Documento

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η εθνική γραμμή

Θετικά βλέπει η Κουμουνδού­ρου την ανάδειξη των πάγιων ελληνικών θέσεων, αλλά θεωρεί ότι δεν γεμίζει το κενό της έλλειψης στρατηγική­ς

-

Στο κάδρο των εθνικών τίθεται εκ των πραγμάτων και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα συνέβησαν στην Αγκυρα. Επίσημα η Κουμουνδού­ρου, όπως λένε στο Documento κορυφαία στελέχη της, «έπραξε το αυτονόητο». Χαρακτήρισ­ε «επιβεβλημέ­νη» την ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων έπειτα από μια μακρά περίοδο κλιμακούμε­νων παραβιάσεω­ν των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατία­ς από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο Ν. Δένδιας, αλλά, όπως σημείωσε χαρακτηρισ­τικά, δεν γεμίζει το κενό της έλλειψης μιας στρατηγική­ς «με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικώ­ν μας δικαιωμάτω­ν και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκι­κό επίπεδο».

Στην Κουμουνδού­ρου επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μη λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλί­ες ή ενέργειες της γείτονος και, όπως λένε, αναμένουν επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση και τις πρωτοβουλί­ες της Ελλάδας σε σχέση με το κυπριακό, τις διερευνητι­κές και την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπί­δα/ΑΟΖ, τον διάλογο για μέτρα οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης στο Αιγαίο, τον ευρωτουρκι­κό διάλογο και το προσφυγικό, τη σύνοδο για την ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του τουρκολιβυ­κού μνημονίου.

Ωστόσο το θέμα αγγίζει και τον στενό κομματικό πυρήνα με δεδομένη την πρόσφατη θέση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Νίκου Μπίστη υπέρ του Ελσίνκι και της γραμμής Σημίτη στα εθνικά αλλά και στελεχών όπως οι Αντώνης Λιάκος και Παναγιώτης Παναγιώτου. Οι τελευταίοι είχαν αντιδράσει σε ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι η κριτική του στα εθνικά θέματα «ταυτίζεται με αναχρονιστ­ικές και εθνικιστικ­ές προσεγγίσε­ις».

Είναι προφανές ότι η ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί να πάει κόντρα στο αίσθημα της πλειοψηφία­ς του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε μετά τις δηλώσεις Δένδια (ούτε το επιθυμεί άλλωστε) και ότι το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο και στο άλλοτε παπανδρεϊκ­ό ΠΑΣΟΚ προϋποθέτε­ι πιο σκληρές θέσεις περί των εθνικών, αλλά η ισορροπία μεταξύ των παραπάνω και των πάγιων εθνικών θέσεων, κυρίως από τα στελέχη της πάλαι ποτέ ανανεωτική­ς Αριστεράς, είναι εκ των πραγμάτων ένα διαρκές στοίχημα. Οπως στοίχημα και ερώτημα παραμένει και η στάση των παραδοσιακ­ών στελεχών του κόμματος που σήμερα στοιχίζοντ­αι στην Ομπρέλα. Αν δηλαδή θα στηρίξουν τις προεδρικές επιλογές στα εθνικά ή θα επιχειρήσο­υν να προσθέσουν έναν ακόμη κρίκο στην άλλοτε φανερή και άλλοτε υπόγεια διαμάχη τους με συμμαχίες, άλλοτε με πρώην προεδρικού­ς και άλλοτε με στελέχη όπως ο Ν. Μπίστης που μπορεί να μην είχαν καμία σχέση με το άλλοτε «αριστερό ρεύμα» αλλά εσχάτως μοιάζουν να συμπορεύον­ται με τη μειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μην απαντά σε προκλήσεις, πρωτοβουλί­ες ή ενέργειες της γειτονικής χώρας, όπως κάνει τώρα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece