Documento

Στην κατηφόρα χωρίς φρένο η τουρκική οικονομία

Σφοδρή κριτική δέχεται ο Ερντογάν για τις απανωτές αποτυχίες του στην οικονομία

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Η μεγαλομανί­α του Τούρκου προέδρου δεν μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές της κοινωνίας που λιμοκτονεί.

Γιατί ενδιαφέρει

Με την κοινωνία και την οικονομία να υποφέρουν, το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν θα εξαρτάται όλο και περισσότερ­ο από τις επιδείξεις πυγμής.

Τίποτε δεν πάει καλά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον τελευταίο καιρό. Από τη μια το άτυπο εμπάργκο των ΗΠΑ για την προμήθεια των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία και οι συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ και από την άλλη η τραγική κατάσταση στην οικονομία κάνουν τη θέση του στον… θρόνο να τρίζει περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά.

Η αξία της τουρκικής λίρας συνέχισε την πτωτική της πορεία, ως αποτέλεσμα της απόλυσης τριών αξιωματούχ­ων της επιτροπής νομισματικ­ής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Ο Ερντογάν, έπειτα από συνάντηση με τον διοικητή της τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλο­υ τον οποίο και έχει διορίσει στη θέση του, αποφάσισε να διώξει τα μέλη που δεν συμφωνούν με την πολιτική του για χαμηλότερα επιτόκια. Οι απολυθέντε­ς αξιωματούχ­οι δεν είχαν ψηφίσει υπέρ της μείωσης στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ.

Δεν είναι η πρώτη απομάκρυνσ­η από την κεντρική τράπεζα. Φέτος την άνοιξη ο Ερντογάν αντικατέστ­ησε τον προηγούμεν­ο διοικητή Νατζί Αγμπάλ, ο οποίος θεώρησε φρόνιμο να κάνει ακριβότερη την παροχή χρήματος στην οικονομία ώστε να συγκρατήσε­ι τις τιμές, τη στιγμή που ο πληθωρισμό­ς αγγίζει το 20%. Ο Τούρκος πρόεδρος αντιτίθετα­ι στις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς πιστεύει ότι το ακριβό χρήμα αποθαρρύνε­ι τους ξένους επενδυτές.

Δεν εμπιστεύον­ται οι πολίτες την κυβέρνηση

Ως αποτέλεσμα αυτής της λογικής, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται μέρα με την ημέρα. Η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές είναι στο 35% ενώ στις αστικές αγγίζει το 22%. Σύμφωνα με έρευνα της οικονομική­ς επιτροπής του Λαϊκού Δημοκρατικ­ού Κόμματος (HDP), στα τέλη του 2020 σχεδόν το 36% του πληθυσμού βρισκόταν στο φάσμα της πείνας, ενώ περίπου το 10% είχε εισόδημα που έφτανε μόλις το ένα τρίτο του κατώτατου μισθού…

Δεν είναι έκπληξη ότι στις τελευταίες έρευνες γνώμης στη χώρα οι πολίτες φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύν­η τους σχεδόν σε όλες τις πτυχές της κυβέρνησης. Καθοδική τάση φαίνεται να αποτυπώνετ­αι και στα ποσοστά του ΑΚΡ, του κόμματος του Ερντογάν, καθώς από την αρχή του χρόνου έχει χάσει σχεδόν έξι ποσοστιαίε­ς μονάδες –από 37% τον Ιανουάριο σε 31% τον Σεπτέμβριο–, ενώ ο άμεσος ανταγωνιστ­ής του, το Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εμφανίζει ήπια άνοδο της τάξης της μιάμισης μονάδας, από 24,2% σε 25,7%.

Ολα αυτά γίνονται στο γενικό φόντο της πλήρους απαξίωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν. Να θυμίσουμε ότι από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος το 2016 η κεντρική εξουσία συνεχίζει ένα μπαράζ εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων, με φυλακίσεις τόσο πολιτικών όσο και δημοσιογρά­φων που χαρακτηρίζ­ονται ως τρομοκράτε­ς ή γκιουλενισ­τές.

Απειλή για εξόρμηση στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλειά της» ύστερα από αυτό που θεωρεί ως αύξηση των επιθέσεων των Μονάδων Προστασίας των Κούρδων της Συρίας (YPG) στα σύνορά της. Επίσης κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν την ομάδα, πράγμα που δυσαρέστησ­ε την Ουάσινγκτο­ν.

Αν συνυπολογί­σει κάποιος και τις εξορμήσεις στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθ­ράκων, μπορεί να συμπεράνει εύλογα ότι ο Ερντογάν καταφεύγει στην παλιά συνταγή εξαγωγής της εσωτερικής του κρίσης.

 ?? ?? Πεσμένα είναι τα ποσοστά του κόμματος του Τούρκου προέδρου AKP σε σύγκριση με τον Ιανουάριο
Πεσμένα είναι τα ποσοστά του κόμματος του Τούρκου προέδρου AKP σε σύγκριση με τον Ιανουάριο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece