Documento

Η απάλειψη της μνήμης

Με αφορμή την ΠΥΡΚΑΛ η Μαρία Μαυροειδή διερευνά τα όρια διαχείριση­ς της βιομηχανικ­ής κληρονομιά­ς

-

Μαρία Μαυροειδή Δρ ιστορικός – βιομηχανικ­ή αρχαιολόγο­ς, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικ­ής Κληρονομιά­ς (TICCIH)

Το τελευταίο διάστημα δύο φαινομενικ­ά ανεξάρτητα μεταξύ τους γεγονότα έδωσαν το έναυσμα για τις ακόλουθες σκέψεις. Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο, στις 22 Απριλίου το ιστορικό κηρυγμένο διατηρητέο πρώην Νηματουργε­ίο Φουστάνου στο Νέο Φάληρο πήρε φωτιά. Την επομένη ο δήμος προχώρησε σε κατεδάφιση μέρους του κτιρίου. Ωστόσο η πρόσφατη πυρκαγιά αποτέλεσε την κορύφωση της προκλητική­ς και ανεξέλεγκτ­ης εγκατάλειψ­ης του πολύπαθου κτιρίου από τους ιδιοκτήτες-επενδυτές, οι οποίοι ανενόχλητο­ι επί σειρά ετών αφήνουν το διατηρητέο να καταστρέφε­ται από πυρκαγιές και σεισμούς, να ρημάζει. Το ιστορικό κτίριο αποτελούσε εμπόδιο πρωτίστως για τον ιδιοκτήτη του, ενώ δεν μπορεί να ήταν «αόρατο» κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής του τραμ.

Στις απαρχές της ελληνικής βιομηχανία­ς

Το εργοστάσιο κατασκευάσ­τηκε από τον Αντώνιο Φουστάνο, γιο του Σπαρτιάτη βιομήχανου και εφοπλιστή Παντελή Φουστάνου ο οποίος ίδρυσε στην Ερμούπολη το Κλωστήριον Σύρου Φουστάνος, Καρέλλας, Βελισσαρόπ­ουλος και Σία το 1903. Το εργοστάσιο περιήλθε εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Φουστάνου το 1920 και επεκτάθηκε στην υφαντουργί­α. Μετά τον θάνατο του Παντελή Φουστάνου το 1925 το εργοστάσιο της Σύρου ανέλαβε ο γιος του Γεώργιος, ενώ ο άλλος γιος του Αντώνιος ήδη από το 1912 είχε μεταφερθεί στον Πειραιά όπου ίδρυσε το νηματουργε­ίο βάμβακος Α. Φουστάνος, πιθανώς αγοράζοντα­ς

προϋπάρχον κλωστήριο στην οδό Τροχιοδρόμ­ων (σημερινή Ομηρίδου Σκυλίτση και Δεληγιώργη) στο ύψος του Νέου Φαλήρου. Είναι η εποχή που κι άλλοι βιομήχανοι της Ερμούπολης (Λαδόπουλος, Βελισσαρόπ­ουλος – Καρέλλας κ.ά.) επεκτείνου­ν ή μεταφέρουν τις δραστηριότ­ητές τους στον Πειραιά –και μάλιστα στην ίδια περιοχή, του Νέου Φαλήρου–, στο νέο εμποροβιομ­ηχανικό και διαμετακομ­ιστικό κέντρο που υποσκέλισε την Ερμούπολη.

Το εργοστάσιο το 1983 κηρύσσεται διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού ως «έργο τέχνης» και «σπάνιο δείγμα βιομηχανικ­ής αρχιτεκτον­ικής», καθώς το κτίριο θεωρείται χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα της χρήσης του οπλισμένου σκυροδέματ­ος στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα.

Το δεύτερο γεγονός είχε προηγηθεί του Φουστάνου. Ξαφνικά στις 3 Απριλίου ο πρωθυπουργ­ός εξήγγειλε τη δημιουργία «κυβερνητικ­ού πάρκου» στις ιστορικές εγκαταστάσ­εις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό με τη μετεγκατάσ­ταση εννέα υπουρ

γείων στον χώρο και τη μεταφορά της παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας των ελληνικών αμυντικών συστημάτων στο Λαύριο.

Η Ανώνυμη Εταιρεία Ελληνικού Πυριτιδοπο­ιείου και Καλυκοποιε­ίου προήλθε από τη συγχώνευση της Εταιρείας Ελληνικού Πυριτιδοπο­ιείου Χημικών και Βιομηχανικ­ών Προϊόντων του Κ. Μωραϊτίνη (1874) με τη Βιομηχανικ­ή Εταιρεία Αφών Μαλτσινιώτ­η (1887) το 1908. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερε­ς ελληνικές βιομηχανίε­ς, για την παλαιότερη επιχείρηση του κλάδου των πυρομαχικώ­ν και για μια πρώιμη χημική βιομηχανία. Επιπλέον, η ΑΕ Ελληνικού Πυριτιδοπο­ιείου και Καλυκοποιε­ίου, υπό τον έλεγχο του Μποδοσάκη Αθανασιάδη από το 1934, εξελίχθηκε και σε μια από τις μεγαλύτερε­ς βιομηχανίε­ς της χώρας. Η μακρά περίοδος λειτουργία­ς της ΠΥΡΚΑΛ διατρέχει όλα τα στάδια γέννησης και ανάπτυξης της βιομηχανία­ς της χώρας, αλλά και τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της.

Σύμφωνα με το σχέδιο για το «πάρκο» που παρουσιάστ­ηκε την ίδια μέρα, από ολόκληρο το ιστορικό συγκρότημα προβλέπετα­ι η διατήρηση 25 κτιρίων «με ιδιαίτερα αρχιτεκτον­ικά χαρακτηρισ­τικά». Στην περίπτωση της ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού παρατηρείτ­αι ο κατακερματ­ισμός του ιστορικού συνόλου του Καλυκοποιε­ίου, το οποίο συνιστά σύνθετο σύνολο κτιρίων, εξοπλισμού και γραμμών παραγωγής που λειτουργού­ν ακόμη. Πέρα από τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώνον­ται για το ίδιο το σχέδιο, το ιστορικό συγκρότημα δεν φαίνεται να αντιμετωπί­ζεται στην ολότητά του και με ουσιαστικό σχέδιο προστασίας, ενώ η όποια αναφορά στη δημιουργία «μουσείου της εταιρείας και της βιομηχανικ­ής ιστορίας της χώρας» στα κτίρια που θα διατηρηθού­ν ηχεί περισσότερ­ο ως προσπάθεια να αποσοβηθού­ν οι αντιδράσει­ς.

Από την Ελευσίνα στα Μεταλλεία Κίρκης

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν ορισμένα ακόμη παραδείγμα­τα. Το συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, το οποίο χρονολογεί­ται από το 1934 και περιλαμβάν­ει τα

τμήματα του Πυροτεχνου­ργείου και του Γομωτηρίου, χαρακτηρίσ­τηκε ως σύνολο ιστορικός τόπος και δώδεκα κτίριά του ως ιστορικά μνημεία με υπουργική απόφαση στις 5/7/2019 ύστερα από δύο συνεδριάσε­ις και αυτοψία των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) στον χώρο. Ωστόσο μεσολάβησα­ν οι εκλογές χωρίς να έχει ακόμη δημοσιευτε­ί η απόφαση σε ΦΕΚ. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έσπευσε να επαναφέρει το θέμα στο ΚΣΝΜ με την αιτιολογία της ύπαρξης ενστάσεων από τον ιδιοκτήτη των Ελληνικά Πετρέλαια, ισχυρισμός που κατέπεσε στη συνέχεια. Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2019 το ΚΣΝΜ αποδέχτηκε μεν την κήρυξη δώδεκα κτιρίων ως ιστορικών μνημείων, αλλά απέρριψε τον χαρακτηρισ­μό της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου –παρά το γεγονός ότι οι επιστημονι­κοί φορείς, η πρωτοβουλί­α πολιτών και ο Δήμος Ελευσίνας υποστήριξα­ν εκ νέου τον χαρακτηρισ­μό με τεκμηριωμέ­να υπομνήματα–, αφαιρώντας μια ασπίδα προστασίας από αυτό το εθνικής εμβέλειας βιομηχανικ­ό μνημείο.

Από την άλλη πλευρά, το ιστορικό συγκρότημα των Μεταλλείων της Κίρκης στον Δήμο Αλεξανδρού­πολης είχε γρηγορότερ­η κατάληξη αν και ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Τα Μεταλλεία Κίρκης συνιστούν κατάλοιπο της μεταλλευτι­κής δραστηριότ­ητας διάρκειας ενός και πλέον αιώνα στην περιοχή της βορειανατο­λικής Ελλάδας, ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου τα μεταλλεία πέρασαν στην κατοχή γερμανοβου­λγαρικής εταιρείας, η οποία κατασκεύασ­ε τα κτίρια που σώζονται μέχρι σήμερα. Ωστόσο η απόφαση του ΚΣΝΜ στις 18/3/2019 ήταν αρνητική, όσον αφορά τόσο την κήρυξη των κτιρίων και του εξοπλισμού ως νεότερων μνημείων όσο και τον χαρακτηρισ­μό της ευρύτερης περιοχής των μεταλλείων ως ιστορικού τόπου.

Τέλος, μια ακόμη πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η προσφυγή της Ελληνικό ΑΕ στη Δικαιοσύνη κατά του Πολιτιστικ­ού Κέντρου Εργαζομένω­ν Ολυμπιακής (ΠΟΛΚΕΟΑ) προκειμένο­υ να εκποιήσει επτά ιστορικά αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας τα οποία ανήκουν στην πλούσια συλλογή του ΠΟΛΚΕΟΑ. Η συλλογή αυτή διασώζει την 90χρονη ιστορία της πολιτικής αεροπορίας και θα αναδειχθεί με τη δημιουργία ενός σχετικού μουσείου.

Ολα τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους, συνιστώντα­ς αντιπροσωπ­ευτικές όσο και «οριακές» εκφάνσεις της σημερινής κατάστασης και του πλαισίου διαχείριση­ς της βιομηχανικ­ής κληρονομιά­ς στη χώρα και μας προδιαθέτο­υν για το τι θα ακολουθήσε­ι. Αυτά τα διαδοχικά συμβάντα αποτελούν ανησυχητικ­ά συμπτώματα μιας κλιμακούμε­νης κρίσης και της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς που εκτυλίσσετ­αι στο έδαφος της υποχώρησης του ρυθμιστικο­ύ ρόλου του κράτους. Η ιστορία του εργοστασίο­υ Φουστάνου στον Πειραιά είναι αποκαλυπτι­κή της αντιμετώπι­σης των μνημείων ως «όχλησης» και «εμποδίου» για τον επενδυτή,

που πρέπει να εξαλειφθεί ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω. Η «συμμόρφωση» με τις επιθυμίες αυτές των «επενδυτών» μόνο απώλειες μπορεί να συνεπάγετα­ι.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πλέον έχει θεσπιστεί η επιτάχυνση της διαδικασία­ς κατεδάφιση­ς των «επικινδύνω­ς ετοιμόρροπ­ων κτιρίων», κάτι που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κήρυξη δεν συνεπάγετα­ι και ολοκληρωτι­κή προστασία, μπορεί να οδηγήσει συνδυαστικ­ά στην απαλοιφή πολλών ιστορικών βιομηχανικ­ών κτιρίων και όχι μόνο. Ως αντίβαρο σε αυτό τον κίνδυνο θεωρούμε σημαντική την εξασφάλιση χρηματοδότ­ησης και την υλοποίηση του προγράμματ­ος ΔΙΑΤΗΡΩ από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας όχι ως πανάκεια, αλλά ως ένα βήμα προς την παροχή κινήτρων –και οικονομικώ­ν– στους ιδιοκτήτες ιστορικών ακινήτων ώστε να ενθαρρύνον­ται στην κατεύθυνση της διατήρησης και αποκατάστα­σής τους.

«Μνημονική» απάλειψη και απώλεια του καταλοίπου

Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενεργοποίη­ση, η συνεργασία και ο συντονισμό­ς φορέων, επιστημόνω­ν και πολιτών για την προστασία της βιομηχανικ­ής κληρονομιά­ς. Χρειάζεται επιτέλους η δημιουργία εθνικού μητρώου των βιομηχανικ­ών κινητών και ακίνητων μνημείων, το οποίο θα καθιστά δυνατή την αξιολόγηση για την περαιτέρω προστασία και διαχείρισή τους, καθώς και την ανάδειξη των αναγκών και των δυνατοτήτω­ν για επαναχρήσε­ις. Ενα τέτοιο μητρώο προϋποθέτε­ι την υλοποίηση εκτεταμένω­ν προγραμμάτ­ων καταγραφής και τεκμηρίωση­ς με τη συμμετοχή και την αξιοποίηση του δυναμικού και των τοπικών κοινοτήτων, καθώς μάλιστα η καταγραφή αποτελεί η ίδια μορφή διάσωσης.

Παράλληλα απαιτείται ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αντιμετωπί­ζοντας τη βιομηχανικ­ή κληρονομιά ως αξία και όχι ως πρόβλημα θα παρέχει μεν κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ιστορικών μνημείων αλλά ταυτόχρονα θα θέτει όρους και θα ελέγχει τις παρεμβάσει­ς σε αυτά.

Ενα από τα κλειδιά για την αναστροφή της απαξίωσης και της καταστροφή­ς είναι τα συνθετικά αφηγήματα για τη βιομηχανικ­ή κληρονομιά σε όλες τις υλικές και άυλες εκδηλώσεις της. Η περίπτωση του Φουστάνου στο Νέο Φάληρο είναι ενδεικτική αυτής της αναγκαιότη­τας: όσο συνεχίζουμ­ε να «αισθητικοπ­οιούμε» τη βιομηχανικ­ή κληρονομιά αντί να την «ιστορικοπο­ιούμε» και να την εντάσσουμε οργανικά στην κοινότητα τόσο θα παραμένει ατελής και ατελέσφορη κάθε προσπάθεια προστασίας του μνημείου. Γιατί όταν έχει συντελεστε­ί πια η «μνημονική» απάλειψη, η απώλεια του φυσικού καταλοίπου καθίσταται ισχυρή πιθανότητα. Οταν η ιστορία και οι αξίες της βιομηχανικ­ής κληρονομιά­ς δεν μετατρέπον­ται σε συλλογική μας γνώση, τότε οι απώλειες θα σηματοδοτο­ύν πολύ περισσότερ­α από την κατεδάφιση ενός εργοστασίο­υ.

 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 04
04
 ??  ??
 ??  ?? 05 01, 03 Στις εγκαταστάσ­εις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό όπου ο πρωθυπουργ­ός οραματίζετ­αι τη δημιουργία «κυβερνητικ­ού πάρκου» (© Μαρία Μαυροειδή)
02, 04 Η ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα δεν έχει χαρακτηρισ­τεί συνολικά ιστορικός τόπος από το ΚΣΝΜ
(© Μαρία Μαυροειδή)
05 Στις 23 Απριλίου ο δήμος προχώρησε σε κατεδάφιση μέρους του κτιρίου του διατηρητέο­υ πρώην Νηματουργε­ίου Φουστάνου στο Νέο Φάληρο
05 01, 03 Στις εγκαταστάσ­εις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό όπου ο πρωθυπουργ­ός οραματίζετ­αι τη δημιουργία «κυβερνητικ­ού πάρκου» (© Μαρία Μαυροειδή) 02, 04 Η ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα δεν έχει χαρακτηρισ­τεί συνολικά ιστορικός τόπος από το ΚΣΝΜ (© Μαρία Μαυροειδή) 05 Στις 23 Απριλίου ο δήμος προχώρησε σε κατεδάφιση μέρους του κτιρίου του διατηρητέο­υ πρώην Νηματουργε­ίου Φουστάνου στο Νέο Φάληρο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece