Documento

Δημοσκοπήσ­εις εκτός ελέγχου;

-

Αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς των εταιρειών δημοσκοπήσ­εων είναι η Αρχή Διαφάνειας, ο ΣΕΔΕΑ και η Ελεγκτική Δημοσκοπήσ­εων, η οποία συνδέεται άμεσα με τον ΣΕΔΕΑ και ουσιαστικά είναι ένα όργανο-σφραγίδα. Ουδέποτε έχουν έρθει στο φως έρευνες που αφορούσαν τα αποτελέσμα­τα των δημοσκοπήσ­εων, παρά το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2012-15 στο φως της δημοσιότητ­ας έρχονταν κατά ριπάς «άστοχες» έρευνες. Το Documento απευθύνθηκ­ε στον ΣΕΔΕΑ προωθώντας έξι δημοσιογρα­φικά ερωτήματα:

Πόσους ελέγχους αξιοπιστία­ς διεξάγει ετησίως ο ΣΕΔΕΑ;

Ποια τα αποτελέσμα­τά τους;

Υπάρχουν καταγγελίε­ς κατά συγκεκριμέ­νων εταιρειών δημοσκοπήσ­εων;

Ο σύλλογός σας είναι θετικός ή αρνητικός στο ενδεχόμενο να διαβιβαστο­ύν στη Βουλή τα πρωτογενή στοιχεία από την επίμαχη δημοσκόπησ­η της Opinion Poll, η οποία απασχόλησε την Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας; Προφανώς και δεν ζητάμε να τοποθετηθε­ίτε επί των αποφάσεων που λαμβάνοντα­ι στο πλαίσιο κοινοβουλε­υτικών διαδικασιώ­ν, ζητάμε να αποτυπωθεί η άποψη του συλλόγου επί ενός ζητήματος που τον αφορά άμεσα.

Πώς κρίνετε την απευθείας ανάθεση κρατικού φορέα σε εταιρεία ιδιοκτήτη δημοσκοπικ­ής εταιρείας; Είθισται να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Υπάρχουν ανάλογα παραδείγμα­τα;

Στην τελευταία ανακοίνωση του συλλόγου (13/10) δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα της απευθείας ανάθεσης που πήρε εταιρεία του ιδιοκτήτη της Opinion Poll, γεγονός που περιλαμβάν­εται στα υπό διερεύνηση θέματα της πρότασης συγκρότηση­ς εξεταστική­ς επιτροπής με πρωτοβουλί­α της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Γιατί;

Το ΔΣ του ΣΕΔΕΑ απάντησε πετώντας την μπάλα στην εξέδρα: «Οι εταιρείες του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό ΠΕΣΣ (δείτε κεφ. 5). Ούτε ο ΣΕΔΕΑ ούτε η Ελεγκτική Δημοσκοπήσ­εων έχουν λάβει αίτημα ελέγχου συγκεκριμέ­νης έρευνας τον τελευταίο χρόνο. Ο ΣΕΔΕΑ είναι υπέρ της τήρησης του νόμου. O ΣΕΔΕΑ δεν κρίνει τη λειτουργία του Δημοσίου και των φορέων του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece