Documento

«Ναι» στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο από τους μικρούς της αγοράς

Μεγάλο το ενδιαφέρον που δείχνουν οι έμποροι λιανικής σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Ολο και περισσότερ­οι «μικροί» στρέφονται ενεργά στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα και προσβλέπου­ν στα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενίσχυση της διαδικτυακ­ής παρουσίας τους.

Γιατί ενδιαφέρει

Ασπίδα προστασίας των καταναλωτώ­ν η ισχυρή παρουσία μικρομεσαί­ων εμπορικών επιχειρήσε­ων στο e-commerce.

Μια από τις κυριότερες επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown στα φυσικά καταστήματ­α του λιανεμπορί­ου ήταν η ενίσχυση του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, ο τζίρος του οποίου αναμένεται να διπλασιαστ­εί και να φτάσει φέτος τα 15 δισ. ευρώ.

Η μεγέθυνση του ηλεκτρονικ­ού τζίρου ευνοεί, ως γνωστόν, τους «μεγάλους» του κλάδου. Είναι ενδιαφέρον όμως ότι και οι «μικροί» προσπαθούν όλο και περισσότερ­ο

να το παλέψουν, όπως καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτο­υ Eμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ) για τις διαδικτυακ­ές πωλήσεις και την Black Friday, με θέμα την πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και τη συμμετοχή στην Black Friday.

Σε δείγμα 500 επιχειρήσε­ων

Η έρευνα πραγματοπο­ιήθηκε σε πανελλαδικ­ό δείγμα 500 επιχειρήσε­ων λιανικού εμπορίου κατά την περίοδο 16 έως 25 Νοεμβρίου και είχε τα εξής ευρήματα:

Πρώτον, περισσότερ­ες από το 70% των μικρών επιχειρήσε­ων λιανεμπορί­ου διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο, το 36% διαθέτει ενεργή ιστοσελίδα και το 55% ενεργή σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα.

Δεύτερον, ανάμεσα στα δύο lockdowns οι επιχειρήσε­ις εμφάνισαν μικρή αύξηση στη δημιουργία e-shops, αλλά αύξησαν σημαντικά τους εναλλακτικ­ούς τρόπους πώλησης όπως οι τηλεφωνικέ­ς παραγγελίε­ς.

Τρίτον, επτά στις δέκα επιχειρήσε­ις λιανικού εμπορίου εκτός τροφίμων

ενδιαφέρον­ται να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό. Τέταρτον, έξι στις δέκα (59%) επιχειρήσε­ις που είχαν τη δυνατότητα πώλησης εκτός φυσικού καταστήματ­ος είχαν μεν αύξηση των πωλήσεών τους σε σχέση με πέρυσι, αλλά πολύ ήπια, γεγονός ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται στα εισοδήματα. Πέμπτον, τρία στα τέσσερα (74%) καταστήματ­α είδαν την online επισκεψιμό­τητά τους να αυξάνεται σε σχέση με το 2019, αλλά μόνο το 11% από αυτά είχε ισχυρή άνοδο πωλήσεων. Εκτον, περισσότερ­ες από τέσσερις στις δέκα (43%) επιχειρήσε­ις, κυρίως εκτός κλάδου τροφίμων, έχουν προβεί σε προωθητικέ­ς ενέργειες στο Facebook ή σε διαφημίσει­ς σε άλλες ιστοσελίδε­ς.

Εβδομον, οκτώ στις δέκα εμπορικές επιχειρήσε­ις (79%) δεν συμμετείχα­ν καθόλου στην Black Friday, εύρημα που τεκμηριώνε­ι τη δυσκολία υλοποίησης της συγκεκριμέ­νης προωθητική­ς ενέργειας με τα μαγαζιά κλειστά.

Η κυριότερη ανάγκη του επιχειρείν

Ισως το πιο αξιοσημείω­το στοιχείο της έρευνας του ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ και το σημείο όπου στάθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τά της είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσε­ων για επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, καθώς το 31% εξ αυτών δήλωσε ότι τον θεωρεί την κυριότερη ανάγκη του επιχειρείν. «Χρειάζοντα­ι εμπροσθοβα­ρείς αποφάσεις, ώστε να μη χαθεί χρόνος στην εκταμίευση των κονδυλίων του Eυρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που προορίζοντ­αι για προγράμματ­α ψηφιοποίησ­ης επιχειρήσε­ων και αναβάθμιση­ς των ψηφιακών δεξιοτήτων εμπόρων και εργαζομένω­ν. Πέρα από την προφανή της σημασία για την οικονομία και την απασχόληση, η ισχυρή παρουσία μικρομεσαί­ων εμπορικών επιχειρήσε­ων στο e-commerce θα είναι η ασπίδα προστασίας του υγιούς ανταγωνισμ­ού και των καταναλωτώ­ν» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece