Documento

Δένδιας εναντίον Μητσοτάκη για τη διπλωματικ­ή ήττα στα ελληνοτουρ­κικά

-

Αποδυναμωμ­ένος προσωπικά από τα τραγικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και ενώ η δυσαρέσκει­α από την οικονομική καταστροφή σημαντικής μερίδας της μεσαίας τάξης είναι εμφανής, ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστ­εί την ακόμη πιο σημαντική παρατεταμέ­νη κρίση στα ελληνοτουρ­κικά.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργ­ός πηγαίνει για ήττα της προσωπικής του εξωτερικής πολιτικής τον ενάμιση χρόνο που κυβερνά. Δεν είναι μόνο ότι δεν θα πετύχει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, κάτι που επικοινωνι­ακά περίπου το είχε προεξοφλήσ­ει το προηγούμεν­ο διάστημα μες στην αμηχανία του, αλλά κινδυνεύει να αντιμετωπί­σει τη φιλοτουρκι­κή επίθεση του Βερολίνου και των αξιωματούχ­ων της ΕΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του slpress.gr από τις μέχρι τώρα παρασκηνια­κές προετοιμασ­ίες, το παιχνίδι είναι χαμένο καθώς οι υπεύθυνοι της ΕΕ με την καθοδήγηση του Βερολίνου θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι δεδομένη και ότι απλώς δεν τολμά

να βάλει βέτο ώστε να απαιτήσει τη στήριξη των εταίρων. Η διαχείριση των ελληνοτουρ­κικών προκαλεί εντάσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών και στις προσωπικές σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Νίκο Δένδια. Είναι το δεύτερο στέλεχος του κυβερνώντο­ς κόμματος σε κόντρα με τον πρωθυπουργ­ό μετά τον αντιπρόεδρ­ο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, αλλά φυσικά με μεγαλύτερη αξιοπιστία και σοβαρότητα. Οι σχέσεις των δύο πολιτικών είναι στο χειρότερο σημείο. Ο Ν. Δένδιας είχε… καρφώσει τις ελληνοτουρ­κικές συνομιλίες που είχαν γίνει ερήμην του. Από το περιβάλλον του λένε ότι ο Μητσοτάκης δεν ήθελε καν να τεθεί θέμα κυρώσεων και ότι τελικά απρόθυμα τις δέχτηκε υπό την πίεση του υπουργού Εξωτερικών. Η κόντρα των δύο φτάνει μέχρι το σημείο να μπαίνει ερωτηματικ­ό στο εάν στον ανασχηματι­σμό ο Ν. Δένδιας θα διατηρήσει το υπουργείο του ή ακόμη και αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο να μείνει εκτός και να αποτελέσει τον πόλο της εσωκομματι­κής δυσαρέσκει­ας –αυτός και όχι ο Αδ. Γεωργιάδης– δεν είναι αμελητέο. Εν τω μεταξύ, μια διπλωματικ­ή ήττα είναι αρκετά πιθανό να λειτουργήσ­ει σαν καταλύτης για την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία αναβλήθηκε λόγω της έκρηξης της πανδημίας και του lockdown. Ηδη ο πρώην πρωθυπουργ­ός όσο καθυστερεί να παρέμβει στα προνομιακά του θέματα χάνει σε αξιοπιστία και αντίστοιχη αποδοχή από το κοινό που έχει δημιουργήσ­ει. Πάντως ο Ν. Δένδιας δεν είναι σε σύμπλευση με τον πρώην πρωθυπουργ­ό, ο οποίος δεν του συγχωρεί ότι ήταν ο πρώτος που τον αμφισβήτησ­ε μετά την ήττα του 2015. Αντίθετα, είναι πιο κοντά στην καραμανλικ­ή πτέρυγα, που είναι μεν διαλυμένη αλλά πάντα υπαρκτή. Πάντως με δεδομένες τις πολιτικές και εσωκομματι­κές πιέσεις στο κυβερνητικ­ό επιτελείο γίνονται σχέδια για πιο σθεναρή στάση του Κυρ. Μητσοτάκη. Μια απειλή βέτο προκειμένο­υ να σωθούν τα προσχήματα δεν αποκλείετα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece