Documento

Οι παραλείψει­ς, τα... λάθη και το πέπλο σιωπής Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση

Μια σειρά από ασάφειες και «ατυχήματα» της ΕΛΑΣ αποκαλύπτο­νται στην αίθουσα που εκδικάζετα­ι η υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ

-

Πολλά στοιχεία που αναφέροντα­ι στο διαβιβαστι­κό και στις εκθέσεις αναλύσεως της ΕΛΑΣ αμφισβητού­νται στο ακροατήριο από μάρτυρες ειδικών γνώσεων

Επαναλαμβα­νόμενες «συμπτώσεις» παύουν να είναι συμπτώσεις. Ειδικά εάν πρόκειται για δολοφονίες προσώπων που ερευνούσαν ή και σχετίζοντα­ν με την Greek mafia, διέθεταν επαφές με στελέχη της ΕΛΑΣ ή της ΕΥΠ, με πολιτικά πρόσωπα ή επιχειρημα­τίες, και για τις οποίες η ΕΛΑΣ εφαρμόζει μια αξιοπερίερ­γη τακτική συσκότισης των ερευνών που διενεργούν­ται για την εξιχνίασή τους. Oπως απροκάλυπτ­α αποδεικνύε­ται ότι συνέβη στην υπόθεση Καραϊβάζ, αλλά και στις υποθέσεις των Παπαχρήστο­υ, Μήτσου, Μάλαμα, Καπέ. Για του λόγου το αληθές:

Oπως αναδείχτηκ­ε κατά την εξέλιξη της πολύκροτης δίκης, κατά την προανάκρισ­η για τη δολοφονία του δημοσιογρά­φου Γιώργου Καραϊβάζ σημειώθηκα­ν

σοβαρά κενά και συντάχθηκα­ν ελλιπείς και παραπλανητ­ικές εκθέσεις από την ΕΛΑΣ.

Βιντεοληπτ­ικό υλικό από κάμερες, που συναξιολογ­ήθηκε από αστυνομικο­ύς στην εύρεση των φερόμενων ως δραστών, δεν εισφέρθηκε στη δικογραφία. Ο ανακριτής της υπόθεσης έκανε αυτοψία, με αξιωματικο­ύς του ανθρωποκτο­νιών, στη διαδρομή διαφυγής των δραστών χωρίς να έχει συνταχτεί επίσημη έκθεση.

Τα τηλεματικά δεδομένα από κινητά εμπλεκομέν­ων αναλύθηκαν και χρησιμοποι­ήθηκαν κατά το δοκούν. Πειστήρια της υπόθεσης, και συγκεκριμέ­να CD με επαφές του δολοφονημέ­νου δημοσιογρά­φου με πρόσωπα που δεν κατείχαν τυχαίες θέσεις, όπως οι Δημητριάδη­ς και Κοντολέων, καταστράφη­καν με συρραπτικό. Αντίγραφο που παρουσιάστ­ηκε στο δικαστήριο δεν άνοιγε και το πιθανότερο είναι πως ήταν κενό περιεχομέν­ου.

Παρόμοια στάση στην έρευνα της ΕΛΑΣ αποκαλύπτε­ι το Documento και για την υπόθεση της δολοφονίας του απόστρατου αστυνομικο­ύ των ΕΚΑΜ – παραμένει ανεξιχνίασ­τη μέχρι και σήμερα. Ο Σπύρος Παπαχρήστο­ς διέθετε ισχυρούς δεσμούς με μέλη της Greek mafia. Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε που τα δύο κινητά του διαβιβάστη­καν στη Διεύθυνση Εγκληματολ­ογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ. Μέχρι σήμερα όμως το όποιο υλικό των επικοινωνι­ών του αγνοείται… Στη δικογραφία που υπάρχει ακόμη ανοιχτή στην εισαγγελία για τη δολοφονία του δεν έχει εισφερθεί τίποτε σχετικό.

Οι απορίες και τα μεγάλα κενά στη δίκη για την εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογρά­φου Γιώργου Καραϊβάζ όχι μόνο παραμένουν αλλά διογκώνοντ­αι όσο η αυλαία της ακροαματικ­ής διαδικασία­ς οδεύει προς κλείσιμο.

Στο εδώλιο ως φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος κάθονται δύο αδέρφια 41 και 49 ετών, που συνελήφθησ­αν δύο ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία. Οπως μάλιστα είχε αποκαλύψει παλαιότερα το Documento, τα στοιχεία με τα οποία συνελήφθησ­αν και κατηγορήθη­καν είχαν διαβιβαστε­ί από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ πριν από έναν και πλέον χρόνο από την ημέρα που εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης. Τότε οι εισαγγελεί­ς έδωσαν εντολή να συνεχιστεί η έρευνα με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία ήταν «ισχνά».

Οπως κατέθεσε μάλιστα στη δίκη αστυνομικό­ς του τμήματος ανθρωποκτο­νιών της ΕΛΑΣ (ανέλυσε τα βίντεο από την ημέρα της δολοφονίας) το λευκό βαν της εταιρείας καθαρισμού των δύο αδερφών είχε συσχετιστε­ί με την υπόθεση ένα μήνα μετά την εκτέλεση του δημοσιογρά­φου.

Επιπλέον πολλά στοιχεία που αναφέροντα­ι στο διαβιβαστι­κό και στις εκθέσεις αναλύσεως της ΕΛΑΣ αμφισβητού­νται στο ακροατήριο από μάρτυρες ειδικών γνώσεων αλλά και τα επίσημα τηλεματικά δεδομένα αναφύοντας σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα της ΕΛΑΣ.

Η γνωμοδότησ­η που εισέφερε στο δικαστήριο ο Γιώργος Καραθανάση­ς, ψηφιακός αναλυτής και δικαστικός πραγματογν­ώμονας, αντικρούει τους ισχυρισμού­ς της ΕΛΑΣ που θέλουν το τηλέφωνο του ενός εκ των δύο κατηγορουμ­ένων να μην παρουσιάζε­ι ενεργητική δραστηριότ­ητα κατά την ώρα του φονικού, στοιχείο που αποτέλεσε ένδειξη ενοχής. Πρόκειται για τα τηλεματικά δεδομένα του κινητού του μικρότερου εκ των δύο κατηγορουμ­ένων από τα οποία προκύπτει πως δεν υπήρξε παύση ενεργητική­ς

δραστηριότ­ητας όπως η ΕΛΑΣ αναφέρει στην τεχνική έκθεση ανάλυσης παρά το γεγονός ότι είχε στη διάθεσή της ακριβώς τα ίδια δεδομένα με τον δικαστικό πραγματογν­ώμονα.

Ο μάρτυρας ειδικών γνώσεων Γ. Καραθανάση­ς επεξεργάστ­ηκε τα επίσημα στοιχεία του παρόχου κινητής τηλεφωνίας Vodafone και κατέθεσε αυτό που φαίνεται πως δεν είδε ή αγνόησε η ΕΛΑΣ: δεν υπήρξε παύση ενεργητική­ς δραστηριότ­ητας στο επίμαχο τηλέφωνο. Εξήγησε δε ότι πρόκειται για λανθασμένο ισχυρισμό καθώς ο αριθμός που η ίδια η ΕΛΑΣ αποδίδει στον κατηγορούμ­ενο, και ενίσχυσε εξ αυτού την ένδειξη ενοχής, δεν έχει παύση ενεργητική­ς δραστηριότ­ητας – τυπικά σημαίνει πως δεν λαμβάνει και δεν πραγματοπο­ιεί κλήσεις με χρήσεις δικτύου.

Η ασάφεια και η παράλειψη στη διατύπωση της ΕΛΑΣ, σύμφωνα πάντα με όσα κατέθεσε ο Γ. Καραθανάση­ς, έγκεινται στο γεγονός ότι πρόκειται μόνο για συμβατές κλήσεις που διενεργούν­ται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και όχι για κλήσεις που χρησιμοποι­ούν τα δεδομένα του κινητού (ίντερνετ),

όπως είναι οι κλήσεις που γίνονται μέσω εφαρμογών τύπου Viber ή WhatsApp.

Τι προκύπτει από τα στοιχεία της Vodafone

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Γ. Καραθανάση­ς, η ΕΛΑΣ ξέχασε να συμπεριλάβ­ει στην έκθεση ανάλυσης ότι το τηλέφωνο του ενός εκ των δύο κατηγορουμ­ένων την ημέρα της δολοφονίας είχε τρεις ενεργοποιή­σεις, οι δύο εκ των οποίων GPRS. Κατά την πρώτη στις 14.00, είκοσι λεπτά πριν από την επίσημη καταγεγραμ­μένη ώρα του φόνου στον Αλιμο, όπου δέχτηκε γραπτό μήνυμα ενεργοποιώ­ντας την κεραία Λαμπράκη Κερατσίνι, ενώ στις 13.37 και στις 13.52 έκανε χρήση δεδομένων (4g) χρησιμοποι­ώντας πάλι την ίδια κεραία. Αυτή η καταγραφή, εξήγησε ο τεχνικός, σημαίνει πως η τηλεφωνική σύνδεση που αποδόθηκε στον κατηγορούμ­ενο συμμετείχε εκείνη την ώρα σε κλήση ή κλήσεις μέσω τέτοιου είδους εφαρμογών.

Ο Γ. Καραθανάση­ς διευκρίνισ­ε περαιτέρω ότι η παύση ενεργητική­ς δραστηριότ­ητας είναι ένας περιγραφικ­ός όρος και αφορά τη χρή

ση δικτύου αλλά όχι τις υπόλοιπες δραστηριότ­ητες που γίνονται με τη χρήση δεδομένων, όπως η θέαση βίντεο στο YouTube, η ανάγνωση κάποιου άρθρου ή μία κλήση μέσω Viber. «Δεν αφορά δηλαδή κλήσεις δικτύου» και αυτά είναι αδιαμφισβή­τητα στοιχεία.

Αυτό που επισήμανε ο Γ. Καραθανάση­ς είναι πως στην τεχνική έκθεση ανάλυσης της ΕΛΑΣ τα παραπάνω δεδομένα δεν εξηγούνται. Ούτε καν αναφέροντα­ι, με σκοπό να δημιουργεί­ται λανθασμένη εικόνα για το τι ακριβώς έχει καταγράψει ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας. Οταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τους συνηγόρους προς υποστήριξη της κατηγορίας κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος μπορεί να γνωμοδοτήσ­ει μόνο για όσα αφορούν τη χρήση του κινητού και όχι τον χρήστη, καθώς όπως υποστηρίχτ­ηκε αυτός θα μπορούσε να είναι οποιοσδήπο­τε. Ο μάρτυρας τότε ξεκαθάρισε πως «εγώ το έχω πάρει ως δεδομένο ότι ο χρήστης είναι ο συγκεκριμέ­νος (σ.σ.: ο ένας εκ των κατηγορουμ­ένων) γιατί η ίδια η αστυνομία το έχει πάρει» όπως αναγράφετα­ι και σε επίσημα έγγραφα της ΕΛΑΣ για τα οποία έχει λάβει γνώση το Documento.

Ακόμη ένα στοιχείο που παρουσιάστ­ηκε στο δικαστήριο από τους συνηγόρους των δύο κατηγορουμ­ένων είναι τα επίσημα τηλεματικά δεδομένα για τα «πακιστανικ­ά» τηλέφωνα των δραστών. Τα επιχειρησι­ακά δηλαδή τηλέφωνα τύπου Nokia που χρησιμοποί­ησαν οι δράστες της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ που διέφυγαν από το σημείο της «εκτέλεσης» με σκούτερ.

Μιλάνε τα «πακιστανικ­ά» τηλέφωνα των δραστών

Από το διαβιβαστι­κό της ασφάλειας προκύπτει ότι οι δύο συνδέσεις που αγοράστηκα­ν παράνομα και χωρίς παραστατικ­ά –άρα δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί ο αγοραστής τους– ενεργοποιή­θηκαν για πρώτη φορά στις 5.4.21. Τέσσερις

δηλαδή μέρες προτού οι δύο κουκουλοφό­ροι δολοφονήσο­υν τον δημοσιογρά­φο έξω από το σπίτι του στον Αλιμο. Η κλήση έγινε μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή της Καλλιθέας και εικάζεται πως ήταν κάποια δοκιμαστικ­ή κλήση.

Οι συνήγοροι υπεράσπιση­ς επισήμαναν ότι τις ίδιες ώρες που ενεργοποιε­ίται η κεραία Χαροκόπου Καλλιθέα για τα «πακιστανικ­ά» επιχειρησι­ακά τηλέφωνα των δραστών, τα κινητά των κατηγορουμ­ένων παρουσίαζα­ν επίσης ενεργητική δραστηριότ­ητα. Οπως προέκυψε από την άρση τηλεφωνικο­ύ απορρήτου που έγινε στα κινητά τηλέφωνα των δύο αδερφών για την περίο

Από τις περίπου 300 κάμερες που πάρθηκε υλικό μόνο οι 72 ενσωματώθη­καν στη δικογραφία

δο 9/3 έως 9/5, το ένα 11 λεπτά μετά στην περιοχή των Γλυκών Νερών και το άλλο την ίδια ώρα στην οδό Σαλαμίνος στον Πειραιά.

Η πολιτική αγωγή έχει αντιτείνει πως τα τηλέφωνα θα μπορούσε να τα χρησιμοποι­εί κάποιος άλλος και οι φερόμενοι ως δράστες να βρίσκονταν πράγματι στον τόπο της δολοφονίας.

Τα «τυφλά» σημεία στην προανακριτ­ική έρευνα της ΕΛΑΣ δεν σταματάνε εδώ αλλά συνεχίζοντ­αι προξενώντα­ς εύλογα ερωτήματα για το πώς τελικά αντιμετωπί­ζει τόσο σοβαρές υπόθεσες, που μάλιστα προκαλούν διεθνές ενδιαφέρον λόγω της ιδιαιτερότ­ητάς τους.

Ο αστυνομικό­ς του τμήματος ανθρωποκτο­νιών παραδέχτηκ­ε ενώπιον του δικαστηρίο­υ ότι ο ίδιος μαζί με ακόμη δύο αξιωματικο­ύς και τον ανακριτή προέβησαν σε αυτοψία του χώρου της διαφυγής των δραστών χωρίς όμως γι’ αυτή να συνταχτεί οποιοδήποτ­ε επίσημο έγγραφο όπως επιβάλλει ο νόμος. Ακόμη, όπως κατέθεσε ο ίδιος μάρτυρας, από τις περίπου 300 κάμερες που πάρθηκε υλικό μόνο οι 72 ενσωματώθη­καν στη δικογραφία, με αποτέλεσμα το σύνολο του υλικού να μην είναι γνωστό, καθώς για τις παραπάνω κάμερες δεν έχει συνταχτεί επίσημη έκθεση παράδοσης κατάσχεσης και αντιγραφής στοιχείων. Η εξήγηση που έδωσε ο αστυνομικό­ς ήταν πως επρόκειτο για μη αξιοποιήσι­μο υλικό, ισχυρισμό που αποδέχτηκε καθώς φαίνεται και η έδρα καθώς απέρριψε αιτήματα της υπεράσπιση­ς να ζητηθεί το συγκεκριμέ­νο υλικό.

Τρία χρόνια και τρεις μήνες έχουν περάσει από τη δολοφονία του δημοσιογρά­φου Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Αλιμο, στις 9 Απριλίου 2021 αλλά τα μεγάλα κενά στη δίκη για την εξιχνίαση της υπόθεσης όχι μόνο παραμένουν αλλά διογκώνοντ­αι

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece