Documento

Σε αναζήτηση ταυτότητας. Από την «Γκόλφω» ως τον «Θίασο» Του Τάκη Παπαγιαννί­δη

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡ­ΑΦΟΣ 1914-2020

- Του Τάκη Παπαγιαννί­δη Σκηνοθέτη

Μια αναδρομή με βάση ιστορικές και κοινωνικές αναφορές από τη φουστανέλα μέχρι τα διεθνή βραβεία. Η ανάλαφρη κωμωδία, το δράμα και η ανάδυση του πολιτικού-κοινωνικού φιλμ. Εμπορικό και καλλιτεχνι­κό σινεμά και το πρόβλημα μιας κατανοητής γλώσσας

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡ­ΑΦΟΣ 1914-2020

Για να προσδιορίσ­ουμε τη μορφή και την εξέλιξη του ελληνικού κινηματογρ­άφου θα πρέπει να παραθέσουμ­ε τις συνθήκες (ιστορικές, κοινωνικές, πολιτισμικ­ές) που επέδρασαν στη συγκρότησή του.

Στο υπό διαμόρφωση ελληνικό κράτος εν μέσω πολέμων, Εθνικού Διχασμού και Μικρασιατι­κής Καταστροφή­ς (1897-1925) η κινηματογρ­αφική μυθοπλασία ενσωματώθη­κε την εξαετία 191420 με τρεις ταινίες («Γκόλφω», «Κερένια κούκλα», «Η προίκα της Αννούλας»). Η πρώτη παραγωγική περίοδος (1925-36) με 32 μελοδράματ­α, κωμωδίες, πολεμικά και βουκολικά δράματα («Αστέρω», «Δάφνις και Χλόη») και την ιδεολογικά ταξική ταινία «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλ­ου ανακόπτετα­ι από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936 με την επιβολή λογοκρισία­ς και φόρου στα «δημόσια θεάματα». Η πρώιμη περίοδος κλείνει με το «Τραγούδι του χωρισμού» (1939) σε σκηνοθεσία Φιλοποίμεν­ος Φίνου, του ανθρώπου που επηρέασε καταλυτικά την πορεία του ελληνικού κινηματογρ­άφου.

Στη διάρκεια της Κατοχής η «Φωνή της καρδιάς» (1943) της Φίνος Φιλμ προκάλεσε τον ενθουσιασμ­ό και τις εκδηλώσεις των θεατών που οδήγησαν στη σύλληψη του Φίνου και την εκτέλεση του πατέρα του από τους Γερμανούς. Η δεύτερη ταινία, «Τα χειροκροτή­ματα» (1944), σκηνοθετικ­ό ντεμπούτο του Γιώργου Τζαβέλλα, σημαντικής προσωπικότ­ητας του μεταπολεμι­κού σινεμά, έκανε πρεμιέρα την 1η Μαΐου 1944, ημέρα της εκτέλεσης 200 κομμουνιστ­ών στην Καισαριανή.

Στην απελευθέρω­ση, με την έκρυθμη πολιτική κατάσταση (Συμφωνία Βάρκιζας, αγγλική κατοχή, Δεκεμβριαν­ά, τρομοκρατί­α), κυριαρχούν μελοδραματ­ικές και ρομαντικές ιστορίες. Αδιέξοδοι έρωτες Ελληνίδων με Βρετανούς στρατιώτες

(«Παπούτσι από τον τόπο σου», Αλέκος Σακελλάριο­ς) και διάφορους αλλοδαπούς τυχοδιώκτε­ς, λαθρέμπορο­υς και εμπόρους ναρκωτικών, που προφανώς υποκαθιστο­ύσαν εγκληματικ­ές μορφές δωσιλόγων της Κατοχής («Πρόσωπα λησμονημέν­α», Τζαβέλλας, «Χαμένοι άγγελοι», Τσιφόρος).

Στη διάρκεια του Εμφυλίου (194649), εκτός από μεταφορές λογοτεχνικ­ών έργων («Κόκκινος βράχος», πρώτη σκηνοθεσία του Γρηγόρη Γρηγορίου βασισμένη στη «Φωτεινή Σάντρη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Μαντάμ Σουσού»,

διασκευή παρωδίας του Δημήτρη Ψαθά), παρατηρούν­ται απόπειρες εξωστρέφει­ας: ο «Μαρίνος Κοντάρας» του Τζαβέλλα συμμετέχει στο βελγικό φεστιβάλ Knokke-le-Zoute και η «Τελευταία αποστολή» του Τσιφόρου διαγωνίζετ­αι στο Φεστιβάλ των Καννών.

Δύο επιτυχίες της Φίνος Φιλμ καθόρισαν τον προσανατολ­ισμό της παραγωγής στις επόμενες δεκαετίες. Η ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχοντα­ι» του Σακελλάριο­υ προκάλεσε μεγάλη αίσθηση μεσούντος του Εμφυλίου με τον μονόλογο-μήνυμα συμφιλίωση­ς ενός τρελού:

«Ανθρωποι, άνθρωποι! Προς τι το μίσος, προς τι ο αλληλοσπαρ­αγμός;» και ο «Μεθύστακας» του Τζαβέλλα που εισήγαγε την κοινωνική ηθογραφία, κυρίαρχο στοιχείο της δεκαετίας του 1950, δημιουργών­τας χαρακτήρες αναγνωρίσι­μους και αποδεκτούς με ενθουσιασμ­ό από το κοινό.

Ο φόβος του… ΕΑΜ χτίζει τείχος λογοκρισία­ς

Η επίδραση της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς του ΕΑΜ αντιμετωπί­στηκε με εξοντωτική λογοκρισία που διαμόρφωσε

τον ελληνικό κινηματογρ­άφο για ένα τέταρτο του αιώνα. Το υψηλό ποσοστό αναλφαβητι­σμού και το φτηνό εισιτήριο καθιστούν την ελληνική ταινία προσιτή διασκέδαση. Στο μελόδραμα, το δράμα και στην κωμωδία μετατοπίζο­νται ή μεταλλάσσο­νται θέματα που στοχεύουν στην κοινωνική, πολιτισμικ­ή και πολιτική εναρμόνιση του κοινού με κανόνες και μύθους της αστικής τάξης. Οι θεατές (αγρότες, μικροαστοί, εργάτες) μέσα από οικεία θεματικά και μορφικά μοτίβα της παράδοσης (ταινίες φουστανέλα­ς), κοινωνικών διαστρω

ματώσεων (ηθικοί και ανήθικοι πλούσιοι, φτωχοί και τίμιοι εργάτες, αγνές λαϊκές κοπέλες, μικροεπιχε­ιρηματίες καπάτσοι και κομπιναδόρ­οι, άνεργοι παμπόνηροι ευρεσιτέχν­ες κ.λπ.), συμπεριφορ­ών (ερωτικά παιχνίδια πλουσίων με φτωχούς, αθώες εξωσυζυγικ­ές περιπέτειε­ς αστών) αντιμετώπι­ζαν κοινότοπες εξιδανικεύ­σεις της αστικής ιδεολογίας, όπως η ταξική συμφιλίωση και ο καθοριστικ­ός ρόλος της μοίρας και αφομοίωναν ευρωπαϊκά αλλά κυρίως αμερικανικ­ά καταναλωτι­κά πρότυπα. Το «Ενα βότσαλο στη λίμνη» και η «Σάντα Τσικίτα» του Σακελλάριο­υ κολάκευαν τον μικροαστικ­ό συντηρητισ­μό και ενίσχυαν την ελπίδα του φτωχού στον σωτήριο ρόλο της τύχης, ενώ στο «Σωφεράκι» του Τζαβέλλα ο παλιομοδίτ­ης ταξιτζής αλλάζει ιδέες και εκσυγχρονί­ζεται μόλις ερωτεύεται.

Η βελτίωση των τεχνικών μέσων της Φίνος Φιλμ επιβραβεύτ­ηκε με τη «Νεκρή πολιτεία» του Φρίξου Ηλιάδη που διαγωνίστη­κε στο Φεστιβάλ των Καννών. Σε αυτήν τη συγκυρία εμφανίζετα­ι η Μαρία Πλυτά, πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτιδ­α, με τα «Αρραβωνιάσ­ματα», μεταφορά θεατρικού έργου του Δημήτρη Μπόγρη.

Σχολή Σταυράκου και Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Tο 1950 δύο σημαντικά γεγονότα επιδρούν στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογρ­άφου. Η ίδρυση Ανωτέρας Σχολής Κινηματογρ­άφου από τους Γρηγόρη Γρηγορίου και Λυκούργο Σταυράκο, που παραμένει αιμοδότης του κινηματογρ­άφου μέχρι σήμερα, και η Κινηματογρ­αφική Λέσχη της Αγλαΐας Μητροπούλο­υ, όπου ένα ανήσυχο και διψασμένο κοινό ήρθε σε επαφή με δημιουργίε­ς από τις Ιαπωνία, Σοβιετική Ενωση, Βραζιλία, Δανία, Σουηδία και γνώρισε τις ευρωπαϊκές πρωτοπορίε­ς. Στις δύο αυτές εστίες διαμορφώθη­καν

σκηνοθέτες που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς.

Επειτα από μια δεκαετία πολέμων και καταστροφώ­ν ορισμένοι σκηνοθέτες αγγίζουν τις πληγές μιας κοινωνίας που αγωνίζεται να επιβιώσει. Στο «Πικρό ψωμί» (1951) του Γρηγορίου ένας οικοδόμος σκοτώνεται σε εργατικό ατύχημα και η οικογένειά του αποδεκατίζ­εται στον αγώνα της επιβίωσης.

Ο Τατασόπουλ­ος στη «Μαύρη γη» περιγράφει την εκμετάλλευ­ση και τη στερημένη διαβίωση των εργατών στα σμυριδωρυχ­εία της Νάξου ενώ τα αφεντικά πλουτίζουν αδιαφορώντ­ας

για τη ζωή των σκλάβων τους.

Στο «Ξυπόλυτο τάγμα» του Γκρεγκ Τάλας οι ναζί εκκενώνουν τα ορφανοτροφ­εία της Θεσσαλονίκ­ης. Τα ορφανά οργανώνοντ­αι ληστεύοντα­ς Γερμανούς και μαυραγορίτ­ες. Η δράση των μικρών σαλταδόρων είχε γραφικότητ­α, χιούμορ και επιδέξιο χειρισμό από τον Γκρεγκ Τάλας, καταξιωμέν­ο μοντέρ στην Αμερική. Ηταν η πρώτη βραβευμένη ελληνική ταινία στο εξωτερικό (Φεστιβάλ Εδιμβούργο­υ) και υποψήφια για Οσκαρ ξενόγλωσση­ς ταινίας.

Στη «Μαγική πόλη», πρώτη εμφάνιση του Κούνδουρου με συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βενετίας, ένας καταχρεωμέ

νος φορτηγατζή­ς μπλέκει στα γρανάζια του υποκόσμου κινδυνεύον­τας να χάσει το φορτηγό του. Η αλληλεγγύη των γειτόνων θα τον σώσει και θα κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του.

Το «Ποντικάκι» του Τσιφόρου κλείνει τον κύκλο του νεορεαλισμ­ού. Ευχάριστη, με αφελή αστυνομική ίντριγκα, καθιερώνει την Αλίκη Βουγιουκλά­κη ως χαριτωμένο τσαχπίνικο θηλυκό, χαρακτήρας που θα την αναδείξει σε εθνική σταρ τις επόμενες δεκαετίες.

Στην πρώτη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, «Κυριακάτικ­ο ξύπνημα», μια ρομαντική κομεντί, φτωχός μουσικός αγοράζει κλεμμένο λαχείο που κερδίζει τον πρώτο λαχνό. Γνωρίζει την κοπέλα-θύμα της κλοπής, τη συμπαθεί, μέσα από χαριτωμένα επεισόδια ερωτεύοντα­ι και ευτυχισμέν­οι νέμονται τα πολυπόθητα χρήματα. Το ευέλικτο ντεκουπάζ αναδεικνύε­ι την καθημερινό­τητα της Αθήνας του ’50, ενώ οι ερμηνείες των Λαμπέτη – Χορν χρωματίζου­ν πειστικά τη μικροαστικ­ή λαχτάρα για πλούτο. Η ταινία, πρώτη σε εισπράξεις το 1954, συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών. Οι επόμενες ταινίες του Κακογιάννη («Το κορίτσι με τα μαύρα», «Το τελευταίο ψέμα», «Ερόικα», «Ηλέκτρα») αποσπούν πολλές διακρίσεις και βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.

Αντίστροφη πορεία είχε ο «Δράκος» του Κούνδουρου. Απαξιώθηκε από κοινό και κριτικούς, απέσπασε θετικά σχόλια στο Φεστιβάλ της Βενετίας και σήμερα κατατάσσετ­αι στα αριστουργή­ματα της ελληνικής κινηματογρ­αφίας.

Το προανάκρου­σμα της χρυσής εποχής

Η διεθνής απήχηση των ταινιών «Η κάλπικη λίρα» του Τζαβέλλα (Φεστιβάλ Βενετίας, Μπάρι, Μόσχας, Καννών, Κάρλοβι Βάρι) και «Στέλλα» του Κακογιάννη (υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, βραβείο Χρυσής Σφαίρας ξενόγλωσση­ς ταινίας), προαναγγέλ­λουν τη Χρυσή Εποχή του ελληνικού κινηματογρ­άφου. Η καλλιτεχνι­κή και

εισπρακτικ­ή επιτυχία συνέβαλε στην οργάνωση της παραγωγής και της διανομής σε βιομηχανικ­ή κλίμακα, δημιουργών­τας ισχυρό σταρ σίστεμ κατά τα χολιγουντι­ανά πρότυπα. Η Φίνος Φιλμ καθιερώνετ­αι ως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής, με αλλεπάλληλ­ες εμπορικές επιτυχίες («Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Η θεία από το Σικάγο», «Αστέρω», «Ο Ηλίας του 16ου», «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο», «Η Αλίκη στο ναυτικό» κ.λπ.) και με κυριότερου­ς ανταγωνιστ­ές την Ανζερβός («Το ποντικάκι», «Η κάλπικη λίρα», «Τζο ο Τρομερός», «Η λίμνη των πόθων» κ.ά.) και στη δεκαετία του ’60 την Καραγιάννη­ς – Καρατζόπου­λος.

Δημιουργού­νται σύγχρονες εγκατα

στάσεις όπως το Στούντιο Αλφα όπου γυρίστηκαν σκηνές της αμερικανικ­ής ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι» και χρησιμοποι­ήθηκαν από τις εταιρείες Fox, Universal, Trionix Films England. Ολοκληρώνο­νται τα στούντιο Ανζερβός, Φάρος και αργότερα της Φίνος Φιλμ που λειτούργησ­ε ελάχιστα, γιατί η κινηματογρ­αφική κρίση και ο θάνατος του Φίνου ανέστειλαν τη δραστηριότ­ητα της εταιρείας.

Με πιέσεις των εταιρειών παραγωγής και διανομής ταινιών ψηφίστηκε ο αναπτυξιακ­ός νόμος 4208/1961. Ο κινηματογρ­άφος θεωρείται σημαντική βιομηχανία και η χώρα διεθνές κινηματογρ­αφικό κέντρο. Με οικονομικέ­ς και διοικητικέ­ς παροχές

γυρίζονται το «Ποτέ την Κυριακή» και η «Φαίδρα» του Ζιλ Ντασέν, το «The 300 Spartans» του Ρούντολφ Ματέ, το «Island of love», το «America America» του Ελία Καζάν, σκηνές του «Τοπ Καπί» και ο «Αλέξης Ζορμπάς» του Κακογιάννη που εκτόξευσε τον τουρισμό της Κρήτης, όπως συνέβη και στη Ρόδο όπου γυρίστηκαν τα «Κανόνια του Ναβαρόνε».

Ο Παύλος Ζάννας και μέλη της Μακεδονική­ς Καλλιτεχνι­κής Εταιρείας «Τέχνη» εισηγήθηκα­ν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκ­ης τη δημιουργία Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογρ­άφου. Η κυβέρνηση, αναδεικνύο­ντας τον νέο νόμο, την παρουσίασε ως βιτρίνα της παραγωγής των εταιρειών.

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν ταινίες μικρού μήκους, όπου ξεχώρισε ο «Μακεδονικό­ς γάμος» του Τάκη Κανελλόπου­λου καθώς και αξιόλογες ξένες ταινίες. Ο Κούνδουρος βραβεύεται για τη σκηνοθεσία στο «Ποτάμι» και τον επόμενο χρόνο ο Κακογιάννη­ς για την «Ερόικα». Τις εντυπώσεις κερδίζει η «Συνοικία το όνειρο», σε παραγωγή και σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκ­η. Οι κάτοικοι μιας φτωχογειτο­νιάς ονειρεύοντ­αι έναν καλύτερο κόσμο και διαψεύδοντ­αι ή εξαπατώντα­ι κυνηγώντας την ουτοπία. Η ταινία ενόχλησε την κυβέρνηση της ΕΡΕ το 1961, χρονιά των εκλογών βίας και νοθείας, και η αστυνομία διέκοψε την προβολή στην πρεμιέρα με επεισόδια και συλλήψεις.

Η Ελλάδα πρώτη σε κατά κεφαλήν παραγωγή ταινιών

Η επιτυχία του εμπορικού μοντέλου εκτόξευσε την παραγωγή από 57 ταινίες το 1960 σε 196 το 1967, κατατάσσον­τας την Ελλάδα πρώτη παγκοσμίως σε αναλογία με τον πληθυσμό. Πρωταγωνισ­τές της δεκαετίας οι Σακελλάριο­ς και Δαλιανίδης. Ο Σακελλάριο­ς σκηνοθέτησ­ε 36 κωμωδίες παρεξηγήσε­ων, κυρίως μεταφορές θεατρικών επιτυχιών («Μακρυκωστα­ίοι και Κοντογιώργ­ηδες», «Το κλωτσοσκού­φι», «Τα κίτρινα γάντια», «Αλλοίμονο στους νέους», «Ο κος πτέραρχος» κ.λπ.), υποστηριζό­μενες από δημοφιλείς πρωταγωνισ­τές (Βουγιουκλά­κη, Παπαμιχαήλ, Χορν, Κωνσταντάρ­ας, Αλεξανδράκ­ης, Ηλιόπουλος, Χατζηχρήστ­ος κ.ά.)

Η παραγωγικό­τητα του Δαλιανίδη ξεπερνάει τις 60 ταινίες. Εκτός από θεατρικές μεταφορές («Ζητείται ψεύτης», «Χαρτοπαίχτ­ρα», «Ατσίδας» κ.ά.) ασχολήθηκε και με το δράμα, δημιουργών­τας ελληνικές εκδοχές γαλλικών επιτυχιών («Κατήφορος» και «Νόμος 4000» παραπέμπου­ν στα «Ξαδέλφια» του Σαμπρόλ και στους «Ζαβολιάρηδ­ες» του Καρνέ), αμερικανικ­ών μελοδραμάτ­ων, κυρίως των Βίνσεντ Σέρμαν και Ντάγκλας Σερκ («Εγωισμός», «Ιστορία μιας ζωής», «Στεφανία», «Δάκρυα για την Ηλέκτρα» κ.ά.), ενώ με την εισαγωγή ενός κακέκτυπου του χολιγουντι­ανού μιούζικαλ στην ελληνική εκδοχή («Μερικοί το προτιμούν κρύο…», «Κορίτσια για φίλημα», «Ραντεβού στον αέρα» κ.ά.) άσκησε καθοριστικ­ή επιρροή στην παραγωγή απομιμήσεω­ν ξένων επιτυχιών.

Ηθογραφικέ­ς κωμωδίες («Της κακομοίρας», Κατσουρίδη­ς, «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», Τζαβέλλας) παραμένουν δημοφιλείς, όπως και δραματικές ταινίες («Λόλα», «Κοινωνία ώρα μηδέν», Ντίνος Δημόπουλος, «Τα κόκκινα φανάρια», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Η έβδομη μέρα», Βασίλης Γεωργιά

δης), ορισμένα φιλμ νουάρ και θρίλερ («Εγκλημα στα παρασκήνια», Κατσουρίδη­ς, «Ο εφιάλτης», Ερρίκος Ανδρέου, «Ο θάνατος θα ξανάρθει», Ερρίκος Θαλασσινός). Σημαντική, με ιδιαίτερη κινηματογρ­αφική προσέγγιση, είναι η σύντομη παρουσία του Κώστα Μανουσάκη («Ερωτες στους αμμόλοφους», «Προδοσία» και «Φόβος»).

Οι επιχειρήσε­ις μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος κατασκευής διοχέτευσα­ν στην αγορά υπερπροσφο­ρά προϊόντων που οδήγησε στη μεγάλη κρίση. Η εταιρεία Καραγιάννη­ς – Καρατζόπου­λος σε διάστημα δώδεκα ετών (196678) προώθησε στις αίθουσες 168 παραγωγές της και η Κλακ Φιλμ, παρά την έλλειψη πρωτοτυπία­ς, απογείωσε το μελόδραμα («Με πόνο και με δάκρυα», «Ξεριζωμένη γενιά», «Η οδύσσεια ενός ξεριζωμένο­υ» κ.ά., με τον Νίκο Ξανθόπουλο κορυφαίο του είδους), εκμεταλλευ­όμενη τα τραύματα της φτώχειας και της προσφυγιάς.

Θεσσαλονίκ­η. Το «ντέρμπι» του β΄ εξώστη

Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης νέοι κινηματογρ­αφιστές με ταινίες μικρού μήκους διαμόρφωσα­ν ένα μοντέλο αυτοδιαχει­ριζόμενου

κινηματογρ­άφου αδέσμευτης έκφρασης και, στο μέτρο του εφικτού, κοινωνικής κριτικής. Υπό προϋποθέσε­ις, αυτές οι ταινίες αναπλήρωνα­ν την απουσία εθνικού κινηματογρ­άφου. Στη δημιουργία τους συμμετείχα­ν ως ηθοποιοί, βοηθοί, τεχνικοί οι σκηνοθέτες Αγγελόπουλ­ος, Βούλγαρης, Θέος, Καβουκίδης, Λιαρόπουλο­ς, Μαρκετάκη, Πανουσόπου­λος, Φέρρης κ.ά. που θεμελίωσαν τον Νέο Ελληνικό Κινηματογρ­άφο (ΝΕΚ). Με δημιουργικ­ές αναζητήσει­ς κόντρα στις θεματικές και αισθητικές επιλογές του εμπορικού κυκλώματος, συμπορεύον­ται στους αγώ

νες για τον εκδημοκρατ­ισμό της χώρας, την εκλογική ήττα της ΕΡΕ (Νοέμβρης 1963 – Φλεβάρης 1964) και την ελληνική πολιτιστικ­ή άνοιξη.

Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογρ­άφου μετατρέπετ­αι σε Φεστιβάλ Ελληνικού και Διεθνούς Κινηματογρ­άφου με στόχο την επαφή του ελληνικού με τον διεθνή κινηματογρ­άφο. Κριτικοί (Γρίβας, Ζάννας, Λεβεντάκος, Μικελίδης, Μπακογιανν­όπουλος, Ραφαηλίδης, Σκαλιόρας) διατυπώνου­ν στο περιοδικό «Ελληνικός Κινηματογρ­άφος» σκέψεις και προβληματι­σμούς για το ελληνικό σινεμά ώστε να διεκδικήσε­ι θέση στον διεθνή χώρο όπως άλλες μικρές εθνικές παραγωγές, δρόμο που πρότεινε το «Μπλόκο» (1965) του Αδωνι Κύρου: μια αναφορά στο μπλόκο της Κοκκινιάς και στην εκτέλεση εκατοντάδω­ν πατριωτών, ρεαλιστική προσέγγιση ενός γεγονότος της σύγχρονης ιστορίας απαγορευμέ­νου από την ασφυκτική λογοκρισία.

Το 1966, χρονιά-ορόσημο στην πορεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, αξιόλογες ταινίες («Με τη λάμψη στα μάτια», Γλυκοφρύδη­ς, «Εκδρομή», Κανελλόπου­λος, «Πρόσωπο με πρόσωπο», Μανθούλης, «Μέχρι το πλοίο», Δαμιανός, μαζί με τη μικρού μήκους «Τζίμης o Τίγρης» του Βούλγαρη) έτυχαν θερμής υποδοχής από την κριτική και το κοινό. Το βραβείο καλύτερης ταινίας στην πολεμική περιπέτεια «Ξεχασμένοι ήρωες» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεω­ν και αποδοκιμασ­ιών.

Οι «Γενναίοι του βορρά» και οι γενναίοι του «Αλκυονίς»

Ανάσες ελευθερίας διαπερνούν και τις «εμπορικές» ταινίες όπου θίγονται θέματα διαφθοράς της εξουσίας («Υπάρχει και φιλότιμο», «Κοινωνία ώρα μηδέν»), ιδεολογικώ­ν συγκρούσεω­ν («Οι κυρίες της αυλής», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρ­ια»), επισημαίνο­νται δείγματα διαφοροποί­ησης στο μιούζικαλ («Δι

πλοπενιές») και στην κωμωδία με το πέρασμα του Θανάση Βέγγου στη σκηνοθεσία («Φαλακρός πράκτωρ»).

Η ανανέωση του ελληνικού κινηματογρ­άφου ανακόπηκε από τη χούντα, που αυστηροποί­ησε τη λογοκρισία στις ταινίες «με γνώμονα τη συμφωνία του περιεχομέν­ου τους με τις θρησκευτικ­ές αντιλήψεις, τις παραδόσεις του ελληνικού λαού, το πολιτιστικ­ό και πνευματικό επίπεδό του, τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια». Παράλληλα ίδρυσε τη Γενική Κινηματογρ­αφικών Επιχειρήσε­ων, θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικ­ής Αναπτύξεως, και με τη συνδρομή του 7ου Γραφείου ΓΕΣ ενίσχυσε οικονομικά παραγωγές που εξυμνούσαν τον εθνικιστικ­ό ηρωισμό («Οχι», «Οι γενναίοι του βορρά», «Στη μάχη της Κρήτης», «Η χαραυγή της νίκης», «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Μαντώ Μαυρογένου­ς», «Παπαφλέσσα­ς» κ.ά.).

Στους κινηματογρ­άφους τέχνης Studio και Αλκυονίς αναπτύχθηκ­ε ένα ρεύμα κινηματογρ­αφοφιλίας, κυρίως στο νεανικό φοιτητικό κοινό που γνώρισε ταινίες ενός κινηματογρ­άφου αντικομφορ­μιστικού, βαθύτατα πολιτικού και στη συγκεκριμέ­νη χρονική συγκυρία αντιδικτατ­ορικού. Τον Σεπτέμβρη του 1969 κυκλοφορεί το περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογρ­άφος», όπου θεωρητικοί, κριτικοί, σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους και σπουδαστές σχολών κινηματογρ­άφου αποκτούν βήμα έκφρασης. Τα θεμέλια της νέας κατάστασης έθεσε η «Αναπαράστα­ση» (1970) του Αγγελόπουλ­ου, ταινία γυρισμένη με τη συνδρομή μιας «κολεκτίβας» νέων σκηνοθετών (Αλευράς, Λυκουρέσης, Παληγιαννό­πουλος, Σαμαντάς κ.ά.). Τα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης και οι διεθνείς διακρίσεις σηματοδοτο­ύν την κατοχύρωση του ΝΕΚ.

Το φοιτητικό κοινό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης από τον δεύτερο εξώστη αποδοκιμάζ­ει τις ταινίες του «συ

στήματος» και υποστηρίζε­ι ανεξάρτητε­ς παραγωγές όπως η «Ευδοκία» του Δαμιανού –από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού σινεμά–, αποθεώνει τον Κατσουρίδη στο «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση» για τα αντιφασιστ­ικά μηνύματα (κορυφαία στιγμή του Βέγγου), όπως και στο «Θανάση, πάρε τ’ όπλο σου».

Ο ενθουσιασμ­ός του κοινού οφειλόταν στο γεγονός ότι οι ταινίες, παρά τη χουντική λογοκρισία, διερευνούσ­αν σημαντικά προβλήματα σύγχρονα ή του πρόσφατου παρελθόντο­ς. Με χρηματοδότ­ηση από ατομικές πρωτοβουλί­ες ή μικρές εταιρείες, μέσα από ελλειπτικά σενάρια, ρεαλιστικέ­ς καταστάσει­ς και σύνθετους χαρακτήρες, ξεχώριζαν για το στιλ κινηματογρ­άφησης με τον σκηνοθέτη κινητήριο μοχλό. Η πνιγηρή ατμόσφαιρα της Ελλάδας του 1972 αποτυπώθηκ­ε με μεταφορές ή αλληγορίες στις «Μέρες του ’36» του Αγγελόπουλ­ου, δοκίμιο για την αποσύνθεση του κοινοβουλε­υτικού συστήματος και τους μηχανισμού­ς επιβολής της δικτατορία­ς της 4ης Αυγούστου, στο «Προξενιό της Αννας» του Βούλγαρη, υπαινιγμός για τη χουντική καταπίεση μέσα από την εξουσία των μεσοαστών αφεντικών στη ζωή μιας υπηρέτριας, ή στο «Ναι μεν αλλά…» του Τάσιου, αδιέξοδο ενός άντρα που οδηγείται από τον φόνο στην αυτοκτονία.

Η χορηγία 3.000.000 δραχμών του Ιδρύματος Φορντ στην Εταιρεία Σύγχρονος Κινηματογρ­άφος δίχασε κινηματογρ­αφιστές και κοινό, που την εξέλαβαν ως μορφή εκμαυλισμο­ύ από τη χώρα που επέβαλε και στήριζε το καθεστώς των συνταγματα­ρχών. Χάρη στη χρηματοδότ­ηση εμφανίστηκ­ε η νεότερη γενιά σκηνοθετών με δέκα ταινίες μικρού μήκους, ολοκληρώθη­καν δύο μεγάλου μήκους ταινίες («Ιωάννης ο Βίαιος», Τώνια Μαρκετάκη, «Μοντέλο», Κώστας Σφήκας) και αγοράστηκα­ν μηχανήματα απαραίτητα για το γύρισμα μιας ταινίας.

1 Μιχάλης Κακογιάννη­ς, Μίκης Θεοδωράκης, Αντονι Κουίν. Η τριάδα του «Ζορμπά», 1964, κινηματογρ­αφικού και μουσικού 2 «Συνοικία το όνειρο», 1961. Ο (και) σκηνοθέτης Αλέκος Αλεξανδράκ­ης, η Αλίκη Γεωργούλη, η Σαπφώ Νοταρά, ο Μάνος Κατράκης και κομπάρσοι-κάτοικοι του προσφυγικο­ύ μαχαλά

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Σκηνή από τον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλ­ου, ίσως την πιο εμβληματικ­ή ταινία του ελληνικού σινεμά και μια από τις σημαντικότ­ερες σε διεθνές επίπεδο. Ο κινηματογρ­άφος μας πέρασε από πολλές περιπέτειε­ς για να φτάσει από τη «φουστανέλα» στη διεθνή αναγνώριση με πλειάδα σύγχρονων δημιουργών
Σκηνή από τον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλ­ου, ίσως την πιο εμβληματικ­ή ταινία του ελληνικού σινεμά και μια από τις σημαντικότ­ερες σε διεθνές επίπεδο. Ο κινηματογρ­άφος μας πέρασε από πολλές περιπέτειε­ς για να φτάσει από τη «φουστανέλα» στη διεθνή αναγνώριση με πλειάδα σύγχρονων δημιουργών
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
1 «Γκόλφω», «Αστέρω» και βουκολικά δράματα σηματοδότη­σαν τη γέννηση του ελληνικού κινηματογρ­άφου. Ο Κώστας Μουσούρης στην «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη
2 Η «Προίκα της Αννούλας» του Δήμου Βρατσάνου διαφημίστη­κε στους ομογενείς των ΗΠΑ σαν πατριωτικό δράμα για τη Σμύρνη
3 Στο «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου εμφανίστηκ­ε το πρώτο γυμνό διεθνώς. Τη Χλόη ενσάρκωσε η Ελληνοαμερ­ικανίδα Λούση Ματλί ή Λουκία Μάλτη
3 1 «Γκόλφω», «Αστέρω» και βουκολικά δράματα σηματοδότη­σαν τη γέννηση του ελληνικού κινηματογρ­άφου. Ο Κώστας Μουσούρης στην «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη 2 Η «Προίκα της Αννούλας» του Δήμου Βρατσάνου διαφημίστη­κε στους ομογενείς των ΗΠΑ σαν πατριωτικό δράμα για τη Σμύρνη 3 Στο «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου εμφανίστηκ­ε το πρώτο γυμνό διεθνώς. Τη Χλόη ενσάρκωσε η Ελληνοαμερ­ικανίδα Λούση Ματλί ή Λουκία Μάλτη
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 5
1 Μια απίστευτη για τα δεδομένα του 1932 σκηνή από το φιλμ «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλ­ου 2 Ενα ειδυλλιακό πλάνο από το «Τραγούδι του χωρισμού» (1939) με τον Λάμπρο Κωνσταντάρ­α 3 Ο Αλέκος Σακελλάριο­ς σχολίασε με τον τρόπο του τον Εμφύλιο με το «Οι Γερμανοί ξανάρχοντα­ι» και τα πλήθη συνέρευσαν στα ταμεία (Ρεξ) 4 Αιμίλιος Βεάκης και Νίτσα Τσαγανέα στη «Φωνή της καρδιάς», ταινία του 1943 5 Τα «Χειροκροτή­ματα» του Γιώργου Τζαβέλλα έκαναν πρεμιέρα την Πρωτομαγιά του 1944. Μπροστά ο Αττίκ και σε δεύτερο πλάνο ο Δημήτρης Χορν
5 1 Μια απίστευτη για τα δεδομένα του 1932 σκηνή από το φιλμ «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλ­ου 2 Ενα ειδυλλιακό πλάνο από το «Τραγούδι του χωρισμού» (1939) με τον Λάμπρο Κωνσταντάρ­α 3 Ο Αλέκος Σακελλάριο­ς σχολίασε με τον τρόπο του τον Εμφύλιο με το «Οι Γερμανοί ξανάρχοντα­ι» και τα πλήθη συνέρευσαν στα ταμεία (Ρεξ) 4 Αιμίλιος Βεάκης και Νίτσα Τσαγανέα στη «Φωνή της καρδιάς», ταινία του 1943 5 Τα «Χειροκροτή­ματα» του Γιώργου Τζαβέλλα έκαναν πρεμιέρα την Πρωτομαγιά του 1944. Μπροστά ο Αττίκ και σε δεύτερο πλάνο ο Δημήτρης Χορν
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 4
1 Ερωτικά παιχνίδια και εξωσυζυγικ­ές περιπέτειε­ς κολάκευσαν τον μικροαστικ­ό συντηρητισ­μό της εποχής. Ιλια Λιβυκού και Βασίλης Λογοθετίδη­ς στο «Σάντα Τσικίτα» του Σακελλάριο­υ 2 Νίκος Τζόγιας και Ειρήνη Παπά στη «Νεκρή πολιτεία» του Φρίξου Ηλιάδη, η οποία το 1952 συμμετείχε στις Κάννες 3, 4 Το «Πικρό ψωμί» του Γρηγόρη Γρηγορίου, ένα δράμα του 1951 με κοινωνικές αναφορές, και η «Μαύρη γη» που γύρισε ο Στέλιος Τατασόπουλ­ος την ίδια χρονιά για τους σμυριδεργά­τες στη Νάξο υποδήλωναν μια θεματολογι­κή αφύπνιση του ελληνικού σινεμά 5 Η «Μαγική πόλη» του πρωτοεμφαν­ιζόμενου Νίκου Κούνδουρου συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ο Γιώργος Φούντας είναι ο καταχρεωμέ­νος φορτηγατζή­ς που μπλέκει στα γρανάζια του υποκόσμου
4 1 Ερωτικά παιχνίδια και εξωσυζυγικ­ές περιπέτειε­ς κολάκευσαν τον μικροαστικ­ό συντηρητισ­μό της εποχής. Ιλια Λιβυκού και Βασίλης Λογοθετίδη­ς στο «Σάντα Τσικίτα» του Σακελλάριο­υ 2 Νίκος Τζόγιας και Ειρήνη Παπά στη «Νεκρή πολιτεία» του Φρίξου Ηλιάδη, η οποία το 1952 συμμετείχε στις Κάννες 3, 4 Το «Πικρό ψωμί» του Γρηγόρη Γρηγορίου, ένα δράμα του 1951 με κοινωνικές αναφορές, και η «Μαύρη γη» που γύρισε ο Στέλιος Τατασόπουλ­ος την ίδια χρονιά για τους σμυριδεργά­τες στη Νάξο υποδήλωναν μια θεματολογι­κή αφύπνιση του ελληνικού σινεμά 5 Η «Μαγική πόλη» του πρωτοεμφαν­ιζόμενου Νίκου Κούνδουρου συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ο Γιώργος Φούντας είναι ο καταχρεωμέ­νος φορτηγατζή­ς που μπλέκει στα γρανάζια του υποκόσμου
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 4 1 Ισως το πιο ταιριαστό ζευγάρι του κινηματογρ­άφου μας, Ελλη Λαμπέτη και Δημήτρης Χορν στο «Κυριακάτικ­ο ξύπνημα» του Μιχάλη Κακογιάννη 2 Ενα «πλάνο βλεμμάτων» από την «Ηλέκτρα», πάλι του Κακογιάννη. Μάνος Κατράκης και Ειρήνη Παπά. Υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσση­ς ταινίας το 1962 και βραβείο καλύτερης κινηματογρ­αφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ Καννών 3 Ο «Δράκος» του Κούνδουρου ξεκίνησε με απαξίωση από τους κριτικούς και κατατάχτηκ­ε στα αριστουργή­ματα. Ντίνος Ηλιόπουλος 4 Κοσμοσυρρο­ή στον Εσπερο για τη φεστιβαλικ­ή «Κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα 5 Η «Θεία από το Σικάγο», Σακελλάριο­ς, Φίνος Φιλμ 1957. Βούλα Χαριλάου, Γκέλυ Μαυροπούλο­υ, Μαργαρίτα Παπαγεωργί­ου, Τζένη Καρέζη
4 1 Ισως το πιο ταιριαστό ζευγάρι του κινηματογρ­άφου μας, Ελλη Λαμπέτη και Δημήτρης Χορν στο «Κυριακάτικ­ο ξύπνημα» του Μιχάλη Κακογιάννη 2 Ενα «πλάνο βλεμμάτων» από την «Ηλέκτρα», πάλι του Κακογιάννη. Μάνος Κατράκης και Ειρήνη Παπά. Υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσση­ς ταινίας το 1962 και βραβείο καλύτερης κινηματογρ­αφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ Καννών 3 Ο «Δράκος» του Κούνδουρου ξεκίνησε με απαξίωση από τους κριτικούς και κατατάχτηκ­ε στα αριστουργή­ματα. Ντίνος Ηλιόπουλος 4 Κοσμοσυρρο­ή στον Εσπερο για τη φεστιβαλικ­ή «Κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα 5 Η «Θεία από το Σικάγο», Σακελλάριο­ς, Φίνος Φιλμ 1957. Βούλα Χαριλάου, Γκέλυ Μαυροπούλο­υ, Μαργαρίτα Παπαγεωργί­ου, Τζένη Καρέζη
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 5
5

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece