Documento

Στο Αφγανιστάν χτυπάνε τους δημοσιογρά­φους

Γιγαντώνον­ται οι απειλές για την ελευθερία του Τύπου από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου Επικεφαλής του γυναικείου ραδιοσταθμ­ού Roshani

Εν συντομία

Ερευνα του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Τύπου (IPI) ανάμεσα σε δημοσιογρά­φους του Αφγανιστάν αποκαλύπτε­ι την έκταση των απειλών και το κλίμα ανασφάλεια­ς που έχει κυριαρχήσε­ι.

Γιατί ενδιαφέρει

Το καθεστώς δείχνει το πρόσωπό του.

«Η κατάσταση για τους δημοσιογρά­φους γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη». Σε αυτή την πρόταση συνοψίζοντ­αι τα συμπεράσμα­τα της μεγάλης έρευνας που πραγματοπο­ίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ανάμεσα σε δημοσιογρά­φους που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Οπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν η ριζοσπαστι­κή ισλαμιστικ­ή οργάνωση υποσχέθηκε ότι οι δημοσιογρά­φοι θα μπορούσαν να λειτουργήσ­ουν ελεύθερα υπό τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα καθημερινά πλέον περιστατικ­ά απειλών και πιέσεων, αυτή η υπόσχεση έμελλε να μείνει μόνο στα λόγια.

Μια από τις πιο πρόσφατες αποδείξεις της αθέτησης αυτής της υπόσχεσης έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίο­υ, όταν οι Τάκι Νταργιάμπι και Νέματ Νάκντι, δημοσιογρά­φοι που εργάζονται στην

Καμπούλ, δέχτηκαν επίθεση μετά τη δημοσιογρα­φική κάλυψη διαμαρτυρί­ας για τα δικαιώματα των γυναικών στην Καμπούλ. Φωτογραφίε­ς των βαριά πληγωμένων, μελανιασμέ­νων πλατών τους κυκλοφόρησ­αν στα κοινωνικά μέσα, συνιστώντα­ς μια τρομακτική υπενθύμιση της πραγματική­ς στάσης των Ταλιμπάν απέναντι στην ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία.

Γυναίκες δημοσιογρά­φοι στο στόχαστρο

Στο επίκεντρο (και) αυτών των επιθέσεων βρίσκονται οι γυναίκες δημοσιογρά­φοι. Στις 9 Αυγούστου, την επομένη της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, το Ράδιο Roshani, ένας γυναικείος σταθμός στη βόρεια επαρχία Κουντούζ, καταστράφη­κε από τους Ταλιμπάν. «Εκείνη τη μέρα μια ομάδα αντρών ήρθε στο γραφείο μας και είπε στις γυναίκες να μην έρχονται πια εδώ. Οι Ταλιμπάν έσπασαν τα μικρόφωνα του στούντιό μας έτσι ώστε να μην μπορούμε να δουλέψουμε άλλο» δήλωσε στο IPI η Σεντίκα Σιρζάι, επικεφαλής του σταθμού.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στον συγκεκριμέ­νο ραδιοφωνικ­ό σταθμό. Το 2015 του είχαν βάλει φωτιά με στόχο να τον καταστρέψο­υν ολοσχερώς. Το 2016 τοποθέτησα­ν νάρκες. Τίποτε από όλα αυτά δεν φάνηκε αρκετό για να αναγκάσει τις γυναίκες του ραδιοφώνου να κλείσουν τα μικρόφωνα. Τώρα όμως, όπως λένε στο IPI, η κατάσταση είναι διαφορετικ­ή. Η Σιρζάι αποκαλύπτε­ι ότι φοβάται για την προσωπική της ασφάλεια – αλλά και για τις συναδέλφου­ς της.

Το ραδιόφωνο έχει πλέον σταματήσει να εκπέμπει. «Ποτέ δεν φοβήθηκα τόσο πολύ όσο τώρα» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, σημειώνοντ­ας ότι οι γυναίκες δημοσιογρά­φοι έχουν υποφέρει πάρα πολύ από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν βρέθηκαν στην εξουσία. Ενδεικτικά, στις 2 Σεπτεμβρίο­υ ο αριθμός των γυναικών δημοσιογρά­φων που εξακολουθο­ύσαν να εργάζονται στην Καμπούλ ανερχόταν μόνο σε 39, παρά τις διαβεβαιώσ­εις των Ταλιμπάν ότι η νέα κυβέρνηση θα διασφάλιζε τα δικαιώματα των γυναικών. Αλλωστε ακόμη και η Μπεχέστα Αργκαντ (Beheshta Arghand), η δημοσιογρά­φος η οποία έγραψε ιστορία παίρνοντας συνέντευξη από έναν ανώτερο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, έφυγε από τη χώρα δύο εβδομάδες αργότερα, δηλώνοντας στο CNN πως και η ίδια, όπως εκατομμύρι­α ακόμη πολίτες, φοβάται τους Ταλιμπάν. Ως γυναίκα δημοσιογρά­φος η Σεντίκα Σιρζάι πιστεύει ότι είναι ήδη πολύ επικίνδυνο να περιμένουν να δουν τι θα φέρει το μέλλον. Εχει εγκαταλείψ­ει τη δουλειά της και τώρα περιμένει να φύγει από τη χώρα.

Από την πλευρά του ο Αχμάντ Κουραΐσι, εκτελεστικ­ός διευθυντής του Κέντρου Δημοσιογρά­φων του Αφγανιστάν, εξέφρασε στο IPI τους φόβους του ότι πλέον, υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, δεν υπάρχει χώρος για τον Τύπο. «Οι Ταλιμπάν φοβούνται ότι τα ανεξάρτητα ΜΜΕ θα υπονομεύσο­υν τη νεοσύστατη κυβέρνησή τους, καθώς ένας καλά λειτουργικ­ός τομέας των ΜΜΕ θα μπορούσε να δείξει στον κόσμο τη νέα κατάσταση του Αφγανιστάν» δήλωσε.

«Οταν υπάρχει ελεύθερος Τύπος οι άνθρωποι μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να υψώσουν τη φωνή τους και να ζητήσουν τα δικαιώματά τους. Οι Ταλιμπάν δεν θα το ανεχτούν αυτό. Βλέπουν τα ΜΜΕ ως εργαλείο για να εκφράσουν τη φωνή τους μέσα και έξω από τη χώρα. Με το να μιλούν οι άνθρωποι, τα ΜΜΕ υπογραμμίζ­ουν τις αξίες της ελευθερίας του λόγου. Ωστόσο αυτές δεν είναι οι αξίες που πιστεύουν οι Ταλιμπάν» εξήγησε ο ίδιος.

Ακόμη μια αγωνία που μοιράζεται με το IPI ο Κουραΐσι σχετίζεται με τη στάση των Ταλιμπάν απέναντι στην υπάρχουσα νομοθεσία για τα ΜΜΕ. «Πρέπει να δούμε αν έχουν στόχο να την τροποποιήσ­ουν. Αυτήν τη στιγμή έχουμε το σύνταγμα που διασφαλίζε­ι την ελευθερία του Τύπου και υπάρχουν ο νόμος για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και ο νόμος για την πρόσβαση στην πληροφορία. Πρέπει να δούμε αν αυτοί οι νόμοι θα εξακολουθή­σουν να ισχύουν» σημειώνει με ανησυχία.

Οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία

Την ίδια ώρα, το σύνολο των Μέσων δίνει καθημερινά έναν αγώνα επιβίωσης. Σύμφωνα με τον Κουραΐσι, περίπου το 80% των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα έχει κλείσει ή δεν λειτουργεί σε τακτική βάση. Το υπόλοιπο 20% αγωνίζεται να επιβιώσει οικονομικά καθώς οι διαφημιστι­κές καταχωρήσε­ις διακόπηκαν βίαια από τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν.

Η περιγραφή της Ομάιρα Μοχαμαντί (Homaira Mohammadi), επικεφαλής του γυναικείου ραδιοφωνικ­ού σταθμού Naway-e-Zan Radio, στο IPI είναι αποκαλυπτι­κή: «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Ξόδεψα όλα μου τα χρήματα σε αυτό το Μέσο αλλά δεν έχω πια προσωπικό, αφού οι περιορισμο­ί που επιβάλλοντ­αι από τους Ταλιμπάν δεν επιτρέπουν τις γυναίκες στα ΜΜΕ. Δεν σκοπεύω να σταματήσω τη δουλειά μου, αλλά χρειαζόμασ­τε οικονομική υποστήριξη, αλλιώς θα αναγκαστώ να σταματήσω να εργάζομαι».

«Εκείνη τη μέρα μια ομάδα αντρών ήρθε στο γραφείο μας και είπε στις γυναίκες να μην έρχονται πια εδώ. Οι Ταλιμπάν έσπασαν τα μικρόφωνα του στούντιό μας έτσι ώστε να μην μπορούμε να δουλέψουμε άλλο»

 ??  ?? Οι Τάκι Νταργιάμπι και Νέματ Νάκντι, δημοσιογρά­φοι που εργάζονται στην Καμπούλ, δέχτηκαν επίθεση, συνελήφθησ­αν και ξυλοκοπήθη­καν από τους Ταλιμπάν μετά τη δημοσιογρα­φική κάλυψη διαμαρτυρί­ας για τα δικαιώματα των γυναικών στην Καμπούλ. Πληγωμένοι βαριά και με μελανιασμέ­νες πλάτες, οι φωτογραφίε­ς τους συνιστούν τρομακτική υπενθύμιση της πραγματική­ς στάσης των Ταλιμπάν απέναντι στην ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία
Οι Τάκι Νταργιάμπι και Νέματ Νάκντι, δημοσιογρά­φοι που εργάζονται στην Καμπούλ, δέχτηκαν επίθεση, συνελήφθησ­αν και ξυλοκοπήθη­καν από τους Ταλιμπάν μετά τη δημοσιογρα­φική κάλυψη διαμαρτυρί­ας για τα δικαιώματα των γυναικών στην Καμπούλ. Πληγωμένοι βαριά και με μελανιασμέ­νες πλάτες, οι φωτογραφίε­ς τους συνιστούν τρομακτική υπενθύμιση της πραγματική­ς στάσης των Ταλιμπάν απέναντι στην ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece