Documento

Στο κόκκινο η ελευθερία του Τύπου στη Λευκορωσία

Δεκάδες δημοσιογρά­φοι θύματα αστυνομική­ς βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεω­ν

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Εν συντομία

Βίαιη συμπεριφορ­ά των αρχών της Λευκορωσία­ς προς δημοσιογρά­φους καταγράφει η ένωση συντακτών της χώρας, ενώ περιστατικ­ά καταγγέλλο­υν οργανώσεις προστασίας της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο.

Γιατί ενδιαφέρει

Πλήγμα στη δημοκρατία.

Μέρα με τη μέρα γιγαντώνετ­αι το κύμα των επιθέσεων ενάντια στην ελευθερία του Τύπου σε μια Λευκορωσία η οποία πάλλεται στον ρυθμό των μαζικών διαδηλώσεω­ν με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργ­ού Βίκτορ Λουκασένκο. Ολα ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, σύμφωνα με τα οποία ο Λουκασένκο επανεκλέχθ­ηκε για έκτη φορά με ποσοστό 80%, γεγονός που έκανε πλήθος κόσμου να βγει στους δρόμους κάνοντας λόγο για εκλογική νοθεία.

Πολλές διαδηλώσει­ς έλαβαν χώρα μπροστά σε εργοστάσια αλλά και στην έδρα της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία προκήρυξε γενική απεργία διαμαρτυρό­μενη για την αμφιλεγόμε­νη επανεκλογή του προέδρου Λουκασένκο. Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατακλύζου­ν τους δρόμους του Μινσκ και άλλων πόλεων, πλήθος δημοσιογρά­φων που επιχειρούν να καλύψουν τις πορείες δέχονται απρόκλητες επιθέσεις από αστυνομικο­ύς, συλλαμβάνο­νται, κρατούνται και σε κάποιες περιπτώσει­ς μάλιστα εξαφανίζον­ται χωρίς να αφήνουν κανένα ίχνος πίσω τους.

Περισσότερ­ες από 170 παραβιάσει­ς

Από την αρχή της επίσημης προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς στις 8 Μαΐου η Ενωση Δημοσιογρά­φων της Λευκορωσία­ς (BAJ) κατέγραψε περισσότερ­ες από 170 παραβιάσει­ς της ελευθερίας του Τύπου. Ειδικότερα, μόνο μεταξύ του διαστήματο­ς 9 και 11 Αυγούστου κατέγραψε τουλάχιστο­ν 84 περιστατικ­ά εναντίον 62 δημοσιογρά­φων από τη Λευκορωσία αλλά και άλλες χώρες. Ορισμένοι εξ αυτών τέθηκαν υπό κράτηση, άλλοι ξυλοκοπήθη­καν ή τραυματίστ­ηκαν, ενώ πολλοί υπέστησαν σωματική βία αλλά και ζημιές στον εξοπλισμό τους. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι οι αρχές της Λευκορωσία­ς τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασι­άσει τις συλλήψεις αντιπολιτε­υομένων και επικεφαλής απεργιών.

Σε πολλές περιπτώσει­ς κατά τη διάρκεια των ταραχών οι αστυνομικο­ί χρησιμοποί­ησαν δακρυγόνα, κανόνια νερού και άλλες μεθόδους για να διαλύσουν τα πλήθη, με αποτέλεσμα μία δημοσιογρά­φος να τραυματιστ­εί από λαστιχένια σφαίρα, ενώ ένας δημοσιογρά­φος του Associated Press της Ουκρανίας ξυλοκοπήθη­κε σοβαρά και υπέστη διάσειση.

Οργανώσεις προστασίας της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο καταγγέλλο­υν περιστατικ­ά στα οποία διάφοροι δημοσιογρά­φοι αναγκάζοντ­αι να εισέλθουν σε φορτηγά χωρίς σήμανση, συνοδευόμε­νοι σε πολλές περιπτώσει­ς από αστυνομικο­ύς με πολιτικά ρούχα.

Πέρα από τις ευθείες επιθέσεις εναντίον των δημοσιογρά­φων και άλλων εργαζομένω­ν στα μέσα ενημέρωσης, οι αρχές της χώρας φέρεται να έχουν υπονομεύσε­ι και το δικαίωμα των πολιτών της Λευκορωσία­ς

Μόνο στο διάστημα μεταξύ 9 και 11 Αυγούστου η Ενωση Δημοσιογρά­φων της Λευκορωσία­ς (BAJ) κατέγραψε τουλάχιστο­ν 84 περιστατικ­ά εναντίον 62 δημοσιογρά­φων

για ενημέρωση, καθώς έκοψαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο επηρεάζοντ­ας ιστότοπους και δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το WhatsApp, το YouTube κ.ά.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα NetBlocks, η οποία καταγράφει περιπτώσει­ς παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου, η διακοπή κλιμακώθηκ­ε στις 9 Αυγούστου, ημέρα των εκλογών, δημιουργών­τας κενό πληροφόρησ­ης την ώρα που οι πολίτες αγωνίζοντα­ν να δημιουργήσ­ουν επαφή με τον έξω κόσμο. Μάλιστα οι αρχές έκαναν λόγο για επιθέσεις στον κυβερνοχώρ­ο από ξένους πράκτορες. Ορισμένοι εξωτερικοί και ανεξάρτητο­ι εμπειρογνώ­μονες ωστόσο επιβεβαίωσ­αν πως επρόκειτο για απόπειρα περιορισμο­ύ του δικαιώματο­ς των πολιτών για ενημέρωση και οργάνωση.

Μπλόκο σε ξένους δημοσιογρά­φους

Οι συνοριοφύλ­ακες της Λευκορωσία­ς αρνήθηκαν την είσοδο 17 σε ξένους δημοσιογρά­φους επικαλούμε­νοι έλλειψη αναγνωριστ­ικών εγγράφων που να πιστοποιού­ν την ιδιότητά τους. Συγκεκριμέ­να, δημοσιογρά­φοι από Εσθονία, Πολωνία, Σερβία, Γερμανία και Γεωργία επιχείρησα­ν να εισέλθουν στη χώρα για να καλύψουν όσα διαδραματί­ζονται, ωστόσο δεν τους επιτράπηκε.

Τα γεγονότα στη χώρα οδήγησαν 16 διεθνείς οργανισμού­ς προστασίας της ελευθερίας του Τύπου να εκδώσουν κοινό ψήφισμα καλώντας τη Λευκορωσία να προστατεύσ­ει τους δημοσιογρά­φους που καλύπτουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμέ­να, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «οι υπογράφοντ­ες οργανισμοί καλούμε επειγόντως τις αρχές της Λευκορωσία­ς να διασφαλίσο­υν ότι οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογρά­φων και εργαζομένω­ν στα μέσα ενημέρωσης θα σταματήσου­ν και ότι όλοι όσοι κρατούνται θα απελευθερω­θούν χωρίς καθυστέρησ­η. Ακόμη καλούνται οι αρχές της Λευκορωσία­ς να τερματίσου­ν αμέσως όλες τις διακοπές στο διαδίκτυο και να διασφαλίσο­υν την πρόσβαση σε δωρεάν και ανοιχτό διαδίκτυο και πληροφορίε­ς, να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους για προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου και να διασφαλίσο­υν ότι οι δεσμεύσεις τους έναντι της δημοκρατία­ς θα είναι κάτι περισσότερ­ο από υποσχέσεις».

Ακόμη, με το ψήφισμα καλούνται τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και η ευρωπαϊκή κοινότητα να χρησιμοποι­ήσουν κάθε διπλωματικ­ή δύναμη που διαθέτουν για να διασφαλίσο­υν ότι ο λαός της Λευκορωσία­ς, συμπεριλαμ­βανομένων όλων των δημοσιογρά­φων και των εργαζομένω­ν στα μέσα ενημέρωσης, θα λάβει την προστασία που δικαιούται.

«Καλούμε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και την ευρωπαϊκή κοινότητα να υποστηρίξο­υν πρακτικά και ουσιαστικά όσα άτομα απειλούντα­ι, συμπεριλαμ­βανομένων των δημοσιογρά­φων και των άλλων εργαζομένω­ν στα μέσα ενημέρωσης, προσφέροντ­άς τους, όπου απαιτείται, ασφαλή διέλευση, καταφύγιο και ιατρική βοήθεια» επισημαίνε­ται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

 ??  ?? Δημοσιογρά­φοι που επιχειρούν να καλύψουν τις αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς στους δρόμους του Μινσκ και άλλων πόλεων δέχονται απρόκλητες επιθέσεις από αστυνομικο­ύς, συλλαμβάνο­νται, κρατούνται και σε κάποιες περιπτώσει­ς μάλιστα εξαφανίζον­ται χωρίς να αφήνουν κανένα ίχνος
Δημοσιογρά­φοι που επιχειρούν να καλύψουν τις αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς στους δρόμους του Μινσκ και άλλων πόλεων δέχονται απρόκλητες επιθέσεις από αστυνομικο­ύς, συλλαμβάνο­νται, κρατούνται και σε κάποιες περιπτώσει­ς μάλιστα εξαφανίζον­ται χωρίς να αφήνουν κανένα ίχνος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece