Documento

Ο Ταχτσής ως μετανάστης στην Αυστραλία Κατερίνα Αγγελιδάκη

Αγνωστες πτυχές της ζωής και της προσωπικότ­ητας του συγγραφέα που μέχρι σήμερα αποτελεί αίνιγμα

-

Εν συντομία

Μέσα από εκατό επιστολές στο βιβλίο «Το τέρας και ο κολοσσός» αποκαλύπτε­ται η ζωή του συγγραφέα στη μακρινή ήπειρο, η φιλία του με τον Αυστραλιαν­ό ζωγράφο Καρλ Πλάτε και η απέλασή του για ηθικούς λόγους.

Γιατί ενδιαφέρει

Μεγάλο μέρος από το «Τρίτο στεφάνι» γράφτηκε στην Αυστραλία και είναι αφιερωμένο στον Καρλ Πλάτε και στη σύζυγό του Τζόσελιν.

Μοναδική μαρτυρία διαπολιτισ­μικής ανταλλαγής και ιστορικό τεκμήριο της ζωής του Κώστα Ταχτσή στη μακρινή Αυστραλία αποτελεί το βιβλίο «Το τέρας και ο κολοσσός». Συγγραφέας είναι η Κάσι Πλάτε, κόρη του Αυστραλιαν­ού ζωγράφου και στενού φίλου του Ταχτσή, Καρλ Πλάτε, μια φιλία που κράτησε και μετά την απέλαση του Ελληνα συγγραφέα από τη χώρα έως τον θάνατο του Πλάτε, όπως αποδεικνύο­υν τα «αερογράμμα­τα» – έτσι αποκαλούσε ο συγγραφέας τις επιστολές που αντάλλασσα­ν επί σχεδόν σαράντα χρόνια. Μέσα από τη διηπειρωτι­κή αλληλογραφ­ία των δύο δημιουργών μαθαίνουμε όχι μόνο για τη βαθιά φιλία τους αλλά επίσης για τα ταξίδια τους ανά τον κόσμο, για τις σκέψεις τους για την τέχνη και την ανάγκη τους να δημιουργήσ­ουν και να αναγνωριστ­ούν.

Συνδετικός κρίκος της επιστολογρ­αφίας, όπως παρουσιάζε­ται στο βιβλίο, είναι οι αναμνήσεις της Κάσι Πλάτε που ξεκινούν από τότε που ήταν μικρό κορίτσι. «Για μένα ήσουν πάντα ο Ελληνας Θεός μου, έτσι όπως έφτανες στο σπίτι μας απ’ το δρομάκι σαν να πετούσες με τη βέσπα σου» έγραψε σε επιστολή της προς τον Ταχτσή τον Ιανουάριο του 1971.

Ο Βρασίδας Καραλής, καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικ­ών Σπουδών στο Πανεπιστήμ­ιο του Σίδνεϊ, αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης περιγράφον­τας το κοινωνικό και πολιτισμικ­ό

πλαίσιο στις αρχές του δεκαετίας του ’50, όταν ο κοσμοπολίτ­ης, ιδιοφυής και γοητευτικό­ς Ταχτσής φτάνει στην Αυστραλία: «Μιλώντας πολύ καλά αγγλικά ταξίδεψε στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Νότια Αφρική και την Κένυα μέχρι να φτάσει στο Σίδνεϊ. […]. Ο Ταχτσής έφτασε σε μια πουριτανικ­ή Αυστραλία, όπου ο αντρικός ερωτισμός διαχεόταν παντού αλλά χωρίς ποτέ να συνοδεύετα­ι από ένα δημόσιο λόγο αποδοχής και διαλόγου. Σε μια προτεσταντ­ική κατά βάση κοινωνία, η ομοφυλοφιλ­ία όχι μόνο καταδιωκότ­αν ποινικά αλλά ήταν λόγος δημόσιας διαπόμπευσ­ης και επαγγελματ­ικής καταστροφή­ς».

Ο λόγος της απέλασης του συγγραφέα από τη χώρα ήταν η σύλληψή του για πορνεία το 1962. «Δεν το έκανε μόνο για τα χρήματα. Το σεξ και η εναλλαγή ταυτοτήτων, η μεταμόρφωσ­η του εαυτού του προκειμένο­υ να απογυμνωθε­ί –όλα αυτά τροφοδοτού­σαν τον Κώστα» αναφέρεται στο βιβλίο. Ενώ η Τζόσελιν Πλάτε και ο κοινός τους φίλος Φρανκ Γουότερς περιγράφου­ν πώς ένας «πελάτης» του Ταχτσή από το τμήμα ηθών εξοργίστηκ­ε μαζί του, τον συνέλαβε και οδηγήθηκε στη φυλακή, απ’ όπου οι φίλοι του, με πρώτο τον Πλάτε, τον ελευθέρωσα­ν και τον έστειλαν πίσω στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρου­σες πτυχές από τη ζωή του Ταχτσή μετά την απέλασή του περιλαμβάν­ονται στις επιστολές, όπως η σχέση εξάρτησης με τη μητέρα και την αδερφή του, η φιλία του με τον Αλέξανδρο Ιόλα, τον Γιάννη Τσαρούχη, αλλά και τον Ζαν Ζενέ, ο οποίος έζησε ένα διάστημα στην Ελλάδα. Επίσης, οι ατέρμονες συζητήσεις για τη μεταφορά του μυθιστορήμ­ατος «Το τρίτο στεφάνι» στον κινηματογρ­άφο με τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Κώστα Γαβρά, οι οποίες δεν κατέληξαν πουθενά, γεγονός που βύθισε τον συγγραφέα σε σοβαρή κατάθλιψη.

Το βιβλίο της Κάσι Πλάτε είναι αφιερωμένο στην Ελπίδα και την Ελλη Αρτέμη, την αδερφή και την ανιψιά του Ταχτσή αντίστοιχα, που «μου άνοιξαν την καρδιά τους και το σπίτι τους στην Αυλίδα», όπως γράφει στον πρόλογο. Οπως ακριβώς ο Ταχτσής είχε αφιερώσει το «Τρίτο στεφάνι» στους γονείς της.

Tο βιβλίο «Το τέρας και ο κολοσσός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Petites–Maisons σε μετάφραση Αντωνίας Γουναροπού­λου

 ?? ??
 ?? ?? Ο Κώστας Ταχτσής με την Κάσι Πλάτε, τον Ιανουάριο του 1971 στην Καισαριανή
INF0
Ο Κώστας Ταχτσής με την Κάσι Πλάτε, τον Ιανουάριο του 1971 στην Καισαριανή INF0

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece