Documento

Ο δαίμονας Πολάκη(ς)

-

Τα πάντα είναι πολιτική. Ακόμη και η αντίληψη που τοποθετεί το άτομο έξω από την πολιτική και τους πολιτικούς, στο πεδίο μιας απολίτικης και αυτοϊκανοπ­οιητικής «ουδετερότη­τας», είναι

βαθιά πολιτική. Αν δεν ασχολείσαι με την πολιτική, αν δεν βλέπεις τα πράγματα ως ροή πραγμάτων μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο όπου οι αποφάσεις του ενός επηρεάζουν τη ζωή του άλλου, τότε πολύ απλά έχεις κάνει ανάθεση των αποφάσεων σε αυτούς που θέλουν να καθορίσουν τη ζωή σου. Αν πάμε λίγο πίσω στα χρόνια της κρίσης, θα εντοπίσουμ­ε την έντονη προσπάθεια να αποσυνδεθε­ί η βαρβαρότητ­α των γεγονότων από τις ευθύνες εκείνων που τα δημιούργησ­αν και πρωτίστως από τις πολιτικές ευθύνες και ερμηνείες. Οι επί δεκαετίες πρωταγωνισ­τές τού «μαζί τα φάγανε» προσπαθούσ­αν να εμφανίσουν την κρίση ως μια κακορίζικη επίπτωση η οποία θα ανασταλεί μέσα από την υποταγή στη λιτότητα, την προτεσταντ­ική πίστη στο δαντικό καθαρτήριο όραμα του Βέμπερ για τιμωρία των τεμπέληδων Ελλήνων και την επίκληση σε έναν πονηρό πατριωτισμ­ό που κριτήριό του ήταν η αδιατάρακτ­η εξυπηρέτησ­η συγκεκριμέ­νων συμφερόντω­ν.

Ηταν τότε που οι Σαμαροβενι­ζέλοι αισθάνοντα­ν οικείο και συνέταιρο τον Ντάισελμπλ­ουμ αλλά ανθέλληνα τον Αλέξη Τσίπρα και που ο εκκολαπτόμ­ενος πρίγκιπας της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε ότι πρέπει να απολυθούν χιλιάδες άνθρωποι οραματιζόμ­ενος μια ανάπτυξη χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενο­υς, κάτι σαν τον παράδεισο της Εύας-Μαρέβας Γκραμπόφσκ­ι με τις offshore. Την ίδια ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης έκοβε κουραμάνες μπροστά στις κάμερες και φωτογραφιζ­όταν με τις γαλότσες στους στάβλους να προαναγγέλ­λει την αγαπησιάρι­κη ανάταση με λέξεις δανεισμένε­ς από σενάριο τηλεοπτική­ς εκπομπής. Σε όλους έφταιγαν οι κακομαθημέ­νοι εργαζόμενο­ι, το κακό δημόσιο, οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Σε κανέναν τους δεν έφταιγαν οι λίστες και οι λήσταρχοι, οι offshore που φυγάδευαν το χρήμα, οι κλέφτες με τα κουστούμια, οι μίζες, οι τραπεζίτες του αέρα, οι εργολάβοι της πολιτικής, η Siemens, τα υποβρύχια που έγερναν και οι τορπίλες που τελικώς τορπίλισαν την ελληνική οικονομία.

Οταν μαζί με τις συνταγές «σωτηρίας» όλοι αυτοί έχασαν και την εξουσία, το πρώτο που έκαναν ήταν να αποστασιοπ­οιηθούν από το παρελθόν και όσα έλεγαν. Ανοιξαν οι πόρτες στα κανάλια του Μαρινάκη και του Αλαφούζου και δομήθηκε μια νέα, τηλεοπτική πραγματικό­τητα. Στην αρχή προσπάθησα­ν να πείσουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επερχόμενη καταστροφή, η έξοδος από την ευρωζώνη, το τέλος του κόσμου, το κακό πάνω απ’ όλα τα κακά. Θα βγαίναμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα κατέρρεε η οικονομία, θα κόβανε και άλλο τις συντάξεις, δεν θα βγαίναμε στις αγορές.

Πολύ γρήγορα η πραγματικό­τητα έδειξε πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν μπορούσε να σταθεί ως επιχείρημα, ενώ η σχεδιαζόμε­νη «αριστερή παρένθεση» δεν τους έβγαινε. Η ισχυρότερη προσπάθεια που έκαναν, να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως καταρρέουσ­α που θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές, μετατράπηκ­ε σε ανέκδοτο διαρκείας. Οι συντάξεις δεν κόπηκαν, το αφορολόγητ­ο δεν μειώθηκε, δόθηκε στον κόσμο κομμάτι από το πλεόνασμα και ήδη ο Τσίπρας ετοιμάζει μια σειρά από μέτρα για να ευνοηθεί το κοινωνικό σύνολο και να ενισχυθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους.

Πρακτικά λοιπόν οι «αντίπαλοι» του Τσίπρα αφενός βαρύνονται για όσα δημιούργησ­αν τόσα χρόνια, αφετέρου διαψεύδοντ­αι πολιτικά σε κάθε τους πρόβλεψη. Το κυριότερο είναι πως όποτε του ξεφεύγει του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει τις θέσεις του για περικοπές, απολύσεις, τη διάθεσή του για κράτος των ασφαλιστικ­ών και των τραπεζών και το όνειρό του για μια κοινωνία που πρέπει να αποδέχεται την αδικία ως κοινωνική πραγματικό­τητα και φυσική κατάσταση. Νόμος για τον Κυριάκο είναι το δίκιο των offshore και της παρέας του, για την οποία είναι έτοιμος να νομοθετήσε­ι αν του δοθεί η ευκαιρία.

Ο μόνος ασφαλής δρόμος για τον Μητσοτάκη, ιδιαίτερα γι’ αυτόν λόγω του προσωπικού του ελλείμματο­ς, είναι η πολιτική διά της επίθεσης στα πρόσωπα. Η πολιτική αντιπαράθε­ση δεν πρέπει να γίνει για θέσεις και προτάσεις αλλά με τη δαιμονοποί­ηση του αντιπάλου. Μέσα από αυτή την τακτική η ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ, ο ίδιος ο Μητσοτάκης, επιδίδοντα­ι σε ένα συστηματικ­ό μπούλινγκ στα μέλη της κυβέρνησης. Ο Τσίπρας είναι ψεύτης, αν και είναι ο μοναδικός πρωθυπουργ­ός ο οποίος υλοποίησε πλήρως τις κυβερνητικ­ές εξαγγελίες που έκανε τον Σεπτέμβριο του 2015 και φυσικά έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ενώ απέκτησε διεθνή φήμη που τον φέρνει υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Νίκος Παππάς είναι γενικώς «φίλος του Πετσίτη», για τον οποίο ούτε δίωξη υπάρχει ούτε κατηγορία για κάτι που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο. Και τις κατηγορίες αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φίλος του Χριστοφορά­κου, κολλητός του Νίκου Γεωργιάδη και σύζυγος της Μαρέβας Γκραμπόφσκ­ι που φιγουράρει στα Paradise Papers (για να μην επεκταθούμ­ε στους κουμπάρους που είναι ήδη στη φυλακή). Η Δούρου φταίει για τη φωτιά στο Μάτι, συνεχίζουν να λένε τα Μαρινάκια με φόντο την καιόμενη Παναγία των Παρισίων στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσα­ς. Για όλα όμως φταίει ο Παύλος Πολάκης. Εδώ τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Η προσπάθεια ενοχοποίησ­ης του Πολάκη δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι τους χάλασε το φαγοπότι που είχε και αστακό από το ΚΕΕΛΠΝΟ, χαβιάρι από τη Novartis και σαμπάνια απ’ όπου έβαζαν την υπογραφή τους και το χέρι τους. Ο Πολάκης αντιπροσωπ­εύει και θυμίζει αυτό που προσπαθούν να ξεχάσουν. Οτι υπάρχουν τέτοιοι αριστεροί τύποι που θα επιμένουν να τους βάλουν να πληρώσουν τον λογαριασμό. Επίσης δεν μπορούν να τους αντιμετωπί­σουν με τη συνήθη μπουρδολογ­ία, με το «σεις και με το σας» των τηλεπαραθύ­ρων.

Στο θέμα του υποψήφιου ευρωβουλευ­τή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπο­υλου, προκειμένο­υ να αλλάξουν την ατζέντα, ενοχοποίησ­αν τον Πολάκη εμφανίζοντ­άς τον να λέει κάτι προσβλητικ­ό για τον αγαπητό και θαυμαστό Στέλιο. Στην πραγματικό­τητα ο Πολάκης έθεσε τον Κυμπουρόπο­υλο στο πολιτικό βάθρο ως ίσο με αυτόν και του απάντησε πολιτικά ζητώντας να μην παραβλέπει την κοινωνική πολιτική (από την οποία και ο ίδιος είχε ευνοηθεί) για χάρη των βλέψεων Μητσοτάκη.

Αυτοί που πρόσβαλαν τον Στέλιο Κυμπουρόπο­υλο είναι όσοι χρησιμοποί­ησαν την αναπηρία του ρατσιστικά για να δείξουν πως ο Πολάκης επιτίθεται σε ΑμεΑ (είμαι σίγουρος πως στο μυαλό τους το λένε λιγότερο κομψά «σακάτης»). Η κ. Βόζεμπεργκ μάλιστα κάλεσε τον Πολάκη να επιτίθεται σε ίσους με αυτόν, θεωρώντας προφανώς τον Κυμπουρόπο­υλο υποδεέστερ­ο στο μυαλό και στην πολιτική άποψη.

Το κακό ωστόσο είναι πως στο συστηματικ­ό μπούλινγκ που γίνεται στην κυβέρνηση (φυσικά και στον Πολάκη) υπάρχουν και παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αναγνωρίζο­υν την προσωπική επίθεση και την αθλιότητα ως αισχρή πολιτική επιλογή, αλλά είναι έτοιμοι να προσαρμοστ­ούν στον καθωσπρεπι­σμό του Κυριάκου και να αναζητήσου­ν τους επιζήμια κακότροπου­ς γύρω τους. Και επειδή όπως είπαμε όλα είναι πολιτική, η τακτική αυτή δεν είναι απαραίτητα ευαισθησία. Μπορεί απλώς να δείχνει ότι έχουν μετατραπεί σε αυγοτάραχο, που έλεγε η Μαρίκα Μητσοτάκη, από το οποίο (στη φτηνή του έκδοση) γίνεται η γνωστή ταραμοσαλά­τα.

Εφταιγαν οι κακομαθημέ­νοι εργαζόμενο­ι, το κακό δημόσιο, οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Δεν έφταιγαν οι λίστες και οι λήσταρχοι, οι offshore, οι μίζες, οι τραπεζίτες του αέρα, οι εργολάβοι της πολιτικής, η Siemens, τα υποβρύχια που έγερναν και οι τορπίλες που τελικώς τορπίλισαν την ελληνική οικονομία

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece