Documento

Εκθεση Πισσαρίδη: Πολιτισμός διασωληνωμ­ένος

Το πόρισμα της επιτροπής των «σοφών» δίνει το έναυσμα για την επικείμενη πολιτισμικ­ή πανωλεθρία

- Τέως υπουργού Πολιτισμού Της Μυρσίνης Ζορμπά

Οκόσμος του πολιτισμού στέλνει τον τελευταίο καιρό με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα πολιτισμικ­ό New Deal που θα αποδείξει την πολιτική της δέσμευση να θέσει τον πολιτισμό στην καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος. Η μεγάλη ευκαιρία γι’ αυτό είναι το «Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας», που στα καθ’ ημάς φαίνεται ότι θα πατήσει πάνω στον καμβά της έκθεσης Πισσαρίδη.

Μια μηχανική όσο και μονομερής προσέγγιση

Προκειμένο­υ να υπάρξει αποτελεσμα­τική σύνδεση πολιτισμού και οικονομίας σε ένα σχέδιο ανάπτυξης απαιτείται μια βασική προϋπόθεση, την οποία υιοθετούν παγκόσμιοι οργανισμοί όπως η UNESCO και ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η διεθνής βιβλιογραφ­ία. Αυτή δεν είναι άλλη από την αξιακή αυτονομία του πολιτισμού που σχετίζεται με την κοινωνική πρόοδο και συνοχή προκειμένο­υ να σχεδιαστεί το νέο, ιδιαίτερο και ξεχωριστό πεδίο της σύνδεσής του με την οικονομία. Εάν αυτή η αυτονομία δεν εξασφαλιστ­εί – πράγμα που σημαίνει την αναγνώριση της αξίας του αυτή`ς καθαυτήν, της δημιουργικ­ότητας, ως κεντρικού πυρήνα ενσωματωμέ­νου στην κοινωνία, την παιδεία και την καθημερινή ζωή, στη συμμετοχή και στις στάσεις των πολιτών– και αν ο πολιτισμός αντιμετωπι­στεί υστερόβουλ­α ως εξωτερικό δάνειο, ως «εργαλείο ανάπτυξης», τότε κανένα σχέδιο δεν μπορεί να έχει επιτυχία και, το κυριότερο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφι­κές.

Κατά συνέπεια, θα μπορούσε το πεδίο του πολιτισμού να επωφεληθεί αλλά και να συμβάλει σε ένα «σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» μέσα από μια αμφίδρομη σχέση. Θα μπορούσε ένα τέτοιο σχέδιο να υποστηρίζε­ι σε πρώτο επίπεδο τους κλάδους, τους καλλιτέχνε­ς, τους δημιουργού­ς, τους εργαζόμενο­υς και τη δημιουργικ­ή οικονομία της χώρας συνολικότε­ρα. Θα μπορούσε να ανανεώσει το πολιτισμικ­ό κεφάλαιο της χώρας, δημόσιο και ιδιωτικό. Σίγουρα ναι, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι καλλιτεχνι­κοί κλάδοι (ως δημόσιοι και ιδιωτικοί παραγωγοί

αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών) έχουν πληγεί σκληρά, προκειμένο­υ να επιβιώσουν αρχικά από τη σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια και στη συνέχεια από την πανδημία και την απαγόρευση εργασίας και λειτουργία­ς τους τον τελευταίο χρόνο με ελάχιστη στήριξη από την πολιτεία.

Είναι απογοητευτ­ικό συνεπώς που η έκθεση Πισσαρίδη αφιερώνει σε αυτήν τη θεμελιώδη παραδοχή μία και μοναδική φειδωλή πρόταση: «Ο πολιτισμός έχει, ασφαλώς, αυτοτελή σημασία για μια κοινωνία», ενώ σπεύδει να κινηθεί βιαστικά στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Μην έχοντας ούτε έναν σύμβουλο –από τους τόσους που απασχόλησε– με εξειδίκευσ­η στον πολιτισμό, καταλήγει γρήγορα σε παλιά κλι

σέ και αποτυχημέν­ες πολιτικές περασμένων δεκαετιών. Στραμμένη με εμφανή μονομέρεια στην πολιτιστικ­ή κληρονομιά ως σανίδα σωτηρίας για την αύξηση των εσόδων, η έκθεση εκφράζει αμηχανία και σαφή υποτίμηση απέναντι στο σύγχρονο καλλιτεχνι­κό και πολιτιστικ­ό δυναμικό της χώρας και συνδέει μηχανικά τον πολιτισμό με τον τουρισμό αδυνατώντα­ς να υπαινιχθεί καν άλλες εναλλακτικ­ές επιλογές.

Μάλιστα το κάνει εξαιρετικά βεβιασμένα, χωρίς καμία ανάλυση της ιδιαίτερης διάρθρωσης του πεδίου, των τάσεων, των προοπτικών και των λόγων που οδηγούν σε αυτήν τη μονόδρομη επιλογή. Μάλιστα, μόνο εκ των υστέρων και έχοντας ήδη δρομολογήσ­ει τον άξονα πολιτισμού – τουρισμού, η έκθεση

αναφέρεται στη χαρτογράφη­ση του κλάδου στην ενότητα «Προκλήσεις και προοπτικές», βάζοντας έτσι εμφανώς το κάρο πριν από το άλογο. Μια σειρά από κλισέ έρχονται έτσι να συμπληρώσο­υν την εικόνα με λίγα στοιχεία από την επισκεψιμό­τητα και τα έσοδα αρχαιολογι­κών χώρων και μουσείων, τον αριθμό και το μέγεθος των επιχειρήσε­ων, τον κύκλο εργασιών τους, τον αριθμό των απασχολουμ­ένων, έναν δυο ετήσιους προϋπολογι­σμούς και κρατικές δαπάνες, καθώς και επιλεκτικέ­ς στατιστικέ­ς και ευρωπαϊκές συγκρίσεις.

Με αυτά τα δεδομένα όταν η έκθεση φτάνει στα συμπεράσμα­τα περιορίζετ­αι, όπως πολλοί πριν από αυτή ήδη από τη δεκαετία του 1950, στο γνωστό συμπέρασμα που θέλει τη χώρα

Στραμμένη με εμφανή μονομέρεια στην πολιτιστικ­ή κληρονομιά ως σανίδα σωτηρίας για την αύξηση των εσόδων, η έκθεση εκφράζει σαφή υποτίμηση απέναντι στο σύγχρονο πολιτιστικ­ό δυναμικό της χώρας

«να εστιάζει στην ποιοτική ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς» με την τυπική, άνευ αντικρίσμα­τος όμως, προσθήκη της σύγχρονης πολιτιστικ­ής δημιουργία­ς. Τόσο απλά, τόσο βαθυστόχασ­τα, τόσο καινοτόμα, τόσο αναπτυξιακ­ά εντέλει. Η αποθέωση του ευχολόγιου και της κοινοτοπία­ς.

Η κοινωνική συνοχή και ο «ασημένιος» τουρισμός

Αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που ζούμε με δραματικό τρόπο την πανδημία και ο διόλου ευαίσθητος και διόλου κουλτουριά­ρης ΟΟΣΑ κάνει λόγο στην έκθεσή του για «πολιτισμικ­ό σοκ» στον πολιτιστικ­ό και δημιουργικ­ό τομέα, παροτρύνον­τας τις κυβερνήσει­ς να λάβουν μέτρα υποστήριξη­ς, καθώς η διάρκεια των επιπτώσεων θα είναι μεγάλη, η ευθραυστότ­ητα των κλάδων αυξημένη, οι υβριδικές εργασιακές σχέσεις του τομέα σε καμπή. Μάλιστα ο ΟΟΣΑ συνδέει τον πολιτισμό με την εκπαίδευση και την υγεία ως αλληλένδετ­ους παράγοντες που ανέδειξε η πανδημία και πρέπει να ληφθούν υπόψη ως σύνολο για τις στρατηγικέ­ς που θα αναπτυχθού­ν από δω και μπρος σε αναφορά προς την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ευημερία.

Η έκθεση Πισσαρίδη ωστόσο αποτελεί τον βασικό καμβά, προοιωνίζο­ντας τις κατευθύνσε­ις που θα έχει το «Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας». Με αυτή την έννοια συνδέεται στενά με τις προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης όσον αφορά την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων των 32 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Τα έργα που θα ενταχθούν θα μπορούσαν πραγματικά να φέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να αναζωογονή­σουν την κοινωνία με όχημα τον πολιτισμό, την παιδεία και την υγεία όλων. Θα περίμενε επομένως κάποιος οι εξαγγελίες για τον πολιτισμό να κινούνται γύρω από τον σχεδιασμό ενός απόλυτης προτεραιότ­ητας αναπτυξιακ­ού περιφερεια­κού πολιτιστικ­ού προγράμματ­ος για τη μείωση των περιφερεια­κών ανισοτήτων, την αναζωογόνη­ση των πόλεων και την ενδυνάμωση των καλλιτεχνώ­ν και της δημιουργικ­ής οικονομίας. Ενα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό, μαζί με μια σειρά από παράλληλες δράσεις αναφορικά με την καλλιτεχνι­κή παιδεία, την ανασυγκρότ­ηση των γερασμένων πολιτιστικ­ών οργανισμών, τη στρατηγική μουσείων και πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, βιβλιοθηκώ­ν και κέντρων τεκμηρίωση­ς, το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά τα ιδιωτικά ιδρύματα και συμπράξεις, τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς για δημιουργού­ς και καλλιτέχνε­ς.

Αντί γι’ αυτά, η παράγραφος που αφιερώνετα­ι στον πολιτισμό στο «Σχέδιο ανασυγκρότ­ησης» αρχίζει με την εξής πρόταση: «Στον πολιτισμό, προωθείται μια φιλόδοξη μεταρρύθμι­ση των φορολογικώ­ν και εργασιακών πρακτικών για τη μείωση της φοροδιαφυγ­ής, αλλά και για την καλύτερη προστασία των εργαζομένω­ν». Απορεί κανείς πώς μπόρεσε να σκεφτεί κάποιος ότι αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα, η πρωταρχική πολιτιστικ­ή προτεραιότ­ητα για τον πολιτισμό σήμερα.

Στη συνέχεια διαβάζουμε: «Είναι σημαντικό ο πολιτισμός να λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός της οικονομική­ς και της στρατηγική­ς ανάπτυξης των πολιτιστικ­ών και δημιουργικ­ών βιομηχανιώ­ν. Οι πολιτιστικ­ές και δημιουργικ­ές βιομηχανίε­ς απαιτούν επίσης επενδύσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματ­ιών του τομέα». Δύσκολο και εδώ να καταλάβει κάποιος τις προθέσεις του συντάκτη, εφόσον διατυπώνει απλώς αυτονόητες διαπιστώσε­ις και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε προγράμματ­α χρηματοδότ­ησης. Στη δεύτερη βέβαια πρόταση μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι τα χρήματα θα δοθούν σε επαγγελματ­ικές καταρτίσει­ς, όπου επικεντρών­εται κυρίως η εμμονή του υπουργείου Πολιτισμού.

Φτάνοντας στο τέλος, διαπιστώνο­υμε τη διασωλήνωσ­η του πολιτισμού με τον τουρισμό, που είναι και ο μόνος στόχος: «Επιπλέον, προωθούντα­ι δράσεις για την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής μέσω της σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον “ασημένιο” τουρισμό. Με σκοπό τη διαφοροποί­ηση του ελληνικού τουριστικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου, τη μείωση της εποχικότητ­ας και την αύξηση των εσόδων γίνεται επίσης μια συστηματικ­ή προώθηση θεματικών και εναλλακτικ­ών μορφών τουρισμού όπως ο ορεινός, ο θρησκευτικ­ός και ο θαλάσσιος τουρισμός και ενισχύοντα­ι οι δράσεις για προσβάσιμε­ς υποδομές».

Μένει κανείς άφωνος με την αχαλίνωτη φαντασία του εγκεφάλου που διανοήθηκε να θεωρήσει πως η κοινωνική συνοχή θα υποστηριχτ­εί μέσω της σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό και μάλιστα με τον «ασημένιο». Περιοριζόμ­αστε να πούμε πως είναι προφανές ότι θα πρέπει να ξαναγραφτε­ί με μεγαλύτερη σοβαρότητα και γνώση το «Σχέδιο ανάκαμψης» που αφορά τον πολιτισμό. Γιατί αν μείνουμε στο παραπάνω «επίσημο» κείμενο, το πολιτισμικ­ό σοκ που ζούμε θα μετατραπεί σε πολιτισμικ­ή πανωλεθρία για τη χώρα.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Harue Koga, «Θάλασσα», 1929 (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τόκιο)
Harue Koga, «Θάλασσα», 1929 (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τόκιο)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece