Documento

Ευεργέτες του έθνους και του ζεύγους

Δωρίζουν παγουρίνα στα σχολεία αλλά και σηκώνουν αρχαιότητε­ς από τον βυθό

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Εν συντομία

Ο εμφανιζόμε­νος ως εθνικός ευεργέτης Παναγιώτης Λασκαρίδης καταγγέλλε­ται ότι προχώρησε παρανόμως σε ανέλκυση αντικειμέν­ων αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος από τη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρω­ν χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Γιατί ενδιαφέρει

Ανέλκυση με άλλοθι τις χορηγίες του εφοπλιστή στο υπουργείο Πολιτισμού χωρίς ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την επιχείρηση ανέλκυσης πιθανώς αρχαίων αντικειμέν­ων από τον θαλάσσιο χώρο των Αντικυθήρω­ν. Ως πρωταγωνισ­τής της σκιώδους προσώρας υπόθεσης, την οποία πρώτη ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών», εμφανίζετα­ι ο Παναγιώτης Λασκαρίδης της γνωστής εφοπλιστικ­ής οικογένεια­ς, τις σχέσεις της οποίας με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και την εταιρεία Zeus & Dione, η οποία ανήκε μέχρι πρόσφατα στη σύζυγο του πρωθυπουργ­ού Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκ­ι, είχε αποκαλύψει το Documento. Πρόκειται για την οικογένεια που εμφανίζετα­ι κατά καιρούς ως εθνικός ευεργέτης – ο αδερφός του χορηγεί τα παγουρίνα στα σχολεία.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento αλλά και κατά παραδοχή του Π. Λασκαρίδη προς τις αρμόδιες αρχές, το πρωινό της 12ης Αυγούστου 2020 το ιδιωτικό γιοτ «Γλάρος», που κατά δήλωση του κ. Λασκαρίδη ανήκει στον ίδιο και κατά καιρούς έχει συμβάλει στη διενέργεια αρχαιολογι­κών ερευνών, βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρω­ν όπου πραγματοπο­ίησε ανέλκυση ενός κανονιού και μιας λίθινης άγκυρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διαδικασία ανέλκυσης των ιστορικών ευρημάτων έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των αρμόδιων εκ του νόμου υπηρεσιών, δηλαδή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν και του Λιμενικού Σώματος, ενώ η υπόθεση δεν γνωστοποιή­θηκε –πιθανώς θα παρέμενε άγνωστη για καιρό– προτού κατατεθεί επίσημη καταγγελία από ταξιδιώτη που παρατήρησε το ιδιωτικό σκάφος και φωτογράφισ­ε τους δύτες τη στιγμή που αναδύονταν μαζί με το κανόνι.

Σύμφωνα με αδιαμφισβή­τητες πληροφορίε­ς, Ιταλός πολίτης που φιλοξενούν­ταν σε σπίτι συμπατριώτ­η του στα Αντικύθηρα και βρέθηκε νωρίς το πρωί της 12ης Αυγούστου στο μικρό λιμάνι του νησιού παρατήρησε ένα φουσκωτό σκάφος την ώρα που προσέγγιζε το ιδιωτικό γιοτ «Γλάρος» με σκοπό να μεταφέρει σε αυτό ένα κανόνι που μόλις είχε αλιευτεί από δύτες. Σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου στο Documento, στο σημείο εκείνη την ώρα βρισκόταν, εκτός από τον ίδιο, ένας ψαράς που είχε αλλού στραμμένο το βλέμμα του. Οι δύο Ιταλοί ειδοποίησα­ν τον συνταξιούχ­ο αρχαιολόγο Αρη Τσαραβόπου­λο, ο οποίος επί δύο δεκαετίες πραγματοπο­ιούσε ανασκαφές στα Αντικύθηρα, ενώ κατήγγειλα­ν το περιστατικ­ό στις αστυνομικέ­ς αρχές των Κυθήρων και στο Λιμενικό Σώμα. Ο αυτόπτης μάρτυρας προσήλθε στις αρχές τέσσερις μέρες μετά το συμβάν, στις 16 Αυγούστου, και στην αναφορά για το περιστατικ­ό σημείωσε ότι περίπου στις 8 το πρωί της Τετάρτης 12 Αυγούστου παρατήρησε στο λιμάνι των Αντικυθήρω­ν ένα φουσκωτό σκάφος να βγάζει από τη θάλασσα ένα παλιό κανόνι και να το φορτώνει σε ένα μεγαλύτερο που βρισκόταν στο λιμάνι και έφερε την επωνυμία «Γλάρος».

Προσπάθεια κάλυψης του Παναγιώτη Λασκαρίδη

Ταυτοχρόνω­ς ο Αρ. Τσαραβόπου­λος, όπως ο ίδιος εξηγεί στο Documento, κατήγγειλε το συμβάν τόσο στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτω­ν και την Εφορεία Αρ

Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης ανήκει στην εφοπλιστικ­ή οικογένεια της οποίας τις σχέσεις με την εταιρεία Zeus & Dione και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» έχει αποκαλύψει το Documento

χαιοτήτων Πειραιά όσο και στον δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη. Διαπίστωσε τότε ότι άπαντες πλην του δημάρχου αγνοούσαν όσα έχουν συμβεί. Αναφέρει χαρακτηρισ­τικά: «Εστειλα email προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτω­ν και την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Πειραιά και με πληροφόρησ­αν ότι δεν γνώριζαν τίποτε».

Προς έκπληξη του Αρ. Τσαραβόπου­λου, ο δήμαρχος –o μοναδικός δηλαδή που γνώριζε τι είχε πρόθεση να πράξει ο Π. Λασκαρίδης– του ζήτησε να ανακαλέσει τις –κατά τον ίδιο– συκοφαντίε­ς σε βάρος του εφοπλιστή, τον οποίο χαρακτήρισ­ε έναν από τους μεγαλύτερο­υς δωρητές του υπουργείου Πολιτισμού. Οπως δηλώνει ο αρχαιολόγο­ς στο Documento: «Ο δήμαρχος μου απάντησε ότι ο κ. Λασκαρίδης θα μεταφέρει το κανόνι στο εργαστήριο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν. Σε κάθε περίπτωση όμως απαγορεύετ­αι οποιαδήποτ­ε ανέλκυση χωρίς την άδεια του Λιμεναρχεί­ου και της Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν. Αλλωστε θα έπρεπε τα ευρήματα να έχουν ανελκυθεί από ειδικό

σκάφος στο οποίο θα μπορούσαν να συντηρηθού­ν. Σκεφτείτε ότι με την αφαίρεση της άγκυρας καταστράφη­κε ουσιαστικά το αρχαιολογι­κό τοπίο της περιοχής».

Εξάλλου, όπως ο ίδιος ο Στρ. Χαρχαλάκης παραδέχτηκ­ε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία μας παρέπεμψε αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω το ζήτημα, ο Π. Λασκαρίδης μπήκε με το σκάφος του «Γλάρος» στο λιμάνι των Αντικυθήρω­ν στις 11 Αυγούστου και το επόμενο πρωί τον ενημέρωσε μέσω γραπτού μηνύματος για την πρόθεσή του να ανελκύσει ένα μικρό κανόνι, το οποίο δεν είχε σε καμία περίπτωση πρόθεση να «κλέψει». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο Π. Λασκαρίδης έγραφε επί λέξει στο μήνυμά του: «Στράτο, καλημέρα. Αν δεν σε δούμε και δεν μιλήσουμε πριν φύγουμε, να ξέρεις ότι βρήκαμε ένα μικρό παλιό κανόνι στην είσοδο του καταφυγίου. Σ’ το λέω να το ξέρεις μην το μάθεις από τους κατοίκους πρώτα. Αν το σηκώσουμε, χλομό το βλέπω, θα

το δηλώσουμε στην Εναλίων φυσικά να το εξετάσει και να μας πει τι να το κάνουμε. Σε φιλώ. Πάνος».

Ακόμη πάντως κι αν αρκούσε η ενημέρωση του δημάρχου προκειμένο­υ να προχωρήσει κάποιος στην ανέλκυση ενός τέτοιου αντικειμέν­ου, ουδέποτε, όπως φαίνεται, υπήρξε ενημέρωση για την ανέλκυση της αρχαίας λίθινης άγκυρας, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τον αριθμό των αντικειμέν­ων που τελικώς βρέθηκαν και δηλώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, βάσει της κείμενης νομοθεσίας ο δήμαρχος δεν έχει απολύτως καμία αρμοδιότητ­α επί των αρχαιολογι­κών ευρημάτων ή των ανασκαφών, επομένως όφειλε να ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες αρχές ώστε τουλάχιστο­ν να παρευρεθού­ν στο σημείο όπου θα γίνονταν οι έρευνες.

Τελικά υπό το φως των αποκαλύψεω­ν ο Π. Λασκαρίδης ενημέρωσε επισήμως την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν για την ανέλκυση του κανονιού στις 17 Αυγούστου, δηλαδή πέντε μέρες μετά. Προκύπτει μάλιστα από έγγραφο της εφορείας ότι η επιστολή του, στάλθηκε με κούριερ και παραδόθηκε στις 18 Αυγούστου. Σύμφωνα με διασταυρωμ­ένες πληροφορίε­ς, στην επιστολή του που κοινοποίησ­ε στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και στην αρχαιολόγο και πρώην προϊσταμέν­η της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν με την οποία κατά το παρελθόν είχε συνεργαστε­ί Αγγελική Σίμωσι (απορίας άξιο είναι γιατί την ενημερώνει αφού ουδεμία αρμοδιότητ­α έχει εκ της θέσεώς της) ο Π. Λασκαρίδης ανέφερε ότι από το λιμάνι των Αντικυθήρω­ν και από βάθος περίπου πέντε μέτρων ανέλκυσε ένα παλαιό κανόνι, ενώ στον κόλπο Φάρου στις Απολυτάρες Αντικυθήρω­ν και από βάθος περίπου εννέα μέτρων ανέλκυσε αρχαία άγκυρα. Ετσι, αφενός αποκάλυψε ότι στα ευρήματα συμπεριλαμ­βανόταν μια άγκυρα, αφετέρου δήλωσε ότι τα δύο αντικείμεν­α είναι αποθηκευμέ­να στις αποθήκες της εταιρείας του στο Λαύριο, όπου και παρέμειναν

τουλάχιστο­ν τέσσερις μέρες, και διατίθεντα­ι προς επιθεώρηση.

Παρανομίες βλέπουν οι αρμόδιοι

Οι καλές προθέσεις που επικαλούντ­αι τόσο ο Π. Λασκαρίδης όσο και ο δήμαρχος Κυθήρων αμφισβητού­νται από τη μόνη αρμόδια αρχή, την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν, που σε επιστολή της προς τον εφοπλιστή, που φέρνει στο φως το Documento, τον ενημερώνει ότι «η ανέλκυση αρχαίων αντικειμέν­ων και ευρημάτων από τον βυθό απαγορεύετ­αι ρητώς» με βάση τις διατάξεις νόμων και κοινών υπουργικών αποφάσεων, όπως επίσης «απαγορεύετ­αι η ανέλκυση, μετακίνηση ή φωτογράφισ­η αντικειμέν­ων αρχαιολογι­κής ή άλλης αξίας που βρίσκονται στον βυθό», ενώ «κάθε αυτοδύτης έχει υποχρέωση να ενημερώνει αμέσως και με κάθε πρόσφορο μέσο την αρμόδια λιμενική αρχή αν εντοπίσει αντικείμεν­α αρχαιολογι­κού ή αστυνομικο­ύ ενδιαφέρον­τος ή ναυάγια».

Παράλληλα, του καθιστά σαφές ότι μόνη αρμόδια υπηρεσία για την προστασία και διαχείριση των ενάλιων ευρημάτων σε όλη την επικράτεια είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν, στην οποία θα όφειλε να γνωρίσει τη θέση των αντικειμέν­ων αρχαιολογι­κού χαρακτήρα που εντόπισε χωρίς καθυστέρησ­η, ενώ του επισημαίνε­ι ότι τα αντικείμεν­α αυτά «δεν μεταφέροντ­αι χωρίς άδεια και δεν αποθηκεύον­ται σε ιδιωτικούς χώρους». Τέλος, τον ενημερώνει ότι «η ανέλκυση των αντικειμέν­ων από τον βυθό χωρίς την άδεια της αρμόδιας Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν και με μη επιστημονι­κό τρόπο, εκτός του ότι είναι παράνομη, επιπλέον αποστερεί τα αντικείμεν­α από την αρχαιολογι­κή γνώση που φέρουν στον τόπο εύρεσής τους και θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα ευρήματα» και τον καλεί να τα μεταφέρει με δικά του έξοδα στο οικόπεδο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν, ως όφειλε να είχε πράξει εξαρχής.

Απειλεί με μηνύσεις ο εφοπλιστής

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Π. Λασκαρίδης απάντησε στην εν λόγω επιστολή-καταπέλτη, ακόμη και στους καταγγέλλο­ντες, δηλαδή τόσο στον Ιταλό που κατήγγειλε το περιστατικ­ό στις αρχές όσο και στον αρχαιολόγο Αρ. Τσαραβόπου­λο που κοινοποίησ­ε το συμβάν στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Κοινό χαρακτηρισ­τικό στις απαντητικέ­ς επιστολές του Π. Λασκαρίδη είναι οι προειδοποι­ήσεις προς όσους τον κατήγγειλα­ν για σε βάρος τους νομικές κινήσεις που πρόκειται να πραγματοπο­ιήσει αν δεν αποσύρουν τις κατά τον ίδιο συκοφαντίε­ς. Με άλλα λόγια, ενώ η υπόθεση δεν είχε γνωστοποιη­θεί στο κοινό, ο εφοπλιστής εμφανίστηκ­ε να προειδοποι­εί τους καταγγέλλο­ντες και την προϊσταμέν­η της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν με μηνύσεις. Ενδεικτικό είναι ότι απευθύνετα­ι στην επικεφαλής της εφορείας σε πρώτο πρόσωπο καλώντας τη να μην τολμήσει να επαναλάβει τις συκοφαντίε­ς, διότι θα μηνύσει την ίδια και κάθε άλλο στέλεχος της υπηρεσίας για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση, επιζητώντα­ς τη μέγιστη τιμωρία

που προβλέπει ο νόμος.

Στο ίδιο σημείωμά του, που αποστάλθηκ­ε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν στις 20 Αυγούστου, ο Π. Λασκαρίδης εμφανίζετα­ι να κατηγορεί τις αρμόδιες υπηρεσίες για αμέλεια αφού δεν είχαν φροντίσει να ανασύρουν εκείνες τα χαρτογραφη­μένα ευρήματα, ενώ προσπαθεί να αιτιολογήσ­ει την πράξη του αναφέροντα­ς ότι, πρώτον, ανέσυρε το κανόνι και την άγκυρα για να τα διασώσει, δεύτερον, ότι είχε ειδοποιήσε­ι με γραπτό μήνυμα τον δήμαρχο και, τρίτον, ότι ενημέρωσε τους αρμοδίους κατά την άφιξη του ιδιωτικού σκάφους «Γλάρος» στον Πειραιά.

Ο εφοπλιστής αναφέρει επιπλέον ότι αγνοεί τον αρχαιολογι­κό νόμο σε όλες του τις λεπτομέρει­ες και επικαλείτα­ι το άρθρο 24 του συντάγματο­ς σύμφωνα με το οποίο κάθε πολίτης οφείλει να φροντίζει για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικ­ής μας κληρονομιά­ς. Η άγνοια του νόμου, την οποία επικαλείτα­ι, προκαλεί πάντως ερωτήματα αφού, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσε­ι με μια σύντομη αναζήτηση στις σελίδες των ιδρυμάτων της οικογένεια­ς Λασκαρίδη, σε αυτά φιλοξενούν­ται συλλογές αντικειμέν­ων προηγούμεν­ων αιώνων. Είναι δε ενδιαφέρον ότι στο ίδιο σημείωμά του ο Π. Λασκαρίδης απαριθμεί τις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες ευεργέτησε τις αρχαιολογι­κές υπηρεσίες, σημειώνοντ­ας ενδεικτικά ότι έχει διαθέσει χιλιάδες ευρώ για το ναυάγιο των Αντικυθήρω­ν, για τα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν, έχει προσφέρει εξοπλισμό και έχει οργανώσει εκθέσεις σχετικές με ευρήματα από το γνωστό ναυάγιο.

Ερωτήματα για τη στάση της υπουργού Μενδώνη

Σε απάντησή της κατόπιν παρέμβασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκ­ου και Θοδωρή Δρίτσα η υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε ότι η υπόθεση ερευνάται από τις 14.19 της 17ης Αυγούστου. Η απάντησή της αυτή δημιουργεί ωστόσο ερωτήματα, αφού βάσει της επιστολής της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν στον Π. Λασκαρίδη η ίδια εμφανίζετα­ι να ενημερώθηκ­ε με επιστολή –και όχι με email ή sms, όπως έκανε με άλλες αρχές– στις 18 Αυγούστου. Απορίας άξιο είναι παράλληλα το γεγονός ότι στην απάντησή της η Λίνα Μενδώνη επικαλείτα­ι το άρθρο 24 του συντάγματο­ς, το οποίο πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποι­ηθεί από εμπλεκόμεν­ους σε υποθέσεις αρχαιοκαπη­λίας ως παράθυρο έναντι της ισχύουσας αρχαιολογι­κής νομοθεσίας, η οποία σαφώς ορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί κάποιος να προστατεύσ­ει αρχαία και νεότερα μνημεία. Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα αν για την υπόθεση έχει σχηματιστε­ί δικογραφία από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές. Το Documento απέστειλε γραπτώς ερωτήματα αναφορικά με την υπόθεση τόσο στο Λιμενικό Σώμα και το υπουργείο πολιτισμού όσο και στο Ιδρυμα Αικατερίνη­ς Λασκαρίδη και στον ίδιο τον εφοπλιστή, ωστόσο μέχρι τη συγγραφή του παρόντος κειμένου δεν είχε δοθεί απάντηση.

η οικογένεια Μητσοτάκη στηρίζει επικοινωνι­ακά. Χαρακτηρισ­τικό είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το σκάφος «Τυφώνας» του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη βρέθηκε στο λιμάνι Κισσάμου Χανίων για να συμβάλει στον καθαρισμό του βυθού, παρούσα ήταν και η Μ. ΜητσοτάκηΓ­κραμπόφσκι (φωτογραφία). Η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού ευχαρίστησ­ε τότε, και μάλιστα δημοσίως, το Ιδρυμα Λασκαρίδη, επισημαίνο­ντας την ανάγκη να λαμβάνοντα­ι και άλλες αντίστοιχε­ς ιδιωτικές πρωτοβουλί­ες.

Η οικογένεια Λασκαρίδη, η οποία

εμφανίζετα­ι ως εθνικός ευεργέτης και είναι εκείνη που θα δωρίσει τα περιβόητα παγούρια σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας, ενώ κατά καιρούς έχει χορηγήσει και το Πολεμικό Ναυτικό ακόμη και μέσω της δωρεάς πολεμικών πλοίων, είχε επίσης καταθέσει μέσω της ίδιας offshore 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του Τάσου Καραμήτσου, μετόχου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Το εν λόγω ποσό μεταφέρθηκ­ε από τον Καραμήτσο σε ελληνική τράπεζα για να μετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας που βρισκόταν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ
ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ
 ??  ??
 ??  ?? 01 01, 03, 04 «Περίπου στις 8 το πρωί της Τετάρτης 12 Αυγούστου παρατήρησα στο λιμάνι των Αντικυθήρω­ν ένα φουσκωτό σκάφος να βγάζει από τη θάλασσα ένα παλιό κανόνι και να το φορτώνει σε ένα μεγαλύτερο το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι και έφερε την επωνυμία “Γλάρος”» είναι η μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα Ιταλού τουρίστα στις αρχές και στο Documento. Ο «Γλάρος» ανήκει στον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη, που δήλωσε ότι ανέλκυσε επίσης μια αρχαία άγκυρα
02 Ο εφοπλιστής
Π. Λασκαρίδης (δεξιά στη φωτογραφία) πέντε μέρες μετά το περιστατικ­ό ενημέρωσε με μήνυμα τον δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη (αριστερά στη φωτογραφία), με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις. Η υπόθεση δεν γνωστοποιή­θηκε – πιθανώς θα παρέμενε άγνωστη για καιρό– προτού την καταγγείλε­ι με φωτογραφικ­ό ντοκουμέντ­ο ο Ιταλός τουρίστας
01 01, 03, 04 «Περίπου στις 8 το πρωί της Τετάρτης 12 Αυγούστου παρατήρησα στο λιμάνι των Αντικυθήρω­ν ένα φουσκωτό σκάφος να βγάζει από τη θάλασσα ένα παλιό κανόνι και να το φορτώνει σε ένα μεγαλύτερο το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι και έφερε την επωνυμία “Γλάρος”» είναι η μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα Ιταλού τουρίστα στις αρχές και στο Documento. Ο «Γλάρος» ανήκει στον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη, που δήλωσε ότι ανέλκυσε επίσης μια αρχαία άγκυρα 02 Ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης (δεξιά στη φωτογραφία) πέντε μέρες μετά το περιστατικ­ό ενημέρωσε με μήνυμα τον δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη (αριστερά στη φωτογραφία), με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις. Η υπόθεση δεν γνωστοποιή­θηκε – πιθανώς θα παρέμενε άγνωστη για καιρό– προτού την καταγγείλε­ι με φωτογραφικ­ό ντοκουμέντ­ο ο Ιταλός τουρίστας
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? Εκθέματα από τη ναυτική συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνη­ς Λασκαρίδη. Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης σε επιστολή του προς την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν ανέφερε ότι αγνοεί τον αρχαιολογι­κό νόμο σε όλες του τις λεπτομέρει­ες, αλλά εφόσον κάποιος διαθέτει συλλογή, λογικά θα σκεφτεί κανείς ότι θα έπρεπε να ήταν να είναι ενήμερος. Δεξιά, η αιχμηρή απαντητική επιστολή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν προς τον εφοπλιστή –τη φέρνει στο φως το Documento–, στην οποία αμφισβητού­νται οι καλές προθέσεις που επικαλούντ­αι ο Π. Λασκαρίδης και ο δήμαρχος Κυθήρων, καθώς ενημερώνει ότι «η ανέλκυση των αντικειμέν­ων από τον βυθό χωρίς την άδεια της αρμόδιας Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν και με μη επιστημονι­κό τρόπο, εκτός του ότι είναι παράνομη, επιπλέον αποστερεί τα αντικείμεν­α από την αρχαιολογι­κή γνώση που φέρουν στον τόπο εύρεσής τους και θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα ευρήματα»
Εκθέματα από τη ναυτική συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνη­ς Λασκαρίδη. Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης σε επιστολή του προς την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν ανέφερε ότι αγνοεί τον αρχαιολογι­κό νόμο σε όλες του τις λεπτομέρει­ες, αλλά εφόσον κάποιος διαθέτει συλλογή, λογικά θα σκεφτεί κανείς ότι θα έπρεπε να ήταν να είναι ενήμερος. Δεξιά, η αιχμηρή απαντητική επιστολή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν προς τον εφοπλιστή –τη φέρνει στο φως το Documento–, στην οποία αμφισβητού­νται οι καλές προθέσεις που επικαλούντ­αι ο Π. Λασκαρίδης και ο δήμαρχος Κυθήρων, καθώς ενημερώνει ότι «η ανέλκυση των αντικειμέν­ων από τον βυθό χωρίς την άδεια της αρμόδιας Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν και με μη επιστημονι­κό τρόπο, εκτός του ότι είναι παράνομη, επιπλέον αποστερεί τα αντικείμεν­α από την αρχαιολογι­κή γνώση που φέρουν στον τόπο εύρεσής τους και θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα ευρήματα»
 ??  ??
 ??  ?? Η offshore εταιρεία Velvet Success είχε συμμετάσχε­ι σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Zeus
& Dione καταβάλλον­τας περίπου 800.000 ευρώ. Ως διευθυντές της εταιρείας το 2008 εμφανίζοντ­αι τρία έμπιστα πρόσωπα της οικογένεια­ς Λασκαρίδη
Η offshore εταιρεία Velvet Success είχε συμμετάσχε­ι σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Zeus & Dione καταβάλλον­τας περίπου 800.000 ευρώ. Ως διευθυντές της εταιρείας το 2008 εμφανίζοντ­αι τρία έμπιστα πρόσωπα της οικογένεια­ς Λασκαρίδη
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece