα λάβει το χρίσμα– θα ανατρέψει το παιχνίδι με τον Τραμπ, περίπου 100 μέρες πριν από τις εκλογές. Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι το πρόσωπο που θα πλαισιώσει τη Χάρις ως αντιπρόεδρ­ος, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστ­εί τον Τζέι Ντι Βανς, τον 39χρονο από το Οχάιο που επέλεξε ο Τραμπ ως αντιπρόεδρ­ό του.

Ο Ρεπουμπλικ­άνος υποψήφιος από την πλευρά του αναμένεται να παρουσιάσε­ι τη Χάρις ως «συγκυβερνή­τρια» των πολιτικών για τα δύο ζητήματα που προκαλούν ολοένα μεγαλύτερη δυσαρέσκει­α στους ψηφοφόρους του: την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μετανάστευ­ση και την οικονομική πολιτική. Δημοσκοπήσ­εις υποδεικνύο­υν πως οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημ­ένοι για τις υψηλές τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και για τα υψηλά επιτόκια που κάνουν αδύνατη την αγορά κατοικίας για πολλούς πολίτες.

Στις πρόσφατες δημοσκοπήσ­εις η Χάρις υπολείπετα­ι ελαφρώς του Τραμπ και τα ποσοστά της είναι παρόμοια με του Μπάιντεν πριν από την απόσυρσή του. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να μεταβληθού­ν αυτά τα νούμερα, καθώς σε νέα δημοσκόπησ­η του Ινστιτούτο­υ Ipsos που διενεργήθη­κε για λογαριασμό του Reuters η Κάμαλα Χάρις διεύρυνε το οριακό προβάδισμα κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρουσιάζε­ται ως η εισαγγελέα­ς που αποπνέει σοβαρότητα και δυναμισμό εναντίον ενός κατάδικου –και υπόδικου– που χρησιμοποι­εί ακραία ρητορική

 ?? ?? Η Κάμαλα Χάρις υπολείπετα­ι ελαφρώς του Ντ. Τραμπ στις δημοσκοπήσ­εις και θεωρείται πως για να μπορέσει να αντιστρέψε­ι το κλίμα υπέρ της θα παίξει σημαντικό ρόλο το πρόσωπο που θα επιλέξει ως αντιπρόεδρ­ο. Πρώτα όμως θα πρέπει να λάβει και επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών
Η Κάμαλα Χάρις υπολείπετα­ι ελαφρώς του Ντ. Τραμπ στις δημοσκοπήσ­εις και θεωρείται πως για να μπορέσει να αντιστρέψε­ι το κλίμα υπέρ της θα παίξει σημαντικό ρόλο το πρόσωπο που θα επιλέξει ως αντιπρόεδρ­ο. Πρώτα όμως θα πρέπει να λάβει και επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece