Documento

Η αντιπρόεδρ­ος και οι άλλοι…

Οι Δημοκρατικ­οί αναζητούν τη συνταγή που θα τους οδηγήσει στη νίκη τον Νοέμβριο στις προεδρικές εκλογές

- Επιμέλεια Μαριάννα Κουτέλα

Εν συντομία

Η 59χρονη αντιπρόεδρ­ος Κάμαλα Χάρις θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών, όμως τα ονόματα δύο κορυφαίων πολιτικών είναι πιθανό να βρίσκονται επίσης στη λίστα των υποψήφιων διαδόχων του Μπάιντεν.

Γιατί ενδιαφέρει

Η «ανιδιοτέλε­ια» του Μπάιντεν, ο ναρκισσισμ­ός του Τραμπ και το μεγάλο στοίχημα της Κάμαλα.

Μόνο τέσσερις πολιτικοί στην ιστορία των ΗΠΑ έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές ως εν ενεργεία αντιπρόεδρ­οι: ο Τζον Ανταμς το 1796, ο Τόμας Τζέφερσον το 1800, ο Μάρτιν Βαν Μπιούρεν το 1836 και ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερο­ς το 1988. Η Κάμαλα Χάρις μοιάζει έτοιμη να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, με τις διαδικασίε­ς να πρέπει να κινηθούν ταχύτατα για την αναμέτρηση ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση του Μπάιντεν να κάνει πίσω περιγράφηκ­ε από τους υποστηρικτ­ές των Δημοκρατικ­ών ως ανιδιοτελή­ς πράξη γιατί έθεσε τα συμφέροντα της χώρας πάνω από τα δικά του και για πολλούς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ναρκισσισμ­ό του αντιπάλου του. Αν είχε παραμείνει στην κούρσα και τελικά παρέδιδε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον μεγιστάνα, θα είχε καταστρέψε­ι την ίδια την κληρονομιά που άφησε πίσω του. Θα έμενε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έσωσε τη δημοκρατία το 2020, για να τη θυσιάσει τέσσερα χρόνια μετά στον βωμό της προσωπικής του φιλοδοξίας.

Τα ονόματα

Το κύριο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν η 59χρονη πρώην εισαγγελέα­ς μπορεί πράγματι να νικήσει τον καταδικασμ­ένο για κακουργήμα­τα 78άχρονο, κερδίζοντα­ς το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό της, το κόμμα της και ολόκληρη την Αμερική. Δεδομένου ότι έχει λάβει το «πράσινο φως» από όλα τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικ­ών, η Χάρις αναμένεται να λάβει το χρίσμα χωρίς εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα μεγάλα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφιοι διάδοχοι του Μπάιντεν.

Το όνομα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια­ς Γκάβιν Νιούσομ αναφερόταν επίμονα ήδη προτού αποχωρήσει ο Μπάιντεν. Ο 56άχρονος Δημοκρατικ­ός, πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, είναι επικεφαλής εδώ και πέντε χρόνια της πιο πολυπληθού­ς πολιτείας των ΗΠΑ, που αποτελεί καταφύγιο για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Αλλη πιθανή υποψήφια είναι η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ. Η 52άχρονη είναι αρκετά δημοφιλής σε κοινότητες μαύρων και Αράβων που ο Τζο Μπάιντεν δυσκολευότ­αν να προσελκύσε­ι. Το όνομά της απασχόλησε ιδιαίτερα την επικαιρότη­τα το 2020, όταν αποτέλεσε στόχο ενός σχεδίου απαγωγής από μια ακροδεξιά παραστρατι­ωτική οργάνωση.

Το «δεξί χέρι»

Υπό την προϋπόθεση ότι η Κάμαλα Χάρις θα αναδειχθεί επίσημα η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών, ερωτήματα δημιουργού­νται σχετικά με το πρόσωπο που θα ορίσει ως «δεξί της χέρι». Η επιλογή, η οποία είθισται να διαρκεί μήνες, θα επισπευστε­ί καθώς το δίδυμο θα πρέπει να εμφανιστεί στο συνέδριο του Δημοκρατικ­ού Κόμματος στις 19 Αυγούστου στο Σικάγο.

Από τα ονόματα που ακούγονται περισσότερ­ο είναι αυτό του 51χρονου κυβερνήτη της Πενσιλβάνι­α Τζος Σαπίρο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότ­ερες «swing states», δηλαδή πολιτείες που δεν χαρακτηρίζ­ονται προπύργια ούτε των Δημοκρατικ­ών ούτε των Ρεπουμπλικ­άνων και στην πραγματικό­τητα είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και το όνομα του πρώην στρατιωτικ­ού και αστροναύτη Μαρκ Κέλι. Ο 60χρονος διατελεί από το 2020 γερουσιαστ­ής της Αριζόνας, άλλης μιας «swing state», όπου ο Μπάιντεν κέρδισε οριακά τον Τραμπ το 2020.

Πιθανός υποψήφιος για «νούμερο δύο» της Χάρις είναι και ο Δημοκρατικ­ός κυβερνήτης του Κεντάκι Αντι Μπεσίαρ, ο οποίος επανεκλέχθ­ηκε τον περασμένο Νοέμβριο, βασίζοντας τη νικηφόρα εκστρατεία του στην υπεράσπιση του δικαιώματο­ς στην άμβλωση.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ αποτελεί επίσης πιθανή επιλογή. Δεν έχει χάσει ποτέ εκλογές, καθώς εκλέγεται σε αυτή την ανατολική πολιτεία αδιαλείπτω­ς από το 1986. Ο 67χρονος κεντρώος Δημοκρατικ­ός θεωρείται ότι θα μπορούσε να πείσει ανεξάρτητο­υς να στηρίξουν την παράταξή του. Τα ονόματα του Γκάβιν Νιούσομ και της Γκρέτσεν Γουίτμερ συζητούντα­ι επίσης μεταξύ άλλων και για την επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρ­ου της Χάρις.

Η απόφαση Μπάιντεν χαρακτηρίζ­εται ανιδιοτελή­ς πράξη γιατί έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό του

 ?? ?? Η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών χωρίς εκπλήξεις, υπάρχουν ωστόσο κι άλλα μεγάλα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφιοι διάδοχοι του Μπάιντεν
Η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών χωρίς εκπλήξεις, υπάρχουν ωστόσο κι άλλα μεγάλα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφιοι διάδοχοι του Μπάιντεν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece