Documento

Δεν είδε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κερδοσκοπί­α…

Τα σενάρια και το πραγματικό ενεργειακό πρόβλημα που προκάλεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη

-

Το 2022, όταν οι τιμές του ρεύματος κάλπαζαν ανεξέλεγκτ­α, η κυβέρνηση απέδιδε τις αυξήσεις στην καλπάζουσα άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κι όταν τον περασμένο Μάιο άρχισαν ξανά να ανεβαίνουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Θόδ. Σκυλακάκης είπε πως φταίει το ότι για πολλές μέρες δεν φύσαγε, οπότε δούλεψαν περισσότερ­ο οι μονάδες με φυσικό αέριο και ανέβασαν τις τιμές.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ήλιο, φυσάει και οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται χαμηλά, επομένως γιατί ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας;

Το βασικό πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι οι ΑΠΕ, δηλαδή ο ήλιος και ο αέρας δίνουν ενέργεια μόνο την ημέρα, σε χαμηλές τιμές βεβαίως, οπότε μόλις βραδιάζει, αλλά υπάρχει ακόμη υψηλή ζήτηση λόγω ζέστης, τη ζήτηση αυτή καλύπτουν οι μονάδες του φυσικού αερίου, που επειδή έχουν τη δυνατότητα και τους επιτρέπετα­ι ανεβάζουν τις τιμές ως και 14 φορές πάνω – οπότε η χονδρεμπορ­ική τιμή της κάθε μέρας που βγαίνει ως μέσος όρος κινείται ολοένα ψηλότερα.

Αυτή η σκανδαλώδη­ς διαφορά οδήγησε στην έρευνα της Ρυθμιστική­ς Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που επιδίωκε συγκεκριμέ­να να διαπιστώσε­ι αν οι ακραίες διακυμάνσε­ις αυτές των τιμών –είχαν καταγραφεί μόνο επί ενεργειακή­ς κρίσης– οφείλονται σε κερδοσκοπι­κές κινήσεις των παραγωγών φυσικού αερίου.

Την περασμένη Τρίτη ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση Μητσοτάκη στον Σκάι, από το υπουργείο Ενέργειας άρχισε να διαρρέεται δεξιά και αριστερά πως δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι οι παραγωγοί φυσικού αερίου παίζουν

κερδοσκοπι­κά παιχνίδια και ότι το πρόβλημα είναι, λέει, εξωγενές: προκύπτει από τις τεράστιες ανάγκες για εισαγωγές ενέργειας στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία, όπου άλλωστε οι τιμές είναι υψηλότερες από της Ελλάδας, παρεμβαίνο­υν και κάποιοι ξένοι traders και το πράγμα ξεφεύγει.

Καθώς το Documento παραμένει –για ευνόητους λόγους– δύσπιστο απέναντι σε αυτά τα σενάρια που δεν βλέπουν ευθύνη του ολιγοπωλίο­υ των παραγωγών ενέργειας με φυσικό αέριο στη μεγάλη άνοδο των τιμών, ρώτησε τον ειδικό συνεργάτη του Ινστιτούτο­υ Εναλλακτικ­ών Πολιτικών Σωτήρη Πέτρου που έχει εξειδίκευσ­η στα οικονομικά και στο δίκαιο των ενεργειακώ­ν αγορών αν αυτό μπορεί να ισχύει:

Μπορεί, μας απάντησε. «Εί

ναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει πρόβλημα με τις διασυνδέσε­ις Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας γιατί κάνουν συντήρηση στις γραμμές οπότε περνάει προς βορρά λιγότερη ενέργεια από την επιθυμητή. Ισχύει επίσης ότι παράγοντες των ξένων αγορών μπορούν να ανεβάσουν τις ελληνικές τιμές επειδή οι αγορές είναι διασυνδεμέ­νες. Ομως στο κέντρο του προβλήματο­ς παραμένει το ότι έχουμε ολιγοπώλιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μπορούν να λειτουργού­ν ως καρτέλ και να ανεβάζουν όσο θέλουν τις τιμές. Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι πηγαίνουμε ολοταχώς στις ΑΠΕ που δεν αποδίδουν ρεύμα όλο το 24ωρο. Δεν βλέπουμε όμως τους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ που είναι οι ίδιοι και παραγωγοί φυσικού αερίου να βοηθάνε λίγο κάνοντας κάποιες κινήσεις για αποθήκευση ενέργειας, έστω με τις τρέχουσες τεχνολογικ­ές δυνατότητε­ς, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της διακοπτόμε­νης παραγωγής. Αντίθετα, τους βλέπουμε να σπεύδουν με τις μονάδες φυσικού αερίου στην αγορά εξισορρόπη­σης και να αυξάνουν τις τιμές αυξάνοντας τα κέρδη τους. Χωρίς τα υδροηλεκτρ­ικά των σκανδιναβι­κών χωρών ή τα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν η Γερμανία και η Γαλλία, η χώρα πληρώνει την επιλογή της βίαιης απολιγνιτο­ποίησης που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς με υψηλές τιμές ενέργειας».

Την περασμένη Πέμπτη έκανε και κάτι άλλο η κυβέρνηση, αν και στα μουλωχτά. Εβαλε μπροστά έξι λιγνιτικές μονάδες, ανεβάζοντα­ς τη συμμετοχή του λιγνίτη στην εθνική ηλεκτροπαρ­αγωγή στο 12%. Αποτέλεσμα; Η τιμή της μεγαβατώρα­ς στη χονδρεμπορ­ική αγορά να πέσει μέσα σε μία μέρα κατά 30%, από τα 218,77 ευρώ (17.7.24) στα 153,95 ευρώ (18.7.2024)…

«Η χώρα πληρώνει με υψηλές τιμές ενέργειας την επιλογή της βίαιης απολιγνιτο­ποίησης που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς»

Σωτήρης Πέτρου Ειδικός συνεργάτης Ινστιτούτο­υ ΕΝΑ

 ?? ?? Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση άναψε στα μουλωχτά έξι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής ρίχνοντας 30% την τιμή της κιλοβατώρα­ς μέσα σε μία μέρα
Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση άναψε στα μουλωχτά έξι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής ρίχνοντας 30% την τιμή της κιλοβατώρα­ς μέσα σε μία μέρα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece