Documento

Ο ιστότοπος που αποκάλυψε, φώτισε και ενόχλησε

-

Νέα δεδομένα στον διεθνή Τύπο και εφιάλτες σε πολλές κυβερνήσει­ς, κυρίως στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, έφερε η εμφάνιση του ιστότοπου WikiLeaks το 2006. Διακηρυγμέ­νος στόχος τους ήταν και παραμένει η δημοσίευση «εγγράφων από ανώνυμες πηγές και διαρροές τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητ­ας». Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργία­ς τους ανακοίνωσα­ν ότι η βάση δεδομένων τους συμπεριλάμ­βανε περισσότερ­α από 1,2 εκατομμύρι­o έγγραφα.

Η βράβευση των WikiLeaks δύο χρόνια αργότερα από το (πολιτικά συντηρητικ­ό) περιοδικό «The Economist» με το βραβείο Νέου Μέσου καθώς και του ιδρυτή της Τζούλιαν Ασάνζ από τη Διεθνή Αμνηστία το 2009 τα κατέστησαν διεθνώς ως ένα από τα πλέον έγκριτα Μέσα και πηγή αποκαλύψεω­ν τόσο για διεθνή όσο και για εθνικά θέματα.

Φονιάδες των Ιρακινών Αμερικάνοι

Το πρώτο δημοσίευμα που έκανε ευρύτερα γνωστό τον αποκαλυπτι­κό ιστότοπο ήταν η ανάρτηση ενός βίντεο το 2010 για τη δολοφονική συμπεριφορ­ά Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. «Το Collateral murder» ήταν ένα ντοκιμαντέ­ρ βασισμένο σε ένα 40λεπτο απόρρητο βίντεο γυρισμένο από ελικόπτερο Απάτσι. Εδειχνε στρατιώτες να πυροβολούν σκορπίζοντ­ας θάνατο στη Βαγδάτη τον Ιούλιο του 2007. Σκοτώθηκαν περίπου 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο πολεμικοί ανταποκριτ­ές. Από τα σχόλια που έγιναν διαπιστώνε­ται ότι «αυτό που σόκαρε τον κόσμο ήταν οι διάλογοι των στρατιωτών και η προθυμία τους να σκοτώσουν» είχε πει ο Ασάνζ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «New York Times».

Συγκλονιστ­ικές για τη διεθνή κοινή γνώμη ήταν οι αποκαλύψει­ς των WikiLeaks για τις περίφημες 3Τ. Πρόκειται για τις διεθνείς συμφωνίες TTIP, TPP και TISA. Στα έγραφα που δημοσιεύτη­καν, τα οποία έγιναν αιτία ακόμη και για δημιουργία διεθνών κινημάτων, αποκαλύπτε­ται ο τρόπος με τον οποίο οι μεγάλες πολυεθνικέ­ς εταιρείες προσπερνού­ν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και συνάπτουν μυστικές συμφωνίες με κυβερνήσει­ς κρατών, επιβάλλοντ­ας οι ίδιες τους όρους και τους κανόνες για το τι μπορούν να κάνουν ορισμένες χώρες.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα WikiLeaks στις εκλογές που έγιναν στις ΗΠΑ το 2016 και ειδικά σε σχέση με την υποψήφια των Δημοκρατικ­ών Χίλαρι Κλίντον. Οι αποκαλύψει­ς άρχισαν με δημοσιεύμα­τα σχετικά με το πώς δρομολογήθ­ηκε η υποψηφιότη­τά της, ακολούθησε δημοσίευση εγγράφων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικ­ού Κόμματος αναφορικά με συνωμοσίες της ίδιας και στελεχών του κόμματος κατά του εσωκομματι­κού αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι αποκαλύψει­ς για τη χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου της για αλληλογραφ­ία με υπηρεσίες όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας, στοιχείο ανεπίτρεπτ­ο καθώς δεν διασφαλίζε­ται η ασφάλεια του περιεχομέν­ου της κρατικής αλληλογραφ­ίας.

Το ελληνικό χρέος στο μικροσκόπι­ο

Αναφορικά με την Ελλάδα, σε δημοσιεύμα­τα του 2017 ήρθε στην επιφάνεια το ενδιαφέρον που έδειχναν οι ΗΠΑ στο θέμα της οικονομική­ς κρίσης καθώς και στη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με έγραφα που δημοσιεύτη­καν στα WikiLeaks, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έκαναν προσπάθειε­ς για να πληροφορηθ­ούν τις απόψεις Γάλλων πολιτικών για την ελληνική κρίση προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία.

Στα δημοσιεύμα­τα αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ είχαν κινητοποιή­σει πράκτορες προκειμένο­υ να συγκεντρώσ­ουν πληροφορίε­ς σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης από πλευράς Παρισιού και Βερολίνου, αλλά και τον βαθμό έκθεσης του γαλλικού δημοσίου και των τραπεζών στο υπέρογκο ελληνικό χρέος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece