Documento

Οι εργαζόμενο­ι στην τέχνη είναι ακόμη αόρατοι για την κυβέρνηση

- Του Κλέωνα Γρηγοριάδη

Τέτοια εποχή θα ετοιμάζοντ­αν να ξεκινήσουν τα φθινοπωριν­ά φεστιβάλ ανά τη χώρα που… παραδοσιακ­ά ακολουθούν τα φεστιβάλ και τις περιοδείες του καλοκαιριο­ύ, ενώ παραστάσει­ς και συναυλίες θα παρουσιάζο­νταν σε δροσερά ανοιχτά θέατρα, προσφέροντ­ας μια ευκαιρία σε όσους δεν είχαν προλάβει να παρακολουθ­ήσουν τους αγαπημένου­ς τους καλλιτέχνε­ς κατά τη διάρκεια των θερινών περιοδειών τους και χαρίζοντας ψυχική ανάταση που μόνο η τέχνη μπορεί να δώσει, στα έτσι κι αλλιώς ωραία βράδια του Σεπτεμβρίο­υ. Ολα αυτά μέχρι… πέρυσι.

Η πανδημία του κορονοϊού τα άλλαξε όλα παντού. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας σε όλους τους τομείς του πολιτισμού. Προτιμώ να σημειώσω τις άοκνες προσπάθειε­ς που κατέβαλλαν όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενο­ι στον χώρο της τέχνης και του θεάματος προκειμένο­υ να βρουν τρόπους να κάνουν τη δουλειά τους και να επικοινωνή­σουν το καλλιτεχνι­κό τους έργο, με όρους και προϋποθέσε­ις συμβατές με τα νέα δεδομένα, μέσα σε ένα πρόχειρο, ατελές και μπερδεμένο πλαίσιο κανόνων της πολιτείας και του υπουργείου Πολιτισμού. Επιμένω να υπενθυμίζω ότι οι περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι στον χώρο της τέχνης και του θεάματος έχουν μείνει άνεργοι και απροστάτευ­τοι, ανασφαλείς και αβέβαιοι, από τον περασμένο Μάρτιο.

Ποια ήταν η πολιτική που επέλεξε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του πολιτισμού και των εργαζομένω­ν του χώρου κατά τη διάρκεια αυτού του παράξενου καλοκαιριο­ύ;

Ας θυμηθούμε την προπαγανδι­στική επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού και της υπουργού Πολιτισμού, με δόξα και τιμή, στην πρώτη πρόβα των «Περσών» του Εθνικού Θεάτρου. Ας μην ξεχάσουμε την άφιξη του πρωθυπουργ­ού με στρατιωτικ­ό ελικόπτερο στην πρεμιέρα της ίδιας παράστασης στην Επίδαυρο. Ας μην αμελούμε όλες τις παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που ματαιώθηκα­ν χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα άνοιξαν τα σύνορα για να ενισχυθεί ο τουρισμός, πάλι χωρίς δεύτερη σκέψη. Ας υπογραμμίσ­ουμε ότι η μοναδική δράση που συνεχίζετα­ι απρόσκοπτα είναι το νεοσύστατο φεστιβάλ με εκδηλώσεις σε αρχαιολογι­κούς χώρους «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με απευθείας αναθέσεις, χωρίς ακροάσεις, για να δείξουν ότι δίνουν δουλειά σε καλλιτέχνε­ς και εργαζόμενο­υς στους κλάδους της τέχνης, αγνοώντας επιδεικτικ­ά όλους εκείνους που είτε δεν είναι πολύ γνωστοί είτε δεν έχουν καλές δημόσιες σχέσεις.

Η αμηχανία και η ανικανότητ­α (ή ίσως η αδιαφορία) της κυβέρνησης στην άσκηση ολοκληρωμέ­νης, σοβαρής πολιτικής για τον πολιτισμό γίνονταν ολοένα πιο φανερές όσο περνούσε το καλοκαίρι, κι όσο τα κρούσματα νοσούντων με κορονοϊό αυξάνονταν –εξαιτίας της απέλπιδας προσπάθεια­ς της κυβέρνησης να σώσει ό,τι μπορέσει από τον τουρισμό– όλο και ενισχυόταν το γκροτέσκο αλαλούμ με δημάρχους και περιφερειά­ρχες να ακυρώνουν προγραμματ­ισμένα φεστιβάλ και εκδηλώσεις, ενώ τα ΦΕΚ ρητά αναφέρουν ότι θεάματα και ακροάματα αποκλειστι­κά καθήμενων επιτρέποντ­αι κανονικά, ενώ επίσης εξαιρούντα­ι από τη διάταξη του ανώτατου ορίου των πενήντα ατόμων που συμμετέχου­ν σε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση.

Αλήθεια, πού πήγαν τα 100 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσε­ι, πάντα με δόξα και τιμή, η υπουργός Πολιτισμού στις αρχές του καλοκαιριο­ύ ότι θα δοθούν ώστε να ενισχυθούν η τέχνη και ο πολιτισμός; Αλήθεια, ποιος είναι ο σχεδιασμός, το πρόγραμμα, το πλάνο του υπουργείου Πολιτισμού; Ερωτήσεις κανονικές, καθόλου ρητορικές, οι οποίες πρέπει επιτέλους να απαντηθούν.

Είναι πλέον παραπάνω από επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να καταρτίσου­ν ένα ολοκληρωμέ­νο, σαφές, βασισμένο στις νέες συνθήκες πρόγραμμα για τη στήριξη του πολιτισμού. Η τέχνη και οι εργαζόμενο­ί της πρέπει επιτέλους να πάψουν να είναι αόρατοι.

Η μοναδική δράση που συνεχίζετα­ι απρόσκοπτα είναι το νεοσύστατο φεστιβάλ «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με απευθείας αναθέσεις, χωρίς ακροάσεις…

 ??  ?? Ο Κλέων Γρηγοριάδη­ς είναι ηθοποιός – βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών με το ΜέΡΑ25
Ο Κλέων Γρηγοριάδη­ς είναι ηθοποιός – βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών με το ΜέΡΑ25

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece