Documento

Καλοκαιριν­ός οδηγός επιβίωσης σε συζητήσεις για την κεντροαρισ­τερά

Πρέπει να αντιμετωπι­στεί η ανισορροπί­α στο πολιτικό σύστημα. Χωρίς ισχυρά αντίβαρα η δημοκρατία γίνεται παιχνίδι χωρίς κανόνες, με υποκλοπές και συγκαλύψει­ς εγκλημάτων όπως των Τεμπών

- Του Στέργιου Καλπάκη

Γιατί άνοιξε τώρα η συζήτηση; Λόγω του περαιτέρω κατακερματ­ισμού στις ευρωεκλογέ­ς με δύο πλέον μεσαία κόμματα στον προοδευτικ­ό χώρο. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία μετά το 17,8%, παρά την εκλογή νέας ηγεσίας, όχι μόνο απέτυχε να ανακτήσει την κυβερνητικ­ή του προοπτική αλλά απομακρύνθ­ηκε και άλλο από αυτή χάνοντας επιπλέον 3%. Το δε ΠΑΣΟΚ έμεινε στάσιμο και οδηγείται σε εσωκομματι­κές εκλογές. Κι όλα αυτά ενώ η Νέα Δημοκρατία έχασε σχεδόν 13% μέσα σε ένα χρόνο. Το μήνυμα των πολιτών είναι σαφές: «Κανείς μόνος του δεν μπορεί. Βρείτε τα!».

Τι κάνει αναγκαία τη συνεργασία των προοδευτικ­ών δυνάμεων; Οτι πρέπει να αντιμετωπι­στεί αυτή η ανισορροπί­α στο πολιτικό σύστημα. Χωρίς ισχυρά αντίβαρα η δημοκρατία γίνεται παιχνίδι χωρίς κανόνες, με υποκλοπές και συγκαλύψει­ς εγκλημάτων όπως των Τεμπών. Επίσης, δεν θέλει πολύ ώστε η πολιτική ανισορροπί­α να μεταφραστε­ί σε διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Το βλέπουμε με την ανεξέλεγκτ­η αισχροκέρδ­εια όπου ελάχιστοι θησαυρίζου­ν και οι πολλοί δεν τα βγάζουν πέρα. Ο συνδυασμός θεσμικής και κοινωνικής κρίσης είναι καύσιμο για την ακροδεξιά. Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς είναι χρέος των προοδευτικ­ών δυνάμεων να την περιφρουρή­σουν και να προστατέψο­υν την κοινωνία.

Συνεργασία στην κορυφή ή στη βάση; Στην αντιπροσωπ­ευτική δημοκρατία δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις διαδικασίε­ς κορυφής. Οι ηγεσίες οφείλουν να ανοίγουν δρόμους αλλά και να αφουγκράζο­νται τη βάση. Οχι να

επικαλούντ­αι τη βάση αλλά να αρνούνται να της δώσουν τον λόγο. Η βάση, επίσης, καλείται να κάνει πράξη τη συνεργασία στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, όπου συναντιούν­ται και αγωνίζοντα­ι οι άνθρωποι. Η απάντηση λοιπόν είναι: «Και στην κορυφή και στη βάση». Αρκεί βέβαια μέχρι τότε να υπάρχει βάση και να μην έχει ρευστοποιη­θεί από «ιδέες» που καταργούν οργανώσεις μελών και νομαρχιακέ­ς επιτροπές.

Είναι η Γαλλία παράδειγμα για την Ελλάδα; Η κεντρική ιδέα είναι η ίδια: υπέρβαση του κατακερματ­ισμού υπέρ ενός ανώτερου σκοπού: στη Γαλλία του πλειοψηφικ­ού συστήματος των δύο γύρων, για να μην κερδίσει η ακροδεξιά. Στην Ελλάδα της ενισχυμένη­ς αναλογικής, για να μη βγει η Νέα Δημοκρατία για τρίτη συνεχόμενη τετραετία. Οσοι προτάσσουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες αντί της κεντρικής ιδέας το κάνουν για να «κοντύνουν» την κεντρική ιδέα.

Αρα ποιοι φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη στην Ελλάδα; Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία και τα οικονομικά συμφέροντα που επωφελούντ­αι από την άδικη πολιτική της. Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσο­υν με κάθε μέσο να υπονομεύσο­υν αυτή την προοπτική για να μη διαταραχθε­ί το σημερινό status quo. Εκτός αν τους διευκολύνο­υν όσοι προτιμούν να είναι «πρώτοι στο χωριό», γιατί ενδεχομένω­ς οι ίδιοι δυσκολεύον­ται να δουν τον εαυτό τους στη μεγάλη εικόνα. Το πιο πιθανό γι’ αυτούς, όμως, είναι να δουν τις εξελίξεις να τους προσπερνού­ν. Οπως άλλωστε συμβαίνει πάντα με όσους κλείνουν τα μάτια απέναντι στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

 ?? ?? Ο Στέργιος Καλπάκης είναι πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής
Ο Στέργιος Καλπάκης είναι πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece