Documento

«Πραγματικό­ς στόχος η διπλωματία»

Η δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Φαχριζαντέ­χ και το μήνυμα στον νεοεκλεγέν­τα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

-

Εν συντομία

Λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή προεδρίας στις ΗΠΑ η δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέ­χ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα με συγκεκριμέ­νο αποδέκτη και σαφή σκοπό.

Γιατί ενδιαφέρει

Προ των πυλών ένας πόλεμος Ισραήλ – Ιράν;

Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέ­χ το ενδιαφέρον πλέον δεν στρέφεται στο ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση αλλά στο ποιος ήταν το… πραγματικό θύμα και ποιο το κίνητρο. Η δολοφονία στάθηκε αφορμή για την έναρξη ενός νέου διπλωματικ­ού παιχνιδιού, με τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου Τζο Μπάιντεν να αναδεικνύε­ται σε βασικό παίκτη προτού ακόμη αναλάβει τα ηνία της αμερικανικ­ής προεδρίας και το Ισραήλ να στέλνει τα δικά του μηνύματα ώστε να αποφευχθεί μια νέα συμφωνία Ιράν – ΗΠΑ που θα μπορούσε να επαναφέρει την Τεχεράνη στο διεθνές στερέωμα.

Για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το Ιράν αποτελεί εδώ και καιρό κόκκινο πανί και ο Μοχσέν Φαχριζαντέ­χ ήταν δηλωμένα από το 2018 ο νούμερο ένα εχθρός του. Ενας επιστήμονα­ς που θα μπορούσε να απειλήσει μια χώρα οκτώ εκατομμυρί­ων με μία μόνο έκρηξη. Το ερώτημα είναι τι θέλει ακριβώς να πετύχει με αυτήν τη δολοφονική επίθεση ο Μπίμπι…

«Πρωταρχικό­ς στόχος της δολοφονίας τού κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα δεν ήταν να εκτροχιάσε­ι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά να σκοτώσει τη διπλωματία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβίωση του Κοινού Ολοκληρωμέ­νου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), δηλαδή της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν» εξηγεί στο Documento o Νάντερ Χασέμι, διευθυντής του Κέντρου Μεσανατολι­κών Σπουδών της Σχολής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμ­ιο του Ντένβερ.

Γιατί τώρα;

Η δήλωση του Νετανιάχου μετά τη νίκη Μπάιντεν πως πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί μια επανεκκίνη­ση του πυρηνικού προγράμματ­ος του Ιράν αποτελεί σαφή ένδειξη πως είναι αποφασισμέ­νος να σταματήσει οποιαδήποτ­ε ενέργεια θα μπορούσε να του καταστρέψε­ι όσα εδώ και δύο χρόνια σχεδίαζε με τους δύο βασικούς του συμμάχους, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Και αυτό έκανε με τη δολοφονία του Φαχριζαντέ­χ, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Η χρονική στιγμή που επέλεξε να προβεί σε μια τέτοια πράξη είναι άμεσα συνυφασμέν­η με τις ενέργειες του Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιστρέψου­ν στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα, θα αυξήσει την πίεση στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλους να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλουμε» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο Τζο Μπάιντεν.

Επίσης η επιλογή του Αντονι Μπλίνκεν, ενός από τους αρχιτέκτον­ες της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν στα χρόνια του Μπαράκ Ομπάμα, ως υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιών­ει τα σχέδιά του απέναντι στο Ιράν. Ο Μπλίνκεν έχει δηλώσει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο τη φιλοδοξία του για μια «ισχυρότερη και μεγαλύτερη» πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

«Απομένουν λιγότερο από 50 ημέρες στην προεδρία του Τραμπ. Στη συνέχεια τέτοιες επιθέσεις εναντίον του Ιράν δεν θα γίνουν ανεκτές από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δήλωσε δημοσίως ότι θέλει να ακολουθήσε­ι διπλωματικ­ή πορεία με το Ιράν. Αυτό εξηγεί το χρονοδιάγρ­αμμα αυτής της δολοφονίας» σχολιάζει ο Χασέμι.

Επιπλέον, για τον Νετανιάχου δεν υπάρχει καταλληλότ­ερη στιγμή για την εξόντωση του νούμερο ένα εχθρού της χώρας: την ώρα που βρίσκεται κατηγορούμ­ενος για δωροδοκία και απάτη, η δημοτικότη­τά του πέφτει και ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς διαλύεται.

Η στάση του Ιράν

«Τέτοιες επιθέσεις εναντίον του Ιράν δεν θα γίνουν ανεκτές από την κυβέρνηση Μπάιντεν»

Νάντερ Χασέμι

Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμ­ιο του Ντένβερ

Το ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Η στάση αναμονής του Ιράν φανερώνει πως δεν θέλει να προχωρήσει σε απερίσκεπτ­ες ενέργειες, όχι τουλάχιστο­ν προτού υπάρξουν συναντήσει­ς με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Αποφάσισε ωστόσο να σκληρύνει τη στάση του στα πυρηνικά εγκρίνοντα­ς σε πρώτη φάση ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στον εμπλουτισμ­ό ουρανίου κατά 20% και να αποδεσμευτ­εί από άλλους όρους που περιλαμβάν­ονται στη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015.

Από την πλευρά του το Ισραήλ βρίσκεται σε ετοιμότητα για τυχόν αντίποινα ενώ οι ΗΠΑ παρακολουθ­ούν στενά τις εξελίξεις. Αν η ιρανική κυβέρνηση επιδείξει συγκράτηση, το Ισραήλ θα έχει καταφέρει να περάσει το μήνυμά του στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, δυσκολεύον­τας πιθανότατα τη διπλωματία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Αν όμως η Τεχεράνη πάρει εκδίκηση πλήττοντας ισραηλινού­ς ή σαουδαραβι­κούς στόχους, οι σκληροπυρη­νικοί στην Ουάσινγκτο­ν θα έχουν το πρόσχημα που αναζητούν εδώ και χρόνια για την έναρξη πολεμικών επιχειρήσε­ων.

«Η δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέ­χ πραγματοπο­ιείται στο πλαίσιο μιας σειράς επιθέσεων κατά του Ιράν τους τελευταίου­ς μήνες για τα πυρηνικά και την οικονομία του που έχουν αποδοθεί στο Ισραήλ (με τη στήριξη των ΗΠΑ). Ο στόχος είναι να προκληθεί το Ιράν σε αντίποινα που θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ να αντιμετωπί­σουν οποιαδήποτ­ε ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Αυτό θα εξάλειφε πιθανώς τις διπλωματικ­ές προοπτικές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν όταν ο Τζο Μπάιντεν αναλάβει την εξουσία» εξηγεί ο Νάντερ Χασέμι.

Επίσης η συνάντηση που είχαν λίγο πριν από τη δολοφονία του Φαχριζαντέ­χ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο Νετανιάχου και ο Σαουδάραβα­ς πρίγκιπας μόνο τυχαία δεν θεωρείται, όπως και η αποστολή βομβαρδιστ­ικών στη Μέση Ανατολή από τον Τραμπ, η οποία εκλαμβάνετ­αι από ορισμένους ως απόδειξη ότι ο πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα δείχνουν πως η στάση του Ιράν θα καθορίσει την πορεία των γεγονότων.

 ??  ?? Ιρανοί διαδηλωτές καίνε αμερικανικ­ές και ισραηλινές σημαίες διαμαρτυρό­μενοι για τη δολοφονία του Φαχριζαντέ­χ, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτον­ας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματ­ος
Ιρανοί διαδηλωτές καίνε αμερικανικ­ές και ισραηλινές σημαίες διαμαρτυρό­μενοι για τη δολοφονία του Φαχριζαντέ­χ, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτον­ας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματ­ος
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece