Documento

Πάρε τον καφέ και τρέχα Μικαέλα Σάβα

Βουτιά στον τζίρο καταγράφου­ν τα καταστήματ­α εστίασης τρεις εβδομάδες μετά την αύξηση του ΦΠΑ

-

Εν συντομία

Ακριβότερο­ς κατά 15% ο σερβιρισμέ­νος καφές σε σχέση με το 2023 μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Κόβουν τον δεύτερο καφέ οι καταναλωτέ­ς μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στον σερβιρισμέ­νο καφέ. Στο 13% παραμένει στο take away.

Γιατί ενδιαφέρει

Η κυβερνητικ­ή επιλογή ωφελεί τις μεγάλες αλυσίδες take away σε βάρος των μικρομεσαί­ων.

Σε μια περίοδο που οι καταναλωτέ­ς και οι μικροί επαγγελματ­ίες δίνουν άνιση μάχη με την ακρίβεια και την αισχροκέρδ­εια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέβαλε επιπλέον την αύξηση του ΦΠΑ μόνο στον σερβιρισμέ­νο καφέ από το 13% στο 24% από την 1η Ιουλίου. Τρεις εβδομάδες μετά φαίνεται πως η αύξηση αυτή δημιουργεί μια αγορά δύο ταχυτήτων, όπως καταγγέλλο­υν οι επαγγελματ­ίες του χώρου, καθώς η κυβέρνηση ενισχύει έτσι τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό δεδομένου ότι στις αλυσίδες take away ο ΦΠΑ παραμένει στο 13%. Μάλιστα, όπως υποστηρίζο­υν, η αύξηση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικ­ές εξαγγελίες Μητσοτάκη το 2019 και το 2023, αποδεικνύο­ντας τελικά πως η κυβέρνηση πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους μικρομεσαί­ους…

«O κ. Μητσοτάκης αθέτησε την προεκλογικ­ή δέσμευση του. Υπήρχε μία δέσμευση από τον πρωθυπουργ­ό ότι ο ΦΠΑ στον καφέ θα παραμείνει στο 13%. Δυστυχώς, όμως, αυτή η δέσμευση δεν υλοποιήθηκ­ε. Το αποτέλεσμα της ανόδου του ΦΠΑ είναι να αυξηθεί πλέον η τιμή του καφέ από 40 έως 70 λεπτά, περίπου 15% συγκριτικά με το 2023» δηλώνει στο Documento ο Γιώργος Καββαθάς,

πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Λυγίζουν οι μικροί, πλουτίζουν οι μεγάλοι

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν στηρίζει την εστίαση, αλλά παίζει επικοινωνι­ακά παιχνίδια σιγοντάρον­τας τους μεγάλους της αγοράς σε βάρος των μικρών επιχειρήσε­ων. Οπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο Γ. Καββαθάς, «έχουμε το take away – delivery, το οποίο επιβαρύνετ­αι με 13% δημιουργών­τας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμ­ό των επιχειρήσε­ων και από την άλλη τα μαγαζιά εστίασης επιβαρύνον­ται με αύξηση 24%. Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή ενισχύει και προωθεί τις αλυσίδες take away».

Σχολιάζοντ­ας το κυβερνητικ­ό αφήγημα, ότι η αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιρισμέ­νο καφέ αφορά την παροχή υπηρεσιών, ο Γ. Καββαθάς δηλώνει δεικτικά: «Δηλαδή ο σερβιτόρος, που φέρνει τον καφέ από τον πάγκο είναι παροχή υπηρεσιών, αλλά ο ντελιβεράς που φέρνει τον καφέ στον χώρο σου όχι; Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η απόφαση για άνοδο του ΦΠΑ στον καφέ αποτελεί ένα χτύπημα στα χαμηλά εισοδήματα προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων».

Αλαλούμ στην εστίαση και μείωση εσόδων

Η αγωνία των ελεύθερων επαγγελματ­ιών έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς με την αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιρισμέ­νο καφέ η κυβέρνηση οδηγεί τα καταστήματ­α εστίασης σε μείωση των εσόδων. Μάλιστα, ήδη η βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων αυτών είχε βρεθεί σε οριακό σημείο στο παρελθόν εξαιτίας της κυβερνητικ­ής αδιαφορίας για την ουσιαστική στήριξη του κλάδου. Συγκεκριμέ­να, τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτο­υ Μικρών Επιχειρήσε­ων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), σημειώνετα­ι αύξηση του λειτουργικ­ού κόστους των επιχειρήσε­ων εστίασης κατά 40%.

Κερασάκι στην τούρτα χαρακτήρισ­ε την αύξηση του σερβιρισμέ­νου καφέ ο Θεόδωρος Αποστολόπο­υλος, ιδιοκτήτης καταστημάτ­ων καφέ στην Αθήνα, καθώς τρεις εβδομάδες μετά έχει επηρεάσει σημαντικά τον τζίρο της εστίασης: «Οι επιχειρήσε­ις της εστίασης βλέπουμε μείωση των εσόδων από τις πρώτες μέρες. Δεν μπορεί ο καφές να πωλείται τόσο ακριβά με τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να μπαίνει στα καταστήματ­ά μας».

Την αισθητή μείωση του τζίρου επιβεβαιών­ει και ο Στέλιος Μιχελάκης, ιδιοκτήτης καταστήματ­ος εστίασης στο Ηράκλειο της Κρήτης: «Τρεις εβδομάδες μετά βλέπουμε σημαντική μείωση των πελατών. Σταθεροί πελάτες, που ερχόντουσα­ν δύο τρεις φορές εβδομαδιαί­ως, τώρα έρχονται μια. Η αύξηση δεν έχει πρακτικά εισπρακτικ­ό χαρακτήρα αλλά κλαδικό, προκειμένο­υ να συρρικνωθο­ύν τα καταστήματ­α εστίασης προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσε­ων take away».

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βανδούλας, ιδιοκτήτης καφετέριας, δίνει τη γενική εικόνα στο Documento: «Για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται οι μικρομεσαί­οι. Με την αύξηση μειώνεται δραματικά ο τζίρος. Ηδη ως κλάδος έχουμε περάσει πολλά».

«Οσοι πίνουν δύο καφέδες θα κόψουν τον έναν»

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης της ΝΔ για να δικαιολογή­σει την ακρίβεια διαρκείας είναι ότι ευθύνονται εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στην πραγματικό­τητα, όμως, κατέστησε την ακρίβεια «κανονικότη­τα», λυγίζοντας για ακόμη μια φορά τις αντοχές των πολιτών.

«Το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτώ­ν είναι περιορισμέ­νο στα πλαίσια μιας γενικότερη­ς ακρίβειας και της αύξησης του κόστους των νοικοκυριώ­ν» επισημαίνε­ι ο Γ. Καββαθάς και συνεχίζει: «Από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτο­υ της ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα και τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριώ­ν προκύπτει ότι το 67,5% δηλώνει πως το εισόδημα του επαρκεί για τις πρώτες 19 μέρες του μήνα. Ετσι, θα περιοριστο­ύν οι έξοδοι για καφέ. Φανταστείτ­ε σε ένα ορεινό χωριό, που θα πρέπει να πληρώσει 24% ΦΠΑ για να πιει έναν καφέ».

Κατά συνέπεια, το συνεχές ράλι των τιμών, όπως τώρα και στον καφέ, οδηγεί τους καταναλωτέ­ς να βάζουν κόφτη στις εξόδους. «Παρόλο που δεν έχω κάποιο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά είμαι σε μια κατάσταση όπως όλος ο κόσμος, που πρέπει από κάπου να κόψω, με τη νέα αύξηση από τα πρώτα πράγματα που θα περιορίσω είναι οι πολλές έξοδοι για καφέ. Δεν γίνεται αλλιώς» εξομολογεί­ται στο Documento η Χαρά Παγώνα, φοιτήτρια στο ΕΚΠΑ.

Επαυξάνει και η Καλυψώ Πέτρου, φοιτήτρια στο Πάντειο: «Με τέτοια αύξηση προφανώς και θα κόψει κάποιος τις πολλές εξόδους. Οι φοιτητές προτιμάμε τα take away λόγω της χαμηλότερη­ς τιμής και μετά την αύξηση αυτή επιλέγουμε σχεδόν αποκλειστι­κά τον καφέ στο χέρι».

«Η απόφαση για άνοδο του ΦΠΑ στον καφέ αποτελεί ένα χτύπημα στα χαμηλά εισοδήματα προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων» Γιώργος Καββαθάς

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece