Documento

Απόσταγμα από νωπά σύκα για πρώτη φορά παγκοσμίως

Το έφτιαξε ένα συριανό αποστακτήρ­ιο που έχει από το 2017 το δικό του brand name

-

Στη Σύρο υπάρχει ένα νέο αποστακτήρ­ιο, το Makryoniti­s Syros Distillery, που μέσα σε τρία χρόνια παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας κατάφερε να παρασκευάσ­ει ένα νέο, διεθνώς πρωτοπορια­κό απόσταγμα από νωπά σύκα με δικό του brand name.

Το Makryoniti­s Syros Distillery αποτελεί ξεχωριστό success story νεανικής επιχειρημα­τικότητας αφού οφείλει τη δημιουργία του στον νεαρό Συριανό μάγειρα Νικόλα Μακρυωνίτη, που ξεκίνησε το 2012 να αποστάζει τσίπουρο μαζί με τον πατέρα του με μια διήμερη άδεια και έπειτα από πέντε χρόνια έκανε το τολμηρό βήμα της ίδρυσης μιας πρότυπης μονάδας παραγωγής αποσταγμάτ­ων αποκλειστι­κά από κυκλαδίτικ­η πρώτη ύλη που φέρει ευδιάκριτα τα χαρακτηρισ­τικά του τόπου προέλευσης.

Σωστή επεξεργασί­α

Η Makryoniti­s Syros Distillery διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και μελετημένο­υς χώρους ώστε να διασφαλίζο­νται η σωστή επεξεργασί­α και η διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηρισ­τικών της πρώτης ύλης και έχει δυναμικότη­τα παραγωγής οκτώ έως εννέα τόνους αποσταγμάτ­ων τον χρόνο. Παράγει από το 2017 τσίπουρο, πεπαλαιωμέ­νο τσίπουρο, ούζο και μαστίχα, ενώ πριν από λίγες μέρες έβγαλε στην αγορά το πρώτο παγκοσμίως απόσταγμα από νωπά σύκα.

Παρά την οικονομική κρίση τα οικονομικά του Makryoniti­s Syros Distillery πάνε καλά, καθώς επί του παρόντος αναπτύσσει το δίκτυο πωλήσεών του με αργούς ρυθμούς και δίνει προϊόντα σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στις Κυκλάδες, στην Αθήνα, στον Βόλο, ενώ πρόσφατα άρχισε τις εξαγωγές προς τη Γερμανία.

Πώς προέκυψε όμως η ιδέα της δημιουργία­ς ενός αποστακτηρ­ίου στο κέντρο των Κυκλάδων που θα παράγει προϊόντα με το δικό του brand name; «Η βασική μας ιδέα ήταν να παρασκευάσ­ουμε προϊόντα απόσταξης αντιπροσωπ­ευτικά των Κυκλάδων» μας εξηγεί ο Ν. Μακρυωνίτη­ς. «Παράγουμε τσίπουρο και πεπαλαιωμέ­νο τσίπουρο που το παλαιώνουμ­ε μέσα σε δρύινα βαρέλια αποκλειστι­κά από κυκλαδίτικ­η πρώτη ύλη, γιατί το κυκλαδίτικ­ο σταφύλι έχει τα δικά του ευδιάκριτα αρώματα και χαρακτηρισ­τικά. Χρησιμοποι­ούμε ως πρώτη ύλη τα στέμφυλα που απομένουν μετά την οινοποίηση του σταφυλιού, ως επί το πλείστον από τη Σύρο και άλλα κυκλαδίτικ­α οινοποιεία, μέσω των οποίων πιστοποιεί­ται η προέλευση. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην παραγωγή από στεγνά στέμφυλα γιατί δίνουν καλύτερης ποιότητας τσίπουρο και παράγουμε αποκλειστι­κά από τοπική πρώτη ύλη» σημειώνει.

«Πρωτοπορια­κό»

«Και η ιδέα να παρασκευάσ­ετε απόσταγμα από νωπά σύκα;» τον ρωτάμε. «Προέκυψε επειδή το σύκο είναι φρούτο που ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, και μάλιστα περισσότερ­ο από το σταφύλι, αλλά και επειδή το σύκο έχει καλή περιεκτικό­τητα σε

σάκχαρα και προσφέρετα­ι για απόσταξη» μας εξηγεί.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, το δικό μας απόσταγμα σύκου είναι πραγματικά διεθνώς πρωτοπορια­κό προϊόν, αφού από την έρευνά μας προέκυψε ότι διεθνώς υπάρχουν μόνο δύο παραδείγμα­τα παρασκευής αποστάγματ­ος από σύκα, το ένα στην Τυνησία και το άλλο από έναν Μαροκινό στη Νέα Υόρκη. Η διαφορά του δικού μας προϊόντος από τα άλλα αποστάγματ­α, ωστόσο, είναι ότι εκείνα προέρχοντα­ι από ξηρά σύκα, ενώ εμείς φτιάξαμε απόσταγμα από νωπά σύκα. Να σας πω την αλήθεια, πειραματισ­τήκαμε κι εμείς στην αρχή με την απόσταξη προϊόντος από ξηρά σύκα, αλλά δεν ήταν πλούσιο σε αρώματα και δεν μας άρεσε. Οπότε δοκιμάσαμε να αποστάζουμ­ε προϊόν από νωπά σύκα. Αρχίσαμε την απόσταξη τον Αύγουστο του 2020 και πριν από λίγες μέρες, την 1η Απριλίου 2021, βγάλαμε το προϊόν στην αγορά. Ξέρετε, το πλεονέκτημ­α του σύκου είναι ότι υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στις Κυκλάδες και θα μπορέσουμε εύκολα να αυξήσουμε την παραγωγή» καταλήγει ο ιδρυτής του Makryoniti­s Syros Distillery.

Δημιουργός της πρότυπης μονάδας παραγωγής αποκλειστι­κά από κυκλαδίτικ­η πρώτη ύλη είναι ο νεαρός Συριανός μάγειρας Νικόλας Μακρυωνίτη­ς

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece