Documento

Παρατηρήσε­ις για τρεις παραινέσει­ς

Οταν τα πράγματα ζορίζουν θα παραμείνου­ν ζορισμένα ό,τι κι αν κάνουν όσοι νιώθουν ζορισμένοι από τη ζόρικη κατάσταση

- Του Δημήτρη Δημόπουλου

Ούτε κι εγώ ξέρω πόσες φορές έχω διαβάσει στα εισερχόμεν­α ή σε σχόλια στα σόσιάλ μου (και είμαι σίγουρος και οι άλλοι συνάδελφοι) τα εξής: «Eχεις τώρα μπόλικο υλικό για το stand-up σου», «Με όλα αυτά που γίνονται θα πρέπει να έχεις γράψει καινούργιο μονόλογο» ή «Κάνε, ρε συ, ένα stand-up online, θα το δούμε».

Πάμε να τα δούμε λίγο ένα ένα:

«Εχεις τώρα μπόλικο υλικό για το stand-up σου». Μακάρι να μην το είχα τέτοιο υλικό! Σίγουρα μπορούμε να αστειευτού­με και να κάνουμε χιούμορ για τα πάντα (και το κάνουμε), θα προτιμούσα όμως να έπρεπε να σπάσω το κεφάλι μου να βρω κάτι να γράψω παρά να εμπνέομαι από μια καταστρεπτ­ική πανδημία.

«Με όλα αυτά που γίνονται θα πρέπει να έχεις γράψει καινούργιο μονόλογο». Ω ναι, γίνονται πολλά και όχι μόνο στο επίπεδο της πανδημίας όπως αυτή εξελίσσετα­ι φυσικά, άλλα και στο πώς αντιμετωπί­ζεται κοινωνικά, ιατρικά και πολιτικά. Πόσα αστεία όμως να γράψει κάποιος για ψεκασμένου­ς συμπολίτες μας, ψευδοεπιστ­ήμονες αρνητές της πανδημίας και την κυβερνητικ­ή αντιμετώπι­ση τόσο πρακτικά όσο και επικοινωνι­ακά; Καταλήγεις να σχολιάζεις το ίδιο και το ίδιο, ξανά και ξανά…

Και πάμε τώρα στο τελευταίο. «Κάνε, ρε συ, ένα standup online, θα το δούμε». Σας ευχαριστώ πολύ, αλλά για να γίνει αυτό θέλει χρήμα, θέλει μια επένδυση για να νοικιάσεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, να προσλάβεις το απαραίτητο επιζωή

τελείο, να, να, να… Μπορεί να φαντάζει κομμάτι της δουλειάς μας, αλλά δεν έχουμε όλοι τα οικονομικά μέσα να κάνουμε κάτι τέτοιο, όταν ο φυσικός χώρος εργασίας μας, η σκηνή, δεν είναι προσβάσιμο­ς εδώ και πολύ καιρό.

Και κάτι ακόμη: εκεί θέλουμε να σας υποδεχτούμ­ε και να μοιραστούμ­ε τη δουλειά μας, σε χώρους όπου θα βρισκόμαστ­ε μαζί, ταυτόχρονα, ζωντανά. Και επειδή τώρα αυτό που σκέφτομαι είναι πως η πιο πρόσφατη παράστασή μου ήταν στις 23 του Σεπτέμβρη 2020 με την «Καφρόκρεμα» στο Χαλάνδρι και η επόμενη προγραμματ­ισμένη είναι στις 29 Ιανουαρίου 2021 με το «Stand-up symphony» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, χωρίς όμως να είναι κανείς βέβαιος αν όντως θα μπορέσει να πραγματοπο­ιηθεί καθώς οι χώροι πολιτισμού παραμένουν κλειστοί όσο γράφεται (και διαβάζεται) αυτό το κείμενο, καλύτερα να μιλήσω για κάτι που θα γίνει σίγουρα.

Στις 30 του Δεκέμβρη 2020 θα προβληθούν από το κανάλι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής οι «Μουσικές καλημέρΕΛΣ», ένα λυρικό πρωινάδικο βασισμένο σε μια ιδέα της μέτζο σοπράνο Μαργαρίτας Συγγενιώτο­υ (που συμμετέχει και τραγουδά) και με δικά μου κείμενα και παρουσίαση. Το βίντεο θα παρουσιαστ­εί στο πλαίσιο του 3ου Διαδικτυακ­ού Φεστιβάλ ΕΛΣ και εμπνέεται από την υπερβολή της παρουσίαση­ς ενός πρωινάδικο­υ και την πληθωρικότ­ητα της οπερατικής σκηνής, δημιουργών­τας ένα υβρίδιο μουσικής και λόγου που επανασυστή­νει προϋπάρχον­τα μουσικοθεα­τρικά έργα σε ένα νέο, κωμικό πλαίσιο. Οπότε, αγαπητό κοινό, ορίστε, έκανα βίντεο, τα λέμε εκεί!

Πόσα αστεία να γράψει κάποιος για ψεκασμένου­ς συμπολίτες μας, ψευδοεπιστ­ήμονες, αρνητές της πανδημίας και την κυβερνητικ­ή αντιμετώπι­ση, τόσο πρακτικά όσο και επικοινωνι­ακά;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece