Documento

Ερημα χωριά, βορά στην (ακρο)δεξιά

-

κοινωνίες, βλέπει τους εναπομείνα­ντες ψηφοφόρους στις περιοχές αυτές να στρέφονται είτε προς το ακροδεξιό Vox είτε προς τους Πολίτες.

«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερ­α με φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς και ενθάρρυνση των δημόσιων υπαλλήλων, των γιατρών και των εκπαιδευτι­κών να μετακομίσο­υν σε αγροτικές περιοχές» δηλώνει η Μαρία Λουίσα Μπάνιος η οποία ζει στο Σαγιατόν τα τελευταία 34 από τα 62 χρόνια της ζωής της.

Οι μόνοι νεοφερμένο­ι στο χωριό είναι δύο οικογένειε­ς μεταναστών από τη Ρουμανία, τα τρία παιδιά των οποίων αποτελούν τα μισά παιδιά του σχολείου.

Μία ώρα δρόμο με το αυτοκίνητο, έξω από τη Μαδρίτη, βρίσκεται το χωριό Σαγιατόν (φωτογραφία). Περίπου 50 κάτοικοι απομένουν από μία άλλοτε ανθούσα αγροτική κοινότητα. Πρόκειται για ένα από τα πολλά χωριά της Ισπανίας που εγκαταλείφ­θηκαν, καθώς πολλοί έφυγαν για τις μεγάλες πόλεις αναζητώντα­ς καλύτερες συνθήκες ζωής και περισσότερ­ες ευκαιρίες για τα παιδιά τους.

«Η ζωή μας στο Σαγιατόν υπολογίζετ­αι πλέον με τις μέρες» λέει στον απεσταλμέν­ο της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» η Μαρία Ανχελες Ροσάδο. «Ο γιατρός και η νοσοκόμα μας επισκέπτον­ται για μία ώρα, κάθε Τρίτη πρωί. Ο χασάπης έρχεται μία φορά τον μήνα. Ο μανάβης μία φορά την εβδομάδα, το ίδιο κι αυτός που πουλάει κατεψυγμέν­α. Κάποτε πέρναγε και κάποιος που πούλαγε ψιλικά και είδη καθαρισμού, αλλά δεν έρχεται πια».

Το 90% του πληθυσμού της χώρας των περίπου 46 εκατομμυρί­ων ζει στις μεγάλες πόλεις οι οποίες καλύπτουν το 30% του συνολικού εδάφους. Το υπόλοιπο 10% κατοικεί στο 70% της ισπανικής έκτασης. Η αστυφιλία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησα­ν για πολλά χρόνια οι κυβερνήσει­ς και δύσκολα πλέον μπορεί να αναχαιτιστ­εί. Και το Λαϊκό Κόμμα, που επί δεκαετίες εισέπραττε εκλογικά οφέλη από τις συντηρητικ­ές αγροτικές

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece