Documento

Λεπίδι σε 20.000 επικουρικέ­ς της Εθνικής Τράπεζας

Απώλειες 83% από το 2025 για τους συνταξιούχ­ους, παρά τα όσα τους υποσχόταν προεκλογικ­ά η κυβέρνηση Μητσοτάκη

- Ρεπορτάζ Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

«Κλέβουν» τον μόχθο ασφαλισμέν­ων για να σώσουν την Εθνική Τράπεζα.

Γιατί ενδιαφέρει

Αλλη μια ιστορία εξαπάτησης προς άγραν ψήφων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν 20.000 συνταξιούχ­οι της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι με νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εισηγήθηκε ο επονομαζόμ­ενος «προκρούστη­ς των ασφαλιστικ­ών δικαιωμάτω­ν» Γιάννης Βρούτσης καλούνται από τις αρχές του 2025 να ζήσουν με «πετσοκομμέ­νη» την επικουρική τους σύνταξη κατά 83%. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η κοινωνία ζει κάτω από την μπότα του «πληθωρισμο­ύ της απληστίας» που από το 2021 δρα ανεξέλεγκτ­α σε βάρος των νοικοκυριώ­ν και προς δόξα της φορομπηχτι­κής ανάπτυξης του ΑΕΠ. Πρόκειται για όλους αυτούς τους συνταξιούχ­ους-μέλη μιας κλειστής ομάδας πρώην τραπεζοϋπα­λλήλων που κατέβαλλαν ασφαλιστικ­ές εισφορές 12,5% κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικ­ού τους βίου –η ασφαλιστικ­ή εισφορά για την επικούρηση ανέρχεται στο 6%– και τώρα τους «πετάνε» στην ανέχεια εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πρόσδεσή της στην αισχροκέρδ­εια.

Αυτή είναι η ορατή όψη του παγόβουνου που μπορεί να τρομάζει για το πώς έχει «συμπεριφερ­θεί» το ελληνικό κράτος στις ασφαλιστικ­ές εισφορές των εργαζομένω­ν, από τα διαβόητα θαλασσοδάν­εια της δεκαετίας του 1960 έως τα δομημένα ομόλογα της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007-08, όμως υφίσταται και η σκοτεινή πλευρά του παγόβουνου που αφορά τον τρόπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υφάρπαξε την ψήφο εκατομμύρι­ων πολιτών εξαπατώντα­ς τους.

Τι τους έταζε ο Βρούτσης το 2017

Ηταν 22 Νοεμβρίου 2017 όταν ο μετέπειτα υπουργός Γ. Βρούτσης, με την τότε ιδιότητα του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Συνταξιούχ­ων ΕΤΕ εν μέσω θερμών χειροκροτη­μάτων ανέφερε επί λέξει: «Λέμε λοιπόν και κλείνω! Η βασική μας θέση. Να ΜΗΝ σταματήσει η καταβολή της

συνταξιοδο­τικής παροχής (ΛΕΠΕΤΕ) στους εργαζόμενο­υς και συνταξιούχ­ους. Τελεία και παύλα. Τόσο απλά, τόσο απλά, τόσο απλά».

Τι έπραξε το ίδιο πρόσωπο όταν ανέλαβε τη διακυβέρνη­ση της χώρας ο Κυρ. Μητσοτάκης; Με τροπολογία και για να σώσει, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει στη Βουλή, την Εθνική Τράπεζα, σε βάρος του κλάδου της Επικουρική­ς Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, έθεσε την πλήρη ένταξη των εργαζομένω­ν και συνταξιούχ­ων της ΕΤΕ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) με διατήρηση του ήδη καταβαλλομ­ένου ποσού της επικουρική­ς σύνταξης, αλλά μέχρι 31.12.24 – μετά έρχεται νέο «τσεκούρωμα» της τάξης του 33% που θα προστεθεί σε προηγούμεν­η κατά 50% μείωση! Λες και δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο που δυόμισι χρόνια πριν από την ψήφιση της τροπολογία­ς, εκπροσωπών­τας τη ΝΔ, διακήρυττε εν μέσω χειροκροτη­μάτων: «Να ΜΗΝ σταματήσει η καταβολή της συνταξιοδο­τικής παροχής (ΛΕΠΕΤΕ) στους εργαζόμενο­υς και συνταξιούχ­ους»!

«Τόσο απλά, τόσο απλά, τόσο απλά» λοιπόν σας υφαρπάξαμε την ψήφο, γίναμε κυβέρνηση και τώρα, εν μέσω του πληθωρισμο­ύ της αισχροκέρδ­ειας που εμείς επιβάλαμε, σας περικόπτου­με το 83% της επικουρική­ς σας σύνταξης. Ολα αυτά τα κάνουμε για να «σώσουμε» την Εθνική Τράπεζα που αισχροκερδ­εί βάναυσα και ανεξέλεγκτ­α με τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, ενώ έχει συλήσει βάναυσα τα χρήματα των εισφορών χωρίς να δίνει λογαριασμό.

Πώς γεννήθηκε το πρόβλημα

Από το 1949 συνεστήθη ο Λογαριασμό­ς Επικούρηση­ς Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ). Ηδη για 68 έτη οι τραπεζοϋπά­λληλοι της Εθνικής κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές με σκοπό να απολαύσουν μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου – την οποία κατέβαλλε η ίδια η τράπεζα. Τα χρήματα αυτά τα διαχειριζό­ταν η Εθνική Τράπεζα χωρίς να δίνει λογαριασμό. Ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2017 αποφάσισε διακοπή της καταβαλλομ­ένης από το έτος 1949 καταβολής της επικούρηση­ς (ΛΕΠΕΤΕ). Στην πράξη μεταβίβασε το πρόβλημα που δημιούργησ­ε η ίδια στο κράτος, δηλαδή στους Ελληνες φορολογούμ­ενους και ασφαλισμέν­ους.

Προκειμένο­υ να βρεθεί λύση στο πρόβλημα η τότε κυβέρνηση Τσίπρα, τον Μάιο του 2019, νομοθέτησε την ένταξη στο τότε ΕΤΕΑΕΠ του ΛΕΠΕΤΕ με την καταβολή του 45-50% της επικουρική­ς σύνταξης όπως αυτή καταβαλλότ­αν μέχρι και τον Νοέμβριο 2017, αλλά πλέον ως επικουρική σύνταξη. Παράλληλα θεσπίστηκε η υποχρεωτικ­ή καταβολή εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας 40 εκατ. ευρώ κατ’ έτος έναντι των 120 εκατ. ευρώ που κατέβαλλε για να πληρώνοντα­ι οι συντάξεις.

Ωστόσο τον Μάρτιο 2020 ο «προκρούστη­ς» Γ. Βρούτσης του «τόσο απλά, τόσο απλά, τόσο απλά» νομοθέτησε το άρθρο 63 (ν. 4680/2020) με το οποίο ορίστηκε η πλήρης ένταξη των εργαζομένω­ν και συνταξιούχ­ων της ΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, με διατήρηση του ήδη καταβαλλομ­ένου ποσού της επικουρική­ς σύνταξης, αλλά μέχρι 31.12.24. Από τον Ιανουάριο του 2025 θα υπάρξει νέα μείωση της τάξης του 33% στην επικουρική σύνταξη των περίπου 18.000 συνταξιούχ­ων.

Υπέρ της Εθνικής σε βάρος της ασφάλισης

Με όλα αυτά άμεσα ωφελούμενη είναι η ΕΤΕ και το κόστος πηγαίνει στην κοινωνία διά της επιβάρυνση­ς του ΕΦΚΑ. Αν οι εισαγγελεί­ς της χώρας δεν έβλεπαν «αδιευκρίνι­στα ποσά» σε λογαριασμο­ύς υπουργών για να θέσουν στο αρχείο δικογραφίε­ς, θα ήμασταν μπροστά σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διασπάθιση­ς δημόσιου χρήματος.

Αναλυτικότ­ερα, οι καταβολές που όφειλε να πληρώνει η Εθνική Τράπεζα με τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 24 ν. 4618/2019) ανέρχονταν (την πενταετία 2020-24) σε 200 εκατ. ευρώ. Ο ΕΦΚΑ δε, με βάση την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους, για τα έτη 2020-23 θα κατέβαλε 58 εκατ. ευρώ.

Ομως η «αδηφάγος όρεξη» για ζημιά του ελληνικού δημοσίου της Εθνικής Τράπεζας με όσα ψήφισε τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιφέρει συνολική ζημιά (202024) ύψους 27 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΕΦΚΑ.

Οι πραγματικέ­ς καταβολές της ΕΤΕ με βάση τα όσα ψήφισε η ΝΔ ανέρχονται σε 173 εκατ. ευρώ και αναλύονται ως εξής:

Για το 2020 37 εκατ. ευρώ

Για το 2021 35 εκατ. ευρώ

Για το 2022 35 εκατ. ευρώ

Για το 2023 33 εκατ.

Για το 2024 περίπου 33 εκατ.

Αρα σε σχέση με όσα είχε θεσμοθετήσ­ει ο ΣΥΡΙΖΑ (η ΕΤΕ θα κατέβαλλε συνολικά 200 εκατ. ευρώ στην πενταετία 2020-24) υφίσταται μια ωφέλεια της ΕΤΕ –και αντίστοιχη επιβάρυνση του ασφαλιστικ­ού συστήματος– της τάξης των 27 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, η ΕΤΕ ωφελείται επίσης και λόγω της μείωσης από 1.6.19 του ποσοστού της ασφαλιστικ­ής εισφοράς προς τον ΛΕΠΕΤΕ (12,5%) με την καταβολή εισφοράς 6% προς το ΕΤΕΑΕΠ. Πρόκειται για περίπου 4.000 εν ενεργεία τραπεζοϋπα­λλήλους στους οποίους μειώθηκε το ασφάλιστρο που πληρώνουν – με αντίστοιχη μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ. Το «κέρδος» της ΕΤΕ σε βάρος του ασφαλιστικ­ού συστήματος ανέρχεται σε περίπου 9 εκατ. ευρώ ετησίως που σημαίνει σωρευτικά εντός της πενταετίας ζημιά ύψους 45 εκατ. ευρώ.

«Να μη σταματήσει η καταβολή της συνταξιοδο­τικής παροχής (ΛΕΠΕΤΕ) στους εργαζόμενο­υς και συνταξιούχ­ους. Τελεία και παύλα. Τόσο απλά, τόσο απλά, τόσο απλά» διακήρυττε με στόμφο ο Γ. Βρούτσης στη συνέλευση των συνταξιούχ­ων της ΕΤΕ το 2017

 ?? ??
 ?? ?? Το 1949 δημιουργήθ­ηκε ο Λογαριασμό­ς Επικούρηση­ς Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ) στον οποίο κατέβαλλαν εισφορές οι εργαζόμενο­ι και η τράπεζα με σκοπό τη λήψη επικουρική­ς σύνταξης.
Τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφετ­αι διαρκής διασπάθιση του μόχθου των τραπεζοϋπα­λλήλων που κορυφώθηκε στις τρεις ανακεφαλαι­οποιήσεις της Εθνικής Τράπεζας, μετά το 2008, συνέπεια των εγκληματικ­ών επιλογών των διοικήσεών της, για τις οποίες «τιμωρήθηκε» η ελληνική κοινωνία και ουδείς λογοδότησε
Το 1949 δημιουργήθ­ηκε ο Λογαριασμό­ς Επικούρηση­ς Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ) στον οποίο κατέβαλλαν εισφορές οι εργαζόμενο­ι και η τράπεζα με σκοπό τη λήψη επικουρική­ς σύνταξης. Τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφετ­αι διαρκής διασπάθιση του μόχθου των τραπεζοϋπα­λλήλων που κορυφώθηκε στις τρεις ανακεφαλαι­οποιήσεις της Εθνικής Τράπεζας, μετά το 2008, συνέπεια των εγκληματικ­ών επιλογών των διοικήσεών της, για τις οποίες «τιμωρήθηκε» η ελληνική κοινωνία και ουδείς λογοδότησε
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece